Filmový průmysl
Film na sebe musí vydělat. Klaus vetoval zákon

12.11.2012 15:55 Aktualizováno 12.11. 18:50

Prezident Václav Klaus v pondělí vetoval zákon o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie. Filmový průmysl je podle něj standardním obchodním odvětvím, nikoli veřejným statkem, který by měl být financován z veřejných zdrojů. Zákon předpokládal, že státní fond kinematografie by na podporu výroby filmů dostával až 300 milionů korun ročně, polovinu od komerčních televizí. Filmoví producenti věří, že Sněmovna prezidentské veto přehlasuje. Fond nyní nemá žádné peníze.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • Petr Hudeček (247 hlasů) 12.11.2012 18:42

    Klaus zřejmě pobral tučnou provizi od Holywoodu, který se chce zbavit...

  • LV 426 (197 hlasů) 12.11.2012 16:41

    Výborně ! Alespoň někdo z našich politiků má rozum. Škoda, že to...

  • Pavel Šimurda (184 hlasů) 12.11.2012 16:19

    V praze bude rázem přebytek herců a komediantů..))) já se z toho snad...

  • Pavel Šimurda (172 hlasů) 12.11.2012 16:15

    To si herci vybojovali, ...zvonili klíčema a mudrovali tak dlouho, až...

  • Václav Horák (172 hlasů) 12.11.2012 17:09

    To já znám daleko horší případy nespravedlivého plýtvání,oběti...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

Koukám, že je to tu samý expert na filmové umění a politický znalec... :-) Já osobně krok pana prezidenta naprosto odsuzuji, vždy jsem ho svým způsobem uznával, ale v těchto věcech je totálně mimo... Měl by si srovnat v hlavě, kolik stojí namalování obrazu nebo složení hudby ve srovnání s natočením filmu, když už se pořád ohání těmito stupidními argumenty. Třeba si někdy natočí film sám o sobě (nikdo jiný to doufám neudělá) a zjistí, že to není zas taková legrace. Díky bohu, že už končí a jde do hajzlu... :-)

2 hlasy

Jako film Bathory. Investoři vyhodili peníze za uskutečnění "uměleckého" úletu domestikovaných slováků.

4 hlasy

ZALEZ DO TRUHLY, DĚDKU PLESNIVEJ!

10 hlasů

Pane prezidente,

nemohu uvěřit tomu a smířit se s tím, že to, co jsem viděl – a se mnou miliony uživatelů internetu a diváků řady televizních stanic na celém světě – na videozáznamu z Vaší státní návštěvy v Chile, má být pro mne normotvorné a že by se to mělo stát standardem, normativem mého chování v mém běžném životě.

Proto jako občan České republiky

Vás vyzývám

začněte se chovat – řečeno Petrem Hájkem – normotvorně a tak jak jste na státní návštěvě v Chile před kamerami odcizil tamní státní ceremoniální pero, tak stejným způsobem před kamerami toto pero na chilské ambasádě v Praze s omluvou vraťte a následně abdikujte na úřad prezidenta České republiky.

Mezinárodní ostuda, kterou jste na Vaší státní zahraniční návštěvě všem svým spoluobčanům udělal, je neuvěřitelná. Stejně tak není možné akceptovat, aby se za stávajících okolností z Pražského hradu ozývalo kázání a poučování o normotvornosti chování ústavních činitelů a abyste - ve smyslu Hlavy třetí, Článku 63, odst. a) Ústavy - občany tohoto státu nadále kdekoli zastupoval a reprezentoval.

http://www.blisty.cz/art/60346.html

13 hlasů

Klaus tím alespoň historikům usnadnil hodnocení polistopadového období - šlo o údobí české historie, kdy byl nejprve ministrem financí, potom předsedou vlády a nakonec Prezidentem chronický kleptoman.

4 hlasy

Nechápu kde berou filmaři tu drzost,chtít dnes od státu peníze. Doba,kdy se točily filmy,které oslovily svět a to jsou filmy od režiserů jako Forman apod. léta šedesátá jsou pryč a vsadím se,že tehdy šetřit museli a uměli. Dnes,když dokáží utratit tuším okolo 40 milionů za napč, Havlovo Odcházení a kde hraje asi 20 postav na jednom místě,tak chyba bude někde jinde ...

16 hlasů

Diletante. A jestlipak vis, kdy dostal Oskara Sverak? Zrovna tak nominace. No jo, Klaus je expertem na vsechno, takze vlastne i filmovy reziser a samozrejme i herec. Lepe receno herecka - kremlofilni ujecena hysterka.

9 hlasů

to už nevím přesně,zato vím,že v době kdy se tento oscarový snímek promítal v USA měl návštěvnost okolo max. 10 div na kino...Navíc pokud se nemýlím tka jeho filmy si na sebe vyydělaly stejně jako Kameňáky...ty tedy o něco víc

8 hlasů

Pri cteni tvych mentalnich zvratku, navic plnych pravopisnych chyb, si rikam, ze ty z opice take nepochazis. Tebe musel Lada Jakl vymasturbovat do kxychtu samotnemu Petru Hajkovi :-)

6 hlasů

No, když o tom tak přemýšlím, tak jedinej českej film, který mě za těch23 let doopravdy zaujal byl "Je třeba zabít Sekala" od režiséra Michálka. To byl podle mne, jako hodně starýho filmovýho fandu, skutečně film světové úrovně. Jinak žánrový, sladkobolný, vypočítavý a módní sračičky.

11 hlasů

Sveraka si lide budou pamatovat, protoze vyhral Oscara.

Klause si budou pamatovat jako chmataka z Chile.

11 hlasů

Pan prezident má, jako obvykle, opět pravdu.

25 hlasů

Brek českých režiseru, dejte mi hodně peněz a já také natočím pořádný film, jako je třeba Avatar! A já říká, dejte mu hodně peněz a stejně natočí sračku jak podle šablony, kterou musí prolézt každý český film.

18 hlasů

Komunisti sabotujou filmový prumysl na pozadí! Muj verdikt! Málo jste vyhazovali!

13 hlasů

Klaus má pravdu, škoda že to takhle dává poslední minuty svého prezidentování. Chcete si otevřít pekárnu, natočit film, rozjet podnikání? Musíte mít vizi, musíte lézt po bankách a žádat pujčku, vlivná jmena, garanty, sponzory a pak to jde. Ale pozor pěkně sami! Né dotaci
X milionu od státu, kterou si zase rozdělí jáký vykutálený hajzlík podle kamarádšoftu! Svěrák je ubrečená baba teda.

59 hlasů

Chceš film, tak se snaž a sháněj si sponzory! Když to bude propadák dopadneš jako Pomeje. Holt riziko podnikání! Žádný prachy na film bych vám osobně nedal, nevadž když něco přijde do kin je to většinou hořká komedie, drama, psycho, horor, výpravné, romantické, nemám rád tyhle umělecký splácaniny a dvě zasmání za film.

45 hlasů

Pujdu na Avatara 2, nebo český film Andělský čtyřka. která dostává už před premijérou na csfd bodování nad 80 procent od koho, od jákých totál mišuge rádobyintelektuálních fajnšmejkru co si myslí, že maji patentni rozum pro dobrý film? Na csfd nemuzu vybrat ani komedii, protože tihle šašci narvou před 80 procent takovým rumunským, nebo srbským rádobyuměleckým paskvilum, že se podle toho nemužu ani řídit, protože já se chci u komedie smát, prd do ticha neni moc intelektuální? Mě to stačí, když se na plátně hlavní hrdinka lekne až spadne ze židle.

11 hlasů

Opět problem českých filmařu, jedna filmařská vysoká, všechno se točí kolem par jmen, podle pár šablon jak to má být a je to špatný, všichni točí jak podle trapnýho pravítka, i s málo penězi jde něco natočit, že bych se klidně potrhal smíchy, ale to chce nápady, nebát se, netočit přesně to, co vás na škole učí, mít vlastní hlavu!

14 hlasů

K čemu hořká dramata? Myslíte si, že toho nemá člověk plný kecky ve svém vlastním divadle života? Chceme se smát, hodně smát, vy se bavíte u zpěvu? Já ne!

16 hlasů

Všechno jste sešňěrovali takovými pravidly, škatulkami, rozdělili co je proud, co jde proti proudu, co je a neni normální, co je a není dobrý film, máte tupohlavy, kteří se řídí podle plátku a kritiku a udržují váš hruzosystem škatulí v chodu, přitom si myslí, jak nejsou chytří a výsledek? Nenatočíte pořádný film! Než moderní české filmy a seriály si stokrát raději pustim starou vykopávku s Burianem, ta pobaví i po 98 shlédnutí, víte proč? Už asi nevíte, nebo nechcete vědět? A co měli tenkrát za vybavení a co na točili? S filmovým českým prumyslem jsem velice nepokojen a opravdu to neni v penězích. Jestli nejsou v pozadá zabedněný komunisti co zatvrdli někde v useku před 20 lety a brzdí pokrok jak filmařských škol, tak televizních projektu!

14 hlasů

Klaus zřejmě pobral tučnou provizi od Holywoodu, který se chce zbavit české konkurence. Film si na sebe může vydělat v případě, že ho vidí milióny diváků. Zaplatí se totiž až po dosažení určité divácké hranice. Háček je v tom, že natočení českého filmu je limitováno českým jazykem, resp. počtem diváků, kteří mu budou v češtině rozumět. Při výnosu producenta z každého prodaného lístku, který je prý kolem třiceti až čtyřiceti korun, by muselo na film za 30 miliónů přijít milion diváků, což je v ČR nereálné. České filmy výjimečně dosahují návštěvnosti 400 tisíc diváků, spíše 200 tisíc. To by znamenalo točit filmy za 6-12 miliónů korun. Začínají režisér nedá dohromady ani to.

247 hlasů

Pokud by naši diváci nemuseli platit věci, které prezident kritizuje, tak budou mít víc času jít do kina a víc peněz na ty lístky.

13 hlasů

Klaus je kulturní omezenec, typický pravicový bolševik.

16 hlasů

Ma pravdu deda jako vzdy

66 hlasů

at uz jde do pr.... ten stary pravicak (a zlodej propisek), pro nehoz jedina modla je tzv. neviditelna ruka trhu a vse je obchod... adios, cesky filme...

18 hlasů

No, tak to aby Menzel začal točit porno, to si snad na sebe vydělá. Něco třeba jako "Dlouhé noci s krátkým pindíkem ve Vladislavském sále", nebo tak. Ale na druhé straně, aby se nám z našich daní dotovaní komedianti předváděli, jak pařej na Karlovarským festivalu, v té prádelně peněz sponzorů, po barech, a pak nám vykládali, jak se máme správně pravicově postarat sami o sebe, tak v tomhle smyslu s Klausem souhlasím. Takovýmu Mádlovi s Issovou to může jenom prospět. A že by mně chyběly nějaký Zelenkovy výtvory, tak to mi teda taky nechybí.

27 hlasů

vám už taky bije, což? bim bam clock.fr

64 hlasů

Taky visíte na dotacích od daňovej poplatníků? Tak to holt máte blbý.

38 hlasů

8 3 2013 zakladatel pravičackeho humusu konči

13 hlasů

Podporovat Mádla a Issovou je skutečně zbytečné, tito umělci si na sebe dokáží vydělat sami Fió.

83 hlasů

:-)) Fió :-)

16 hlasů

máš pavdu,předsedo,jenomje škoda,že tě tahle myšlenka nenapadla před více než dvaceti lety,když jste se svými modrými soudruhy začaly devastovat naši republiku - i vládní garnitura by měla být honorována pouze za to,co udělá pro občany...

40 hlasů

Stát je tu od toho, aby chudým bral a bohatým dával. Veřejný statek je sprosté slovo. A Klaus je král s feferonkou v rektu.

11 hlasů

až se politici svou politikou naučí nekrást a korumpovat a jejich příživnická chapadlová mafie-verběž s kmotry naučí vydělávat sama na sebe to bude teprve zázrak...tím i řádně vydělávající pracující lidé kvůli nejen vyššímu zdanění si dopřejí ten pravý relax a blahobyt prosperity co naslibovali klausovští pravičáci...někteří si již timto davno užívají na sejchelach a bahamach...

16 hlasů

Co je 300 mil. proti miliardám pro falešné invalidní důchodce,Cigány,alkoholický white trash a další zbytečné jedlíky?Nic.

130 hlasů

Co je to proti minimálně 300 miliardám, které tu každý rok ukradne židovská převlečená "pravice"?

126 hlasů

Už jsi, Mustafo, přepral kaftany svým mohamedánským bratřím, aby neměly vpředu žlutý flek od chcanek?

7 hlasů

Jasně,židozednář Kalousek a tajný rabín Nečas jsou vůdcové židovské pravice,která okrádá neobyčejně nadaného Lihoslava(Marseje),nebýt jich,tak by Lihoslavové místo moskvičů jezdili ve Ferrari ,jejich manželky by nebyly strupaté tlusťošky,ale nádherné krasavice a místo sekané z Lidlu by se ládovali humry a lanýži.Tohle všechno by mohli mít,nebýt židovské mafie...

124 hlasů

To není vůbec pravda, tohle je jeden z nejkřiklavějších příkladů nespravedlivého plýtvání. Jedni natočí film ze svého, druzí dostanou státní podporu a pak jim konkurují. Když se točí film, tak se velice snadno vyvedou peníze na nákup a pronájem různých rekvizit, vybavení a platy. Nedá se to uhlídat a některé filmy vznikají vyloženě za účelem získání a rozfouknutí dotace. Je to hnus.

29 hlasů

To já znám daleko horší případy nespravedlivého plýtvání,oběti komunistickému režimu mají miniaturní důchody oproti komunistickým vyvrhelům a kolaborantům s CCCP,což je podle mě daleko větší tragédie než nějakých 300 melounů na filmy o ničem.Taky nechápu,jak může dostávat mnohonásobně trestaný Cigán,který nikdy nepracoval 11 000 měsíčně,zatímco někdo makal celý život a důchod má menší než má onen Cigán všechny ty možné příspěvky na kdeco.

172 hlasů

Přeplacený důchodce druhému přeplacenému důchodci nekonkuruje. Ale u výrobců aut, obrazovek, filmů, plynových kotlů atd., kteří inkasují investiční pobídky, tomu tak není. Oni nesypou zrní holubům v parku, ale chrlí výrobky, které konkurují všem, co dotace nedostali. Lepší snížit daně každému o 0,001%, než vybrat 1000 firem a těm odpustit daně úplně. Je mi líto, že ODS už díky svému totálnímu rozvratu korupcí nic takového nemá v programu.

10 hlasů

Výborně ! Alespoň někdo z našich politiků má rozum. Škoda, že to většina našich občanů nevidí. Rozumné podmínky plošně pro veškeré podnikání, nikoli jen nějaké pobídky pro pár vybraných !

197 hlasů

O českých komediantech si myslím své, nicméně česká filmová tvorba umožňuje uplatnění i nehercům či hercům z poza hranic. Polovina z 300 milio je 150 milio. Tolik by stála injekce z našich daní pro udržování české kinematografie, která má stále dobrý zvuk a každý rok z ní vypadne (samozřejmě i kromě trocha sraček) něco pěkného. To se z určité averze na prodejné komedianty zdá jako nepřijatelné. Když však vysolíte, opravuji vysolíme z našich daní 100 milio na podporu jednoho, jediného privátního gymnázia, již ten proruský postřelenec o podnikání v soukromém školství bez pomoci dotací nehovoří. Na kultivaci zdevastovaného českého společenského prostředí se nezanedbatelnou měrou může podílet právě i ona kinematografie. Stejně tak by se měla nalézt smysluplná podpora pro co nejširší přístup k literatuře pro všechny společenské vrstvy. Lidé nečtou a do kina chodí víceméně na kukuřici po nákupu...

14 hlasů

Ještě by si na sebe mohly vydělat ty komedianti v 300 pražských divadel.

58 hlasů

A televize si na sebe vydělat nemusí? Jak dlouho budeme muset platit fašistickožidovskou popagandu a zlodějny ČEZké televize?

49 hlasů

A čo vy si predstavujetě pod takým pojmom fašistickožidovská propaganda,súdruh Lihoslav?

17 hlasů

Bílého černocha, modro-bolševika, nebo cigána, studujícího při zaměstnání. Je to mohamedánský magor.

5 hlasů

-:)

12 hlasů

No jen aby ho nepřehlasovali ti chytrolíni ve sněmovně! Na ty české trháky se většinou nedá dívat, všude je jen přehercováno...

76 hlasů

Pravda, koukat se na to nedá. A navíc některé "herecké" čumáky jsou v každém filmu, tak to vypadá jako seriál pro Bohnice.

36 hlasů

V praze bude rázem přebytek herců a komediantů..))) já se z toho snad poseru:))) to není vtip..to myslím, fakt upřímně...

184 hlasů

Taky klikám.

12 hlasů

Asi 'v praze' zůstanou dva placení šaškové: Šimurda a Klaus.

15 hlasů

Konečně ti mužu taky kliknout Šimurdo.

16 hlasů

Už V.I. Lenin hodnotil úlohu filmu pozitivně !!!
Po listopadu se jednotná, všudypřítomná, tradičně husitsky loupeživě založená, na feudálním, dědičném, třídně zakomplexovaném kádrovém principu konsolidovaná a „jediná vedoucí státní strana KSČ“ spolu se svými, po srpnu 1968 plánovitě vytvořenými „disidentskými“ zálohami, za účelem udržení své reálné moci, „leninsky“ strategicky rozdělila na tři bojové a navzájem koordinované proudy, předstíraně a teatrálně spolu soupeřící: 1) „revoluční a třídně uvědomělí“, přízemní užiteční idioti zůstali v KSČM a odborech (aniž by se byť i jen pokusili založit alespoň jedinou vzorovou neparazitickou produktivní sociální firmu, penzijní fond, nebo proletářský kibuc) a v pohodlí vyčkávají na svoji šanci od masy neschopných socek; 2) mazanější hajzlové pokrytecky „obnovili“ komunisty zničenou ČSSD; 3) nejcyničtější komunistické svině založily z prstu vycucanou „pravicovou“ ODS a estébácké hlídací a vyděračské agentury, různé tunelářské firmy, a pomalu zakládají nové krajně nacionalistické, protizápadní a zamindrákované partaje. Ani „levicová“ křídla v šovinistické, izolacionistické a kleptokratické nabídce nezůstávají pozadu a občas si s „pravičáky“ navzájem prohodí klíčové členy (Rath) a papouškované fráze. Takto je totalitně nevolnicky vychovaný, závistivý, zápecnický, bezradný a stádovitý volič fackován z více stran jako kibic v mariáši a může si vybrat, komu střídavě skočí na lep a koho bude „vlastenecky“ živit a na koho naopak žlučovitě prskat na bezplatném internetu pod taktovkou sjednotitele Vjačeslava Pružinského.
„Nepartajnická politika“ (podobná advokacii), na bázi občanského zákoníku založená, má reálnou a logicky zdůvodněnou šanci, a to univerzálně.
Všechno už tady jednou bylo – jenom zodpovědný občanskoprávní, adresný a průběžný volební systém na bankovně účetním principu dosud nikoli.
Nepomůže nic jiného, než úplná, obousměrná personální ručitelská adresnost a zpětnovazebnost volebního systému na voliče, včetně možnosti levného a voličsky osobně zodpovědného referenda i přímé volby kohokoli :
„Státy se prostě udržují těmi principy, na kterých vznikly“ (TGM).
Existuje stručný a logický, na partajích nezávislý projekt adresné demokracie (nikoli však falešné, diletantské a klamavé tzv. „přímé demokracie“): v článku „Právní stát" na google:
http://www.knihy-a.cz/16196/pravni-stat-je-spoluvlastnictvi-obcanu-nikoliv-korist-politiku
nebo:
http://www.inuru.com/index.php/spolecnost/organizace-spolenosti/324-pravni-stat-volby

43 hlasů

To si herci vybojovali, ...zvonili klíčema a mudrovali tak dlouho, až je jim umožněno, skutečně si na sebe svobodně vydělávat...jako např. já....šok už byl ,když je minulá vláda donutila platit normální sociální pojištění, jako ostatní osoby samostatně výdělečně činné...

172 hlasů

Kreten!

16 hlasů

Aničko, já bych to tak neviděl, protože ty prachy měla opět dostat nějaká agentura. No a tam nejspíš bude nějaký zakuklený šimurďák. Kdyby tyto příživníky zrušili, to by se ušetřilo! To je jako dávat pakáži na ulici do kasičky a výsledně se zjistí, že to dostane nějaká sebranka pro nepřizpůsobivé.

20 hlasů

Anči, pan prezident ušetřili..pro Tebe..a ostatní...300 mega...

68 hlasů

Ne že bych byl z Klause štěstím bez sebe, ale on svůj názor alespoň vyargumentoval, co Vy? Jenom žlučovitý výlev, jako názor na Klause nebo snad na věc?

52 hlasů

..a to je naše Anča, ta neargumentuje...ta je vždy proti...

32 hlasů

To má z toho,že ju nikdo nechce jebat.

33 hlasů

..a tak...asi nemá to správné podání a první servis...

33 hlasů

Ach tak, takže stručně, kráva :-)

82 hlasů

Ančo, chovej se jako dáma...

43 hlasů

Ta je taková dáma, že když jde mejt schody, má problém, aby si nevychlastala kýbl.

10 hlasů

Ať žije pan prezident Václav Klaus a jeho paní Lívie!!!

157 hlasů

..jsem nadšený, spokojený a šťastný...

116 hlasů

a nebzdělaný a tajný b....

12 hlasů




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov