Dostatek živin
Jak pestrá má být dětská strava? Ptejte se doktora Tláskala

05.08.2014 10:30 Rozhovor

Ze studie Výživa dětí časného věku vyplynulo, že zejména v oblasti ovoce, zeleniny a masa je dětská strava monotónní a opožděné zařazování určitých potravin do dětského jídelníčku může vést k nedostatku některých mikronutrientů (železo), k odmítání i celé kategorie potravin v pozdějším věku, případně i k poruchám příjmu potravy. Dítě by mělo přibližně do dvou let ochutnat co nejvíce možných potravin, aby v budoucnu dobře prospívalo. Jak pestrá by měla být dětská strava? A co dětem chybí? Na vaše otázky odpovídal MUDr. Petr Tláskal, CSc.

MUDr. Petr Tláskal, CSc., je vedoucí lékař oddělení léčebné výživy a předseda Nutričního týmu ve FN Praha Motol. Současně je předsedou Společnosti pro výživu (SPV), která je součástí evropských a mezinárodních společenství výživy. V České republice sdružuje odborníky z různých oblastí nutričních věd (lékaře, inženýry, vědecké pracovníky z výzkumných ústavů, nutriční terapeuty, ale i pracovníky ze školství, potravinářského průmyslu či zemědělství). Hlavním předmětem činnosti SPV je šíření, propagace a realizace zásad správné výživy, které odpovídají vědeckým poznatkům a je nutné je prosazovat do praktického odborného i veřejného života. MUDr. Tláskal dlouhodobě pracoval na I. dětské klinice FN v Praze-Motole. Zkušenosti s klinickou výživou získal při ročním studijním pobytu v Hospital Necker - pařížské dětské nemocnici - a později při pracovním pobytu v nemocnici Argenteuil, Francie. V roce 1997 obhájil diplom pařížské univerzity René-Descartes pro klinickou výživu, s platností v zemích EU. Problematikou výživy se zabýval i při tříletém pracovním pobytu v Tunisku, kde pracoval jako primář dětského oddělení. Ve FN v Motole byl do roku 2012 přednostou dětské polikliniky. Je autorem řady publikací, článků a přednášek, které se vztahují k problematice výživy. Doktor Tláskal je zástupcem iniciativy 1000 dní do života podporované společností Nutricia.

Chat

  • Zuzana

    Dobrý den, zaznamenala jsem, že jste vystupoval proti projektu Skutečně zdravá škola a projekt jste vnímal tak, že vystupuje proti školnímu stravování.
    Opravdu se domníváte, že školní stravování je pro děti nějaké terno? Vím, že existují výjimky, ale stále je běžné, že ve školní kuchyni se používají ty nejméně kvalitní potraviny, průmyslově zpracované a konzervované potraviny, prakticky žádná čerstvá zelenina a celozrnné výrobky, ale za to dost nekvalitních masných výrobků i uzenin, bílá mouka atd. V jídelnách se děti prakticky nesetkají s biopotravinami, ani s vařením dle roční sezóny, ani s respektováním vegetariánství a jiných zvyklostí, a to na rozdíl od toho, jak to funguje ve školních jídelnách na západ od nás. Je mi ale jasné, že kvalitní stravování vyžaduje mnohem více peněz na kvalitní a čerstvé potraviny.
    Měly by se změnit výživové normy a jak? Navrhoval jste Vy sám nějaké změny ministerstvu?
    Děkuju.

  • Host chatu

    Dobrý den. Víte, školní stravování má svůj systém, který byl již dříve vytvořen na základě poznatků o výživě a potřebách výživy dětí. Vytvoření spotřebních košů tak samozřejmě vycházelo z aktuálních technických i dalších možností své doby, ale přitom stále tvoří solidní základ pro sofistikovaný systém výživy školních dětí. Strava dětí by měla být dostatečně pestrá a nutričně hodnotná aby zajistila potřeby dětského organismu. Spotřební koše tuto možnost poskytují, je pouze otázkou, jak jsou naplňovány. Fungující systém bychom neměli bourat, pokud nevytvoříme něco lepšího. Společnost pro výživu k tomuto tématu diskutuje již delší dobu a samozřejmě předložila své návrhy.

  • Dotaz

    Od jakého věku můžou děti užívat kofein - v kávě, cole?

  • Host chatu

    Kofein je látka, která ovlivňuje psychickou i fyzickou aktivitu člověka. Snižuje se přirozená potřeba organismu k únavě a ospalosti a při vyšší dávce se objevuje hyperaktivita, podrážděnost a další příznaky. Kofein proto není ve výživě dětí žádoucí. Nicméně si musíme uvědomit, že kofein se nevyskytuje pouze v kávě, ale i v čokoládě nebo v čaji (trochu více v černém než zeleném) a v některých nápojích (cola), které děti rády konzumují. Na Vaši otázku tak není snadná odpověď. Nicméně určitě bychom měli vyloučit kojence a batolata, ale i předškolní děti. Větší množství kofeinu má černá káva a proto bychom ji v dětském věku neměli podávat vůbec.

  • Dan Kostka

    Představil byste 1000 dní do života?

  • Host chatu

    Iniciativa 1000 dní do života pomáhá zdravotnickým pracovníkům předávat odborné poznatky o výživě malých dětí do praktického života rodin a tím i dalších generací. Cílem iniciativy je budování správných stravovacích návyků dětí při dobré informovanosti rodičů, k pozitivnímu ovlivňování životního stylu dětí v rámci jejich výživy.

  • Dana

    Dobrý den, dceři je čerstvých 18 let, má celiakii, alergii na krav. bílkovinu, soju, luštěniny, histaminovou intoleranci. Má nedostatek železa. Co by měla hlavně zařadit do jídelníčku? Děkuji. Dana

  • Host chatu

    Nejvíce železa je obsaženo v mase, játrech, plodech moře a podobně. Nicméně nedostatečná hodnota plasmatického železa může mít i jinou příčinu. Je proto vhodné se poradit s lékařem.

  • Cukr

    Jak se stavíte k bílému cukru v dětské stravě?
    Existují nějaké americké studie, podle kterých je prý cukr jed a způsobuje řadu civilizačních onemocnění.
    Je podle Vás lepší z jídelníčku dětí zcela nebo téměř cukr vyloučit?

  • Host chatu

    Cukry jsou důležitou součástí naší potravy. Obdobně jako kyslík, potřebuje náš mozek a ostatní tkáně cukr. Nicméně je známo, že nadměrná konzumace cukru narušuje naši vnitřní rovnováhu a s časem tak vede k obezitě a dalším onemocněním. Zbytečně bychom tak dětem neměli přislazovat nápoje či volit dle jejich chutí potraviny s vyšším obsahem tzv. přidaných cukrů.

  • KELHEN TEST G

    Co byste řekl o společnosti Nutricia?

  • Host chatu

    Společnost Nutricia je významným dodavatelem sofistikované (odborně upravené) dětské nebo i nemocniční enterální výživy. Výrobky této firmy vychází z potřeb zdravých i nemocných lidí a zaručují tak jejich kvalitní a bezpečnou výživu.

  • Joseph_from_Pilsen

    Nic ve zlém, ale nomen omen, jaké to je žít s takovým příhodným jménem pro váš obor? :)

  • Host chatu

    Děkuji za otázku, velmi dobře. Spíše se vnitřně bavím, když pozoruji některé rodiče v gastroenterologické ambulanci, kteří se rozohní při výkladu o výživě svého dítěte ..zase toho tolik stláskala .. a pak se někdy zarazí, ale dále pokračují....

  • Michal

    Dobrý den, jak se díváte na vegetariánství u dětí?
    Děkuji a přeji krásný den.

  • Host chatu

    Tato otázka by samozřejmě zasluhovala širší odpověď. Výživa dítěte má být dostatečně pestrá a nutričně kvalitní, aby dostatečně zajišťovala potřeby rostoucího a vyvíjejícího se dětského organismu,.

  • Richard Belinka

    Dobrý den
    neteř je vegetariánka. Domácí porod, bezplenková metoda, zkrátka alternativní způsob života, Je zcela rozhodnuta, že dítě bude život podle jejich přesvědčení. Přesvědčili mne, že jsou potraviny, které patričné látky nahradí. Resp. mě nepřesvědčili,ale jejich přátelé tak vychovávají také své děti a jsou zdravé. Víte(moje ani neteře), rodiče neví a já nemám dostatek argumentů. Nebo jsem příliš hysterický, že dítě nebude mít železo a ostatní výživové látky, které jsou důležité k jeho vývoji? Chtěl bych v tom mít jasno. Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Alternativní způsob života je svobodnou volbou dospělého člověka. Dospělý člověk pak často přenáší tato pravidla i do výchovy svých dětí. Ne často si však uvědomuje, že dítě není malý dospělý. Růst a vývoj dítěte, již z fyziologického hlediska, se řídí jinými nároky a potřebami organismu. To bychom měli respektovat a obrátit se na radu k odborníkům, kteří se touto problematikou zabývají.

  • Vratka

    Dobrý den,

    1. postřehla jsem, že veřejně brojíte proti veganské stravě. Dokonce jste napsal, že veganské děti jsou většinou malé. Máte k tomu nějaké opodstatnění? Kolikrát za vaši praxi jste se setkal s dítětem, které bylo malé prokazatelně kvůli veganské stravě?

    2. Neustále někteří odbrníci na výživu (i ti co nejsou placeni Nutrilonem a Hami) tvrdí, že rostlinné bílkoviny jsou nekompletní a je nutné je v jednom jídle kombinovat. Pokud zastáváte stejný názor, zajímalo by mě zda jej máte na základě knihy „Strava pro malou planetu“ od Frances Moore Lappé, či zda je tento názor opřen o nějaký vědecký výzkum, případně jaký...?

    Děkuji za odpovědi.

  • Host chatu

    Nevím zda jsem napsal "většinou" malé, ale setkal jsem se s malými dětmi, které byly na veganské stravě již v batolecím věku a po jejich převedení na lakto-ovo-vegatariánskou stravu jsem v průběhu několika měsíclů zaznamenal velice výrazný růstový start, který přesahoval pásma percenilového grafu. V obilovinách je nedostatek lysinu, tzv. esenciální aminokyseliny, kterou dětský organismus ke svému růstu a vývoji potřebuje v daleko vyšším množství na jednotku své hmotnosti než je tomu u dospělých. Mojí odpovědí je opět to, že dostatečně pestrá a nutričně přiměřená výživa by měla být základem výživy našich dětí.

Foto: archiv

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Zdravě jíst musíme děti naučit

Zdravě jíst musíme děti naučit

O tom, jak by měla vypadat ideální dětská strava, kolikrát denně bychom měli jíst a proč jsou důležité svačiny, jsme si povídali s nutriční specialistkou... více

Ilustrační foto.

Nedostatek pohybu
Děti během pandemie ztloustly. Lékaři varují před krizí dětské obezity

Každé čtvrté dítě v tuzemsku trpí nadváhou. Rok s nemocí covidu-19 situaci ještě zhoršil a některé děti během pandemie přibraly desítky kilogramů. Příčinou... více

Ilustrační foto.

Maminka i miminko
Jaké vitaminy by vám v těhotenství neměly chybět a kterým se raději vyhnout?

Výživa v době těhotenství na sebe klade velké nároky. Měla by být pestrá a vyvážená, bohatá na zeleninu, ovoce, bílkoviny, sacharidy i tuky. Důležitou roli pak... více

Ilustrační foto.

Výzkum vědců
Co o člověku mohou prozradit jeho vlasy?

Na základě rozboru izotopů obsažených ve vlasech je možné zjistit, zda má člověk zdravou stravu, nebo zda konzumuje příliš mnoho průmyslově produkovaného masa,... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov