Chat s osobností
Renata Větrovská o hubnutí po porodu

13.06.2013 11:34

Během těhotenství každá nastávající maminka přibere na váze. Optimální přírůstek je 8–14 kilogramů, často však ženy přiberou více. Jak se zbavit nadbytečných kilogramů? Co je rozumné hubnutí? A jaký sport je pro novopečené maminky vhodný? Na tyto a další otázky odpovídala fyzioterapeutka Renata Větrovská.

Mgr. Renata Větrovská vystudovala fyzioterapii nejprve na 1. LF UK a poté obor fyzioterapie a tělesnou a pracovní výchovu zdravotně postižených na FTVS UK v Praze. Nyní pokračuje doktorandským studiem a pracuje jako odborný asistent na Ústavu tělovýchovného lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Má dlouholetou praxi s prací s obézními pacienty a pacienty s dalšími civilizačními chorobami v rámci Rekondičního centra VŠTJ Medicina Praha. Věnuje se obézním dětem v rámci Léčebny Dr. L. Filipa v Poděbradech, vytváří speciální pohybové programy pro těhotné maminky i maminky po porodu v rámci Centra zdravého pohybu. Je odbornou garantkou projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny Žij zdravě a působí cvičitelka různých forem pohybových aktivit.

Chat

  • Anna Jilková

    Dobrý den, pracujete i s muži, seniory ?
    Děkuji Vám pěkně za Vaši odpověď.
    S pozdravem
    MUDr. Anna Jilková

  • Renata Větrovská o hubnutí po porodu

    Dobrý den. Ano, jsou tedy v menšině, ale pracuji.

  • DAYD

    Staly se i případy, kdy ženy zhubly nebo nepřibraly a zůstala váha stejná po porodu?

  • Renata Větrovská o hubnutí po porodu

    Existuje určité procento žen, které již z porodnice odcházejí se svou původní váhou. Těch je ale menšina a záleží na mnoha faktorech.

  • DM

    Cvičit kvůli hubnutí by měly maminky až po šestinedělí?

  • Renata Větrovská o hubnutí po porodu

    Ano, intenzivnější cvičení (nepočítám lehké procházky) by měla žena zahájit po šestinedělí.

  • Dotaz

    Kolik procent maminek už nikdy nesníží váhu po porodu - ČR?

  • Renata Větrovská o hubnutí po porodu

    Dobrý den. Bohužel tuto informaci nemám a ani si netroufám odhadnout. Z vlastních zkušeností však vím, že většina žen je schopná svým přičiněním svojí váhu navrátit do původního stavu. Někomu to může trvat déle, někomu rychleji, ale určitě to jde.

  • Klára

    Dobrý den,
    ráda bych se zeptala, kdy je vhodné začít cvičit po císařském řezu a jaký druh cvičení byste mi doporučila. Jsem 3 týdny po porodu, chtěla bych se zbavit břicha, které stále nemizí, ale bojím se ho namáhat, protože je stále citlivé. Přesto bych ráda začala aktivně něco dělat. Za odpověď předem moc děkuji.

  • Renata Větrovská o hubnutí po porodu

    Dobrý den. 3 týdny po porodu je ještě příliš krátká doba pro nějaké intenzivní cvičení. Určitě ale můžete začít se zpevňováním svalového korzetu v oblasti páteře (např. vytažení hlavy a kostrče do dálky) a aktivací pánevního dna. Určitě by jizva neměla při cvičení bolet, břicho jako takové neposilujte, přímý břišní sval byste neměla posilovat až 6 měsíců po porodu. Začněte procházkami, u kterých přidávejte na intenzitě. Nepospíchejte.

  • Karel

    A co muži? V těhotenství často přibírají zároveň s ženou. Jak by měli hubnout oni, když nekojí a nemají tedy tak velký výdej energie?
    Děkuji
    Karel

  • Renata Větrovská o hubnutí po porodu

    Dobrý den. Ano, máte pravdu, že muži často nabírají hmotnost v období těhotenství partnerky. Je to dáno řadou faktorů – například přizpůsobením se tempu partnerky, v domě se objevuje více "toxického" jídla (sladkosti, chipsy...), společně si dávají větší porce, muži přibývá stres, aby zvládl celou rodinu zajistit atd. Pro tuto situaci mám jedinou radu – jestliže se muž nechá strhnout a "otěhotní" s partnerkou a po porodu, jak říkáte, nekojí, pak mu nic nebrání k výraznému navýšení pohybové aktivity a k opětovné rychlé úpravě stravovacích zvyklostí. Každodenní hodinová procházka s kočárkem v rychlejším tempu prospěje nejen vašemu tělu, ale jistě i partnerka hodinu pauzy od běhání kolem děťátka ráda uvítá.

  • Saša

    Dobrý den, je podle vás normální, že ženy řeší téměř ihned po narození dítěte svou váhu? Neměly by se spíš soustředit na miminko a hubnutí řešit až později? děkuji

  • Renata Větrovská o hubnutí po porodu

    Dobrý den. Normální je myslet na svojí váhu již při plánování těhotenství. Žena, která je v kondici, bude mít mnohem snadnější průběh těhotenství i období po porodu. Nicméně po porodu má žena opět alespoň 9 měsíců na to, aby se vrátila do původní formy a není dobré to uspěchat – ani přílišnými dávkami pohybových aktivit ihned po porodu ani drastickými dietami. V období těsně po porodu – v šestinedělí - opravdu není potřeba příliš řešit svojí váhu – zaprvé tělo samo o sobě se dostává do normálu a za druhé starosti o miminko poberou zpočátku všechnu energii. Po skončení šestinedělí je však už dobré začít pomalými kroky s návratem do " předtěhotenské" kondice.

  • Evka

    Jaký druh cvičení byste doporučila, aby se žena dostala zpátky do kondice?

  • Renata Větrovská o hubnutí po porodu

    Dobrý den. Po porodu bych jednoznačně doporučila aerobní pohybovou aktivitu typu chůze, popřípadě využití trenažéru jako je např. elyptical a k tomu postupné zapojování svalů zvláště v oblasti středu těla - pilates, flowin, některé pozice z jogy.

  • Petra

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné, že tělo samo zhubne po porodu, aniž by žena musela nějak intenzivně cvičit.

  • Renata Větrovská o hubnutí po porodu

    Dobrý den. Ano, záleží na mnoha faktorech (hormonální vlivy, genetické dispozice, samotná kondice maminky). Nicméně určitě platí, že kojení a aktivity kolem miminka spotřebují nějakou energii a jestliže jí žena nevyrovná v podobě přijaté energie, bude hubnout. Cvičit bych ale doporučovala v každém případě - pro vyrovnání svalové nerovnováhy a udržení kondice.

  • Zvědavec

    Dobrý den, kdy je ideální doba začít zase sportovat?

  • Renata Větrovská o hubnutí po porodu

    Dobrý den. Po období šestinedělí můžete začít s intenzivnějšími procházkami a cíleným posilováním a postupně přidávejte na intenzitě podle pocitů a aktuální kondice...Cvičit vybrané cviky pro svaly pánevního dna a střed těla můžete již v porodnici.

  • Katka V.

    Dobrý den, jsem čtyři neděle po porodu dcery a chtěla bych začít cvičit, ale bojím se, aby to neohrozilo kojení a kvalitu mateřského mléka. Jaké jsou Vaše zkušenosti? Díky za odpověď

  • Renata Větrovská o hubnutí po porodu

    Dobrý den. Začínejte postupně a pomalu. Aerobní pohybová aktivita by neměla mít vliv na kvalitu a množství vašeho mléka. Necvičte, tak abyste byla příliš unavená, cvičení by vás mělo spíše povzbudit. Pohybová aktivita o střední a nižší intenzitě není problém a nesetkala jsem se v praxi s problémem s kojením. Problém by mohl nastat, kdybyste měla velmi intenzivní tvrdý trénink a dostalo by se větší množství kyseliny mléčné do mateřského mléka. Ale to v takhle brzkém období po porodu nepředpokládám. Takže se není čeho bát.

  • Sára

    Je lepší chodit na kurzy poporodního cvičení, nebo může žena cvičit bez obav sama doma? Je nějaké DVD či program, který byste doporučila?

  • Renata Větrovská o hubnutí po porodu

    Dobrý den. Určitě je lepší chodit na cvičení někam, kde Vás někdo vyškolený zkontroluje. Cvičení doma bych viděla spíš jako doplněk k nějakému kurzu, kde vás už techniku cviku naučili a vy například chcete cvičit víckrát než jednou týdně a nebo ještě pro ženy, které mají dostatečné zkušenosti s pohybem a se svým tělem. Existují DVD, která jsou jistě kvalitní, nicméně reálnou cvičitelku Vám nenahradí.

  • Joker

    Máte děti a osobní zkušenost s hubnutím po porodu?

  • Renata Větrovská o hubnutí po porodu

    Zdravím. Ano, mám dvě děti a všechno - přílišné nabíraní i postupné shazovaní jsem vyzkoušela na vlastní kůži.

  • Květuše

    Máte tolik pracovních aktivit, že snad ani nemůžete přibrat. Jak to děláte s časem?

  • Renata Větrovská o hubnutí po porodu

    Dobrý den. Čas je můj hlavní nepřítel. Ale je to jako s hubnutím a se vším. Důležité je si stanovit priority a podle toho se řídit.

  • Jiřina

    Dobrý den,
    během těhotenství jsem zhubla 3 kg, a po porodu jsem měla dokonce o 7 kg méně než před otěhotněním. Během následujícího 3/4 roku jsem ovšem přibrala přes 15 kg v důsledku stěhování a stresu z miminka (měli jsme problémy s vývojem ledviny a malá musela na operaci, takže jsme měsíc strávili v nemocnici). Rovněž jsem po porodu nasadila hormonální antikoncepci Cerazette. Můžete to mít nějakou souvislost? Poradíte mi, jak nejlépe zhubnout?
    Díky!
    Jiřina

  • Renata Větrovská o hubnutí po porodu

    Dobrý den. Myslím si, že antikoncepce nebude hrát příliš velkou roli. Spíše to bude u vás o psychice. Snažte se více myslet na sebe a vyhradit si svůj vlastní čas (alespoň dvakrát v týdnu) pro pohyb (ať už to bude svižná chůze venku nebo využití lekcí či aerobních trenažérů ve fitness. Za každé shozené kilo (nespěchejte ) se odměňte třeba masáží...Samozřejmě základem je vyvážená pestrá strava – myslete na sebe i v jídle – jezte pravidelně a obklopte se jídlem, které ve stresových situacích můžete bez výčitek sníst např. mandle, pistácie, slunečnicová semínka...Hodně štěstí.

Foto: Archiv Renaty Větrovské

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Třikrát týdně na pět hodin do nemocnice? Jde to i doma (ilustrační foto).

Příběh pacienta
Selhaly mi ledviny. Pomohla mi Adéla, má domácí dialýza

Původní zpráva Do třiatřiceti let byl úplně zdravý sportovně založený muž. Po obyčejné chřipce mu však lékaři „zavěštili" z analýzy vzorku moči a následné biopsie: Do... více

V Česku je dostupná šetrnější a pohodlnější metoda korekce dioptrických vad.

Korekce zraku
Laserová operace očí? Za pár hodin můžete do práce

Původní zpráva Od září je v Česku konečně dostupná nová metoda korekce dioptrických vad. Je šetrnější a především pohodlnější, na rekonvalescenci totiž stačí pár hodin. více

Lidí, kteří se léčí z gamblerství, přibývá.

Závislost na hraní
Čechů, kteří se léčí z gamblerství, přibývá

Z chorobného hráčství se loni v českých ordinacích léčilo o dvacet procent víc lidí než před pěti lety. Mužů gamblerů je asi desetkrát víc než závislých žen, i... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov