Chat s osobností
Kontaktní rodičovství? Základ je naladit se na své dítě

03.02.2014 14:00

Principem kontaktního rodičovství je "napojení se" na vlastní jedinečné dítě a jeho plné přijetí takového, jaké je. Cílem není naučit se pár pravidel a pouček z knih, podle nichž pak budeme dokonale vychovávat. Snad všichni jsme prožili celou řadu menších či větších traumat, které si průběžně léčíme, a ty se velmi promítají také do výchovy našich vlastních dětí. Hlavním úkolem při výchově je tedy osobní růst a otevřenost měnit své zaběhnuté modely chování, pokud vidíme, že nefungují. Kontaktní rodičovství se zabývá těhotenstvím a přípravou na porod, kojením či krmením s láskou a respektem, častým fyzickým kontaktem, nošením dětí, bezplenkovou komunikační metodou, důvěrou v pláč dítěte či společné spaní s dětmi v posteli apod. Na kontaktní rodičovství odpovídala Bc. Lucie Harnošová 3. února od jedenácti hodin.

Bc. Lucie Harnošová je majitelkou Brány k dětem, lektorka kontaktního rodičovství, bezplenkové komunikační metody, zdravého přebalování a nošení. Spoluzaložila konferenci Aktivní rodičovství, projekt Creative space a řadu dalších projektů z oblasti vzdělávání a zdravého životního stylu. Je vdaná a se svým mužem má dvě dcery. "Mým posláním je inspirovat a představovat různé cesty a možnosti péče o děti i osobního růstu. Propojuji moderní poznatky s osvědčenými a šetrnými způsoby života," říká.

Chat

  • Lena

    Dobrý den, souvisí kontaktní rodičovství i s domácí výukou?

  • Host chatu

    Ano, souvisí. Pro většinu rodin, které praktikovaly hned s miminkem kontaktní rodičovství, je naprosto přirozené, že řeší výchovu dětí a dále i vzdělání. Jelikož rodiče často mají respektující výchovu (doporučuji například knihy Respektovat a být respektován či Vychováváme děti a rosteme s nimi), vyhledávají pak alternativy škol a školek, které budou v jejich přístupu pokračovat. A nabízí se celá řada řešení. Lesní školky a školy, montessori a waldorfské školy, malotřídky s kvalitními učiteli, vstřícné školy...Anebo domácí vzdělávání. My bydlíme na vesnici, kde žádné výše zmiňované školy nejsou, a proto jsme se rozhodli mít děti v domácím vzdělávání. Kombinujeme čistě domácí výuku s montessori kluby v Brně, KomuNitkou (klub pro domácí a komunitní vzdělávání) a sdruženou školou, kterou dcery navštěvují dvakrát týdně. Každá rodina si může najít takovou cestu, která jí vyhovuje. Zde jsou některé odkazy pro další informace: http://www.branakdetem.cz/kurz.php?... http://www.svobodauceni.cz/ http://www.summerhillschool.co.uk/ http://www.domaciskola.cz/ https://www.facebook.com/groups/212...

  • Lucka Šiklová

    Dobrý den, na úvod bych chtěla paní Harnošové moc poděkovat, protože mě na kurzech v Brně přivedla k látkovým plenkám a přirozené hygieně kojenců, což obé se mi s mou osmiměsíční dcerkou podařilo uvést do praxe. Pokoušíme se o konaktní rodičovství a v poslední době trochu znejisťuji. Okolí mi začíná dávat na jevo, že je na mě dcerka příliš fixovaná, což mě připadá normální, vzhledem k tomu, že jsme spolu ve dne v noci. Mám ale obavu, jak v budoucnu proběhne odvykání od kojení..?? Zvykne si spát sama v postýlce, když budeme mít další miminko? Mateřství si moc užívám, ale asi už chápete směr mých obav - Jaké máte zkušenosti Vy?

  • Host chatu

    Děkuji, paní Šiklová, za zpětnou vazbu. Vaše obavy má většina rodičů, kteří KR praktikují a setkávají se v okolí s negativními reakcemi. Obvykle tyto reakce zmizí, když vás okolí vidí vychovávat dítě delší dobu a když vidí pak "výsledky" těchto metod. V osmi měsících je ještě velmi přirozené, že je dcera s vámi, že vyžaduje časté kojení. Kolem roku, když děti začnou chodit, se již více osamostatňují. Děti, které mají naplněné potřeby, svoji citovou nádrž a které mají ve vás důvěru (tím pádem v celý svět), tak jsou již v tomto období osamostatňování velmi odvážné. Většinou takové děti nejsou ufňukané, "nedrží se máminy sukně". Ano, přichází si ještě dlouhou dobu pro pomazlení, uklidnění, ale nebývají rozmazlené. To je právě ten paradox kontaktní výchovy. Děti umí dobře komunikovat s rodiči, umí komunikovat své potřeby, rodiče jim je naplňují, a proto se může vyvíjet sebevědomý a samostatný jedinec. Všechny věci, kterých se bojíte - dlouhé kojení, dlouhé společné spaní v posteli apod., samy vymizí časem. Jakmile je vaše dítě připravené spát samo v postýlce, poznáte to. Je dobré to neuspěchat. Být naladěná na vaše dítě v přítomném okamžiku - a pak nemůžete udělat chybu.

  • Martina

    Proč jsou klasické látkové pleny lepší??

  • Host chatu

    Moderní látkové pleny jsou zdravější pro dítě - jsou prodyšné, nezapařují se pohlavní orgány, nevylučují se z plen do pokožky a těla dítěte chemické látky. Jsou také ekologičtější - za dva roky, kdy je dítě přebalováno do plenek (v případě jednorázových plen to bývá i mnohem déle), se vyprodukuje jedna tuna odpadu, který se na skládkách rozkládá cca 400-500 let, nebo je spalován a do ovzduší se tím uvolňují chemické látky. A jsou také výrazně levnější. Nevýhodou pak bývá vyšší počáteční investice (cca 5000,- až 10000,-). A také bývá mnohdy obtížné se zorientovat v typech plenek při nákupu výbavičky. Doporučuji proto navštívit kurz Zdravého přebalování. Informace o látkových plenách najdete také zde: http://latkovepleny.info/

  • Lucie Kukačková

    Dobrý den, Lucko,

    chtěla bych se zeptat, co si myslíš o knížkách Evy Kiedroňové o tom, jak se mají děti správně nosit, jak je zvedat atd. Já myslím, že to každá maminka tak nějak intuitivně ví, jak se svým miminkem zacházet. Jaký je na to Tvůj názor?

    Děkuji.

  • Host chatu

    Ano, souhlasím. Obvykle není potřeba si studovat manuály a číst stovky knih, aby maminka zvládla péči o své miminko. Některé základní informace je však dobré znát. Dětem vyhovuje poloha v klubíčku, nedávejme je svisle - například při odříhnutí je lepší, když miminko na vašem rameni leží "jako pytel" a nevisí. Z tohoto důvodu je také velmi vhodný úvaz v šátku "kolébka" a tam si pak hlídáme, aby miminko mělo v jedné ose hlavičku, nos, bradu, pupík a rozkrok. Aby se nevyklánělo na některou ze stran. Pokud se chtějí rodiče dozvědět o manipulaci s dítětem více informací, doporučuji knihy nebo kurzy psychomotorického vývoje dětí.

  • Vlaďa

    Dobrý den, co vše obnáší příprava na porod? Co by nemělo chybět?

  • Host chatu

    Kvalitní předporodní kurz, domluvená laktační poradkyně. Dále je výborné, když se žena může připravovat ještě před samotným otěhotněním a v těhotenství psychicky. Níže přikládám seznam knih o porodech, které doporučuji. Některé jsou velmi alternativní a já doporučuji si přečíst i ty, abychom měli více otevřenou mysl. Neznamená to, že pak všichni budeme rodit jen tímto způsobem (například "lotosově"). Může nám to však přinést povzbuzení, otevření nových obzorů, větší jistotu v tom, co doopravdy si přeji při porodu a po něm já. Hovory s porodní bábou - Ivana Konigsmarková, Přirozené funkce orgasmů při milování, porodu a kojení - Michel Odent (plus další knihy od něj), Hypnoporod - Marie Monganová, Aby porod nebolel - Lucie Suchá Groverová, Fascinující mysl novorozeného dítěte - David Chamberlain, Bonding - M. Mrowetz, I. Antalová, G. Chrastilová, Zdravé těhotenství a přirozený porod - Ingeborg Stadelmann, Lotosový porod - Shivam Rachana.

  • Eva

    Dobrý den,
    ráda bych se zeptala, snažím se o kontaktní rodičovství a nevýchovu, ale bohužel občas ve svém přesvědčení selhávám (prostě někdy pomaleji myslím než konám). Velmi mě to trápí a stydím se za to. Chci se ale zeptat, jestli se přes to lze přenést a můžu se opravdu stát kontaktním rodičem?

  • Host chatu

    Kontaktní rodičovství není o plnění tabulek či bodů. "pokud praktikujete 9 bodů z 10 jste dokonalým KR rodičem". Tak to v žádném případě není. Nejdůležitější jsou vlastně tyto body - respektovat a být respektován (nezapomínat na tu druhou část, což se často děje...KR není o volné liberální výchově, kde by byl rodič unavený, kde by mu dítě šlapalo po hlavě...V rodině je dobře všem, společné dohody fungují a rodič zná své potřeby, umí je komunikovat a to pak učí i své dítě) - být v přítomném okamžiku (zásady, které platily včera, dneska už platit nemusí. všichni rosteme a vyvíjíme se. Jsme naladění na dítě a jeho potřeby a zároveň na své.) Jestliže vnímáme takto sebe i své děti, nemůžeme udělat chybu. Chyba je totiž jen ukazatel cesty, kterou jít nechceme. A někdy je potřeba si to vyzkoušet, abychom se přesvědčili, že si přejeme něco jiného. Svou reakcí na chybu pak učíte i vaše děti, jak s chybami pracovat. Omlouvat se. Nežít s pocity viny. Jak své omyly napravovat apod. Pro vaše dítě jste ta nejlepší máma!

  • Juliana Kostečková

    Dobrý den,osvojili jsme si hodně principů z kontaktního rodičovství už u první dcery. Teď se nám narodil syn, jsou mu teď dva měsíce a kousek. Dceru jsem nosila hodně a dlouho v šátku (dokud sama neseděla, pak jsem přešla na nosítko). Syna bych chtěla taky nosit, ale nějak se mu to nelíbí. Do šátku se mu nechce a když má dobrou náladu, tak tam stejně vydrží kratičko. Poradila byste mi prosím? Moc děkuji. JK

  • Host chatu

    Dobrý den, některé děti se nosit moc nechtějí. Je dobré to zkoušet po kratších intervalech, kdy opravdu potřebujete nosit, mít volné ruce pro starší dceru. Většinou si děti pak zvyknou i na delší čas. Minimálně od cca šesti měsíců, kdy se mohou nosit v nosítku či v šátku na zádech a děti tak mají krásný přehled a výhled. Děti, které nejsou nošené, pak mohou vyžadovat častý fyzický kontakt i jiným způsobem. Můžete spát společně v posteli, často se mazlit, masírovat děti, společně se koupat apod.

  • DAYOFD

    Kdo kontaktní rodičovství vymyslel?

  • Host chatu

    Jedni z prvních, kteří zavedli pojem "kontaktní rodičovství" jsou manželé Searsovi, autoři knihy Kontaktní rodičovství. Je nutné si ale uvědomit, že je to přirozené a instinktivní chování, které zde bylo vždycky a které se praktikuje v různých podobách na více než polovině světa. Já jsem například po získání svých zkušeností a zpětné vazby od dalších rodin přidala do KR i bezplenkovou komunikační metodu. Ta je také v řadě zemí běžně používanou (Jižní Amerika, Asie, Afrika..) a velmi pomáhá prohloubit důvěrný vztah mezi rodiči a dítětem.

  • KELHEN TEST G

    Jaké má kontaktní rodičovství pozitivní výsledky a jaké méně pozitivní?

  • Host chatu

    Každá rodina praktikuje KR z jiných důvodů. Pro někoho je velmi důležitý blízký fyzický kontakt hned od miminka a neřeší sáhodlouhé důsledky svého chování. Je jim hezky, užívají si přítomnost, miminko je v jejich náručí klidnější.. A jsou rodiny, které si vyberou KR proto, že chtějí samostatné, sebevědomé děti, které umí komunikovat ve svém okolí s respektem, které umí řešit i náročné situace. Které se nenechají ovládat okolními názory. Toto vše jsou některé z výhod kontaktní výchovy. Negativní vlivy mohou nastat jen v případě, kdy se u rodičů KR posune směrem, který je zaměřen pouze na děti a zapomínají na sebe. To se žel občas stává, rodiče jsou pak velmi unavení, prožívají partnerské krize apod. Proto je jedním z bodů KR - vyrovnaný harmonický a osobní život. A při svých kurzech se na tento bod velmi zaměřuji. Také proto, že děti jsou našimi zrcadly a pokud něco řešíme s dítětem (scéna v obchodě, noční počůrávání, časté kňourání...), je to obvykle ukazatel toho, že máme co řešit i my rodiče.

  • Lenka

    Dobrý den,
    poradíte mi prosím s praktickým provedením společného spaní? Máme dvouměsíčního chlapečka. Bojím se ho nechat na kraji postele aby se nepřekulil. Také se ho bojím dát mezi nás, aby ho jeden z nás nepřikryl peřinou, ze stejného důvodu se k němu neotáčím zády. Výsledek je, že syn leží uprostřed postele a my s manželem celou noc v jedné poloze na zbylém půl metru.
    Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den, spaní dítěte mezi rodiči dlouhodobě nedoporučuji. Je lepší prakticky si připravit postel tak, aby dítě mohlo spát na kraji u maminky. Pokud je více dětí, spí například miminko u ženy a starší dítě u muže. Můžete přidělat klasickou dětskou postýlku k vaší posteli a oddělat jednu postranici, takže vznikne tzv. balkon. Pozor jen na stabilitu postýlky a bezpečnost. Nebo můžete manželskou postel přestěhovat do rohu ke stěně a děťátko pak nemá kam spadnout. Pozor na různé mezery, kde by se mohlo dítě zaklínit. Pokud se někdy stane, že dítě je přikryté peřinou nebo na něm máte dlouho položenou ruku a jemu se to již nelíbí, dá vám to najevo. začne se vrtět, případně se probudí. Je důležité, aby dítě nebylo pevně svázané v zavinovačce, ale mělo volné ruce a nohy pro pohyb. Společné spaní v posteli je bezpečné, pokud nejsme pod vlivem narkotických látek (pozor i na antidepresiva) či alkoholu.

  • Marie L.

    Dobrý den, Lucie,

    ráda u vás nakupuji a moc se mi líbí Vaše elektronické knížečky o BKM a kontaktním rodičovství. Mám dotaz ohledně bezplenkové metody - v noci - a ohledně nošení miminka.

    Synovi je nyní necelých 5 měsíců. Bezplenkovou metodu praktikujeme přes den se střídavými úspěchy, spíše díky načasování - nepodařilo se mi vypozorovat žádný signál, že miminko potřebuje čurat. Přes den má jinak miminko látkové pleny.

    Moje otázka se týká BKM v noci: jak na to? Moje miminko hezky spí, třeba i 6 až 8 hodin v kuse. Na noc mu dávám jednorázové bio plenky. Nedokážu si představit, jak BKM praktikovat. Vím, že např. po krmení bude čurat minimálně 2x - to ale znamená, že bych ho nemohla po nočním krmení uložit, ale čekat min. 15 minut - a to už je malý zase v limbu a já taky. Taky chci dodat, že pokud ho podržím na nočníčku krátce po krmení, zvrací.

    Dále dotaz ohledně nošení: je možné, že jsou děti, které se nenosí moc rády? Do cca 3 měsíců byl syn docela spokojený v šátku/ve vaku (poloha kolébka), ale teď zdá se už ne. Mám koupené nosítko /ERGO baby/, ale dle knížky o manipulaci s dětmi od paní Kiedroňové a dle některých fyzioterapeutů lze vertikální nošení doporučit až od cca 9 měsíců.

    Děkuji a přeju hodně zdaru ve Vašich aktivitách,
    Marie



  • Host chatu

    Dobrý den, Marie, bezplenkovat v noci je mnohdy jednodušší než přes den. V noci se dětem, stejně jako dospělým, vylučují antidiuretické hormony, takže dítě méně čůrá. Obvykle jen dvakrát za noc. Po nakojení jednou. Proto můžeme vysledovat, v kterých časech to bývá, a díky tomu, že máme u postele misku a dítě je oblečené tak, že ho zvládnete jednoduše vysvléci, je praktikování v noci jednoduché. Některým dětem, které se budí často v noci, BKM naopak pomůže k tomu, že se uklidní a spí delší intervaly. Vyzkoušejte to týden či dva a uvidíte, jestli chcete praktikovat bezplenkovou komunikační metodu i v noci. Pokud naznáte, že je pro vás lepší přebalovat na noc do ekologických jednorázových plen, je to v pořádku. Nošení - ano, jsou takové děti, které nošení moc rády nemají. Svislou polohu i já doporučuji až ve chvíli, kdy dítě drží samo hlavičku, ideálně když sedí. Do té doby je lepší šátek či vak (například Haipa daipa) pro polohu v klubíčku. Pokud dítě v klubíčku opravdu být nechce a ve vertikálním úvazu ano, pak doporučuji dobře zafixovat hlavičku a pevně šátek utáhnout. S kvalitními šátky je toto nošení možné.

  • Dotaz

    Pro kt. rodiče je vhodné kont. rodičovství a pro kt. nikoliv? A co rodiče, kt. jsou nemocní - jakkoliv?

  • Host chatu

    KR je vhodné pro všechny rodiče - je o individuálním přístupu k dítěti a vzájemném respektu. Nemusíte plnit nějaké předepsané body, abyste byli označení za "KR rodiče". Nemocní či handicapovaní rodiče mohou také praktikovat kontaktní rodičovství, jen si uzpůsobí vše na jejich možnosti. Například znám slepé rodiče, kteří hned po porodu praktikovali s miminkem bezplenkovou komunikační metodu, nosili ho v šátku a bylo to pro ně o moc výhodnější, než kdyby dítě bylo dál od nich v kočárku.

  • Marika

    Jak správně na kojení? do kolika měsíců nebo roků kojit?

  • Host chatu

    Dobrý den, podle celosvětového průzkumu je průměrná doba kojení více než 4 roky. Proto můžete kojit do té doby, kdy to bude dítě chtít a vám to bude příjemné. Kojení je nejlepší řešit s laktační poradkyní - proškolenou odbornicí, která za vámi může přijet do porodnice hned po porodu a pomoci vám s držením dítěte či s menšími či většími obtížemi, které mohou u kojení nastat. Také doporučuji podpůrné skupinky kojení pro ženy, které mají různé obavy a chtějí je sdílet s ostatními ženami. V Praze například zde http://www.branakdetem.cz/kurzy.php...

  • Maruška

    Dobrý den,

    ráda bych znala Váš názor na literaturu týkající se přirozeného rodičovství.

    V těhotenství jsem studovala literaturu na téma alternativní rodičovství (např. Koncept kontinua, Bez plenky, atp.), která mne nadchla. Porod byl ale kvůli ohrožení miminka nakonec proveden akutní sekcí a kojit mi šlo přes veškerou snahu jen krátce. Metoda bez plenky trochu jde, trochu ne.

    V literatuře jsem nikdy nenašla ani zmínku o tom, že by něco nemělo jít přirozeně, a dost dlouho jsem se "hrabala" z pocitů, že jsem jako matka selhala. Nemyslíte, že by bylo dobré ubrat z jednostranného líčení přirozeného rodičovství a přiznat, že ne vždy jde všechno podle plánu, a případně doporučit, jak na to, když se nedaří?

    Děkuji, zdravím.

  • Host chatu

    Dobrý den, já osobně jednostranně zaměřená na propagaci přirozeného rodičovství nejsem. Je na každém rodiči, jak chce své dítě vychovávat, co je pro ně přirozené a co už není. Nemá smysl fanaticky jít za něčím, co zrovna ve vašem případě nemusí fungovat nebo co zrovna vaše dítě odmítá. To je již zmiňované "naladění se na dítě v přítomném okamžiku". Každé děťátko je jiné, a proto nemohou být žádné univerzální rady. Já osobně jsem svůj příběh krátce popsala zde http://www.branakdetem.cz/squeez/Co... a zde http://www.branakdetem.cz/squeez/Ko... Po nepřirozeném porodu, kdy mé sebevědomí ženy-matky bylo velmi nízké, to bylo právě kontaktní rodičovství a bezplenková komunikační metoda, co nám pomohla. Nemusí jít vše podle plánu, ale můžeme dělat vše proto, abychom byli spokojení my i naše děti.

  • Ivana

    Dobrý den,
    rádi bychom spali s dítětem v jedné posteli, ale v praxi ho bohužel neustále budíme. Má velice lehký spánek, probudí ho například když se přikryju peřinou, nebo se napiju z hrnku na nočním stolku. Jak se na to díváte?

  • Host chatu

    Některé děti jsou citlivější a mohou se budit častěji. Neuvádíte, jak je dítě staré. Je na zvážení, jestli si zvykne na hluk nebo má spát sám v klidu. Nebo jestli nesouvisí noční časté buzení s jinými věcmi, které se dějí přes den - napětí, stres, malá pozornost směrem k dítěti. Můžete se rozepsat více o napsat mi na email (lucie@branakdetem.cz) či sem https://www.facebook.com/kontaktnir... Ráda vám poskytnu další informace.

  • Barbora

    Dobrý den Lucie,

    snažím se praktikovat BKM. Někdy s větším, někdy s menším úspěchem.
    Každopádně ve svých téměř 12 měsících nesedí (klečí, leze, staví se, ale nesedí :-), takže neposazuji na nočník. Vylučuje nad mističkou, ale potřebuje, abych ho u toho kojila. Což je zatím v pořádku. Četla jsem, že to tak nějaké děti mají (je to zvané gastro-kolický reflex, že?).
    Zajímá mne ale kdy toto přestane :-) Kdy bude samostatně vylučovat, aniž by vyžadoval kojení? (jestli máte přehled z praxe ostatních, prosím).
    Nebo jestli např. maminky začaly dávat dítěti do ruky třeba lahev s vodou a dítě pilo vodu a čůralo?

    Děkuji předem za odpověď a přeji Vám jen to dobré!

    B.

  • Host chatu

    Dobrý den, s bezplenkovou komunikační metodou obvykle takové obtíže mizí. Zvláště pak u stolice. Děti si zvyknou na pravidelný režim. Pokračujte tedy v BKM. Na posazování nemusíte spěchat. I děti, které již samotné sedí, se chtějí často při vylučování držet v klubíčku. Můžete pak rovnou zkusit toaletu místo nočníku.

  • Katka

    Dobrý den,
    od narození spí můj syn se mnou v posteli. Velmi se nám to osvědčilo, je vyrovnaný a máme spolu velmi blízký vztah. Teď už ale vyrůstá, avšak společného spaní se vzdát nechce, což pro mě začíná být problém, protože už chodím do práce, a potřebuji se vyspat. Jak ho naučit, aby spal sám?

  • Host chatu

    Nepíšete, jak je syn starý. Děti chodí do své postele obvykle mezi 3-6 rokem. Jakmile jsou připravené, poznáte to. Chtějí větší prostor jen pro sebe - svoji polici, stůl psací, do kterého nikdo nebude zasahovat a pak i svou postel. Můžete dítěti postel odsunout od vaší, ale nechat pro začátek v jedné místnosti. Až je připravené, tak ho přestěhovat do pokoje. Je potřeba počítat s tím, že pokud se přes den děje něco náročného - dítě nastoupí do školky, školy, máma nastoupí do práce a tráví spolu méně času - může se objevit větší potřeba společného kontaktu v noci. Je to v pořádku a záleží na vás, jak to nastavíte. Můžete s dítětem trávit více času přes den? Můžete být více ve fyzickém kontaktu? Masírovat se, tulit se?

  • Petr

    Dobrý den,

    mohla byste prosím uvést odkazy na nezávislé vědecké studie ohledně této metody? Děkuji

  • Host chatu

    Doporučuji knihu Kontaktní rodičovství, kde jsou zahraniční studie uvedeny. http://www.branakdetem.cz/kontaktni-rodicovstvi-se - ars-william,-searsova-martha.htm

  • Marta Vysoudilova

    Dobrý den, kontaktní rodičovství praktikujeme s 14 měsíčním synem prakticky od narození (nošení, společné spaní, BKM, kojení, BLW, RaBR). Ale občas nevím, jak RaBR uplatňovat v případech, kdy např. syn neustále pouští troubu a sporák. Už se několikrát spálil, ale přesto to dělá dál. Dávám mu alternativu - může v kuchyni do skříněk, půjčila jsem si hrací kuchyňku, ale ho zajímá jen sporák (evidentně proto, že na něm vařím). Tak 15x denně mu jasně řeknu "Ne, sporák je pro moje vaření. A ty máš tady kuchyňku." Ale nefunguje to. Jak mu to tedy vysvětlit, aby pochopil? Podobně je to s jeho hraním s jinou elektronikou a pod. Děkuju.

  • Host chatu

    Děláte to velmi dobře, že nabízíte jiné alternativy. Pokud děti zkouší různé věci, které pro ně ještě vhodné nejsou, můžeme jim připravit prostředí bezpečné. Pokud neustále vylévají hrnky s vodou a baví je to, můžeme záměrně připravit aktivitu přelévání vody z nádob, na tácu, kam voda může téci nebo případně v koupelně. Takto můžeme postupovat ve všech případech. A postupně děti naučíme zacházet i s ostrým nožem, například se sporákem u vaření. Je důležité, aby dítě vidělo, jak to děláte vy. Mějte ho u vaření, nechte ho, ať vám pomáhá co nejvíce a pokud je něco již za hranicí bezpečnosti nebo vaší hranicí, kdy už se necítíte dobře /spěcháte apod/, je důležité nastavit hranice a trvat si na nich. Jako uvádíte i vy. A opakovat, opakovat, opakovat:-) KR neznamená, že by děti neměli hranice. Hranice potřebují. Je ale na nás a našem dítěti, jak bude ten prostor veliký.

  • janka

    Dobrý den,
    ráda bych se zeptala na společný spánek rodičů i dětí v jedné posteli. Mně se tato myšlenka velmi líbí, ale diskuze s kamarády mě přivedla na jednu otázku - tedy:
    Když je jedno dítě menší a potřebuje ještě kojit a druhé dítě již je např větší, že chodí do školky a spíme všichni na jednom letišti, není riziko, že to starší dítě bude unavené, nevyspané a jít spát sám ze společné postele ještě není připraven/nechce? Jakou máte zkušenost? Jak pak tuto situaci řešit?
    Moc děkuji, mějte hezký den!

  • Host chatu

    Starší děti si zvyknou. Je dobré je nechat společně v posteli co nejdříve po narození dítěte. I proto, že starší dítě vidí a cítí, že nový člen rodiny pro něj neznamená až tolik změn. A také proto, že si dříve na případný pláč miminka v noci zvyknou.

Foto: archiv

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Třikrát týdně na pět hodin do nemocnice? Jde to i doma (ilustrační foto).

Příběh pacienta
Selhaly mi ledviny. Pomohla mi Adéla, má domácí dialýza

Původní zpráva Do třiatřiceti let byl úplně zdravý sportovně založený muž. Po obyčejné chřipce mu však lékaři „zavěštili" z analýzy vzorku moči a následné biopsie: Do... více

V Česku je dostupná šetrnější a pohodlnější metoda korekce dioptrických vad.

Korekce zraku
Laserová operace očí? Za pár hodin můžete do práce

Původní zpráva Od září je v Česku konečně dostupná nová metoda korekce dioptrických vad. Je šetrnější a především pohodlnější, na rekonvalescenci totiž stačí pár hodin. více

Lidí, kteří se léčí z gamblerství, přibývá.

Závislost na hraní
Čechů, kteří se léčí z gamblerství, přibývá

Z chorobného hráčství se loni v českých ordinacích léčilo o dvacet procent víc lidí než před pěti lety. Mužů gamblerů je asi desetkrát víc než závislých žen, i... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov