Chat s osobností
Jak ve zdraví přežít dovolenou

18.06.2013 16:27

Před letní dovolenou se vyplatí důkladná příprava. Jaké léky si vzít s sebou do teplých krajin? Co čekat za zdravotní komplikace v obvyklých prázdninových destinacích? Jak se dopředu ochránit před komplikacemi? Na tyto a další otázky odpovídala lékařka Daniela Fránová v úterý 18. června od 14 hodin.

MUDr. Daniela Fránová vystudovala lékařskou fakultu UK v Plzni, obor všeobecné lékařství. Specializuje se na obor epidemiologie a pracuje na Oddělení očkování a cestovní medicíny Zdravotního ústavu se sídlem v Plzni. Jako externista vyučuje na Fakultě zdravotnických studií Západočeské univerzity. Ve své praxi se zaměřuje na problematiku cestovní medicíny, rizikového chování dospívajících, prevenci HIV/AIDS a dalších infekcí.

Chat

  • DM

    Co psychiatričti nemocní, jak se mají připravit na cesty do teplých krajin?

  • Medicína na cesty s lékařkou Danielou Fránovou

    Jako všichni nemocní s chronickým onemocněním. Mohou cestovat s ohledem na svůj zdravotní stav. Pokud berou léky, vzít si dostatečnou zásobu (co kdyby se cesta protáhla) a vzít s sebou lékařskou zprávu přeloženou do cizího jazyka.

  • KELHEN TEST G

    Co sexuální turisté, jak ti se mají přípravit na cestování?

  • Medicína na cesty s lékařkou Danielou Fránovou

    Sexuální turistika existuje. Ačkoli si ji mnoho cestovatelů nepřipouští. Chcete-li se proti některým infekcím chránit očkováním, můžeme doporučit očkování proti žloutence typu B a možná i očkování proti rakovině děložního čípku. V každém případě přibalte kondomy. Přečtěte si světové statistiky o výskytu HIV infekce. Pokud se riziku na svých cestách vystavíte, po návratu si nechte udělat testy na infekce přenosné pohlavním stykem.

  • Dan Kostka

    Co vše v sobě obsahuje obor cestovní medicína?

  • Medicína na cesty s lékařkou Danielou Fránovou

    Cestovní medicína je interdisciplinární obor, který se zabývá prevencí a léčbou zdravotních potíží, které vznikají v souvislosti s cestováním. Nejsou to zdaleka jen infekce, ale i úrazy, výšková nemoc, pásmová nemoc, ale i psychické problémy v souvislosti s cestováním. A řada dalších.

  • jan

    Dobry den, jake je riziko pri piti balene vody ve spanelskych zemich a africe? Taktez jake je riziko konzumace jidla, jak uz v hotelu, tak i na ulici? Diky

  • Medicína na cesty s lékařkou Danielou Fránovou

    Na cestách doporučujeme konzumovat jen balenou pitnou vodu. Dávejte si též pozor, kde ji kupujete, abyste koupili skutečně originální pitnou vodu a ne něco, co prodejce do lahve nalije. Nedávejte si led do nápojů. Nápoj sám může být nezávadný, lede může být vyrobený z kontaminované vody. Jídlo jen tepelně upravené, ovoce to, co lze pečlivě umýt (v pitné vodě) nebo raději oloupat. Vyhýbejte se polosyrovým produktům a salátům (kdo je umyl?). Stravování na ulici bývá rizikovější. Dle rady WHO "Uvař to, upeč to, oloupej to nebo ne to zapomeň".

  • kosík

    dobrý den, já mám takový problém: ať jedu, kam jedu, vždycky dostanu průjem, zkoušel jsem Imodium, loni mi dali Normix a nic nepomohlo, první tři dny dovolené prosedím na záchodě

  • Medicína na cesty s lékařkou Danielou Fránovou

    Můžete zkusit posílit imunitu střeva užíváním probiotik před cestou i během pobytu. S Imodiem opatrně, je to lék vhodný pouze na některé druhy průjmů. Normix je antibiotikum, řadě cestovatelů pomáhá (většina cestovatelských průjmů je bakteriálního původu). Léky na průjem působí různým mechanismem, zeptejte se u lékaře nebo v lékárně, co si máte zakoupit, abyste věděl, co od kterého léku máte očekávat.

  • Pavel Kolář

    Mívám až příliš často dojem, že pro některé lékaře je cestovní medicína v první řadě byznys, a ne užitečná a rozumná prevence. Snaží se pacientovi "prodat" co nejvíce očkování a léků, i když musejí vědět, že to není vysloveně nutné. Mohl bych uvádět desítky případů ze života, ale jistě to sama znáte a víte lépe. Souhlasíte s mým názorem, že jde mnohdy hlavně o kšeft?

  • Medicína na cesty s lékařkou Danielou Fránovou

    Já jsem epidemiolog a svá doporučení opírám o aktuální epidemiologickou situaci v zemi, do níž klient cestuje. To je zásadní kritérium pro doporučení pro cestovatele. Valná většina mých kolegů postupuje stejně. Potřebujete-li poradit před cestou, vybírejte pracoviště, kde postupují stejně.

  • SZKK

    Co nemoc Mamaja v Rumunsku, je tam stale?

  • Medicína na cesty s lékařkou Danielou Fránovou

    Jedná se o cestovatelský průjem. Byl tam, je tam a nepochybně bude i nadále.

  • Karel Gleisner

    Dobrý den, je velké riziko jet do Bombaje na 5 dní ( hotel 4 hvězdy) bez jakéhokoliv očkování?

  • Medicína na cesty s lékařkou Danielou Fránovou

    Záleží na tom, co tam budete dělat (turistika organizovaná, turistika individuální, pracovní pobyt, atd.), jak se budete stravovat. Cestovatelským základem je očkování proti žloutenkám, aspoň proti žloutence typu A, pokud nemáte více času před cestou. Dále zkontrolujte očkování proti tetanu. Dodržujte režimová opatření (pitná voda, stravování), včetně ochrany před komáry.

  • Ing. Jan Šlechta

    Dobrý den,

    poraďte mi prosím, jaké očkování se požaduje a jaké doporučuje pro cestování "s baťohem" do Gruzie. Jde částečně o pěší cestování po Kavkazu a částečně o návštěvu klášterů a dalších památek na gruzinském venkově.

    Děkuji předem

    Jan Šlechta

  • Medicína na cesty s lékařkou Danielou Fránovou

    Zkontrolujte očkování proti tetanu. Doporučuji očkování proti žloutence typu A, proti klíšťové encefalitidě a můžete zvážit očkování proti vzteklině.

  • Petr

    Dokáže česká medicína zjistit a (vy)léčit všechny tropické choroby? Jste v tomto směru v kontaktu se zahraničními pracovišti, která vám s tím případně pomůžou? S jakou nejzvláštnější tropickou nemocí jste se ve své praxi setkala?

  • Medicína na cesty s lékařkou Danielou Fránovou

    Žádná medicína nedokáže diagnostikovat a vyléčit všechny tropické nemoci. České zdravotnictví je na velmi vysoké úrovni. Máme zde specializované pracoviště, které se zabývá diagnostikou a léčbou tropických onemocnění a má zkušenost i s těmi neobvyklými a raritními (FN Praha, Bulovka). Řadu importovaných nákaz dokáží léčit i na jiných infekčních klinikách a odděleních v rámci celé ČR. Zdravotní ústavy a jejich oddělení očkování a cestovní medicíny se zabývají prevencí, neprovádějí diagnostiku a léčbu.

  • Radek Zíbar

    Dobrý den,
    jaká je současná malarická situace v oblasti kolumbijské Leticii v Amazonii, co byste doporučovala za antimalarika a repelenty.
    Děkuji.

  • Medicína na cesty s lékařkou Danielou Fránovou

    U antimalarik záleží i na věku a zdravotním stavu klienta, nelze dát univerzální radu. Repelenty pro dospělé aspoň s 50 % DEET (účinná látka). Lze zakoupit i v ČR.

  • Tereza L.

    Dobry den pani doktorko,
    povazujete za nutne nechat se ockovat, pokud se s prateli chystame v lete procestovat jizni Francii a Spanelsko? Jsou tam rizika? Dekuji

  • Medicína na cesty s lékařkou Danielou Fránovou

    Opět na 1. místě zkontrolujte platnost očkování proti tetanu. Zkontrolujte také, zda jste očkováni proti spalničkám - v řadě evropských zemí včetně Franci nedávno byl zvýšený výskyt tohoto onemocnění. Zvažte očkování proti žloutenkám.

  • Petr Hava

    Dobry den,
    jaka ockovani doporucujete pri cestovani po Evrope,presneji do severskych zemi Evropy?

  • Medicína na cesty s lékařkou Danielou Fránovou

    Do zemí střední a východní Evropy očkování proti klíšťové encefalitidě, v celé Evropě (včetně ČR) očkování proti žloutence typu A. Do severských států nic mimořádného.

  • Ježíš

    Chtěl bych se zeptat, co obnáší obor funkčních hodnot goniometrických funkcí. Děkuji

  • Medicína na cesty s lékařkou Danielou Fránovou

    Jste si jist, že píšete dotaz na chat na téma Medicína na cesty? Tato otázka je zcela mimo obor.

Foto: Archiv Daniely Fránové

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Profesor Josef Hyánek.

Ptejte se
ON-LINE: O vysokém cholesterolu s profesorem Hyánkem

Dědičnou dispozici k neschopnosti dostatečně zpracovávat cholesterol, si do života nese zhruba jedno dítě ze 400 až 500. Tato metabolická vada znamená, že dítě... více

Miroslav Uďan.

Miroslav Uďan
CHAT: Ptejte se. Vše, co jste chtěli vědět o e-shopech

Přemýšlíte o tom, že začnete podnikat nebo že si při studiu či během rodičovské přivyděláte? Právě e-shop může být pro vás jednou z možností. Zajímá vás, co... více

Ing. Petr Havlíček.

Chat s osobností
ON-LINE: Vše o výživě a hubnutí. Odpovídal Petr Havlíček

Petr Havlíček specialista na výživu, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju poradí, jak zhubnout nebo nabrat a podle čeho vybírat potraviny vhodné pro... více

MUDr. Petr Herdegen.

Chat s odborníkem
Nestyďte se zeptat se na problémy s hemoroidy

Hemoroidy trápí každého čtvrtého Čecha, ale k lékaři jde jen málokdo. Lidé se stále stydí a raději trpí bolestmi i celé roky. V jaké zdravotní problémy se... víceDiskuse (5)




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov