Chat s odborníkem
Jak poznat rakovinu střev? Ptejte se Tomáše Büchlera

19.02.2013 12:47

Již několik let patří Čechům nelichotivé prvenství ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Každý rok lékaři objeví zhoubný nádor konečníku či střeva u téměř osmi tisíc lidí. Proč je v Česku tato choroba tolik častá? Jaké jsou první příznaky toho, že něco není v pořádku? A dá se této chorobě předejít? Na tyto a další otázky odpovídal lékař Tomáš Büchler.

Doc. MUDr. Tomáš Büchler, Ph.D., přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice v Praze, promoval na Lékařské fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě v roce 2000. Po promoci pracoval čtyři roky na Interní hematoonkologické klinice ve Fakultní nemocnici v Brně a strávil několik let na klinických stážích ve Španělsku a Velké Británii. Od konce roku 2007 pracuje na onkologii Thomayerovy nemocnice a 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Věnuje se především urologické a gastrointestinální onkologii.

Chat

  • SK

    Co si myslíte o devitalizaci - podvázání nádoru?

  • Onkolog Tomáš Büchler

    Tuto metodu nepovažuji v současnosti za vhodnou léčbu pro onkologické pacienty. Proběhly klinické studie a jejich výsledky nesvědčí pro účinnost devitalizace. Princip devitalizace je v navození imunitní odpovědi proti nádoru. Dnes se již do praxe dostávají léky, které tuto odpověď mohou navodit i bez podvázání nádoru.

  • DAYOFD

    Proč jsou Češi první - bohužel - v rakovině tlust. střeva?

  • Onkolog Tomáš Büchler

    Příčiny jsou tři: nevhodná strava, genetické předpoklady a zanedbávání preventivních kontrol (kolonoskopie a vyšetření stolice na příměs krve)-

  • Mirek

    Jak častá je v ČR rakovina oběhového systému a co byste k ní řekl?

  • Onkolog Tomáš Büchler

    Myslíte asi nádory krve a krvetvorby. Patří sem leukémie, lymfomy a myelom. Nepatří mezi nejčastější nádory u dospělých. Léčba těchto nemocí obecně je účinnější než u takzvaných generalizovaných solidních nádorů (např. prsu, střeva,plic, prostaty nebo slinivky). Výskyt je asi 30 případů na 100 tisíc obyvatel ročně.

  • DM

    Jaké jsou první příznaky nádorů u trávicí soustavy?

  • Onkolog Tomáš Büchler

    Nechutenství, hubnutí, střídání průjmu/zácpy, příměs krve ve stolici (nemusí být okem viditelná, ale lze ji zjistit speciálním vyšetřením stolice), bolesti břicha, potíže s polykáním.

  • Moratorium

    Jaká je úspěšnost léčby rakoviny tlust. střeva v ČR?

  • Onkolog Tomáš Büchler

    Pokud je nádor jen ve střevě (připadně v mízních uzlinách kolem střeva), je šance na vyléčení dobrá - je potřeba operace a poté většinou dodatečná chemoterapie. Úplně se vyléčí tak 2/3 pacientů.

  • DAYOFD

    Jak často provádět samovyšetřování varlat?

  • Onkolog Tomáš Büchler

    Jednou měsíčně. O přínosu samovyšetření varlat u osob bez rizikových faktoru (např. výskyt nádorů varlat v rodině) nepanuje v současnosti shoda, ale jde o jednoduché a nebolestivé vyšetření a může zachránit život.

  • Honza

    Nejlepší prevence proti rakovině tlustého střeva je??

  • Onkolog Tomáš Büchler

    Přiměřený pohyb, vyvážená strava včetně vlákniny, čerstvého ovoce a zeleniny, nebýt obézní, chodit na preventivní kontroly (stanovení krve ve stolici speciálním testem u osob od 50 let věku; od 55 let věku je toto vyšetření možné nahradit doporučením k provedení kolonoskopie jednou za 10 let).

  • Zbyšek Kazak

    Dobrý den,

    jaké potraviny zvyšují riziko vzniku rakoviny střev a o kolik %? Jaké je riziko, že dostanu rakovinu střeva bez/s denní konzumací těchto potravin? A v jakém věku se vyskytuje procentuálně nejvíce postižených rakovinou střev? Děkuji a přeji hezký den. Zbyšek Kazak

  • Onkolog Tomáš Büchler

    Záleží na dalších okolnostech, hlavně genetických předpokladech. Obecně riziko rakoviny tlustého střeva zvyšuje nadměrná spotřeba živočišných tuků, červeného masa, alkoholu, snižuje jej čerstvá ovoce a zelenina, vláknina. Protože je příčin nádorů mnoho, i člověk, který má bezvadnou životosprávu, může žel nádor štřev dostat. Riziko stoupá již po 40. roku věku a dosahuje vrcholu kolem 65. roku.

  • Jitka

    Dobry den
    Jake jsou priznaky, ceho si mame vsimat? Je mozne zjistit treba i z krve nejake varovani?

  • Onkolog Tomáš Büchler

    Obecné příznaky jsou: nehojící se rána, krvácení (např. krev v moči, stolici nebo nenormální gynekologické krvácení), hubnutí, potíže s polykáním, střídání průjmů a zácpy, hmatná bulka někde na těle, dlohodobý kašel nebo chrapot, měnící se kožní znamínko. V krvi se může objevit anémie (nedostatek červených krvinek). Tzv. nádorové markery v krvi je lepší zjišťovat cíleně, ne při preventivním vyšetření.

  • Inna

    Můj 38 letý syn se svěřil otci, že má problémy s varlaty - nahmatal si bulku. Nechce o lékaři ani slyšet a prý nikam nepůjde. Jsem z toho nešťastná, se mnou se odmítá o tom bavit a tak nevím jakým způsobem ho dostat k lékaři. Prosím o radu.

  • Onkolog Tomáš Büchler

    Měl by jít k urologovi, je ve věku, kdy by nádor varlete mohl mít. Pokud se to zjistí dříve, je léčba celkem jednoduchá a šance na vyléčení prakticky 100%. Pokud se nádor varlete zanedbá, léčba je poměrně nádorčná - několik cyklů chemoterapie a někdy i břišní operace. Stojí tedy za to nechat se vyšetřit.

  • Klara L.

    Jak velký vliv mají na rakovinu střev chemikálie v jídle a ve znečistěném prostředí?

  • Onkolog Tomáš Büchler

    Přesně to nevíme. Škodí nadbytek červeného masa a živočišních tuků, chrání ovoce, zelenina, vláknina. Zda mají vliv např. hnojiva nebo konzervační látky v jídle, není známo.

  • Klára

    Dobrý den,

    ráda bych se zeptala, jaký vliv má na rakovinu tlustého střeva dědičnost. Má se člověk obávat, pokud měl tuto nemoc jeho rodič? Děkuji.

  • Onkolog Tomáš Büchler

    Ano. Vliv dědičnosti je u nádorů tlustého střeva výrazný. Dědí se také stravovací návyky a sklon k obezitě, což jsou další rizikové faktory. Lze se poradit v poradně pro dědičné nádory na speciálním programu sledování, pokud je výskyt v rodině výrazný (u více příbuzných).

  • Karel N.

    Pane doktore, z médiích neustále vyskakují zprávy o tom, že někdo někde přišel s inovativní a geniální léčbou rakoviny. Myslíte si, že v příštích letech skutečně takový objev přijde? Nebo je to jen plašení spojené s dobrým marketingem?

  • Onkolog Tomáš Büchler

    Já věřím spíše v postupný pokrok. Rakovina není jedna choroba, ale mnoho velmi různých onemocnění. Proto si nemyslím, že by někdo přišel s jedním zásadním lékem na všechny druhy nádorů. Ale pro jednotlivé diagnózy se občas takový lék objeví - například chemoterapie cisplatinou vedla k vyléčení velké většiny nemocných s nádory varlat, přitom před jejím objevením vetšinou umírali... Podobně u například lymfomů.

  • Zdeňka Vávrová

    Dobrý den,

    proč Vás oslovila zrovna onkologie? Není to smutný obor?

    Zdeňka

  • Onkolog Tomáš Büchler

    Na onkologii mě baví ohromný a rychlý rozvoj poznatků a nových možností, jak pomáhat pacientům. Stále více pacientů se daří úplně vyléčit. Ale i pokud nemůžeme nemocného vždy vyléčit, skoro vždy mu výrazně pomůžeme a přidáme měsíce a roky kvalitního života.

  • Radek

    Zdravim
    slyšel jste jako onkolog někdy o bylině zvané Graviola (česky Láhevník)? Má mít údajně protirakovinné účinky. Má smysl ji užívat jako doplňující léčbu k chemoterapiji nebo se jedná o nesmysl? Děkuji

  • Onkolog Tomáš Büchler

    Ano, slyšel. Není to vyzkoušený lék, proto jej nemohu v současnosti doporučit.

  • Lovacoop

    Platí prvenství v pití piva,prvenství v rakovině tlustého střeva?Některé národy se vyhýbají nedokvašeným potravinám už ve Starém zákoně.Pivo je nedokvašený nápoj,tak jako burčák,který má oblibu hlavně u nás.

  • Onkolog Tomáš Büchler

    Všeho s mírou. Alkohol obecně je rizikovým faktorem pro nádory dutiny ústní, jícnu, jater, slinivky. Speciální studie pro burčák nemáme. Pivo zvyšuje riziko nádorů tlustého střeva a konečníku.

  • MJ

    Léčba rakoviny se během posledních let hodně změnila, nebo se o tom aspoň hodně píše, ale než se něco dostane k pacientům, uběhne dlouhá doba.

    Jaké novinky se během posledních 5 nebo 10 let uvedly se do praxe? Mám na mysli léčbu, která se dostala přímo k vašim pacientům - nejen ve "střevní", ale i v urologické onkologii.

  • Onkolog Tomáš Büchler

    Hlavně jde o takzvané cílené léky - mají účinek na nádorové buňky a méně nežádoucích účinků, než chemoterapie. Dále jsou velké pokroky v radioterapii (velké zpřesnění ozařování) a v operačních postupech. U většiny diagnóz se šance na vyléčení či alespoň prodloužení života za posledních 10 let výrazně zvýšily. Stále ale platí, že lepší je přijít k lékaři včas.

  • Jan Petr

    V rakovině tlustého střeva máme smutné prvenství. Jaká je vhodná prevence? A jaká je u nás úspěšnost léčby v porovnání s Evropou?

  • Onkolog Tomáš Büchler

    Prevence u nás velmi pokulhává - vyšetření jsou dostupná, ale většina lidí je ignoruje. Úspěšnost léčby je stejná jako v Evropě pro dané stádium nádoru. Ale protože se nechodí na preventivní vyšetření, naši pacienti přichází často v pokročilejším stádiu nemoci než v zemích západní Evropy.

  • MJ

    Jaká je současná léčba nádorů ledvin, když na ní údajně nezabírá chemoterapie a ozařování? Děkuji Marek

  • Onkolog Tomáš Büchler

    Léčí se operací, pokud nejde operovat, používá se cílená léčba (léky zaměřené proti molekulám, které nádorové buňky potřebují k přežití, kromě jiného zamezují nádorům, aby se zásobovaly z cévního řečiště).

  • MJ

    Existuje nějaká preventivní prohlídka, která by mohla odhalit ranné stádium rakoviny? Předpokládám, že na dvouleté preventivní prohlídce u praktického lékaře se toho moc nenajde. Marek

  • Onkolog Tomáš Büchler

    Existují pojišťovnou hrazené preventivní programy zaměřené na nádory dělohy a děložního čípku, prsu a tlustého střeva. Pokud má někdo výraznější riziko pro určitý druh nádoru (např. častý výskyt v rodině), lze zařídit sledování ve specializovaných poradnách. Důležité je znát obecné příznaky nejčastějších nádorů - již jsem o nich psal.

  • pabi

    Minulý rok jsem se podrobil kolonoskopii s negativním nálezem . Je pravdou, že mohu být dalších 10 let v klidu, že bych něměl onemocnět kolorektální karcinomem?

  • Onkolog Tomáš Büchler

    Učinil jste pro prevenci, co jste měl. Myslete ale i na další rizikové faktory nádorů - kouření, obezita, nevyvážená strava.




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov