Člověk může sníst svůj dort klidně s pěti třešničkami a po práci si dát pár koláčků, ale musí je jíst pomalu. Výživoví poradci mají sklony zaměřovat se na jídlo, které může zlepšit zdraví, ale rychlost, s jakou lidé polykají svou večeři, je stejně tak důležitá. Agentura AP přináší tipy od vědců, jak jíst pomaleji a jak přistupovat ke svému jídelníčku s větší rozvahou.
Rychlost jídla ovlivňuje mozek i trávení
Jestliže někdo patří k těm typům lidí, kteří spořádají snídani, oběd a večeři za méně než 20 nebo 30 minut, jí moc rychle. To s sebou nese jistá rizika - jídlo, které uvízne v krku, nebo možnost přejedení, protože mozek nestihne vyslat signál, že už má dost. Nehledě na to, že toto tempo polykání může rozčilovat pomalejšího společníka-strávníka nebo osobu, která si dala tu práci a jídlo uvařila.
"Žaludku zabere zhruba 20 minut, než pošle do mozku zprávu skrz nejrůznější hormony, že už je plný," řekla Leslie Heinbergová z Centra pro behaviorální zdraví na Clevelandské klinice ve Spojených státech. "Proto když lidé jedí rychle, mohou si těchto signálů nevšimnout a je potom velmi snadné jíst za hranici nasycenosti," dodala.
Hltání přináší víc vzduchu než výživy
Lidé, již do sebe jídlo naházejí, jsou vystaveni větší pravděpodobnosti, že spolykají spolu s kousky potravy i více vzduchu. To vede k nadýmání nebo k zažívacím potížím, vysvětluje dále Heinbergová. Pokud své jídlo navíc dostatečně nerozžvýkají, okrádají sami sebe a své trávení o cenné živiny. Nerozžvýkané kousky se také mohou zaseknout v jícnu.
Předchozí studie naznačovaly, že rychlí strávníci jsou na rozdíl od svých pomalejších protějšků více ohroženi obezitou.
Jak začít jíst pomaleji? Zkuste jednoduché triky
Ti, kteří své tempo stravování chtějí změnit, mohou pro začátek zkusit vypnout televizi a odložit telefon. "Lidé, kteří jedí a zároveň sledují televizi, mají tendenci jíst do té doby, než začne reklama nebo skončí jejich pořad," uvedla Heinbergová. U televize se mimo jiné stávají méně pozorní ke svému tělu, které jim posílá signály, že už má dost.
"Když děláme při jedení další věci, nevěnujeme tolik pozornosti jídlu. Kvůli tomu obvykle jíme více," pokračovala ve vysvětlování Heinbergová. Naopak když se lidé soustředí výhradně na jídlo na svém talíři, mají z něho větší požitek a snědí toho méně, dodala.
Obyčejné změny, které fungují
Rychlost, s jakou své pokrmy jíme, je však často zakořeněný zvyk, změna je podle Heinbergové přesto možná. Mezi metody, které navrhuje, patří používat na nabírání porcí méně dominantní ruku. Dále radí sáhnout raději po jídelních hůlkách než po příborech a když už je talíř téměř prázdný, dát si přestávku a napít se vody.
I v případě velkého vytížení, kdy člověk musí sníst svůj oběd na pracovní schůzce nebo zhltnout svačinu při pochůzkách, "by měl věnovat pozornost tomu, co jí a jak to chutná", říká vědkyně Sarah Berryová z britské nutriční společnosti ZOE.
Jídlo má chutnat, ne jen mizet
Jeden z nejjednodušších způsobů, jak toho dosáhnout, je zvýšit počet soust, uvedla klinická psycholožka Helen McCarthyová z Britské psychologické společnosti. Roli hraje i druh jídla. Průmyslově zpracovaná jídla nebo pokrmy z fastfoodů mají jemnější texturu, a proto je snazší je spolykat. "Je těžší jíst zeleninu a bílkoviny stejným tempem jako to, co je průmyslově zpracované a vyžaduje méně žvýkání," řekla McCarthyová. Na závěr uvedla případ jedné své pacientky, která téměř každý večer jedla sáček chipsů. Na radu McCarthyové začala jíst brambůrek po brambůrku a zjistila, že to "bylo jako mít plná ústa chemikálií". "Od té doby jí už nechutnají," dodala klinická psycholožka.