Týden zdraví
Jaký typ korunky vydrží nejdéle? Ptali jste se doc. MUDr. Marie Bartoňové, CSc.

04.07.2018 07:06

Lidé touží po krásném a zdravém úsměvu, avšak ne všem ho příroda nadělila. Jak lze nahradit prasklý či chybějící zub? Jaký typ korunky vydrží nejdéle a vypadá zároveň esteticky? Je zubní implantát vhodný pro každého? Na tyto a další otázky odpovídala doc. MUDr. Marie Bartoňová, CSc.

Zubní lékařka doc. MUDr. Marie Bartoňová, CSc., se specializuje na protetiku a léčbu rozsáhlých defektů chrupu. V roce 2007 získala docenturu na 1. lékařské fakultě UK v Praze. V současnosti působí na Lékařské fakultě UK v Hradci Králové, praxi vykonává v rámci MEDICON Stoma v pražské Poliklinice Vysočany.

Chat

  • Pavla

    Dobrý den, paní doktorko, přistěhovali jsme se před prázdninami jsme se přistěhovali do Prahy. Navštívila jsem nejbližší stomatologickou ordinaci v místě bydliště (Praha 6) a tam mi řekli, že děti neberou. Je to možné? Je lepší, aby děti chodily jinam než já?

  • Host chatu

    Správné je, aby dítě chodilo tam, kam chodí jeho rodiče. Tedy Váš ošetřující by měl vzít do péče i Vaše děti, pokud děti nechodí do zařízení specializovaného na dětskou péči. Tím odpovídám i na Váš dotaz ohledně volby ošetřujícího. Pokud Vám v nějakém zařízení praktického zubního lékaře odmítli vzít do péče pouze děti, potom pravděpodobně ctili zásadu, kterou jsem zmiňovala. Zkuste některé z našich pracovišť v poliklinice Budějovická nebo v poliklinice Vysočany.

  • Karel

    Dobrý den, mému synovi jsou tři měsíce, zatím se mu žádný zoubek neprořezává, kdy se mám zajímat o péči o jeho zuby?

  • Host chatu

    První dočasné zoubky prořezávají mezi 5.- 7. měsícem. Toto období bývá provázeno zvýšeným sliněním a někdy též nepohodou dítěte v dutině ústní. Děti mají sklon „žižlat“ nejrůznější předměty (doporučuji nabídnout vodou naplněné, vychlazené kousací kroužky. Lékárny též nabízejí gely s obsahem anestetika). S prořezáváním prvního zoubku je nutno tyto důsledně čistit nejlépe po každém jídle včetně kojení, nejméně však před každým spánkem! Cílem je odstranění nežádoucího bílého povlaku, který se na zubech tvoří a který je živnou půdou pro kaz způsobující bakterie. K odstranění tohoto povlaku nejmenších kojenců postačí stírání všech plošek (nezapomínejme na podjazykové plošky) např.mulem nebo malým extraměkkým zubním kartáčkem, u větších dětí jednoznačně používejte extraměkký kartáček. U kojenců a menších batolat bez zubní pasty, u větších pak s pastou, která by měla odpovídat věku (pro rozdílný obsah fluoridů, musíme vzít v úvahu, že malé dítě většinu zubní pasty na kartáčku prostě sní). Proto stačí množství zhruba velké jako čočka. Kartáček můžeme dítěti půjčit do ruky, ale jen v rámci rituálu čištění zubů- není to hračka. Batole si bude zuby ochotně čistit samo, bude-li při tom pozorovat svůj dospělý vzor. Je třeba mít na vědomí, že málokteré osmileté dítě si samo dokáže efektivně a kvalitně čistit zuby! Proto je nutné dítěti dlouhodobě pomáhat a zuby dočišťovat.

  • Vladimír

    Dobrý den, chození k zubaři je jen pro boháče. Na co má normální člověk právo v rámci svého běžného pojištění?

  • Host chatu

    Vyčerpávající odpověď na tuto otázku je víc než obsáhlá a přesahuje rámec tohoto setkání. Mohu odpovědět tedy obecně: pojištěnec má nárok na preventivní a terapeutické výkony, výplně a náhradu ztrát zubů v různém počtu výrobky, tedy zubními náhradami v základním provedení. Každá zdravotní pojišťovna poskytne svým pojištěncům detailní seznam plně hrazených výkonů a výrobků a jistě každý ošetřující lékař tak učiní před registrací pojištěnce.

  • Božena

    Krásný den, jaké jsou možnosti ve volbě plomby?

  • Host chatu

    “Plomba” je slangový název pro výplň zubu. Výplně se zhotovují buď přímo v ústech anebo v zubní laboratoři na základě pořízeného otisku. V ordinaci se používají nejrůznější plastické materiály, které po nanesení do dutiny v zubu ztuhnou. Mechanizmy tuhnutí se liší. Veřejnost z vlastní praxe zná amalgám, který je buď nedózovaný a brzy bude vyřazen z užívání, nebo dózovaný, který ještě bude v praxi k dispozici. Dále to je skupina tzv.”bílých výplní”. Pod tímto pojmem se vnímají kompozitní materiály a glasionomerní materiály. K jejich vytvrzení se ve většině užívají světelné zdroje- lampy. Nepřímo, tedy mimo ústa zhotovované výplně se vyrábějí z dentální keramiky, slitin ušlechtilých kovů a z kompozitních materialů. Po svém zhotovení se do zubů tmelí. Ošetření zubního kazu stálého zubu u dospělých definitivní výplní, bez ohledu na počet plošek výplně či případný počet drobných výplní na jednom zubu, standardním materiálem, jde o samopolymerující kompozitní material v rozsahu špičáků včetně a nedózovaný amalgám v celém rozsahu. Ošetření zubního kazu- dočasný zub, opět bez ohledu na počet plošek výplně při použití skloionomerního cementu. Není-li použití skloionomerního cementu možné z hlediska zdravotního stavu pojištěnce, lze použít dózovaný amalgám a v rozsahu špičáků včetně, též samopolymerující kompozitum. Ošetření zubního kazu stálého zubu u dětí do 15 let u těhotných a kojících opět bez ohledu na počet plošek výplně -u dětí do dne dosažení 15 let věku v rozsahu špičáků včetně při použití samopolymerujícího kompozita, nad rozsah špičáků včetně při použití skloionomerního cementu -u těhotných a kojících žen při použití skloionomerního cementu. Není-li použití skloionomerního cement možné z hlediska zdravotního stavu, lze použít dózovaný amalgám a u těhotných a kojících žen v rozsahu špičáků včetně též samopolymerující kompozitum. V závěru tak obšírné problematiky bych chtěla dodat, že pro kvalitu ošetření je zásadní způsob přípravy zubu pro zavedení vhodného výplňového materiálu, tedy čas, který se tomu věnuje a preciznost s jakou příprava probíhá.

  • Nikola V.

    Moje dcera neustále vyžaduje čokoládu, je ji osm. Když ji nedostane, stejně si ji koupí po cestě ze školy. Snažím se jí čokoládu nedávat vůbec a argumentuji tím, že se ji zkazí zuby.

  • Host chatu

    Je zajímavé, že obviňujeme čokoládu obecně a neuvažujeme o kvalitě a složení konzumované sladkosti/cukrovinky. Mnohdy se pod lákavým obalem tabulky či figurky nachází pouze náhražka složením velmi vzdálená opravdové čokoládě. To, co škodí zubům není kakaová hmota, ani kakaové máslo obsažené v kvalitních druzích čokolád, ale je to cukr. Měli bychom se zaměřit na složení čokolády a všímat se především množství obsažených cukrů. Cukr může být odpovědný za poškození skloviny snížením pH v ústech a následně vést ke vzniku kazu. To se ovšem nestane po jednorázovém požití čokolády. Je zbytečné odpírat dětem i sobě čokoládu, je jen nutné dodržovat určitá pravidla. Střídmost ve frekvenci její konzumace u prořezávajících, nebo čerstvě prořezaných dočasných i stálých zubů. Sníst raději větší množství najednou, než po celý den “uždibovat” kousky. Poté, co si užijeme sladkosti a vychutnáme ji, napít se čisté neperlivé vody.

  • Jan Nový

    Co je nejhorší pro zuby?

  • Host chatu

    Nezájem o ně.

  • Petra

    Dobrý den, co říkáte na výmluvu, že ma nekdo špatne zuby kvůli genetice? Je to casta výmluva?

  • Host chatu

    Geneticky je daný tvar zubů a jejich uspořádání v zubním oblouku a to jsou skutečnosti, které mnohdy znemožňují optimální přístup k některým partiím zubů a při lajdačení při čištění a konzumaci některých nápojů a potravin mohou takové faktory vést ke vzniku kazu.

  • Honza

    Dobrý den, byla mi stomatologem navržena plastová korunka. Ne jako dočasné, ale definitivní řešení, pokud se nerozhodnu sám jinak. Má plast vůbec nějakou obstojnou životnost? Děkuji.

  • Host chatu

    Každý ošetřující má za povinnost nabídnout pacientovi jako první řešení plně hrazenou verzi ze strany zdravotních pojišťoven. Váš ošetřující se tedy choval v souladu se svou povinností. Nehněvejte se za můj dotaz, je vůbec nějaké řešení definitivní? Víme, že ne. Navrhované řešení jsou zdravotní pojišťovny ochotny uhradit každé dva roky. Od toho lze odvodit i předpokládanou životnost. Diskutujte s Vaším lékařem jiné možnosti a jistě vyberete tu pro Vás nejvhodnější s požadovanou životností.

  • jiri kratochvil

    Jak má tedy vypadat správná péče o zuby?

  • Host chatu

    Správná péče o zuby je pravidelná a celoživotní, domácí a profesionální – tu poskytuje ošetřující lékař a dentální hygienistka. Jsem hluboce přesvědčena o tom, že podíl profesionální péče na zdraví a zachování zubů je mým odhadem nanejvýš 20%, zbytek spočívá na péči domácí, včetně disciplíny dietní a nápojové. Dentální hygienistka by měla od dětství naučit rodiče užívat správnou techniku, kterou postupně převezme i děcko.

  • Kateřina Homolová

    Dobrý den, moje dcera má panický strach ze zubařů. Dá se to nějak řešit?

  • Host chatu

    Ten strach má nějaký důvod. Ze zkušenosti vím, pokud dítě chodí od útlého věku na prevence a rodiče dodržují základní pravidla péče o zuby, je časté, že dojde k výměně dočasných zoubků za stálé, aniž by se zkazily. Já sama mám několik vnoučat a jsou toho důkazem. Pokud se děcko seznámí s naší profesí poprvé v situaci, kdy přichází s bolestí, tam často vzniká stav, který zmiňujete.

  • Jarmila N.

    Jsem v prvním trimestru těhotenství, mám se o svoje zuby nějak speciálně starat?

  • Host chatu

    O chrup dítěte je třeba dbát ještě před jeho narozením a to dokonalou hygienou dutiny ústní matky, včetně eliminace všech kazů u obou rodičů a všech, kteří budou v jeho intimní blízkosti. Zubní kaz je způsoben bakteriemi, které „žijí“ právě v těchto kazivých ložiscích a slinou-např. olíznutá lžička, dudlík, líbání ... se dostávají do úst dítěte a čekají na „svůj“ okamžik.

  • Vladimira

    Dobrý den. Rada bych se vás zeptala na zubní hygienistky. Je podle vás vhodné je navštěvovat a jak často, nebo jde jen o další způsob jak ž nás vytáhnout peníze? Dekuji

  • Host chatu

    Dentální hygiena je nezbytnou součástí péče o ústní dutinu.

Foto: archiv

Autor: - red -

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Mrazy udeřily! A vaše oči mohou trpět…

Mrazy udeřily! A vaše oči mohou trpět…

Česko zasáhla vlna mrazivých dnů. Když rtuť teploměru klesne hluboko pod nulu, mohou povětrnostní podmínky ovlivňovat náš organismus, včetně kondice očí. Vítr... více

Ilustrační foto.

Protiepidemický systém
Sportovní představitelé navrhují zkušební otevření vnitřních sportovišť

Lídři českého sportu se spojili a apelují, aby i ve čtvrtém rizikovém stupni systému PES fungovala vnitřní sportoviště. V dopise ministru zdravotnictví Janu... více

Ilustrační foto.

Hemodialýza
Čištění krve každý rok podstoupí asi 11 tisíc pacientů se selháním ledvin

Hemodialýzu, při které se mimotělně čistí krev pacienta a nahrazuje se tím funkce ledvin, ročně v Česku podstoupí asi 11 tisíc lidí, z toho zhruba 7000... více

Ilustrační foto.

Nižší přírůstek
Nákaza koronavirem se ve čtvrtek potvrdila u 6471, kteří se nechali testovat

Ve čtvrtek v Česku přibylo 6471 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to o 1402 méně než před týdnem, ale také nejvíce za posledních šest dnů. více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov