Chat s odborníkem
Jaké svačinky dávat dětem? Ptejte se PhDr. Hlavaté

01.10.2013 10:10

Podle doktorky Hlavaté by se Češi rádi stravovali především levně a ne vždy hledí na zdraví. Nicméně i tato situace se zlepšuje, ačkoli mnohdy hrozí druhý extrém. Sledujete nutriční složení výrobku a umíte jednotlivé potraviny porovnat? Jak by měly děti správně jíst? A která svačinka je podle odborníka vhodná? Ptejte se PhDr. Karolíny Hlavaté 3. října od jedenácti hodin.

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. absolvovala bakalářské studium Veřejného zdravotnictví na 3. lékařské fakultě v Praze, na Masarykově univerzitě v Brně vystudovala obor Zdravotní vědy - Pedagogická specializace výživa člověka. Postgraduální studium absolvovala v oboru Fyziologie a patofyziologie člověka. Od roku 2003 pracuje jako dietolog v Endokrinologickém ústavu v Praze. Publikuje v domácích i zahraničních časopisech, aktivně se účastní kongresů, konferencí a přednáškových akcí pro odbornou i laickou veřejnost.

Chat

  • Fanda Hřebík

    Dobrý den, je hodně velký rozdíl mezi stoprocentním džusem z krabice a nějakým farmářovým z trhu?

  • Host chatu

    Dobrý den, rozdíl spočívá v tom, že džus v krabici se vyrábí ze sušených koncentrátů, může mít tedy i jné senzrické vlastnosti. Džus z trhu bude vyroben lisováním čerstvého ovoce, bude tedy i chuťově jiný.

  • Vr.

    Dobrý den, jakou zdravou svačinku by jste doporučila dítěti, které se stravuje vegansky? Tedy bez jakýhkoliv živočišných produktů...? Je pro dítě například zdravé celozrnné pečivo s avokádovou pomazánkou, rýžová kaše se slunečnicovými semínky, jáhlo-mandlový puding, tofu "tvaroh" s čerstvým ovocem, či luštěninové pomazánky a ořechová "mléka"?

  • Host chatu

    Dobrý den, pro dítě není veganská strava vůbec vhodná, jelikož nedodává potřebné bílkoviny, železo atd. strava je oproti tomu zatížena velkým množstvím vlákniny, což může narušit vstřebávání vápníku a železa. kromě toho dítě nemá takový objem žaludku a těžko využije přijaté živiny. Jinak zmíněné typy svačin vhodné jsou, ale znovu opakuji, veganství do dětské výživy nepatří.

  • Hana Starostová

    Dobrý den, jak můžeme věřit objektivitě a nezávislosti Vašich názorů, když s klidným srdcem propagujete mléko, za projekt jste placena Agrární komorou (a dále také propagujete projekt BeBe Hnutí za dobrou snídani)? Dále mi mě v této souvislosti zajímalo, jak je možné, že Amerika jako země s nejvyšší spotřebou mléka na hlavu má nejmasivnější problém s osteoporózou? Ráda bych jen dodala, že po přechodu na veganskou stravu se u mě stav osteoporózy výrazně zlepšil.

  • Host chatu

    Dobr den, mléko a mléčné výrobky bych s klidným srdcem propagovala i zcela nezištně, protože se jedná o důležitou součást vyvážené stravy s mnoha příznivými účinky na zdraví. Co se týká projektu Bebe hnutí za dobrou snídani, nevidím nic špatného na šíření myšlenky prospěšnosti snídaní. Téměř třetina populace nesnídá a přitom je řadou klinických studií prokázáno, že pravidelná a vyvážená snídaně je prevencí obezity a metabolického syndromu, vč. diabetu 2. typu. To jsou problémy, které současnou společnost sužují nejvíce.

  • Tatiana Roubíčková

    Dobrý deň, myslíte si naozaj úprimne, že BeBe Dobré ráno sú naozaj raňajky prospešné zdraviu? Odporúčila by ste ich aj svojim najbližším? Osobne mi vadi zloženie a tam, kde sa nachádza rafinovaný biely cukor, nemožno hovorit o zdravej potravine.

  • Host chatu

    Dobrý den, bebe dobré ráno mohou být vhodným zpestřením snídaní. Jsou-li doplněny o bílý jogurt, tvaroh nebo mléko a kousek ovoce, získáte vyváženou snídani. Opakuji to stále dokola - základem je pestrost, nelze jíst stále to samé. A ano, občas moje děti snídají bebe, stejně tak jako vejce, sýry, pečivo, buchty, kakao, atd. Jinak rafinovaný cukr se od hnědého nijak neliší.

  • jana

    Dobrý den,
    dítěti dávám ke svačině tyčinky lifefood, které obsahují pouze suš.ovoce a ořechy. K tomu třeba jablko, banán... Je to v pořádku?

  • Host chatu

    Dobrý den, dítku budou chybět bílkoviny, přidejte k ovoci sýr, tvaroh nebo mléko.

  • Monika R.

    Dobry den,
    kam se obratit se stiznosti na stravovani ve skolce? Z10 jidel (snidane+svacina) je 5x salam, povidla, nebo marmelada. Kde najit vzorovy jidelnicek? Bez sladkych hlavnich jidel?
    Co doporucujete jako nahradu mleka?
    Pokud ale propagujete mleko a BeBe, tak nevim, jestli odpovidate objektivne.
    Dekuji za Vase odpovedi. Monika

  • Host chatu

    Dobrý den, obraťte se na řiditelku školky, takováto skladba jídelníčku je nepřípustná. Velmi dobré typy, vč. doporučených standardů (školka má povinnost plnit tzv. spotřební koš) najdete např. na stránkách společnosti pro výživu a v časopise Výživa a potraviny, který vydává zmíněná společnost. Zda odpovídám objektivně, to prosím posuďte sama.

  • Jana Kyselova

    Dobry den,
    vzhladom k tomu, ze velmi rada propagujete mliecne vyrobky u deti a vobec, rada by som sa opytala, co si myslite o detoch zijucich v Japonsku. Pokial viem, mliecne vyrobky nie je mozne tam zakupit, ledaze v obchodoch pre turistov. Japonci pocas celeho zivota nekonzumuju mliecne vyrobky a i tak sa dozivaju dlheho, zdraveho veku.. Dakujem

  • Host chatu

    Dobrý den, asijská populace trpí ve velké míře laktózovou intolerancí, což je dáno historickým vývojem jejich stravování. Klasické mléko je zde využíváno málo, jiné mléčné výrobky (zejména fermentované) ano.

  • Ondra

    Dobrý den,

    mám na Vás jako na odbornici několik otázek ohledně mléka a mléčných výrobků:

    1. co říkáte na poslední výzkumy, které uvádí, že je naprosto nevhodné, aby byly děti zaplavovány vysokým množstvím estrogenu, který je v kravském mléce až 30x vyšší než v mléce mateřském.

    2. Je IGF-1, který je v mléce obsažen, nebezpečný?

    3. Jak může být kravské mléko nezbytné? Např. v Tichém oceánu nikdy krávy nebyly a lidé tam normálně žijí a netrpí nedostatkem těch údajně důležitých látek.

    4. Jak se stavíte k názoru The Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM), která je složena z více jak 150 000 profesionálů, že zdravá je jedině strava bez mléka.

    5. Jak si vysvětlujete, že se EU rozhodla neudělit žádnému mléčnému výrobku oficiální označení zdravá potravina?

    6. Myslíte si, že je etické být součástí reklamních kampaní výrobků obsahujících mléko (např. Bebe) nebo přímo v kampani Bílé plus a vystupovat jako přední odbornice na výživu v médiích?

  • Host chatu

    Dobrý den. Ad 1. dítě není tele, člověk nemá receptory pro hovězí estrogeny. Ad2. konzumace mléka může zvyšovat IGF-1, který je dáván do souvislosti např. s nádorovými onemocněními střev, nicméně mléko zároveň obsahuje i řadu látek (např. vápník, vitamin D), které působí protinádorově. Větším nebezpečím (konkrétně pro kolorektální karcinom) než mléko jje nízký příjem vlákniny, vysoký příjem tuků a vysoký příjem sekundárně zpracovaného masa. Ad 3. strava lidí z tichomoří je diametrálně odlišná od evropské, zajímavostí je vysoký výskyt obezity v těchto oblastech. Ad 4. nesouhlasím ad5. neexistuje zdravá potravina. Platí, že i dobrého (zdravého) pomálu. Vhodnější termín je vhodnější a méně vhodná potravina. ad 5. nedoporučuji - jezte sušenky, jsou zdravé. Říkám, že mohou být zpestřením jídelníčku za určitých předpokladů - tj. občas a v kombinaci s bílkovinou a ovocem. O prospěšnosti mléka jsem přesvědčená a navíc, česká populace konzumuje málo mléčných výrobků, což se odráží i na tom, že máme nízký příjem vápníku a vitaminu D.

  • Tereza L.

    Dobrý den,

    co říkáte na stále přibývající alergii-intoleranci bílkoviny kravského mléka u dětí. Je to v ČR nejčastější potravinová alergie. Nesvědčí to o tom, že mléko prostě není primárně určené pro lidi, ale pro telátka? U každého savce je složení mléka podle potřeb jeho mláďat. Nechápu proč by se dětem mělo dávat mlíko, které perfekně pasuje na telata, ale složením je pro lidské mládě nevhodné. Viz. studie v knize MuDr. Martin Fuchs-Alergie číhá v jídle a pití.

    Sama mám syna 3 roky s alergií na kasein. Kojila jsem 9 měsíců, UM jsem nedávala, alergie se objevila cca ve 2 věku dítěte po pravidelné konzumaci jogurtů a jiných mléčných výrobků.

    Cituji: Alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) se vyskytuje přibližně u 2-7,5 % kojenců a malých dětí. Jedná se o nežádoucí imunologickou reakci na některou zproteinových složek kravského mléka. Mléko tudíž z jídelníčku musíme vynechat.

    Jakou pak svačinku-jídlo, když mléko je dnes přidáváno snad do všeho i do příkrmů od 6 měsíce? Další věc je vyčlenění z kolektivu a nemožnost stravování např. ve školce, škole... děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den, pokud je u syna prokázána alergie na kasei, musí z jídelníčku vynechat veškeré potraviny, které obsahují mléčnou bílkovinu. Jinak máte pravdu, mléko je ve velkém množství potravin, nezbývá tedy, než jídlo připravovat doma, dávat dítěti i jídlo do školky nebo školy. S vyřazením z kolektivu bych se netrápila, synek má prostě odlišný jídelníček ze zdravotních důvodů, děti to pochopí. Alergie na mléčnou bílkovinu je nejčastější potravinovou alergií v dětském věku, dobrou zprávou je, že se s věkem zpravidla upraví.

  • Jan Šťastný

    Dobrý den,
    chtěl jsem se zeptat, jaké svačiny tedy dávat dětem. V obchodě jsem dnes prohlížel dětské potraviny propagované jako zdravé svačiny. Jejich složení mi vyrazilo dech -  BeBe Dobré ráno (27% cukru, 16 % tuku a 4,5 nasyceých tuků), Brumík je ještě horší. Brumík (33% cukru ! a 15,5 % tuku a z toho je 4,3 gr/100 gr. nasycených..) a měli i novinku Brumík Lodičky. Ty mají 55% cukru. Více než polovinu této "potraviny" tvoří cukr! Myslíte, že by to děti vůbec měly jíst? Vždyť je to klasické junk food, zpracované cukrované, v Brumíku je dokonce glukózo fruktózový sirup..

    Všiml jsem si, že jste odbornou hlavou kampaně BeBe dobré ráno (tzv. Hnutí za dobrou snídani na webu vedete poradnu). Velice mne to šokovalo. Jak můžete propagovat tak nezdravé potraviny a ještě se tvářit nezávisle? Copak má potom nějaká vaše rada váhu? V únoru 2012 jste Brumíka doporučila v jiné chatu Týdne jako zdravou snídani či svačinu...http://www.tyden.cz/chat-s-osobnosti/di - etolozka-karolina-hlavata_417/.
    Četla jste někdy jiné materiály od BeBe než výplatní pásku a smlouvu? Například složení výrobků pro děti?

  • Host chatu

    Dobrý den, škoda, že jste k zmíněnému odkazu nepřipojil i moji odpověď. Činím tak za vás. Chtěla bych se zeptat, zda považujete sladké cereálie pro děti, nejrůznější tyčinky a svačiny pro děti (Bebe Brumík a podobně) za vhodnou snídani či svačinu pro děti do školy? Díky. • Dietoložka Karolína Hlavatá Dobrý den, za splnění určitých předpokladů můžete takovou svačinu nebo snídani zařadit. První podmínkou je pestrost - to znamená, že je velice důležité střídat různé druhy snídaní a svačin, nezaměřit se pouze na jeden typ. A druhou - aby snídaně nebo svačina byla vyvážená, je důležité např. k Brumíkovi přidat i hrnek mléka, aby dítě získalo i dostatek bílkovin. Samozřejmě je také důležité započítat sacharidy obsažené v tyčince nebo podobné potravině a ten den již dítěti nedávat více sladkostí. A otázka - co vás šokuje? četl jste někdy poradnu na bebe? Zřejmě ne, protože v opačném případě byste zjistil, že je to víceméně poradna pro dívky s poruchami příjmu potravy a za další, že nikdy a nikde jsem nepsala, že by byly bebe sušenky či jiné sušenky tím nejlepším, co můžeme sníst. Z nabízeného sortimentu patří mezi lepší, jsou vhodným kompromisem, pokud má člověk rád sladké. Ale opět - je to sušenka a jako na sušenku je na ni potřeba nahlížet. Pokud si dáte jednou týdně snídani složenou z těchto sušenek (nebo jim podobným), doplníte bílkovinou, ovocem , je to OK. Rozhodně lepší, než rohlík, máslo (nebo jiný tuk) a tučný salám, což je příklad oblíbené snídaně mnoha Čechů. Jakou svačinu dávat dětem? Pokud možno denně jinou. Dnes jsem synovi např. dávala jogurt a jablko, včera měl domácí závin se sýrem, šunkou a rajče, předevčírem chléb s rybí pomazánkou a okurku. Zítra třeba dostane jogurt, bebe sušenky bez náplně a ovoce.

  • adam adamec

    Na co se ptát?

    Zelenina a ovoce je nejdražší za posledních 20 let, hovězí a drůbeží a jiné maso jde také nahoru. Cereálie a celozrné potraviny kupují snad jen snobi a my se máme ptát co dětem na svačiny, když i v těch rybičkách z konzervy je tolik éček, že to nedočtete do konce?

    Ptám se tedy paní doktorky: " Poskytněte universální svačinový týden všem, kteří mají hlouběji do kapsy".

    Děkuji,
    Adamec

  • Host chatu

    Dobrý den, potraviny drahé jsou, o tom žádná. Ale jde to i levněji. Bohužel dnešní doba nepřeje domácímu vaření, tím lze ušetřit velmi mnoho. Rybičky mám před sebou a složení je následující: sardel kuchaná 72% , slaný nálev 5%, slunečnicový olej 5%. Toť vše. Jsou to nejlevnější ryby ve vlastní šťávě, éčko se mi najít nepodařilo. Když si vezmete 2 balení těchto ryb, přidáte tvaroh, doplníte chebem, sezónní zeleninou, máte celá rodina večeři za pár korun.

  • Hedvika

    Ještě před půl rokem jsem se stravovala podle všech zdravých zásad. Maso jsem jedla maximálně v podobě ryb, jedla hodně mléčných výrobků, většinu mého jídelníčku doprovázela zelenina v množstvím opravdu velkém. Ovoce doma nikdy nesmělo chybět. Po přepočtu na svou váhu jsem měla dostatek Kj a stravu jsem měla pestrou. Nechyběl pravidelný pohyb, nekouřila jsem, ani nepila alkohol. Přesto jsem měla alergie a ekzémy na rukách tak silné, že mi pukala kůže, trpěla jsem akné. Ekzém mě doprovázel 10. rokem. Alergie zhruba stejně dlouho. V lednu tohoto roku jsem z etických důvodů po shlédnutí dokumentu Pozemšťané, který musím vřele doporučit každému člověku (volně dostupný na yoututbe), jsem přešla na veganskou stravu. Podle většiny lékařů na nezdravou dietu. Do měsíce mě opustilo akné, na které nezabíraly ani masti od dermatoložky. Nyní si pleť pouze oplachuji vodou a nic jí není. Během jara a léta se neukázala ani jediná alergie, ačkoli sestra, která trpěla na ty samé a stále se stravovala konvenčně jimi trpěla. Před pár měsíci mě opustil ekzém, který se mnou byl do té doby bez přestávky a zmírnovaly ho pouze kortikosteroidy. Ani si nemusím ruce na noc mazat a ekzém nikde. Nyní jsem čerstvě těhotná. Prarodiče a někteří známí mi tvrdí, že nejím zdravě, že tak znetvořím své dítě. Ale můžete mi říct, jak bych si to po své zkušenosti mohla nadále myslet? Nikdy mi nebylo lépe a stravu mám pestrou stále nekouřím a nepiju, stále si dopřávám pravidelný pohyb. O stravu se zajímám od 14 let, ačkoli jsem se snažila vždy mít všechny potřebné látky, až odstranění veškerých živ. výrobků mi zaručilo dobré zdraví. Jak si to vysvětlujete? Můj bratr, který trpěl taktéž ekzémy, těžšími alergiemi a dokonce astmatem po přechodu na veganskou dietu o všechny tyto problémy taktéž přišel. Sestra, se stejnými problémy ale na konvenční stravě je stále má. Není to zajímavé?

  • Host chatu

    Dobrý den, pokud se vám potíže zlepšily, jedině dobře. Pouze teď v těhotenství se více zaměřte na skladbu jídla, především s ohledem na dostatek bílkovin, které by mohly chybět vám i vyvíjejícímu se plodu. Dítě pokud možno kojte, nicméně, při takto silné genetické zátěři atopickým ekzémem lze očekávat i potíže u něj.

  • KELHEN TEST G

    Co si myslíte o vegetariánských či veganských svačinkách pro děti?

  • Host chatu

    Dobrý den, určitě je vhodné takovét svačiny zařazovat, ale dávejte dítku i klasické, neveganské. Čím pestřejší jídelníček, tím lépe.

  • DM

    Co si myslíte, když děti nemají z domova svačiny a něco si koupí ve školním bufetu či automatu?

  • Host chatu

    Dobrý den, to je samozřejmě špatně. Nicméně, s výchovou ke zdravému životnímu stylu je potřeba začít od útlého dětství, postupně slábne vliv rodičů a sílí vliv vrstevníků, proto jen silná a poučená osobnost odolá lákadlům v podobě fast foodu nebo chipsů ke svačině.

  • SAK

    Jak často by měli děti svačit ve škole?

  • Host chatu

    Dobrý den, dítě by mělo dostat jídlo jak na dopolední, tak odpolední svačinu, pokud je fyzicky aktivní, mělo by mít svačiny i tři.

  • Klara

    Dobry den,
    jsem naprosto sokovana, jak nekdo, kdo si necha platit (nerikejte, ze ne) za propagaci mleka a BEBE se nam snazi vnutit zdravou svacinu a tvarit se jako 'nezavisly' odbornik.
    toto je opravdu skandalni! Neni se cemu divit, ze lide jsou cim dal vice nemocni, kdyz hledaji radu u odbornika, jako jste vy.
    Klara

  • Host chatu

    Děkuju za pochvalu:-) Myslím, že jsem se k dané problematice dostatečně vyjádřila v předchozích dotazech.

  • Hana

    Jaké svačiny byste doporučila středoškolákovi s celiakií, ABKM, alergií na soju a histaminovou intolerancí. Je z domova 7-15.30. Potřebujeme obohatit jídelníček novými nápady. Děkuji. Hana

  • Host chatu

    Dobrý den, to je mi líto, že má vaše dítko takové problémy. Výběr potravin je velmi omezený, zařazujte speciálně upravené formule určené osobám s alergií na mléčnou bílkovinu, v kombinaci s bezlepkovými potravinami (z uvedeného vytvořte kaše, pudink, apod.). Vyzkoušejte různé pomazánky z luštěnin, doplněné o olej, margarín, ovocné saláty, zeleninu.

  • Marta M.

    Dobrý den,
    prosím o tipy na zdravé svačinky pro školáka s alergií na mléčnou bílkovinu.

  • Host chatu

    Dobrý den, zařazujte sójové mléko, rýžové, mandlové, z něj připravit koktejl nebo pudink. Dobré jsou i luštěninové pomazánky, s=ojové dezerty, jáhlová kaše s ovocem nachystná do kelímku, chléb s vajíčkem nebo šunkou, rybí pomazánky, obložená bagetka zeleninou, pečeným masem, ovocný salát se semínky nebo ořechy.

  • Janča

    Hezjký den, jak by vypadala ideální svačinka pro dítě? Existuje nějaká stránka s možnými typy?nemám v tomhle moc představivost

  • Host chatu

    Dobrý den, tipy najdete např. na www. yesneyes.cz, www.vyzivadeti.cz, www.hravezijzdrave.cz nebo na www.vimcojim.cz. Svačina by měla obsahovat sacharidy (nejlépe komplexní), bílkoviny, kousek ovoce nebo zeleniny. Konkrétní příklad: chléb namazaný rybí pomazánkou, okurka, rajče. Bílý jogurt s ovocem, malá celozrnná sušenka. Ovocný salát se semínky a jogurt.

  • Damon

    Co je nejškodlivější věc, kterou si pro dítě můžete představit? jsou to chipsy?

  • Host chatu

    Dobrý den, zcela nevhodné jsou uzeniny, samozřejmě chipsy, koblihy, fast food. A vůbec nejhorší je, pokud takto jdí denně.

Foto: archiv

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Třikrát týdně na pět hodin do nemocnice? Jde to i doma (ilustrační foto).

Příběh pacienta
Selhaly mi ledviny. Pomohla mi Adéla, má domácí dialýza

Původní zpráva Do třiatřiceti let byl úplně zdravý sportovně založený muž. Po obyčejné chřipce mu však lékaři „zavěštili" z analýzy vzorku moči a následné biopsie: Do... více

V Česku je dostupná šetrnější a pohodlnější metoda korekce dioptrických vad.

Korekce zraku
Laserová operace očí? Za pár hodin můžete do práce

Původní zpráva Od září je v Česku konečně dostupná nová metoda korekce dioptrických vad. Je šetrnější a především pohodlnější, na rekonvalescenci totiž stačí pár hodin. více

Lidí, kteří se léčí z gamblerství, přibývá.

Závislost na hraní
Čechů, kteří se léčí z gamblerství, přibývá

Z chorobného hráčství se loni v českých ordinacích léčilo o dvacet procent víc lidí než před pěti lety. Mužů gamblerů je asi desetkrát víc než závislých žen, i... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov