Chat s osobností
O klíšťatech a očkování s docentem Maďarem

26.03.2014 12:49

Česká republika drží již několikátý rok nelichotivé prvenství v počtu případů klíšťové encefalitidy v rámci celé EU. Loni u nás bylo zaznamenáno 625 případů klíšťové encefalitidy, dva lidé dokonce na následky onemocnění zemřeli. I přes to, že klimatické podmínky v loňském roce nebyly pro klíšťata příliš příznivé, počet nakažených lidí meziročně stoupá a současný vývoj počasí prozatím naznačuje, že letošní sezóna bude pro klíšťata a přenos nemoci ještě příznivější než v předchozích letech. Klíšťata jsou navíc aktivní už při teplotě nad 7°C. Proočkovanost v ČR však i přes to všechno dosahuje pouze 23% populace. I když téměř tři čtvrtiny obyvatel u nás tuto nemoc znají, očkovat se nechá jenom každý čtvrtý. Nejohroženější skupinou, ve které jsou nejčastěji zaznamenány trvalé následky, jsou senioři. Ti se ale paradoxně nechávají očkovat nejméně, přitom očkování se provádí v průběhu celého roku a přispívají na něj všechny zdravotní pojišťovny. Konkrétní výši příspěvků a více informací k problematice lze najít na www.pozorkliste.cz. Na vše, co vás k tématu zajímá, bude odpovídat docent Rastislav Maďar 28. března od jedné hodiny.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D. absolvoval Jesseniovu lekársku fakultu UK v Martine, titul Ph.D. získal roku 2001 na LF Univerzity Komenského v Bratislave. Působí od roku 2008 jako vedoucí lékař očkovacího centra na Poliklinice Ostrava-Hrabůvka. Je odborným garantem největší sítě center očkování a cestovní medicíny v ČR Avenier, dále člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu a prezident Koalice pro podporu očkování.

Chat

  • Dan Kostka

    Proč si myslíte, že proočkovanost v ČR dosahuje 23 procent populace?

  • Host chatu

    Nemálo lidí se spoléhá na štěstí, pokud však někdo chodí do přírody často, je v podstatě jen otázkou času, kdy potká infikované klíště. Asi nejvíc podcenění lze sledovat ve skupině seniorů, kteří žijí, rybaří, houbaří apod. celý život na stejném místě a nejsou schopni zaznamenat rozšíření endemických oblastí a reagovat na to svou ochranou. Výsledkem jsou potom zbytečné zdravotní problémy a trvalé následky. Pozitivní příklady máme z Rakouska, Lotyšska, rizikových oblastí Ruska i Finska, kde zvýšení proočkovanosti na 39 až 88 % vedlo k poklesu případů nemoci. Stávající proočkovanost v ČR není vzhledem k značnému rozšíření infekce u nás dostatečné.

  • Dotaz

    Jsou nějaké nevýhody, negativa očkování proti klíšťové encefalitidě?

  • Host chatu

    Výhodou je vysoký ochranný účinek u všech věkových kategorií, včetně seniorů a chronicky nemocných osob s oslabenou imunitou. Na toto očkování se skutečně lze spolehnout. Nežádoucí reakce jsou velmi vzácné a prakticky jen lokálního charakteru. V praktickém životě se s nimi potkáváme málo a to i přes tisíce aplikovaných dávek. Pokud by se u někoho náhodou objevila např. zvýšená teplota, v porovnaní s nemocí a jejími následky je to banalita. Jiné nevýhody to nevidím. Přisátí klíštěte mezi první a druhou dávkou vakcíny nezhoršuje průběh ani prognózu nemoci, takže očkovat se lze začít kdykoli, i v létě. Ideální je však právě toto období.

  • DM

    Jsou nějaké biologické a jiné možnosti likvidace klíšťat?

  • Host chatu

    Efektivní plošný biologický ani chemický prostředek, který by současně neohrožoval zvířata a člověka, bohužel zatím lidstvo nemá k dispozici.

  • Valkýra

    Ženy nebo muži jsou více náchylní k tomu, aby na ně šla klíšťata?

  • Host chatu

    Rozdíly mezi muži a ženami v principu nejsou. Jde jen o to, kdo je původci nemoci exponovaný a kdo ne. Rizikovým faktorem je spíše vyšší věk. Faktem je, že postižení bývají častěji muži, což jednak může vyplývat z jejich častější expozice v přírodě a jednak z toho, že ženy jsou k prevenci a ochraně svého zdraví a zdraví dětí vnímavější. Je to ale samozřejmě individuální, výjimek na obě strany není málo. Příklad: chlap je hrdina, žádné očkování nepotřebuje, po nemoci ale zůstane na invalidním vozíku, je v depresi, lituje se a péči o něj musí zase zvládnout žena, což je často psychicky i fyzicky náročné.

  • MJ

    Dobrý den, měla jsem alergickou reakci na tetanovku a dr. mi nedoporučila očkování proti klíšťatům (snad alergie na bílkovinu). Jaký je Váš názor? Díky za odpověď.

  • Host chatu

    Dobrý den, musel bych znát podrobněji o jaký druh alergické reakce se jednalo. Pokud to byla jen větší lokální reakce, očkovat se proti klíšťové encefalitidě můžete. Ty vakcíny jsou odlišné a odhadovat reakci po očkování na základě podání tak různorodých vakcín nelze. Pokud nemáte těžké progredující autoimunitní onemocnění nebo např. vážnou neurologickou poruchu, či silnou alergii na vajíčka nebo na antibiotikum neomycin, očkovat se zřejmě můžete. Pokud by cesta nevedla před praktickou lékařku, zkuste specializované očkovací centrum.

  • Klára

    Dobrý den pane docente. Slyšela jsem, že existuje i nějaká meningoencefalitida. Jedná se o stejné onemocnění, jako je klíšťová encefalitida, nebo jiné? Plete se to. Chrání očkování proti klíšťovce i proti tomuto viru? Zajímalo by mě obecně, jestli encefalitida mutuje a je tedy možné, že se naočkuji, ale chytnu nějaký jiný virus a stejně ji dostanu?

  • Host chatu

    Dobrý den, virus klíšťové encefalitidy způsobuje zánět mozku tj. encefalitidu, což je vážný stav. U dětí však častěji meningitidu tj. zánět mozkových blan, kdy je prognóza o něco lepší, nevznikají např. obrny, ale rovněž může zanechávat dlouhodobé poruchy koncentrace, nespavost, chronické bolesti hlavy, poruchy paměti vedoucí např. ke dlouhodobému zhoršení prospěchu ve škole. Původce tzv. flavivirus je však u všech stejný. K mutacím nedocházím a obě u nás dostupné vakcíny dokonce vysoce chrání i proti zbylým dvěma typům klíšťové encefalitidy: sibiřskému a dálněvýchodnímu. Když budete očkována proti klíšťové encefalitidě, pravděpodobnost onemocnění je extrémně nízká a pokud by k němu došlo, probíhalo by zřejmě mnohem mírněji.

  • Veronika

    Dobrý den. Prodělala jsem první dávku očkování proti KE a než jsem se objednala na druhou vakcínu, zjistila jsem, že jsem těhotná. Co teď? Počítám, že v těhotenství očkování vhodné není. Stalo by se něco, kdybych se bývala očkovala a už těhotná byla, ale nevěděla bych o tom?

  • Host chatu

    Dobrý den, v těhotenství se u nás proti klíšťové encefalitidě preventivně neočkuje, protože nám zatím chybí spolehlivé data. Když však byla očkována již těhotná žena, aniž by o své graviditě věděla, nikdy nedošlo k žádným komplikacím u matky ani u plodu. Naproti tomu očkování v období kojení je možné. Ve Vaší situaci se začne očkovat po porodu znovu první dávkou.

  • Petra K.

    Slyšela jsem, že někdo může mít v těle protilátky proti klíšťovce, aniž by si byl vědom, že někdy klíště měl. V tom případě se tedy už očkovat nemusí, nebo se nějak hodnotí množství těch protilátek v organismu?

  • Host chatu

    Nemalá část případů nákazy proběhne pod obrazem chřipce podobné nemoci a k zánětu centrálního nervového systému nedojde. Protilátky však vzniknou a určitou dobu člověka chrání. Délka tohoto období záleží od mnoha faktorů. Množství a dynamiku protilátek v krvi lze sledovat. Jejich vyšetření v séru však hradí pacient. Někdy protilátky vydrží celý zbytek života, někdy jen pár let a někdy se drží jen těsně nad hranicí ochrany a je nutné je posílit vakcínou.

  • Jako Klíště

    Jaká je prosím účinnost očkování proti encefalitidě, pokud jsem absolvoval jen dvě dávky a třetí (po roce) jsem vynechal? děkuji

  • Host chatu

    Záleží od toho, jaká doba uplynula od druhé dávky. Pokud to je řádově v měsících nad horní interval a jste ve věku do 60 let, je slušná šance, že nějaké protilátky ještě máte a půjde na to navázat pokračujícím očkováním. Bez vyšetření protilátek v krvi to však s jistotou říci nelze. Další alternativou by potom bylo začít znovu od první dávky. Za poskytnutou jistotu se to vyplatí. Navíc dnes už na očkování přispívají prakticky všechny zdravotní pojišťovny.

  • Pavla

    Dobrý den. Myslím, že daleko lepší než zatěžovat každé tři roky organismus očkováním je poslat vyjmuté klíště na analýzu DNA (v jedné laboratoři v ČB to stojí 250 Kč a trvá to max. dva dny). Jsou schopni určit i borelii, na níž není očkování. Lékař pak může okamžitě nasadit při pozitivním nálezu přesnou léčbu. Pohybuji se v přírodě a na zahradě v jižních Čechách často, klíště jsem už neměla léta. Jaký je Váš názor?

  • Host chatu

    Dobrý den, zatěžování organizmu očkováním je takový úsměvný laický mýtus. Vakcinace mírně stimuluje imunitní systém a takové pravidelné procvičení imunitních pochodů, a to nejen očkováním, je pro správné fungování imunity prospěšné. Vrchol imunitní odpovědi po očkování nastává do 24 hodin v podpažní mízní uzlině. Když se zjistí, že je klíště pozitivní na virus klíšťové encefalitidy, nedá se to stejně léčit, takže se jen čeká. Aby na Vás klíště přeneslo borélie, musí být přisáté někdy i déle než 24 hodin. Takže pozitivita klíštěte neznamená, že došlo k nákaze člověka. Užívat kvůli pozitivnímu klíštěti jen tak antibiotika by mohlo znamenat, že když je budete skutečně potřebovat, tak Vám nezaberou kvůli vytvořené rezistenci. Já bych Vám jako lékař na základě borélií u klíštěte antibiotika rozhodně nepředepsal. Až na základě vyšetření krve po 6-8 týdnech. Toto období je dostatečné, aby už byl průkaz případné nákazy člověka spolehlivý a současně aby ještě nedošlo k rozvinutí obtížně léčitelné nemoci. Když se navíc pohybujete v přírodě bez očkování, nakazit Vás může to klíště, které na svém tele nenajdete, např. malá nymfa, tedy jiné klíště, než pošlete na vyšetření. A to by mohlo způsobit podcenění úvodních příznaků infekce.

  • Martin

    dobry den,absolvoval jsem pred dvěma lety prvni davku vakciny,po te jsem onemocnel a druhou uz jsem neabsolvoval.
    jak mam postupovat,muzu jit na druhou,nebo mam zacit odznova.
    dekuji.

  • Host chatu

    Dobrý den, předpokládám, že nemyslíte, že jste onemocněl klíšťovou encefalitidou. První dávka vyžaduje do cca 3 měsíců aplikaci druhé dávky. Ve Vašem případě je potřebné začít znovu. Myslím, že v dané situace by bylo vyšetření krve zbytečnou investicí s negativním výsledkem.

  • Vera

    Jak často je nutní očkování zopakovat? Po třech, pěti či kolika letech?

  • Host chatu

    První přeočkování po základních 3 dávkách je u všech po 3 letech. Následně se očkuje jednou dávkou co 5 let. Starší 60 let se však musí kvůli vyššímu riziku a slabší imunitě očkovat jednou dávkou ve 3letých intervalech. U druhé vakcíny se přechází na kratší 3leté intervaly již ve věku 49 let. Posouzení dopadu případného přesahu očkování na míru ochrany je individuální a pokud k tomu došlo, doporučuji konzultaci ve specializovaném očkovacím centru. Ne vždy je nutné odebírat krev nebo začínat znovu od první dávky. To nejdůležitější je však ochrana daného člověka, tj. lékař se musí ujistit, že dokáže určit pacientovi interval, ve kterém může počítat se spolehlivou imunitou.

  • Honza

    V roce 2010 jsem prodělal Klíšťovou encefalitidu ( i když jsem byl očkován), mám nějaké obrané látky nebo se musím nechat očkovat.

  • Host chatu

    Dobrý den, takové případy jsou velmi vzácné a osobně by mě zajímalo, proč k tomu došlo, jestli byla vakcína až do doby aplikace v lednici tj. ne z lékárny, případně po kolika dávkách k tomu došlo, jak byla vakcína aplikována, jaký je Váš zdravotní stav atd. Pokud nemoci nezabránila, snad alespoň zmírnila její průběh. Doporučil bych Vám nechat si ověřit hladinu protilátek po 10 letech a následné jednou za několik let sledovat jejich dynamiku tj. případný pokles. Můžete počítat s dlouhodobou imunitou.

  • Jaroslav Strnad

    Docela kvalitní práce PR oddělení společnosti Baxter, která je výrobcem očkovací látky. Dnes člověk nemůže brát vážně ani článek prezentovaný na serveru "nezávislého" media a za vším musí nejprve hledat reklamu.

  • Host chatu

    Proč byste nemohl brát vážně názor lékaře nechápu. Můj čas strávený na tomto on-line rozhovoru není honorovaný a já nejsem ani jsem nikdy nebyl zaměstnancem zmíněného Baxteru. Zato jsem viděl nemálo lidských životů zničených touto nemocí a protože je to snad jediná infekční nemoc, které výskyt je u nás nejvyšší z celé EU a to už několik dekád, měli bychom o tom mluvit. To když budete vážně nemocný tak odmítnete antibiotika jen proto, že je někdo vyrábí? Když jste odesílal svůj příspěvek do této diskuze, nechal jste vydělat dodavatelovi elektrické energie, poskytovatelovi internetu a předtím i výrobci počítačů. V průběhu ranní hygieny na Vás tzv. taky "vydělají" výrobci několika produktů. To se kvůli tomu nebudete mýt? Předpokládám, že nežijete v jeskyni nahatý a nejíte jen to, co si ulovíte. Měli bychom se dívat na podstatné věci. Prevence je a vždy byla pro člověka a společnost nejlevnější. Mimochodem, podle Světové zdravotnické organizace tvoří vakcíny jen 2 % příjmu farmaceutického průmyslu.

  • Markéta K.

    Dobrý den,
    je to 5 let od poslední 3. dávky FSME-Imunn. První přeočkování po 3 letech jsem prošvihla.
    Je nutné znovu aplikovat 1.-3. dílčí očkování? Nebo lze zjistit, zda mám protilátky stále v krvi a jenom přeočkovat?

  • Host chatu

    Dobrý den, pokud jste mladší člověk, je slušná pravděpodobnost, že nějaké protilátky pořád máte. Výsledky vyšetření krve mají v těchto situacích individuální variabilitu. Doporučuji vyšetření krve na protilátky, možná nebude nutné začít znovu od první dávky. Intervaly dalšího očkování se stanoví podle výsledku.

  • Robert

    Dobrý den, absolvoval jsem kompletní očkování proti encefalitidě (3 dávky). Teď jsem bohužel zapomněl na očkování po třech letech a mám již půl roku zpoždění. Má ještě smysl očkovat se teď jednou dávkou nebo budu muset opět postoupit očkování třemi dávkami? Očkovací centra nabízejí testy protilátek, ale není to nejlevnější v porovnání s cenou vakcíny. Co doporučujete?

  • Host chatu

    Dobrý den, pokud nejste nad 60 let věku, půlroční přesah nad rámec doporučeného intervalu u booster dávky zásadně nevadí. Další dávku bych ale počítal od data, kdy mělo být očkování podle správnosti původně. Pokud se správně pamatuji, cena vyšetření na protilátky v naší síti center očkování a cestovní medicíny je na úrovni cca poloviny ceny vakcíny, takže za jistých okolností to je cenově výhodné - v situacích, kdy je slušná šance, že daná osoba určité protilátky má. Záleží zřejmě od toho, do jaké laboratoře dané očkovací centrum krev na analýzu odesílá.

  • Roman Jirka

    jakou mam jistotu, že se na mne nebo dětech neprojeví "vzácné" nežádoucí účinky vakcín. děkuj

  • Host chatu

    Mnohem větší, než že ochrnete po klíšťové encefalitidě nebo že budete mít např. smrtelnou autonehodu. Vakcíny proti klíšťové encefalitidě se používají desítky let, očkované byly desítky miliónů osob. Jen v Rakousku vysoká proočkovanost zachránila za poslední roky před trvalými následky přes 4000 osob a zabránila v této zemi úmrtí desítek osob. V mnoha zemích se očkuje i drtivá většina dětské populace a na výskytu nemoci je to vidět. Já sám jsem nikdy neměl přisáté klíště, ale když vidím, co ta nemoc dokáže, očkovaný jsem nejen já ale i celá moje rodina, včetně 4letého syna. I když pacienti "klíšťovku" přežijí, ztratí soběstačnost, učí se znovu číst a psát, slepecké písmo, znakovou řeč, někteří dokonce uvažují o sebevraždě a i ti, co skončí s menším trvalým postižením často říkají, že nenávidí toho člověka, co se z nich po nemoci stal.

  • Marčíková

    Dobrý den.

    Prosila bych odpověď, kdy je vhodné očkování dětí. Vnuk bude mít tři roky a od jara do podzimu se pohybuje v místě silného výskytu klíšťat. Již v roce prodělal boreliozu proti které vakcína není.Klíště měl za uchem v ohybu, proto i při prohlížení přehlédnuto. A ještě prosím, je vhodné očkování u dospělého alergika?

    Děkuji.

  • Host chatu

    Dobrý den, děti je možné očkovat již od 1 roku věku. Z tohoto hlediska již vnuka očkovat dávno můžete. Dětí mívají klíšťata často i ve vlasech nebo jinde na hlavě, jak píšete. Vyskytují se i např. v podpaží, podkolení jamce, či dokonce pod spodním prádlem. Alergiky očkujeme běžně, v dnešní populaci je jich velké množství. Nesmí se však jednat o silnou alergii na vajíčka (pokud je člověk může konzumovat v jídle tak není problém), velmi vzácnou alergii na jiné složky vakcíny (za 17 let praxe jsem se s tím ještě nesetkal) a alergii na předchozí podání stejné vakcíny. Obecně jsou kontraindikace očkování proti této nemoci velmi vzácné a tolerance vakcinace výborná, včetně samotného vpichu speciálně leštěnou jehlou ´.

  • jirka k.

    Je něco pravdy na tom, že pravidelné užívání vitaminu B snižuje nebezpečí napadení klíštětem ? Děkuji za odpověď. j.k.

  • Host chatu

    Bylo by to výborné, ale žádný spolehlivý efekt to nemá. Alespoň o tom nejsou seriózní vědecké důkazy. Zkoušelo to intenzivně i pár mých pacientů a nakonec sami potvrdili, že to moc nefunguje. Repelent a očkování to rozhodně nenahradí. Klíšťata detekují blížící se zvíře nebo člověka na základě oxidu uhličitého, otřesů a změny teploty. S tím vitamin B nic moc nenadělá.

Foto: archiv

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Třikrát týdně na pět hodin do nemocnice? Jde to i doma (ilustrační foto).

Příběh pacienta
Selhaly mi ledviny. Pomohla mi Adéla, má domácí dialýza

Původní zpráva Do třiatřiceti let byl úplně zdravý sportovně založený muž. Po obyčejné chřipce mu však lékaři „zavěštili" z analýzy vzorku moči a následné biopsie: Do... více

V Česku je dostupná šetrnější a pohodlnější metoda korekce dioptrických vad.

Korekce zraku
Laserová operace očí? Za pár hodin můžete do práce

Původní zpráva Od září je v Česku konečně dostupná nová metoda korekce dioptrických vad. Je šetrnější a především pohodlnější, na rekonvalescenci totiž stačí pár hodin. více

Lidí, kteří se léčí z gamblerství, přibývá.

Závislost na hraní
Čechů, kteří se léčí z gamblerství, přibývá

Z chorobného hráčství se loni v českých ordinacích léčilo o dvacet procent víc lidí než před pěti lety. Mužů gamblerů je asi desetkrát víc než závislých žen, i... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov