Ptejte se
ON-LINE: O vysokém cholesterolu s profesorem Hyánkem

24.06.2014 16:10

Dědičnou dispozici k neschopnosti dostatečně zpracovávat cholesterol si do života nese zhruba jedno dítě ze 400 až 500. Tato metabolická vada znamená, že dítě má již jako malé zvýšené hladiny celkového cholesterolu v krvi. Nemoc však nejde bez testů poznat. Vysoký cholesterol je jedním z hlavních rizikových faktorů pro předčasný vznik aterosklerózy, neboli pro zúžení srdečních a mozkových cév v důsledku jeho ukládání ve stěnách malých i velkých tepen. Tento proces započne u postižených jedinců již v dětství a pokud není včas odhalen a léčen, hrozí dětem, že onemocní kardiovaskulárními chorobami mnohem dříve než jejich zdraví vrstevníci. V nejtěžších případech může infarkt či mozková mrtvice nastat dokonce již v adolescentním věku nebo v rané dospělosti. Na vše, co vás zajímá o cholesterolu či metabolických poruchách, jste se ptali profesora Josefa Hyánka. Odpovídal 27. června od 10.30 hodin.

Prof. MUDr. Josef Hyánek, DrScje vedoucím lékařem metabolické ambulance Oddělení klinické biochemie, hematologie a imunologie Nemocnice Na Homolce, kde od roku 1992 dlouhá léta působil jako primář. V roce 1957 absolvoval Fakultu dětského lékařství UK, má atestace pediatrie a z klinické biochemie. V roce 1983 obhájil na ČSAV doktorát věd v oblasti chemie a v roce 1985 byl jmenován profesorem na FVL UK. Od roku 1984 pracoval jako odborný asistent a později docent na FVL UK, pak byl do roku 1991 přednostou oddělení klinické biochemie a vedoucím Centra dědičných metabolických poruch FN Praha. Je členem řady mezinárodních odborných společností a od 90. let minulého století se specializuje na léčbu dětí s dědičnými poruchami metabolismu tuků. Nedávno panu profesorovi udělilo prezídium České lékařské společnosti JEP za celoživotní práci nejvyšší lékařské vyznamenání – Zlatou medaili J. E. Purkyně.

Chat

  • Ivana Novotná

    Dobry večer,chtela bych se zeptat,je mi 43 let,mam rodine dispozice po obou rodicich,vysoky cholesterol.uz 2 roky mam hodnoty 6.5 az 7.0
    Dostala jsem léky,ale stale premyslim,jestli ho nemuzu srazit nejak prirodne,nez leky.dietou se to nepovedlo.bojim se mnoha vedlejsich ucinku,kdyz bych to mela brat delsi dobu.dekuji za odpoved Novotna Ivana

  • Host chatu

    Ve Vašem případě opravdu musíte začít brát léky, protože máte jak rodinnou dispozici, tak vysoké hodnoty, na které žádná dieta nestačí.

  • Svoboda

    Dobrý den pane profesore,
    je mi 40 let. Při posledním vyšetření jsem měl několik hodnot mimo normu.
    ALT 0,75
    Cholesterol LDL 3,14, cholesterol HDL 1,05( ten byl v normě)
    Aterogenní index plazmy 0,01

    Můžete mi to prosím vysvětlit ?
    Děkuji Svoboda

  • Host chatu

    Dobrý den, jaterní test je hraniční, LDL cholesterol mírně zvýšený, HDL na spodní hranici. Pokud máte zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění v rodině, doporučoval bych raději léčbu.

  • Tereza

    Dobrý den,jakou dietu nasazujete u dětí s vysokým cholesterolem? Omezuje je to v běžném životě hodně?

  • Host chatu

    Dobrý den, Dietu nasazujeme jen u dětí s vysokým rizikem kardiovaskulárních onemocnění. U chlapců většinou od 10 let, u děvčat po první menstruaci. Dieta dítě omezuje, ale vhodnou výchovou se může stav upravit tak, že dítě nepociťuje žádný handicap.

  • Matka

    Je mozne, ze by si dite mohlo uhnat vysoky cholesterol jen stravovanim i bez geneticke dispozice, pane profesore?

  • Host chatu

    Dobrý den, ano, je to možné. Po extrémně tučném jídle (např. jeden chlapec snědl 12 špekáčků najednou) je možné, že dojde ke zvýšení hladiny až na patologické hodnoty. Vhodným vyšetřením však na našem pracovišti umíme odlišit, zda se jedná o přejídání či o dědičnou vadu.

  • Dan Kostka

    V kterém nejmladším věku už jsou problémy u člověka s cholestelorem?

  • Host chatu

    Dobrý den, pokud se jedná o závažnou dědičnou vadu, příznaky se objeví již u novorozence. Pokud se jedná o nejčastější dědičnou vadu - dědičnou hypercholesterolémii, příznaky hodnotíme až od 5 let věku, kdy je dítě schopné pochopit význam diety a léčby.

  • DM

    Souvislost s pojídáním vajec a problémem s cholestelorem?

  • Host chatu

    Dobrý den, zdravým lidem vaječný žloutek nevadí. Vaječný žloutek obsahuje vysokou koncentraci cholesterolu a rostoucí organismus dítěte cholesterol z potravy potřebuje ke správnému vývinu, jeho nedostatek může naopak dítě ve vývinu poškodit. U dítěte s dědičnou hypercholesterolémií povolujeme 1 žloutek týdně.

  • VC

    Prevence problémů s cholesterolem?

  • Host chatu

    U získaných problémů s cholesterolem (např. přejídání, omezený pohyb apod.) spočívá prevence především v racionální zdravé výživě a intenzivním každodenním pohybu. U vrozených vad metabolismu tuků je včasné zahájení adekvátní léčby. V ČR je podle zákona v dětské populaci prováděno screeningové vyšetření hodnot cholesterolu v rizikových rodinách v 5. a 13. roce života.

  • Marek

    Jak se u dětí přijde na to, že mají vysoký cholesterol? Předpokládám, že normálně by to nikoho nenapadlo. Projevuje se to nějak navenek? Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den, v rizikových rodinách podstupují děti screeningové vyšetření podle zákona (viz předchozí odpověď). U zdravé dětské populace se na to většinou přijde náhodně při jiném laboratorním vyšetření. Vysoký cholesterol se nikterak neprojevuje.

  • Lena Válková

    Gratuluji ke Zlaté medaili, pane profesore:) Mám otázku - sledujete během své dlouholeté praxe nějaké změny? Je to s hladinami cholesterolu u lidí výrazně horší kvůli větší přístupnosti nezdravé stravy, nebo ne?

  • Host chatu

    Dobrý den, děkuji za gratulaci. Musím říci, že za uplynulých dvacet let skutečně pozorujeme zlepšení. Povinným screeningovým vyšetřením v rizikové populaci to však může vypadat, že pacientů či zvýšených hladin cholesterolu přibývá. Je to však podle mého názoru jen výsledek lepších možností diagnostiky hladin tuků a také zvýšeného obecného povědomí o škodlivosti jejich vysokých hladin.

  • XX

    Setkal jste se nekdy s detmi, ktere meli infarkt?

  • Host chatu

    Dobrý den, v odborné literatuře ano, já sám jsem tu zkušenost zatím neměl. Můj nejmladší pacient s infarktem byl asi dvacetiletý.

  • Dotaz

    Jaká je "normální" hladina cholesterolu v krvi, pane doktore?

  • Host chatu

    Dobrý den, v dětském i dospělém věku rozlišujeme věkové kategorie, z nichž každá má své rozmezí hodnot. U zdravého dospělého jedince je průměrná hodnota v naší populaci do 5,2 mmol/l, u dětí do 4,8 mmol/l. Je však třeba posuzovat každého pacienta individuálně. Pokud se například v mé ambulanci jedná o dítě z rizikové rodiny a já zjistím v každé generaci takové rodiny kardiovaskulární poškození nebo úmrtí na infarkt či mozkovou příhodu, potom normální hodnota takového pacienta je do 3 mmol/l.

  • Nina

    Vrozené metabolické poruchy - kolik druhů jich zhruba existuje a která je nejčastější a která nejvzácnější dle Vašeho názoru?

  • Host chatu

    Dobrý den, v odborné literatuře popisujeme cca 2 000 typů dědičných metabolických onemocnění. Z toho je asi 200 léčitelných.

  • Toufar

    Pane profesore, mohou lidé s vysokým cholesterolem jíst brambory bez omezení?

  • Host chatu

    Dobrý den, ano.

  • Lola D.

    Hezký den, čím se u dětí léčí dispozice k neschopnosti dostatečně zpracovávat cholesterol? A i když se to léčí, může jim to zkrátit život? Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den, dědičná dispozice neschopnosti organismu zpracovávat cholesterol se léčí podáváním léků. Zatím není prokázáno, že by tato léčba jakkoli zkracovala život.

  • Marie

    Dobrý den,
    asi půl roku pokašlávám. Lékař mi změnil léky na vysoký tlak (z tritace 5mg na carzap 16mg) a na cholesterol užívám rosucard 20 mg obden. I při změně léků na tlak nedošlo ke sklidnění. Myslím si, že to způsobuje právě rosucard? Jaký je váš názor? Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den, domnívám se, že lék Rosucard v této dávce by neměl nijak ovlivňovat krevní tlak. Vaše potíže však musíte konzultovat s kardiologem.

  • Jana

    Dobrý den, pozvolna se mi zvyšuje hladina cholesterolu, při posledním vyšetření mám hladinu cholesterolu 6,2, HDL 1,61, LDL 3,78, triacylglycerol 2,29. Dostala jsem léky, ale bojím se vedlejších účinků. Bylo by možné hladinu cholesterolu snížit braním kapslí lecitinu a omega-3? Děkuji za odpověď

  • Host chatu

    Dobrý den, ve Vašem případě bych doporučil skutečně zahájit intenzivní léčbu.

  • Majka

    Pane profesore, když už dítě vysokým cholesterolem trpí, setkává se s odmítáním individuálního přístupu ve školních stravovacích zařízeních apod.?

  • Host chatu

    Dobrý den, ze své praxe znám případy odmítání i respektování individuálního přístupu ke stravě. Respektování však převažuje. Velkou roli zde hraje i přístup rodičů, zažil jsem například několik matek, které se kvůli nemoci svého dítěte nechaly zaměstnat ve školní jídelně.

  • Donald

    Hraje větší roli u cholesterolu genetika nebo strava? Kolik procent pacientů si za vyoský cholesterol "může samo"?

  • Host chatu

    Dobrý den, u dědičných poruch rozhoduje dědičná dispozice, která se může nevhodnou stravou a sníženým pohybovým režimem akcelerovat. Dá se říci, že v posledních letech s větším zdravotním povědomím v populaci výskyt hypercholesterolémie z přejídání klesá.

  • Nina

    Hezký den existuje i problém s nízkým cholesterolem? a co to způsobuje?

  • Host chatu

    Dobrý den, nedostatek cholesterolu v průběhu embryonálního vývoje znamená nezvratné poškození plodu. Nedostatek cholesterolu u rostoucího dítěte vyvolává zástavu růstu a hormonální poruchy.

Foto: archiv

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Miroslav Uďan.

Miroslav Uďan
CHAT: Ptejte se. Vše, co jste chtěli vědět o e-shopech

Přemýšlíte o tom, že začnete podnikat nebo že si při studiu či během rodičovské přivyděláte? Právě e-shop může být pro vás jednou z možností. Zajímá vás, co... více

Ing. Petr Havlíček.

Chat s osobností
ON-LINE: Vše o výživě a hubnutí. Odpovídal Petr Havlíček

Petr Havlíček specialista na výživu, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju poradí, jak zhubnout nebo nabrat a podle čeho vybírat potraviny vhodné pro... více

MUDr. Daniela Fránová.

Chat s osobností
Jak ve zdraví přežít dovolenou

Před letní dovolenou se vyplatí důkladná příprava. Jaké léky si vzít s sebou do teplých krajin? Co čekat za zdravotní komplikace v obvyklých prázdninových... více

MUDr. Petr Herdegen.

Chat s odborníkem
Nestyďte se zeptat se na problémy s hemoroidy

Hemoroidy trápí každého čtvrtého Čecha, ale k lékaři jde jen málokdo. Lidé se stále stydí a raději trpí bolestmi i celé roky. V jaké zdravotní problémy se... víceDiskuse (5)




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov