Ptejte se
CHAT: Jak připravit dítě před nástupem do školky?

07.05.2013 14:47 Původní zpráva

Přestože nástup dětí do školek je až za několik měsíců, podle odborníků je nejvyšší čas připravit nejmenší členy rodiny na změnu, která je čeká. Jak dítě ideálně připravit? Jaké situace rodinu čekají? Co musí dítě umět první den ve školce? Na tyto a další otázky odpovídala lékařka Renáta Růžková.

MUDr. Renáta Růžková je praktická lékařka pro děti a dorost v Praze 6, lektorka lékařské praxe v oboru pediatrie a členka regionálního výboru Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Praha a Střední Čechy. Promovala v roce 1979. Od té doby léčí již třetí generaci dětských pacientů. V roce 2004 se stala předsedkyní revizní komise Odborné společnosti praktických dětských lékařů České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, je také členkou akreditační komise MZČR pro obor praktické dětské lékařství. Má dvě děti a svůj volný čas nejraději tráví s nimi, se svým psem, ráda chodí do přírody.

Chat

  • Věrka

    Dobrý den, zajímalo by mě co musí holka ve 3 letech ve školce vše zvládat? Jako oblíkání, vysvlékání aj. Naše holka ještě moc nemluví, nezvládá věty, tak se bojím že se moc nedomluví a bude někde v koutě odstrčená od kolektivu, děkuji

  • Lékařka Renáta Růžková o nástupu dětí do školky

    Děti se ve školce teprve budou učit a utužovat doposud získané návyky, počítá se s tím, že občasné "nehody" ještě budou. Měla by dodržovat základní hygienu, říci si na toaletu, do podzimu se určitě naučí i se více oblékat, alespoň s dopomocí paní učitelky. Dobrá je i určitá samostatnost v jídle, děti nemohou být zcela krmeny. S paní učitelkou si porozumí určitě i beze slov, nebojte se, že by dívenka byla nějak odstrkována. Učitelky jsou pedagogicky vzdělané a na děti hodné. Uvidíte, že vše zvládne!

  • homovav@seznam.cz

    dobry den,moje holcicka je silne poznamenana tim ze byla v kojeneckem ustavu a neumi stale mluvit,muzete my poradit kam mam jit a na koho se obratit,dekuji za odpoved homova vera maminka

  • Lékařka Renáta Růžková o nástupu dětí do školky

    Doporučuji domluvit se o této situaci s dětskou lékařkou Vaší dcerky, vhodné bude psychologické a logopedické vyšetření a vytvoření určitého "léčebného" plánu, aby za pomoci Vaší a těchto odborníků dívenka svůj počáteční handycap dohnala. Záleží také na jejím věku a nemocnosti, prostě je nutné starat se o celého "človíčka" fyzicky i psychicky.

  • Deni

    Dobrý den, zajímalo by mě co vše dítě při nástupu do školky musí zvládat? Naše holčička(nemá ještě ani 2,5 roků), umí dobře mluvit,o vše si řekne, obleče si kalhoty, snaží se i o triko. Sama se nají, dojde si na nočník, ale nevím jestli je to dostatečné, nebo jí mám ještě něco učit co by měla umět. Děkuji za odpověď.

  • Lékařka Renáta Růžková o nástupu dětí do školky

    Jak to čtu, tak Vaše malá slečna je na školku prakticky připravena již dnes. Nic dalšího ji učit nemusíte, jen bych snad doporučila trochu "trénovat" odloučení od rodičů, hlavně od maminky, "půjčit" ji občas na procházku babičce nebo kamarádce se stejně starým dítětem apod. Vždy ji ubezpečit, že zase budete spolu, tím bude i při loučení ve školce méně slziček.

  • Rebecca

    Dávat malé dítě cizím lidem do celodenní péče, o kterých ani nevíme, nejsou-li psychopati, je dost těžký zásah do dětské psychiky. Ve věku, kdy je třeba dítě fixovat na rodinu, předáme brzo ráno dítě cizím lidem a odpoledne si ve spěchu pro něj dojdeme. To všechno jen proto, že komunisti rozvrátili rodinný život a vyhnali ženy do fabrik těžce makat. Dnes se to bere jako norma. Na západ od nás, kde je normální, že muž uživí rodinu, jde žena do práce až ve vyšším věku dítěte.
    Moje otázka však zní: kdy budou dělány psychotesty pracovníkům ve školství pro děti a mladistvé?? Děkuji

  • Lékařka Renáta Růžková o nástupu dětí do školky

    Tato otázka se netýká mého oboru, jsem dětská lékařka, nikoliv pedagog ani psycholog, se svým dotazem se prosím obraťte na ministerstvo školství. Nejste-li si jistá s kvalitou personálu ve školce, určitě do ní své dítě nehlaste!

  • Eva

    Hezký den paní doktorko, naše dětská lékařka mi doporučuje nechat očkovat naše dvojčata před nástupem do MŠ proti žloutence typu A. Jaký je Váš názor, nechat děti očkovat nebo to není nutné? Děkuji.

  • Lékařka Renáta Růžková o nástupu dětí do školky

    Určitě souhlasím! Máte vzdělanou paní doktorku. Děti jsou ve školce v úzkém kontaktu, neumí zcela ještě dodržovat všechny hygienické návyky. Žloutenka je tzv. "nemoc špinavých rukou". Žloutenku můžete chytit i v tramvaji, na hřišti, v hotelu o dovolené, zvláště v zahraničí. Jediná spolehlivá ochrana je očkování, nyní je do konce června 2013 sleva 20% na vakcínu.

  • Eva

    Hezký den ještě jednou, máme malá dvojčata, veškerý čas tráví děti společně a pokud spolu nejsou, hledají se, i když v poslední době si je každý schopen hrát sám nebo trávit čas separátně např. u babičky, která s námi bydlí v domě. Až budou ve školce a jedno z nich onemocní, doporučujete to zdravé dát do školky nebo je nechat společně doma (syn je úzkostný, dcera průbojná). Děkuji.

  • Lékařka Renáta Růžková o nástupu dětí do školky

    Pokud máte dvojčátka, většinou budou bohužel stonat spolu, vždy je rozdíl jen 1-2dny od nástupu nemoci u sourozence. Doporučuji ponechat i druhé dítě doma. Jediná výjimka by byla, kdyby stonala "celá" rodina a zdravému dítěti by bylo ve školce "líp", mělo by tam méně styku s infekcí.

  • DM

    Měli by jít oba rodiče s dítětem první den do mateřské školy? A další příbuzenstvo?

  • Lékařka Renáta Růžková o nástupu dětí do školky

    Vstup do MŠ je vlastně vstup do života. Já bych přítomnost obou rodičů první den v MŠ doporučila, pokud to dovolí pracovní povinnosti obou rodičů. Nebo může jít jen jedem rodič a s druhým to může pak rodina ( i babičky a dědečkové, případně tety) oslavit nějakým hezkým výletem nebo návštěvou cukrárny apod.

  • DM

    Měla by být dětská oslava pro dítě před jeho nástupem či těsně po nástupu do mateřské školy?

  • Lékařka Renáta Růžková o nástupu dětí do školky

    Obě varianty jsou možné, záleží i na dni v týdnu, kdy se jde do MŠ poprvé, pokud je to hned počátkem týdne, tak snad raději předem o víkendu, aby si dítě uvědomilo "velkou událost" a mohlo se do školky těšit. Pokud je nástup do MŠ koncem týdne, tak můžete s dítětem oslavu už společně "plánovat" a pozvat i nové kamarády ze školky.

  • DAYOFD

    Co by rodič měl dítěti vše říct, vysvětlit před nástupem do školky?

  • Lékařka Renáta Růžková o nástupu dětí do školky

    Důležité je dítě ubezpečit, že si pro něj vždy zase přijdete, protože ho máte moc rádi a je vaše. Dobré je párkrát jít na procházku kolem školky, když si děti hrají na zahradě, aby dítě vidělo, na co se může těšit. Vyprávějte mu příhody, jak jste chodili do školky sami a jaké to tam bylo hezké. Hlavně dítě nestrašte, že tam ho "naučí", apod. Hodně si o školce povídejte, ať nemá dítě strach z odloučení a z "nezmáma".

  • petra

    dobrý den, naše starší sestra první den ve školce proplakala. nechtěla ani jíst a na všechno odpovídala, že to bude dělat až doma s maminkou. Druhý den byl podobný, z pláče byla až zesláblá. Dceru nakonec hlídala doma babička a školku jsme vzdali. Teď čeká první den ve školce syna. Co když se to bude opakovat? mám ho za každou cenu do školky nutit? díky

  • Lékařka Renáta Růžková o nástupu dětí do školky

    Snažte se chlapce pozitivně motivovat, nemyslím přímo denně novou hračkou, ale povídat si s ním o tom, na co se může těšit ( nové hračky, noví kamarádi, hodná paní učitelka, atd). Sama jsem to kdysi zažila, když syn denně plakal cestou do jeslí a než se převlékl. Trvalo to dobře měsíc, už jsme to chtěli vzdát, ale oblíbil si "tetu Marušku", ta ho vždy nějak zabavila... Nakonec jsme říkali, že nechodíme do jeslí, ale "krmit rybičky s tetou Maruškou". Dnes jí léčím už léta vnoučata a často si na synův pláč vzpomeneme, Pokud si dítě do měsíce nezvykne a pláče denně a vytrvale, poraďte se se svým dětským lékařem, případně dětským psychologem.

  • laďka

    Je pro starší dítě handicap (4 leté) pokud by bylo ve školce s mladšími (3leté nebo 2leté)? Dcera si vždy hraje se staršími. Bojíme se, že v mladším kolektivu by se nic nenaučila. díky

  • Lékařka Renáta Růžková o nástupu dětí do školky

    Některé školky mají v jednotlivých třídách děti různě staré a bývá to ku prospěchu dětem všech věkových kategorií. Kdyby bylo jediné 4leté dítě mezi batolaty, tak by se opravdu nemuselo moc vyvíjet. V kolektivu více dětí je to však jinak, děti jsou soutěživé, pro starší vymyslí paní učitelka již "náročnější" hry, mohou být i "spoluorganizátory" her pro mladší děti, jejich "ochránci" apod. Z vývojového hlediska nejsou smíšené kolektivy žádným problémem.

  • Jitka

    Dobrý den, já sama jsem do školky nechodila. Rodiče mě dali až na poslední půlrok do předškolky. Syn je často nemocný a bojím se, že by to ve školce pro něj nebylo dobré. Myslíte si, že by bylo na škodu, když bych s ním byla doma a do školky by nechodil a dali bychom ho až do školy? Je průbojný.

  • Lékařka Renáta Růžková o nástupu dětí do školky

    Děti po nástupu do kolektivu vždy častěji stůňou, je úplně jedno, zda poprvé vstoupí do MŠ nebo do školy do 1.třídy. Běžné nemoci si prostě odbydou, než si jejich organismus zvykne na běžnou bakteriální floru v tom kterém "společenství" ( doma, u babičky, ve školce, ve škole). Samozřejmě, že lepší hygienické návyky již mají školáčci, ( dobře se vysmrkají, lépe si umyjí ruce apod), takže starší děti stonají méně. Přesto nemůžete počítat s tím, že chlapec ve škole vůbec stonat nebude. Posouzení je opravdu velmi individuální.

  • Stepanka

    Dobrý den, jaká očkování obecně (navíc oproti povinným) doporučujete před nástupem do dětského kolektivu? Děkuji.

  • Lékařka Renáta Růžková o nástupu dětí do školky

    Určitě doporučuji očkování proti pneumokokům, proti zánětům středního ucha a zápalům plic. Dnes se již zdarma očkují kojenci, dětem od 2 let věku, které nejsou očkovány, stačí 2 vakcíny. Jinak již zmíněná žloutenka typu A, určitě plané neštovice ( nemoc nám nezajistí spolehlivou celoživotní ochranu) a očkování proti meningokokům - zánět mozku, mozkových blan, sepse...Děti od 3-5let mohou být též očkováni proti klíšťovému zánětu mozkových blan.

  • Vlaďka

    Dobrý den, paní doktorko, čím to je, že děti po nástupu do školky začnou být často nemocné? Dá se tomu nějak oředejít a jaké nemoci jsou v kolektivech nejčastější? Vlaďka

  • Lékařka Renáta Růžková o nástupu dětí do školky

    Než si zvyknou děti na "běžné" bakterie v tom kterém společenství a jejich organismus je začne považovat "za své", je jejich nemocnost opravdu vysoká. Stejně tak stůňou po nástupu do školky i paní učitelky, mladí lékaři v ordinacích také. Ve školkách jsou nejčastěji respirační infekty, hlavně rýma, kašel, streptokokové záněty mandlí a hltanu ( tzv. "spálové angíny"), záněty středního ucha. Z infekcí plané neštovice a žloutenka- není tak častá jako plané neštovice, ale velmi závažná. Doporučuji zdravou životosprávu, dostatek spánku, hojnost vitamínů, hlavně přirozených, u tzv. preventabilních nákaz je jedinou ochranou očkování.

  • Míša S.

    Dobrý den, paní doktorko, doporučila byste dětem očkování proti neštovicím? Když jsme byli malí, nakazili jsme se s bratrem neštovicemi ve školce a trpělivě pupínky přečkali. Některé kamarádky však nechaly svoje děti naočkovat. Je ochrana po očkování doživotní, nebo je nutné přeočkování? Díky za odpověď.

  • Lékařka Renáta Růžková o nástupu dětí do školky

    Určitě bych proti varicele očkovala, po prodělaných planých neštovicích není celoživotní ochrana, plané neštovice může dítě dostat i opakovaně, nebo pásový opar klidně již kolem 10ti let, dříve jsme jej vídali spíše u starých a oslabených osob. Po 2dávkách vakcíny je ochrana minimálně 20-30let, nejspíše celoživotní ( výzkumy ještě probíhají).

  • Dana

    dobrý den, slyšela jsem o nemoci způsobenou meningokoky, která se také může šířit v dětských kolektivech. Nemoc je prý velmi rychlá a může vést až k amputaci. Jak se děti mohou nakazit a existuje nějaká prevence? Děkuji. D.

  • Lékařka Renáta Růžková o nástupu dětí do školky

    Jedinou ochranou je spolehlivé očkování. vhodné od 1 roku věku, vakcína proti meningokoku A,C,W135 a Y. Přeočkování je za 5-7let. Určitě doporučuji. Děti do roka věku se mohou očkovat vakcínou proti meningokoku C, pak jsou nutné 3-4 dávky.

  • Stepanka

    Ještě jednou dobrý den. Jaké vady výslovnosti by děti před nástupem do školky (věk cca 3-4 roky) neměly mít, resp. na co se zaměřit již v tomto věku? Kdo rodičům poradí s tím, zda a jaké má dítě vady výslovnosti (pediatr, logopedická poradna)? Kdy má smysl toto "otestovat" za účelem návštěvy logopeda tak, aby všechny vadné hlásky byly odstraněny před nástupem do školy? Děkuji.

  • Lékařka Renáta Růžková o nástupu dětí do školky

    Pokud dítě do 3 let nemluví vůbec, je třeba zjistit. zda slyší. Výslovnost se zkouší při pětileté systematické prohlídce u dětského lékaře, ten doporučí případné logopedické vyšetření. Pokud dítě začne zadrhávat v řeči - koktat, je nutné vyšetření u klinického logopeda ihned. Naopak vadné jednotlivé hlásky typu R,Ř je možné řešit až těsně před nástupem do školy, případně do 7mi let věku.

Foto: Archiv Renáty Růžkové




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov