Chat s odborníkem
Může před cukrovkou zachránit dieta? Odpovídal lékař Martin Prázný

05.02.2013 17:25

Pacientů s diabetem žije v Česku více než 800 tisíc. Velká část z nich se neobejde bez každodenní aplikace inzulínu. Jaké jsou novinky, které jim mají ulehčit léčbu? Mají pacienti jiné možnosti při aplikaci inzulínu, pokud se chtějí vyhnout injekcím? A je možné nahradit léky úpravou životního stylu? Na tyto a další otázky bude odpovídat lékař Martin Prázný v úterý 5. února od 14 hodin.

Doc. MUDr. Martin Prázný, CSc., Ph.D. vystudoval medicínu na Karlově univerzitě. V současnosti pracuje na oddělení endokrinologie a metabolických poruch na 3. interní klinice 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Zajímá se o novinky v péči o pacienty s diabetem a různé možnosti v aplikaci inzulínu.

Chat

  • sk

    Přibývá v ČR pacientů diabetických?

  • Diabetolog Martin Prázný

    Bohužel ano, počet pacientů s diabetem stále narůstá, prevalence diabetu se v ČR odhaduje na více než na 8% (v roce 2011 přibližně 830 tisíc pacientů), přičemž řada nemocných o faktu, že má diabetes, vůbec neví. Těch jsou v naší populaci další asi 2 procenta.

  • OjK

    Jaká je nejčastější komorbidita v ČR s diabetem?

  • Diabetolog Martin Prázný

    Asi 90% všech pacientů s diabetem tvoří pacienti s cukrovkou 2.typu, naprostá většina těchto nemocných je obézních, nebo má nadváhu. Pacienti s cukrovkou také velice často onemocní také jinými civilizačními nemocemi - mívají vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol. Jinou kapitolou jsou pak chronické komplikace diabetu.

  • DAYD

    Kde se vyrábí nejkvalitnější inzulín na světě?

  • Diabetolog Martin Prázný

    Dobrý den, nejlepší inzulín na světě vyrábí beta-buňky slinivky břišní. Jinak všechny inzulíny dostupné v ČR jsou kvalitní, výroba probíhá především ve vyspělých zemích. Inzulíny se mohou v řadě vlastností lišit, proto je volba inzulínu často individuální. Inzulín, který vyhovuje jednomu pacientovi, nemusí být optimální pro druhého.

  • David Sojka

    Kolik ročně umírá diabetických pacientů v naší zemi?

  • Diabetolog Martin Prázný

    Ročně umírá asi 25 až 30 tisíc pacientů s diabetem, ale nových pacientů se objevuje ročně zhruba dvojnásobek - t.j. asi 50 tisíc. Proto počet pacientů s diabetem v České rebublice stále narůstá.

  • KRON1

    Kolik procent pomůže diabetikovi, když změní . zlepší lifestyl?

  • Diabetolog Martin Prázný

    Změna životníhu stylu patří u pacientů s diabetem vždy mezi nejzákladnější opatření. Bez nich často nelze dosáhnout uspokojivé kompenzace diabetu ani s nejmodernějšími léky včetně inzulínu. Každý pacient s diabetem by měl dodržovat zásady zdravého stravování, měl by mít dostatek přiměřené fyzické aktivity a pokud možno by se měl vyvarovat stresu.

  • DAYD

    Ženská či mužská populace má větší náběh k diabetu?

  • Diabetolog Martin Prázný

    Obě populace jsou ohroženy! Pokud dostane diabetes muž, jeho riziko, že mu onemocní srdce nebo cévy, mu stoupne na dvojnásobek. Pokud se jedná o ženy, jejich riziko stoupá čtyřnásobně a dostávají se tak na stejnou úroveň rizika cévních komplikací, jako muži. Co proti tomu dělat: zdravě se stravovat, dostatečně se hýbat a pravidelně se nechat kontrolovat u lékaře (a pokud už na diabetes dojde, užívat předepsanou léčbu).

  • udo

    CO lékaři cukrovkáři, kolik jich tak je v ČR?

  • Diabetolog Martin Prázný

    Teď si nejsem jistý, jestli myslíte lékaře, co diabetes léčí, tedy diabetology - těch je přibližně 3 na 100000 obyvatel. Pokud myslíte lékaře s diabetem, těch je také dost, ale přesná čísla nedokážu odhadnout.

  • cobreti

    Zdravím. Pane doktore, co říkáte metodě dvouměsíční diety podle, tuším, britských vědců, kdy se konzumuje pouze zelenina, "ala koncentrák"

  • Diabetolog Martin Prázný

    Dobrý den. Redukce hmotnosti, správná skladba jídelníčku s vysokým podílem zeleniny většinou pomůže zlepšit kompenzaci pacientů s diabetem. U obézních nemocných se někdy provádí přibližně 2-3 týdenní redukční hospitalizace, kdy je nemocným ordinována redukční dieta a přiměřená fyzická aktivita, tato hospitalizace však slouží k určitému "nastartování" příznivého trendu, na který ale musí navázat dlouhodobá snaha a rozumná dietní opatření. Krátkodobá razantní řešení sama o sobě k úspěchu nevedou. Naopak jsou snadnou cestou k opětovným nárůstům hmotnosti při tzv. jo-jo efektu.

  • Jarka

    jaké mají tedy pacienti s cukrovkou 2.typu na inzulinu možnosti aplikace inzulinu?

  • Diabetolog Martin Prázný

    Dobrý den, na prvním místě je to aplikace pomocí inzulínových per, u relativně malé skupiny pacientů s diabetem 2. typu lze využít aplikaci pomocí kontinuální infuze inzulínu inzulínovou pumpou, v těchto případech má pacient do podkoží zavedenou plastovou kanylu, kterou musí v pravidelných intervalech měnit (přibližně každý třetí den). Velké naděje a množství finančních prostředků se v minulých letech vynaložilo na inhalačně podávané inzulíny (vdechovaný inzulín pomocí speciálních aplikátorů), bohužel se zatím tento způsob aplikace neukázal jako úspěšný. Předmětem výzkumu je též léčba pomocí tablet s inzulínem.

  • Marcela

    Z článku jsem pochopila, že by "inzulínová pilulka" měla být spíše pro cukrovku 2. typu. Nechytají se novinky i pro léčbu 1. typu? Děkuji za odpověď.

  • Diabetolog Martin Prázný

    Dobrý den, děkuji za otázku. Tablety s inzulínem jsou zatím ve vývoji a v současné době není jasné, jestli se podaří jejich vývoj vůbec dotáhnout do konce. Pokud by se tak stalo, budou se určitě, alespoň z počátku, používat pro pacienty s diabetem 2. typu. Jejich použití u pacientů s diabetem 1. typu si zatím nedokážu představit. V léčbě pacientů s diabetem 1. typu se stále více uplatňují tzv. moderní technologie, vedle řady inzulínových pump, máme v ČR k dispozici systémy pro kontinuální monitoring glukózy v podkoží ("senzory"), které právem považujeme za opravdu veliký krok dopředu. Nejbližší vývoj směřuje k tzv. uzavřenému okruhu, tedy k umělé slinivce břišní, která bude mít pravděpodobně nejprve podobu inzulínové pumpy, která bude dávkovat inzulín automaticky na základě informace o hladině cukru.

  • David Sojka

    Stává se u diabetiků často sepse?

  • Diabetolog Martin Prázný

    Ano, pacienti s diabetem mají, v porovnání s pacieny bez cukrovky, vyšší riziko infekce (tedy i sepse). Sepse ("celková zánětlivá reakce na přitomnost infekce, například bakterií v krvi ") je poměrně častá u pacientů s tzv. diabetickou nohou.

  • ZZ

    CO je Diabetus melilitus, co si o ní myslíte?

  • Diabetolog Martin Prázný

    Diabetes mellitus ("cukrovka") je onemocnění charakterizované vysokým krevním cukrem (glukózou) a především vysokým rizikem pozdních komplikací, kterými jsou především poškození očí, ledvin, nervů a velkých cév především srdce a mozku. Pacienti s cukrovkou pak bohužel umírají často na infarkt myokardu a cévní mozkovou příhodu (mrtvice). Kromě toho je cukrovka ve vyspělých zemích nejčastější příčinou selhání ledvin, amputací dolních končetin i těžkého poškození zraku. Cukrovka je tedy především zákeřná, neboť pacienti nemají často řadu let prakticky žádné obtíže. Pokud se diabetes zachytí včas, je možné i včas zahájit léčbu a komplikacím předejít nebo jejich rozvoj zmírnit a zpomalit.

  • Ivan Klímek

    Dobrý den pane docente,
    byla mi nabídnuta účast ve studii Takeda 306. Kde bych se dověděl nějaké bližší podrobnosti o uvedené studii?
    Děkuji za odpověď.

    Ivan Klímek

    ivan.klimek@seznam.cz

  • Diabetolog Martin Prázný

    Dobrý den, zařazení každého pacienta do studie musí být doprovázeno podepsáním informovaného souhlasu, ke kterému musí být poskytnuty tištěné informace pro pacienta. Případné doplňující otázky by Vám měl podat lékař, který navrhuje účast ve studii.

  • Eva K.

    Vážený pane docente,
    manžel trpí cukrovkou 2 typu, užívá léky, ale někdy mu cukrovka vyskočí až ke dvaceti, jinak má denní hodnoty kolem deseti. Paní doktorka ale stále tvrdí, že to není na inzulín, že manžel inzulín produkuje, ale tělo ho neumí zpracovat. Prosím Vás je to možné? děkuji Vám za odpověď. eva.orsej@seznam.cz

  • Diabetolog Martin Prázný

    "Nedostatečné zpracování inzulínu" (inzulínová rezistence) je jedním z hlavních problémů při diabetu 2. typu, takže je skutečně možné, že by u Vašeho manžela přidání inzulínu nemuselo mít velký vliv na hodnoty cukru. V každém případě není možné doporučit způsob léčby na dálku - bez znalosti výsledků, stavu pacienta a možností jeho spolupráce při léčbě. Doporučuji konzultovat lékaře, který Vašeho manžela sleduje. Vašemu manželovi mohu hlavně doporučit, aby se snažil podle svých možností hýbat, pokud může, chodil na procházky, dodržoval dietní doporučení a hlídal si svoji hmotnost.

  • Fojtíková Blanka

    Mám cukrovku 2. typu - mohu do svého jídelníčku zařadit šťávu z červené řepy s mrkví a pití syrováítky? Děkuji

  • Diabetolog Martin Prázný

    Dobrý den, záleží na způsobu léčby, na úpravě pokrmů, četnosti konzumace a na množství. Platí všeho s mírou a rozumem.

  • Petr

    Dobrý den, moje babička používá inzulínové pero, kde musí obtížně vyměňovat náplně. V čem je jednorázové pero jiné?

  • Diabetolog Martin Prázný

    Dobrý den, výhoda předplněných per spočívá především v jednoduchosti obsluhy, protože odpadá nutnost pravidelné výměny cartridge (náplně s inzulínem). To mohou ocenit zejména starší pacienti nebo méně zruční pacienti. Občas se také může stát, že dojde k poruše inzulínového pera nebo jeho poškození - např. rozsednutím. Pokud se tomu stane u klasického inzulínového pera, přicházejí nepříjemné starosti s obstaráním pera nového. Používá-li nemocný předplněné aplikátory, má ihned k dispozici pero nové. Spolehlivost a přesnost nových jednorázových per je přitom srovnatelná s klasickými pery na opakované použití.

  • Petr

    Dobrý dem, trpím lehkou cukrovkou bez aplikace inzulínu. Jaký máte názor na jednodenní čistící půst aplikovaný jedenkrát týdně. Děkuji za odpověď

  • Diabetolog Martin Prázný

    Obecně si myslím, že by to možné bylo, ale spíš doporučuji dodržovat zásady správné výživy po celý týden, jíst střídmě a mít přiměřené složení stravy. Pak není nutné vkládat "čistící" půst. Pokud byste o něj i nadále stál, doporučuji Vám poradit se svým lékařem - nejvíce asi bude záležet na tom, jaké užíváte na diabetes léky a jaká máte další onemocnění.

  • Milada

    dobrý den, kamarád má cukrovku 2.typu, bere 1 prášek denně, hodnoty má většinou kolem 13 - 15, někdy i víc, málokdy 10 a míň.Odmítá dietu a přiznává, že je nezodpovědný sám k sobě.už má potíže - brní mu prsty na rukou,málo citlivá chodidla,bolí nohy, studené nohy... pomohlo by mu píchat si inzulín,aby se problémy nezhoršovaly?

  • Diabetolog Martin Prázný

    Vašemu kamarádovi by možná inzulín pomohl. Možná ale existuje řada důvodů, proč ho ještě nemá. Třeba právě ta nezodpovědnost může být důvodem, proč se lékař obává mu inzulín nasadit - jednak proto, že bez dodržování diety a zdravého životního stylu bude jeho účinek omezený, a také proto, že při léčbě inzulínem je nutné pravidelné měření glykémie pomocí osobního glukometru a případné upravování dávky inzulínu pacientem. Příznaky, které popisujete, jsou patrně způsobené poškozením nervového systému - neuropatií. Pokud má Váš kamarád zájem svůj stav zlepšit, ať si o tom s lékařem promluví a věřím, že najdou společné řešení - tato cesta je složitější. Pokud ovšem zájem nemá, není co řešit - je to jeho volba a jeho zodpovědnost. Tato cesta je snadná, ale asi bude bohužel kratší.

  • Marie

    Muze byt diabetik vegetarianem?

  • Diabetolog Martin Prázný

    Ano, bez větších problémů. Měl by se poradit se svým lékařem ohledně způsobu léčby a konzultovat nutričního terapeuta ohledně vegetariánského dietního režimu.

  • Ivana

    Pane doktore, mému otci (58 let) zjistili diabetes a nasadili inzulin. Může seprý vybrat, jaké bude používat inzulinové pero. jaké byste mu doporučil?
    děkuji, ivana

  • Diabetolog Martin Prázný

    V dnešní době je na výběr z několika typů inzulínových aplikátorů - tzv. inzulínových per. Novinkou jsou předplněná pera na jedno použití, která usnadňují inzulínovou léčbu - není nutno v nich vyměňovat zásobníky s inzulínem, stačí měnit pouze jehly a po spotřebování inzulínové náplně se vyhazují (jsou plně recyklovatelná). Jsou většinou menší i lehčí než pera na opakované použití, jejich spolehlivost je srovnatelná. Navíc má pacient vždy k dispozici více per, může si je proto nechávat na různých místech (doma, v práci, na chatě...) a vždy má k dispozici záložní pero pro případ poruchy nebo poškození toho, které právě používá. Moji pacienti s nimi mají dobré zkušenosti.




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov