Vracení majetku
Sobotka žádá Duku o schůzku k restitucím. TOP 09: Nestoudné

14.11.2013 12:30 Aktualizováno 14.11. 13:50

ČSSD chce jednat o revizi církevních restitucí se zástupci církví. Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka už požádal kardinála Dominika Duku a předsedu Ekumenické rady církví Joela Rumla o schůzku.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • Jan Podivný (13 hlasů) 14.11.2013 12:58

    Duka se bude kroutit jako had. Mně se líbí vyjádření Zdeňka Trošky -...

  • Věra Čeňková (12 hlasů) 14.11.2013 12:40

    Voliči ČSSD! Sledujte pozorněji než - li doposud jaké věci je schopna...

  • Franta z Hor (9 hlasů) 14.11.2013 14:00

    Á, TOPinky mluví o nestoudnosti. Prostě zloděj křičí "chyťte...

  • Pavel Šimurda (7 hlasů) 14.11.2013 13:13

    ..seď tiše, starej, a emigrantuj...a buď rád, že seš Čech..pro okolí...

  • Jiří Dostálek (6 hlasů) 14.11.2013 13:23

    Círk. restituce prosadil Kasal s Cyrilkem výměnou za podporu Kikiny v...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

Akce K – proti církvi-KSČ chtěla od počátku přeměnit církev v poslušný nástroj moci. Prohlášení loajality po ní ale požadovala neúspěšně. Státní aparát zasahoval proti katolickým školám, spolkům a tisku. Po roce 1949 začali komunisté likvidovat kláštery v tzv. Akci K. Do centralizačních klášterů převezli 2376 mnichů. Poté začala likvidace 720 ženských klášterů a internace 10 tisíc řeholnic. Akci předcházely procesy s představiteli řádů. StB pronásledovala i křesťanskou mládež a omezovala církevní vzdělání.Řeholníci perzekvovaní v 50. a 60. letech komunistickým režimem. 361 osob bylo ve vykonstruovaných procesech odsouzeno dohromady k trestu 2110 let a tři na doživotí. Perzekuce zasáhla také kněží a laiky.
Obdobné bylo i postavení lidí z venkova, kteří byli družstevníky včetně jejich dětí. Nemohli, oni ani jejich děti, se odstěhovat jinam, pokud neměli souhlas vedení družstva. Proti jeho rozhodnutí odvolání neexistovalo. Když byl dotyčný „kulak“ nebo dítě z „kulacké“ rodiny, byl jeho osud na dlouhá léta zpečetěn. Nemohli ani studovat ani nalézt si lepší zaměstnání, pokud samozřejmě nebyli komunisty. Šlo-li o „prospěch rodné strany“, neplatila žádná omezení. Ta platila jen pro nestraníky a zvláště pro třídní nepřátelé.

Komunisté, kteří prohlašovali, že budují beztřídní společnost, která každému zaručí naplnění jeho potřeb, ve skutečnosti tak vytvořili ryze třídní společnost. Privilegovaní komunisté mohli vše. Práva „vést“ – rozuměj neomezeně vládnout, si dokonce odhlasovali jako zákon: „Komunistická strana je vedoucí silou ve společnosti“. Tím zdůvodňovali svou absolutní, nekontrolovatelnou moc nad nestraníky. Ti byli druhořadými občany, jejichž hlavní povinností bylo bez řečí poslouchat komunisty. Ti, kteří dostali nálepku „třídní nepřítel“, byli bezprávnými psanci, kteří mohli být pronásledováni, jak se kterému komunistovi zlíbilo. Vím, o čem mluvím z vlastní zkušenosti. Na konci padesátých let a celá šedesátá léta jsem do této kategorie spadal. Podrobnosti jsou v mých pamětech „Jak jsem hledal Boha“.

1 hlas

To nenažrané Dukovo prase v jeho pedofilním chlívkuje třeba zazít!!!

5 hlasů

Sobotka žádá o schůzku s Dukou z jakého titulu? Premiérem ještě není, nereprezentuje stát, ale jen jednu politickou stranu. Církve neuzavřely smlouvu s ČSSD, ale se státem.

3 hlasy

Problem jest, ze levicove strany si na problemu kolem navraceni majetku chteji u rude luzy nahrabat body bez ohledu na pravni stat a zakony. Kradez je kradez a tak se ma s veci zachazet. Komunisti okradli cirkve, naprosto sproste. Jenze oni okradli vsechny co neco meli :))))

2 hlasy

Původní tunel, který musíme napravit je tunel z února 1948.Církve své majetky vybudovaly a tím pádem jim patří. Podle natural law,nebylo ani rozhodnutí Josefa II o konfiskaci právoplatné. Teď je na nás se vyrovnat, jednou provždy. Jsem velmi rád, že jsme konečně ten proces, jako poslední z Evropských zemí, úspěšně a nenávratně, dokončili.

3 hlasy

Pojďme se dohodnout na tom, že restituční smlouva s církvemi by měla obsahovat které církvi bude co vráceno.

0 hlasů

kazde financni vyrovnani musi mit dohodu o inflaci a urokove sazbe.zakon je uz odklepnut,schvaleny ustavnim soudem,prezidentem,narodnim shromazdenim,papezem ve vatikanu a ostatnimi cirkevnimi potentaty,dokonce i nabozenskou opci zidofskou.zbytecne se zbytecne rozcilovat a odvadet pozornost od zlodeju jako je rath,wolf,rusnok a cela ta jeho " vlada " a hlavne od nejapneho burana zemana.hezky den.

2 hlasy

Mimochodem, trochu odbočujíc od tématu, k té záležitostí toho zabavování "komunisty", sice jsem z toho doposud nic nečetl, ale nepsal K.Marx něco o vlastnění výrobních prostředků dělnictvem či podobně? Jak došlo k tomu, že se to z mého pohledu poněkud najednou aplikovalo na všechno? Stranou záležitosti toho pořizování/výstavby i spravování těch výrobních prostředků té věci o které myslím psal K.Marx pokud to tedy je jakoby poněkud samostatné téma.

0 hlasů

Takže, bez inflační doložky a za to s úrokovou sazbou?

0 hlasů

Nějakej kompromísek se bude muset udělat.Jinak by se levičácké stádo zlobilo a Duka by zase skončil v Ruzyni.

1 hlas

Já ohledně mnohé kritiky nechápu záležitost ohledně toho, že z mého pohledu zkráceně církve (tady ve smyslu organizací o které v souvislosti ohledně vyrovnání jde) postavili anebo financovali postavení objektu/ů, respektive je právně nabyly naprosto v pořádku i za dnešního stavů věcí. Pochopitelně, něco jiného by bylo pokud by se kdejakým zvláště objektem jednalo o majetek státu postavený z prostředků státu a na státním pozemku a víceméně dané na spravcování (pod) církvím, ale co z toho co jsem doposud četl se jedná o právně majetek těch organizací (v obecné rovině, neznám seznam jednotlivých nemovitostí, atd.), které co vím nikdy nespadaly například pod krále českých zemí.

0 hlasů

Tak sory!Ani ty,ani já,nikdo,kromě zainteresovaných vůbec neví,co se bude a proč vracet a jak byly vypočteny peníze,které díky inflaci nebude možno nikdy splatit.....Tady totiž nejde apriory o majetek.Tady jde o tu odpornou formu Duky a vlády v komunikaci s veřejností.Aby nazýval Duka 80% občanů ulicí a tajil jim celý zákon ,který nebyl zveřejněn ani po odsouhlasení v parlamentu(seznam a historie majetků) A že je tady ve státě 80% bolševiků si podle mě nemyslí snad ani ten pitomeček Lustig.Většině diskutujících uniká jeden fenomén z celé té věci.Katolická sekta se chová po staletí pořád stejně,tady se nic nezměnilo.A prachy jenom odkryly ten fakt,že Satan sedí ve Vatikáně a žádnej Franta s tím nic neudělá i kdyby mě nad hlavou svatozář.Mě se z nich dělá špatně.

5 hlasů

Bohužel neznám dějiny tolik, že bych věděl jak to kde kdy bylo ohledně těch nemovitostí. Rody anebo šlechta zřejmě také nějakou roli hrála co se týče výstaveb mnoho objektu. Osobně to mám nějak spojené, že stavebníci dostali zaplaceno za práci zvláště značných objektů. Jestli jíž nějakou dobu jako subjekt obec zaplatila anebo prostě postavila kostel či podobně, to je technicky vzato možné. Co vím určitě, tak nejen na okresu kde jsem chodil na střední těch objektů přímo jakoby spojené církevně je značně. Kostel skoro na každé obecní vsi. Bývalá Jezuitská kolej, v které byli nějakou dobu zavřené vojáci ze Sovietistánu. Klášter paulánů, který byl v rámci josefínských reform zrušen, potom se tam přestěhoval vojenský vychovávací ústav pro děti, a od roku 1872 do 2004 sloužila budova jako nemocnice.

Takže jak zmíněno, budov je docela mnoho. Někdy tady na tyden.cz jsem kdysi dávál příspěvek s výpočtem, že když se ví za kolik procent je kompenzace za počet budov tak se dá hrubě odhadnout průměrné finanční ohodnocení za budovu (zřejmě s pozemkem). Pochopitelně, je poněkud divné hodnotit mnohé budovy jakoby tržně, ale na druhou stranu je myslím také pochopitelné, že se dá hodnotit stavební materiál a práci potřebnou k postavení téhož. Jestli to je jakoby nadhodnocené, podhodnocené, nebo tak nějak, to já takhle nedokážu posoudit. Však myslím, že to vyrovnání pochopitelně má vícero faktorů, ale to bychom se dostávali asi do vyšší nejen matematiky pokud bychom chtěli mluvit o věcech ohledně ušetřených nákladů ze stran organizací kterých se to týká, ale na druhou stranu zas například, že pokud se budova převezme a je tam prostě naplísněno, tak za takového stavu by byla možná dobrá pro plísňology, však nenechá jakoby žádný prostor na jakékoliv jiné využítí, což bych osobně viděl takové které zapadá s (širším) obecním životem. Jistě, když se neví alespoň o jaký/é "typ/y" budov jde, tak těžko vyvozovat co a jak natož možné další věci jako ohledně eventuálních přestaveb nebo dokonce i případné zrušení budovy.

Přímo nevím o co jde ohledně zmíněného údajného výroku. "Občan ulice" bych rozuměl jako sice aktivní ale tak nějak jen demonstrace a nějaké požadavky, v rámci přímé účasti na "političnu" což u "občana ulice" se jako samotné jen demonstrace by za takové zřejmě nepočítalo. Ohledně seznamu, mě by to nápodobně zajímalo, ale když bych se například já jako soukromý subjekt hádal/soudil se státem o dům anebo pozemek tak bych myslím také nechtěl aby to bylo na nástěnce na zemském náměstí, jako úplný soupis či tak. Však je jistě naprosto pochopitelné, že se kouká na náležité nákladání se (považovaným) skupinovým majetkem.

Pokud myslíte, že církev/ve žádá o věci které nebyly odebrány v těch 40. letech, myslím, že na státní straně asi existuje alespoň nějaký záznam co bylo myslím takzvaně znárodněno. U všech budov na tom seznamu si myslím, že se určitě jedná o budovy postavené nějakou/é dobu/y před tím znárodněním.

0 hlasů

Akce K – proti církvi-KSČ chtěla od počátku přeměnit církev v poslušný nástroj moci. Prohlášení loajality po ní ale požadovala neúspěšně. Státní aparát zasahoval proti katolickým školám, spolkům a tisku. Po roce 1949 začali komunisté likvidovat kláštery v tzv. Akci K. Do centralizačních klášterů převezli 2376 mnichů. Poté začala likvidace 720 ženských klášterů a internace 10 tisíc řeholnic. Akci předcházely procesy s představiteli řádů. StB pronásledovala i křesťanskou mládež a omezovala církevní vzdělání.Řeholníci perzekvovaní v 50. a 60. letech komunistickým režimem. 361 osob bylo ve vykonstruovaných procesech odsouzeno dohromady k trestu 2110 let a tři na doživotí. Perzekuce zasáhla také kněží a laiky.
Obdobné bylo i postavení lidí z venkova, kteří byli družstevníky včetně jejich dětí. Nemohli, oni ani jejich děti, se odstěhovat jinam, pokud neměli souhlas vedení družstva. Proti jeho rozhodnutí odvolání neexistovalo. Když byl dotyčný „kulak“ nebo dítě z „kulacké“ rodiny, byl jeho osud na dlouhá léta zpečetěn. Nemohli ani studovat ani nalézt si lepší zaměstnání, pokud samozřejmě nebyli komunisty. Šlo-li o „prospěch rodné strany“, neplatila žádná omezení. Ta platila jen pro nestraníky a zvláště pro třídní nepřátelé.

Komunisté, kteří prohlašovali, že budují beztřídní společnost, která každému zaručí naplnění jeho potřeb, ve skutečnosti tak vytvořili ryze třídní společnost. Privilegovaní komunisté mohli vše. Práva „vést“ – rozuměj neomezeně vládnout, si dokonce odhlasovali jako zákon: „Komunistická strana je vedoucí silou ve společnosti“. Tím zdůvodňovali svou absolutní, nekontrolovatelnou moc nad nestraníky. Ti byli druhořadými občany, jejichž hlavní povinností bylo bez řečí poslouchat komunisty. Ti, kteří dostali nálepku „třídní nepřítel“, byli bezprávnými psanci, kteří mohli být pronásledováni, jak se kterému komunistovi zlíbilo. Vím, o čem mluvím z vlastní zkušenosti. Na konci padesátých let a celá šedesátá léta jsem do této kategorie spadal. Podrobnosti jsou v mých pamětech „Jak jsem hledal Boha“.
80% občanů bylo podepsáno pod peticemi,žádající trest smrti pro Miladu Horákovou a gen.Píku..blbče levicovej

1 hlas

Emerych,pokud se ti dělá špatně,běž se léčit.I takový kretén jako ty pochopil,že
církev,v českých zemích hlavně katolická,střádala majetek po staletí,skoro 2000 let.
Církev dává skoro 2000 let smysl života drtivé většině Evropanů.Dnes jich není tolik jako před 100 léty,ale takový jedem prolezlý hňup jako ty nemá právo se církve otírat.

0 hlasů

Já se o ně nechtěl otírat.Duka mě opakovaně urážel,což tobě evidentně lichotí.Nauč se číst a přečti si,co mi na tom opravdu vadí.Vaše sekta to halt ani nemá v genetické výbavě,aby pochopila ,že já nikomu nic neukradl a ve slušné společnosti se má zdůvodnit alespoň co a proč se má vracet....nic víc jsem nechtěl,tak si odpověz sám,co jsi zač ty....Takhle se chovají zlodějíčci a zmetci.
A nauč se dějepis,ty evropskej smysle života.

4 hlasy

ČSOBotka a Babiš.Bude líp.Pro ně určitě.
Změna to taky bude.Zítra bude včera.
Kupředu levá!

1 hlas

Nestoudné? Faj ,ještě se podívat na základ rozhodnutí a průběh restitucí K.S. a smluv na padáky VTA 100 a dalšího na MO za působení M.K. jen pro pořádek.Aby TOP09 nemusela jednou prohlásit ,že i tam bylo cosi popřípadě nestoudné.:-)

3 hlasy

Jaképak nestoudné. Nestoudnost v této oblasti předvedla celému národu především koalice ODS, TOP 09 a LIDEM, která církevní restituce ve sněmovně protlačila a partyzánsky si je smluvně i pojistila. To, že chce Sobotka o revizi církevních restitucí jednat se zástupci církví lze pokládal za možné minimum. Jinak cesta ke změně vede jedině přes referendum.

6 hlasů

Akce K – proti církvi-KSČ chtěla od počátku přeměnit církev v poslušný nástroj moci. Prohlášení loajality po ní ale požadovala neúspěšně. Státní aparát zasahoval proti katolickým školám, spolkům a tisku. Po roce 1949 začali komunisté likvidovat kláštery v tzv. Akci K. Do centralizačních klášterů převezli 2376 mnichů. Poté začala likvidace 720 ženských klášterů a internace 10 tisíc řeholnic. Akci předcházely procesy s představiteli řádů. StB pronásledovala i křesťanskou mládež a omezovala církevní vzdělání.Řeholníci perzekvovaní v 50. a 60. letech komunistickým režimem. 361 osob bylo ve vykonstruovaných procesech odsouzeno dohromady k trestu 2110 let a tři na doživotí. Perzekuce zasáhla také kněží a laiky.
Obdobné bylo i postavení lidí z venkova, kteří byli družstevníky včetně jejich dětí. Nemohli, oni ani jejich děti, se odstěhovat jinam, pokud neměli souhlas vedení družstva. Proti jeho rozhodnutí odvolání neexistovalo. Když byl dotyčný „kulak“ nebo dítě z „kulacké“ rodiny, byl jeho osud na dlouhá léta zpečetěn. Nemohli ani studovat ani nalézt si lepší zaměstnání, pokud samozřejmě nebyli komunisty. Šlo-li o „prospěch rodné strany“, neplatila žádná omezení. Ta platila jen pro nestraníky a zvláště pro třídní nepřátelé.

Komunisté, kteří prohlašovali, že budují beztřídní společnost, která každému zaručí naplnění jeho potřeb, ve skutečnosti tak vytvořili ryze třídní společnost. Privilegovaní komunisté mohli vše. Práva „vést“ – rozuměj neomezeně vládnout, si dokonce odhlasovali jako zákon: „Komunistická strana je vedoucí silou ve společnosti“. Tím zdůvodňovali svou absolutní, nekontrolovatelnou moc nad nestraníky. Ti byli druhořadými občany, jejichž hlavní povinností bylo bez řečí poslouchat komunisty. Ti, kteří dostali nálepku „třídní nepřítel“, byli bezprávnými psanci, kteří mohli být pronásledováni, jak se kterému komunistovi zlíbilo. Vím, o čem mluvím z vlastní zkušenosti. Na konci padesátých let a celá šedesátá léta jsem do této kategorie spadal. Podrobnosti jsou v mých pamětech „Jak jsem hledal Boha“.
80% občanů bylo podepsáno pod peticemi,žádající trest smrti pro Miladu Horákovou a gen.Píku..blbče levicovej

0 hlasů

Nic o tom nevíš.Nevíš ani to,co tady církev dělá.
Například se ti stará o tebou zvoleného virotika Milouše Zemana Jakeše II.

2 hlasy

Ja mam strach o radove sestry radu sv. Karla Boromejskeho, aby je ten ozrala netrepal po zadku :)))

1 hlas

Lidi, na vas je videt, ze jste smlsali hodne cokoladovych kolekci od ROH :-))))))

1 hlas

Ba né.Spíše je tu každej vožrala a to poškozuje mozek.
Boromějka se stará o bývalýho komunistu a virotika a ten za to nechce platit.Alkohol dělá divy.Církev je však soucitná i s takovými.Zadarmo však ani kuře nehrabe,protože chcípne hlady.

2 hlasy

Typicky socanské,abychom získali koryta,jsme ochotni se snížit k čemukoli.

0 hlasů

Voni a jejich voliči jsou tak nízcí ba pokleslí,že to ani více nejde.Nikdy se neštítili ničeho ani sloučení s komoušema.

1 hlas

Meli uz davno zavest pristupove zkousky k volicskemu pravu. Kdo zkousky neudela, k volbam nesmi.

1 hlas

Jakékoliv restituce v souvislosti s církvemi by byla historická geopolitická chyba, které by měly za následek okamžitou intervenci zvenčí (Berlín,Waršava, EU, Aliance 4plus 2, Moskva).....to by mělo okamžitě mezinárodní dopad...

0 hlasů

Akce K – proti církvi-KSČ chtěla od počátku přeměnit církev v poslušný nástroj moci. Prohlášení loajality po ní ale požadovala neúspěšně. Státní aparát zasahoval proti katolickým školám, spolkům a tisku. Po roce 1949 začali komunisté likvidovat kláštery v tzv. Akci K. Do centralizačních klášterů převezli 2376 mnichů. Poté začala likvidace 720 ženských klášterů a internace 10 tisíc řeholnic. Akci předcházely procesy s představiteli řádů. StB pronásledovala i křesťanskou mládež a omezovala církevní vzdělání.Řeholníci perzekvovaní v 50. a 60. letech komunistickým režimem. 361 osob bylo ve vykonstruovaných procesech odsouzeno dohromady k trestu 2110 let a tři na doživotí. Perzekuce zasáhla také kněží a laiky.
Obdobné bylo i postavení lidí z venkova, kteří byli družstevníky včetně jejich dětí. Nemohli, oni ani jejich děti, se odstěhovat jinam, pokud neměli souhlas vedení družstva. Proti jeho rozhodnutí odvolání neexistovalo. Když byl dotyčný „kulak“ nebo dítě z „kulacké“ rodiny, byl jeho osud na dlouhá léta zpečetěn. Nemohli ani studovat ani nalézt si lepší zaměstnání, pokud samozřejmě nebyli komunisty. Šlo-li o „prospěch rodné strany“, neplatila žádná omezení. Ta platila jen pro nestraníky a zvláště pro třídní nepřátelé.

Komunisté, kteří prohlašovali, že budují beztřídní společnost, která každému zaručí naplnění jeho potřeb, ve skutečnosti tak vytvořili ryze třídní společnost. Privilegovaní komunisté mohli vše. Práva „vést“ – rozuměj neomezeně vládnout, si dokonce odhlasovali jako zákon: „Komunistická strana je vedoucí silou ve společnosti“. Tím zdůvodňovali svou absolutní, nekontrolovatelnou moc nad nestraníky. Ti byli druhořadými občany, jejichž hlavní povinností bylo bez řečí poslouchat komunisty. Ti, kteří dostali nálepku „třídní nepřítel“, byli bezprávnými psanci, kteří mohli být pronásledováni, jak se kterému komunistovi zlíbilo. Vím, o čem mluvím z vlastní zkušenosti. Na konci padesátých let a celá šedesátá léta jsem do této kategorie spadal. Podrobnosti jsou v mých pamětech „Jak jsem hledal Boha“.
80% občanů bylo podepsáno pod peticemi,žádající trest smrti pro Mil.ŠIMURDA ..LEJN OCUC FILIPA A ZAORÁLKAadu Horákovou a gen.Píku..blbče levicovej

0 hlasů

..Nečasova vláda zákonem o vyrovnání prokázala, že Česká republika má mimořádný cit pro důsledky svého rozhodování bez vlivu na okolní země....

1 hlas

Vase Vira v dogma je zjevne nezlomna ... to Vase "vyrovnani" ma znaky reparace (nahradni plneni) a restituce (navraceni neopravnene odebraneho majetku puvodnimu majiteli), takze je zbytecne se tu tvarit, ze to tak neni ...

1 hlas

..výraz "reparace" (pokud pomineme jeho okamžitého historicky negativního spojení s válečnými reparacemi) je naprosto přesný.....restituce je naprosto nesprávný (právně mimo)

1 hlas

Nestoudné TOP 09........... Spořitelna žádá od státu 204 milionů za zrušené sKarty........kolik na to přispěje pankáč KS a CHEMIK

2 hlasy

Zrušeno vládou v demisi, co vím. Nebo pokud tím myslíte, že se to nemělo nijak zavést, ty sKarty, tak jste to možná měl jako jeden z hlavních důvodů, že jste nevolil ODS pokud jste tak volil a v minulých volbách ne.

0 hlasů

Vyrovnání s církvemi je pro stát ekonomicky mimořádně výhodné...již střednědobě...

0 hlasů

Tak hele,když mi to spočítáš,tak změním názor.OK?

0 hlasů

Nápodobně si to myslím. Jen 1,5 miliard na platech ročně dává za 40 let 60 miliard, zjednodušeně. Plus zřejmě méně nákladů na údržbu i administrativu, pokud to není nějak komerčně výhodně pronajaté, což asi ne.

1 hlas

Máte pravdu,že vy jste tu jedinej abstinent?

0 hlasů

Nestoudné...zákon byl schválen právoplatně odsouzeným poslancem ODS....to je fakt nestoudné Kalousku!

3 hlasy

Spíše je nestoudná inflační doložka fin. narovnání a hlavně Trautenberg,který to posvětil na vládní úrovňi aniž by proběhlo referendum o způsobu vyrovnání s církvemi.

2 hlasy

To myslí celkové snížení částky anebo prostě (další) prodlevu ve vyplácení?

Jinými slovy a poněkud zjednodušeně, když se někde prodává houska za 2 Kč, tak se má volat řediteli jestli by to neprodal za 1 Kč anebo jestli by mu nevadilo pokud se to zaplatí za několik let (bez započítání inflace) ?

0 hlasů

..ne..žádné snížení částky se nemyslí....myslí se omezení navyšování stávající částky...dohodnuto je nyní podle výše inflace...oni (Babiš a Sobotka) toto navyšování chtějí nějak omezit...pro případ ,že by inflace rostla víc, než se očekává...

0 hlasů

A s tím nápadem by došlo k tomu, že by stát na tom tratil kdyby byla deflace, ne?

Nebo je ve "smlouvě" něco jako, že se započítává inflace za celkovou "původní" částku i kdyby byla částečně splacená, a oni se snaží poukazovat na to pokud to tak je?

Tak či tak, pokud k tomu mluvíme například i o úvěrech které započítávají procentuální úroky, tak by bylo myslím vcelku pochopitelné pokud by se trvalo na tom, že ta zmíněná "pevná částka" o kterou by se to navyšovalo přesahovala očekávání růst inflace.

0 hlasů

..takto..obecně mi to přijde, že Sobotka (jinak praktikující katolík) musí něco udělat, aby naplnil bod programu..a Babiš to chce nějak dostat ze stolu...tak vymysleli cosi kolem té přirážky za inflaci...

0 hlasů

To bych chápal, ale myslím, že to vyrovnání z toho co jsem četl zní celkem pragmaticky. Například se asi nic moc nezapočítává finanční ohodnocení uměleckého respektive historického anebo kulturního rázu, což je pochopitelný zvláště když se jedná o vyloženě (zdánlivě) křesťanskou tématiku, ale stát majetkem takových poněkud bráno hodnotných, vzešlé z vzácnosti a orginality, kusů má i poněkud tržně vzato něco, sice ne jako že by prodej fresky v originálu samo o sobě, ale ve smyslu existující poptávky jistě i od domácích zvláště kunst-turistů. Nápodobně, dle typu budov které si nechá stát, poptávka zřejmě může být i ohledně využívání té budovy například na administrativní účely. Potažmo pokud jde vyloženě o handl, myslím, že by se spíše mělo mluvit jako o opačném směru. Když se počítá těch 69 miliard, tak to odpovídá platům duchovních na 46 let, zjednodušeně, a dále by zřejmě došlo alespoň k nárůstům platů o inflaci. Za tu dobu v tom je nějaká cena za řádnou údržbu, pokud se rovnou a zatím nepostaví velký plot kolem (což mimochodem také něco stojí). Pojištění by sice zřejmě pokrylo některé případné škody, ale když to chátrá tak nevím kdo by levně pojistil, že by se platila náhrada kdyby tam něco spadlo, pokud vůbec někdo. Nějaké hypotéky anebo spekulace se mi v tom zdá jako docela nesmysl. Pochopitelně, velký obnos finančních prostředků, si člověk říká proč by tam jentak seděl, ale to bychom se dostávali k tématu půjček, ale když se to nesplácí tak by to pochopitelně mohlo být horší než pokud se koupí výrobní prostředky které se případně zase dají prodat, což by však nápodobně jako u nevýrobních služeb předpokládalo zvýšení ročních nákladů na platy, tudíž i to by mohlo být rychle v podstatě spekulace. Pokud se předpokládá například údržba zeleně u některých objektů tak na druhou stranu jistě může finančně dávat smysl mít na to "svoje". Nápodobně, když jde o to zajistit nějaké součásti stravování a v podstatě se ví kolik se bude stravovat tak obdělávání pole může při předpokládaných stálých nákladech být dobře, ale na druhou stranu kdyby se to pronajalo tak by spíše bylo součástí toho aby prostě nepěstovaly všechny "komuny" obilí a na podzim, že sice je spousta obilí ale nějak nic jiného. Což jsou však z velké části věci jakoby interní co vím, ale zmiňuji to, že je myslím si hezké, že návrácení majetku i že zvláště u lesů se asi vytvoří některé prezervace jakoby navíc k státním cílům a snahám o totéž, ale zvláště budovy a platy stojí hodně pěnez.

Na druhou stranu je naprosto pochopitelné, že, což myslím také zaznělo z ČSSD, by byla rozumná zřejmě (volitelná) daň z příjmu. Taková daň která by víceméně zaplatila specifické náklady by uvolnila potřebu mít mnoho našetřeno bez valného rizika jakéhokoliv propadnutí věci. Obecně, nevím jak to vlastně vše je, o jaké typy budov se jedná, jejích stav, aj.

0 hlasů

Což je něco s čímž se rozhodně nedá nesouhlasit.

0 hlasů

..tak samozřejmě...

0 hlasů

Zákon o restitucích byl u nás schválen pouze jednou... někdy v roce 1992..podle tohoto zákona např. žádají vydání v restituci ti němečtí rytíři...či kdo...

0 hlasů

..jsem nadšený, spokojený a šťastný, ....že nepatřím mezi vás...

1 hlas

..vy jste tady ale banda negativistických tupců a zabedněnců..zleva i zprava....

1 hlas

Od nové vlády očekávám, že rychle zlikviduje Kalouskův a Dukův megatunel názvu církevní restituce, který je masovým oloupením nás všech, a Duku nekompromisně nafackuje zpátky do přismrádlého a pedofilního kostelního přítmí.

5 hlasů

Akce K – proti církvi-KSČ chtěla od počátku přeměnit církev v poslušný nástroj moci. Prohlášení loajality po ní ale požadovala neúspěšně. Státní aparát zasahoval proti katolickým školám, spolkům a tisku. Po roce 1949 začali komunisté likvidovat kláštery v tzv. Akci K. Do centralizačních klášterů převezli 2376 mnichů. Poté začala likvidace 720 ženských klášterů a internace 10 tisíc řeholnic. Akci předcházely procesy s představiteli řádů. StB pronásledovala i křesťanskou mládež a omezovala církevní vzdělání.Řeholníci perzekvovaní v 50. a 60. letech komunistickým režimem. 361 osob bylo ve vykonstruovaných procesech odsouzeno dohromady k trestu 2110 let a tři na doživotí. Perzekuce zasáhla také kněží a laiky.
Obdobné bylo i postavení lidí z venkova, kteří byli družstevníky včetně jejich dětí. Nemohli, oni ani jejich děti, se odstěhovat jinam, pokud neměli souhlas vedení družstva. Proti jeho rozhodnutí odvolání neexistovalo. Když byl dotyčný „kulak“ nebo dítě z „kulacké“ rodiny, byl jeho osud na dlouhá léta zpečetěn. Nemohli ani studovat ani nalézt si lepší zaměstnání, pokud samozřejmě nebyli komunisty. Šlo-li o „prospěch rodné strany“, neplatila žádná omezení. Ta platila jen pro nestraníky a zvláště pro třídní nepřátelé.

Komunisté, kteří prohlašovali, že budují beztřídní společnost, která každému zaručí naplnění jeho potřeb, ve skutečnosti tak vytvořili ryze třídní společnost. Privilegovaní komunisté mohli vše. Práva „vést“ – rozuměj neomezeně vládnout, si dokonce odhlasovali jako zákon: „Komunistická strana je vedoucí silou ve společnosti“. Tím zdůvodňovali svou absolutní, nekontrolovatelnou moc nad nestraníky. Ti byli druhořadými občany, jejichž hlavní povinností bylo bez řečí poslouchat komunisty. Ti, kteří dostali nálepku „třídní nepřítel“, byli bezprávnými psanci, kteří mohli být pronásledováni, jak se kterému komunistovi zlíbilo. Vím, o čem mluvím z vlastní zkušenosti. Na konci padesátých let a celá šedesátá léta jsem do této kategorie spadal. Podrobnosti jsou v mých pamětech „Jak jsem hledal Boha“.
80% občanů bylo podepsáno pod peticemi,žádající trest smrti pro Miladu Horákovou a gen.Píku..blbče levicovej

0 hlasů

Takže říkáte, že by se mělo vrátit veškeré nemovitosti a tím se snížit částka "jen" na vyrovnání ohledně (doposud) smluvně vázaných platů, plus zřejmě něco navíc za chátrající objekty pokud to není víceméně vyrovnané za objekty v poměrně dobře udržovaném stavu?

0 hlasů

Btw, neznám plány církví atd., ale dokážu si představit, že část těch peněz ohledně vyrovnání bude (/by bylo) dáno na věci ohledně nejen vrácených nemovitostí (poněkud "ekonomicky investováno, plus provozní náklady tak či tak), potažmo jistě má význam, že nějaký "kapitál" na ty věci k dispozici je/bude, a jak si jistě dokážete představit, i v církvích je nějaké účetnictví s kterým se plánuje atd.

0 hlasů

Titulek u článku, jehož obsah není v článku obsažen a tedy nedává smysl. Kdo řekl slovo "nestoudné", komu a o čem neví ani autor článku. To je novinářský zavádějící blaf!

0 hlasů

..celá novinářská obec mluví totiž o restitucích, bohužel včetně církevních hodnostářů,..ale schválené vyrovnání žádné restituce nejsou...

0 hlasů

Simurdo, ono na te cele veci je jen jedno jasne, ze to komousi ukradli a z velke casti znicili. Tim splnili sve historicke poslani.

0 hlasů

..ale to s tebou dokonce i souhlasím...ale nemel tady takové békoviny, naprosto..ne mimo cíl...ale mimo terč...zcesty...

0 hlasů

"Není žádná firma na světě, která rozešle obchodním partnerům poselství 'vyměnili jsme ředitele, tudíž smlouvy, které jsme s vámi uzavřeli, neplatí'. Taková firma by skončila ihned v konkurzu," řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

A co S karta milé kníže?

6 hlasů

Ja bych jen dodal, ze cirkev ma pred sebou tuhy boj o svuj majetek. Ja jsem bojoval 43 (slovem: ctyricet tri) let, abych dostal ekvivalent toho, co mi (nam) cesti komuniste ukradli.

Tak tedy, bolsevici, jeste jednou zaplat Pan Buh :)))

1 hlas

..jsi stejný blb jako ti ostatní negativisti vlevo i vpravo..církev si už své ve vyrovnání vybojovala...není co řešit...Sobotka s Babišem chtějí řešit valorizace peněz, které mají schváleny, podle inflace...

1 hlas

Simurdo, ty jsi na tuhle diskusi moc chytrej, ty mas vychodonemecke skoly, bez radsi nekam jinam, vsak pises, ze mezi nas nepatris :)))))

0 hlasů

Zrušily se skarty, proč by se nemohl zrušit další tunel TOPáků, aneb největší špíny z lidovců a modrých strak? Co je na tom nestoudného, mravný Kalousku?

4 hlasy

Akce K – proti církvi-KSČ chtěla od počátku přeměnit církev v poslušný nástroj moci. Prohlášení loajality po ní ale požadovala neúspěšně. Státní aparát zasahoval proti katolickým školám, spolkům a tisku. Po roce 1949 začali komunisté likvidovat kláštery v tzv. Akci K. Do centralizačních klášterů převezli 2376 mnichů. Poté začala likvidace 720 ženských klášterů a internace 10 tisíc řeholnic. Akci předcházely procesy s představiteli řádů. StB pronásledovala i křesťanskou mládež a omezovala církevní vzdělání.Řeholníci perzekvovaní v 50. a 60. letech komunistickým režimem. 361 osob bylo ve vykonstruovaných procesech odsouzeno dohromady k trestu 2110 let a tři na doživotí. Perzekuce zasáhla také kněží a laiky.
Obdobné bylo i postavení lidí z venkova, kteří byli družstevníky včetně jejich dětí. Nemohli, oni ani jejich děti, se odstěhovat jinam, pokud neměli souhlas vedení družstva. Proti jeho rozhodnutí odvolání neexistovalo. Když byl dotyčný „kulak“ nebo dítě z „kulacké“ rodiny, byl jeho osud na dlouhá léta zpečetěn. Nemohli ani studovat ani nalézt si lepší zaměstnání, pokud samozřejmě nebyli komunisty. Šlo-li o „prospěch rodné strany“, neplatila žádná omezení. Ta platila jen pro nestraníky a zvláště pro třídní nepřátelé.

Komunisté, kteří prohlašovali, že budují beztřídní společnost, která každému zaručí naplnění jeho potřeb, ve skutečnosti tak vytvořili ryze třídní společnost. Privilegovaní komunisté mohli vše. Práva „vést“ – rozuměj neomezeně vládnout, si dokonce odhlasovali jako zákon: „Komunistická strana je vedoucí silou ve společnosti“. Tím zdůvodňovali svou absolutní, nekontrolovatelnou moc nad nestraníky. Ti byli druhořadými občany, jejichž hlavní povinností bylo bez řečí poslouchat komunisty. Ti, kteří dostali nálepku „třídní nepřítel“, byli bezprávnými psanci, kteří mohli být pronásledováni, jak se kterému komunistovi zlíbilo. Vím, o čem mluvím z vlastní zkušenosti. Na konci padesátých let a celá šedesátá léta jsem do této kategorie spadal. Podrobnosti jsou v mých pamětech „Jak jsem hledal Boha“.
80% občanů bylo podepsáno pod peticemi,žádající trest smrti pro Miladu Horákovou a gen.Píku..blbče levicovej
Dr.Jaroslav Novák-dělnický soudce
Předseda trestního senátu soudu se Slánským.11 rozsudku smrti tentu pomahač vrahů má mimo jiné na svých rukou

0 hlasů

Obecně opravdu platí, co bylo ukradeno, má být navráceno. Ale má být na tom široká shoda. Ne že takto kontroverzní zákon prosadí pomocí odsouzeného poslance a spolku prodejných prostitutek LIDEM. Nehledě na to, že dva hlavní podporovatelé zákona, vzorní a rozvedení katolíci Nečas a Kalousek, porušili snad půlku přikázání desatera. Podobně protlačili i druhý pilíř. Pak ať se nediví, že to chce následující vláda revidovat...

4 hlasy

Ku vraceni ukradeneho neni treba vubec zadna shoda, to neni plebiscit, o tom nerozhoduje zadna proletarska luza. To je vec soudu aby to naridil a vec dozoroval. K tomu je vsak treba pravni stat, ale kde ho vzit, kdyz tu neni ?

2 hlasy

Pravidlo o navrácení ukradeného by se mělo aplikovat především na Kalouska. I když on to dělá mazaně, sám de facto nekrade, jen inkasuje odměnu...

3 hlasy

jak jste na to prislo,meshuge?cha,cha,cha!shalom.

1 hlas

Podle vašich příspěvků jste meshuge spíš vy, cha,cha,cha!shalom...

0 hlasů

Oni ti flanďáci, když neoprcávají malé chlapečky, tak jdou po penězích. Církvi by slušela skromnost. Ne hamižnost.

3 hlasy

s tim oprcavanim=dablovy pacholci povetsine semiti se vloudili do cirkvi,za ucelem je znicit,oprcavali.to by samozrejme verici krestani nikdy udelat nemohli!kapis,ajnstajn?s tou hamiznosti s vami souhlasim,fsechny cirkve by mely byt skromne,jak uz kazal mojzis o tom teleti,ne?tedy ZVLAST ta nabozenska opec zidofska,ne???jenze ta uz dostala dve /2/ restituce+3 granty, a o tu 1.se servala kongregace semitu zidu ve staronove synagoze v praze jak stado divokych kancu,prasat a vepru.obrezanych.to mi povidejte o skromnosti a hamiznosti.cha,cha,cha!shalom.ajnstajn.

1 hlas

..a všechny oprcávali, jenom tebe ne...

1 hlas

Ta smlouva s církvemi i zákon o restitucích jsou darebáctví. To, co to dohodli by měli skončit v kriminále jako národní škůdci.

3 hlasy

..u nás ale nikdo nikdy žádný zákon o církevních restitucích neschválil...o čme to tady meleš ,blbe...

0 hlasů

Já třeba také vím,že se jedná o narovnání a ne o restituci.Ale jednak je to naprosto totéž (restituce - návrat do původního stavu) ,za druhé ůplně všichni vědí,že řeč je o katolické zlodějně a tohle je Šimurdo zbytečné stříkání.Slovíčkaření.Restituce se dá vlastně přeložit jako narovnání.Proto tento výraz používají všichni i politici ,až na tebe.Nalitej,vylitej,ožralej,zčuzenej....pořád je to o opilství.Takže jestli je katolická církev ožralá,nebo vylitá je v celku jedno.....pořád je to o jednom a tom samém.O zlodějně.A tomu rozumí všichni.I ty neúspěšný bolševický hovada,co by chtěli pracovat za peníze....ve své zemi.Vatikán má ekonomický potenciál větší,než Francie,tak si sám dosaď ,kam ta sekta patří.Zda do obchodního rejstříku,jako nadnárodní monopol,nebo jako duchovní autorita v zemi.Co myslíš,že jim jde lépe?

3 hlasy

Já si myslím, že se chováš neslušně. Měl by sis umít hubu mýdlem.

3 hlasy

kolik pak mate tech vrozenych ashkenazi nebo mizrahi nebo sefardickych chorob,ze vam dela mysleni takove potize?moc vody kape na karbid?cha,cha,cha!shalom.

1 hlas

Nikdy, nikdo u nás žádné církevní restituce neschválil..znovu pro dementy vpravo i vlevo....Nečasova vláda schválila ZÁKON O VYROVNÁNÍ..tento zákon žádné restituční nároky neumožňuje....provádí převod a vydání majetku dle dohodnutého výčtu a finanční náhrady....

0 hlasů

.potiící, podesetitisícíkrát..to opakuji...pro dementy vlevo i vpravo...

0 hlasů

Za pár let:
Příští měsíc vyrazíme s dětmi do lesa.Tak je potřeba zařídit si pár věcí:
1) Podle nových směrnic EU musím zajistit bezpečnostní školení pro všechny účastníky výletu,včetně dětí od 6 let.
2) Na portálu katastru nemovitostí si za úplatu zjistit majitele lesa do kterého chci vstoupit.
3) Toho v zákoně stanovené lhůtě od data plánovaného výletu písemně kontaktovat a podat žádost o umožnění vstupu současně s cenovou nabídkou a návrhem realizace a potvrzením o provedeném školení v některém z akreditovaných pracovišť.
4) Tento má pak možnost využít služeb střediska pro posuzování rentability vstupů do lesního porostu,či zpracovat si vlastní studii (náklady hradí zájemce o vstup) a výsledek oznámit ve stanovené lhůtě.
5) Konečně a za poslední pořídit všem účatníkům výletu oděv předepsaný novými směrnicemi EU,nebo si jej za úplatu zapůjčit v půjčovně.
Doufám že nám to vyjde,moc se na to všichni těšíme:-)

2 hlasy

Já myslím, že tohle všechno se do měsíce nestihne, bude potřeba začít s přípravami a školením už v lednu, když budeme mít v plánu jít na houby koncem léta. :-DDDDDDD

Dík, rozesmálo mě to. :-))))

0 hlasů

Zatim je to jinac, zatim chodi cesti obcane krast vanocni stromky do privatnich lesu a vyberou si ten nejlepsi a zadarmo.

0 hlasů

MMMS...

0 hlasů

Katolická církev je tím nejchamtivějším a nejhanebnějším, co v této zemi je. Všichni víme, jak "její" majetek v minulosti často vznikal. Obyčejným okradením těch, které účelově obvinila z nesmyslu zvaného čarodějnictví a pak zaživa upálila. Nemluvě o loupežném okradení nekatolíků, které odtud vyhnala po bitvě na Bílé hoře. A tenhle majetek chce ta pedofilní katolická svině zpět ...!

3 hlasy

Bohuuus dela machra a pritom ma v Lihaci hajzly na chodbe ...

0 hlasů

Komunisti sebrali lidem majetek, svobodu a některým lidem život.Cílem komunistů bylo, sebrat lidem ekonomickou a politickou svobodu a udělat z nich nevolníky a nádeníky. Rozdělit společnost na dvě kategorie. Vládnoucí komunisty a ostatní, kteří byli na nich životně závislí.Co se do toho Sobotka sere ,stát nepotřebuje pozemky, zámky, kláštery, chrám Svatého Víta, hrady a pod. K čemu by mu také byly? Mají tu být fungující instituce, které hlídají a prosazují právo. Objem restitucí je zanedbatelný, o něco menší než slavný tunel IPB. Fotovoltaika nás přijde mnohem a mnohem dráž, o to by se měli bolševičtí socani starat ,jsme právní stát tak ať sklapnou .!!

1 hlas

Tohle postkomunisticky Cech nepochopi. A co je to pravni stat, to jim nic nerika. Prevazna vetsina naroda neni intelektualne zdatna vlastnit volebni pravo. Ti co chodili do skoly pred listopadem , ti jsou zmateni ze soudruzek ucitelek a ti co chodili do skoly po listopadu, ti nevi o modernich dejinach uz vubec nic. Je to nestastny narod.

0 hlasů

..nikdy, nikdo u ná žádné církevní restituce neschválil...znovu, doprava i doleva....šlo o vyrovnání....restituce vyvozují auotmatický právní nárok vymahatelný soudně...vyrovnání je vrácení podle nějakého výčtu, plus finanční náhrada za ostatní..konec....okamžitě, jak použijete slovo restituce, se zákonem Nečasovy vlády, dostáváte se na úroveň všech odpůrců tohoto postupu...protože i já jsem proti restitucím...ale jsem pro provedený postup vyrovnání....

0 hlasů

Nestastny narod !

0 hlasů

Á, TOPinky mluví o nestoudnosti. Prostě zloděj křičí "chyťte zloděje".

Samozřejmě že církevní restituce je namístě změnit (= omezit), ten jejich rozsah je fakt nestoudný (abych použil slovník TOPinek). Držím Sobotkovi a Babišovi palce.

9 hlasů

14. 11. 2013
Papež odsoudil rozkrádání státního majetku a korupci

Papež František přednesl kázání, v němž ostře odsoudil ty, kdo obdarovávají církev, ale přitom okrádají stát. Distancoval se také od osob zaplatených do korupce.

Podle papeže křesťané, kteří věnují dary církvi, ale kradou ze státního, vedou "dvojí život" a jsou hříšniky zasluhujícími potrestání. Citoval přitom ostrou pasáž z Nového zákona, která říká: "Lépe by mu bylo, aby žernov osličí vložen byl na hrdlo jeho, a uvržen byl do moře, než by pohoršil jednoho z těchto maličkých" (Luk 17,2); neboť "kde je podvod, nemůže být Duch Boží".

Ti kdo jsou zapojeni do korupce jsou podle Františka jako "obílené hroby", zvenku nádherné, ale plné kostí a hniloby.

Kázání bylo předneseno během ranní mše v Casa Santa Marta, domě, kde papež žije od březnového nástupu do úřadu.

6 hlasů

Nejspíš se jej bohulibá církev brzy zbaví ,chudák nepochopil ,že předsedá akciové společnosti, jejimž jediným cílem je zisk ...

2 hlasy

Círk. restituce prosadil Kasal s Cyrilkem výměnou za podporu Kikiny v prezidentských volbách. Teď se tam zase motá Kasal a hlídá, aby se nic nezměnilo !!!!!!

6 hlasů

Pokud se bude Důče kroutit, tak se prostě zavede speciální církevní daň, jako se to v minulosti vždy osvědčilo a bude to starostech.

1 hlas

Novodobé nevolnictví platilo pro obyvatele pohraničních okresů, bývalých Sudet. Vztahovalo se na ně nařízení, že jejich obyvatelé nesmějí být přijímáni do pracovních poměrů ve vnitrozemí. Jelikož musel být každý zaměstnán, občané produktivního věku se nemohli z pohraničí odstěhovat.

Obdobné bylo i postavení lidí z venkova, kteří byli družstevníky včetně jejich dětí. Nemohli, oni ani jejich děti, se odstěhovat jinam, pokud neměli souhlas vedení družstva. Proti jeho rozhodnutí odvolání neexistovalo. Když byl dotyčný „kulak“ nebo dítě z „kulacké“ rodiny, byl jeho osud na dlouhá léta zpečetěn. Nemohli ani studovat ani nalézt si lepší zaměstnání, pokud samozřejmě nebyli komunisty. Šlo-li o „prospěch rodné strany“, neplatila žádná omezení. Ta platila jen pro nestraníky a zvláště pro třídní nepřátelé.
Jak postupovalo znárodňování
Tyto represe postihly celkem 1629 farmářů. Protože museli odejít i s rodinami, celkem bylo postiženo odhadem asi pět tisíc lidí.
Komunisté, kteří prohlašovali, že budují beztřídní společnost, která každému zaručí naplnění jeho potřeb, ve skutečnosti tak vytvořili ryze třídní společnost. Privilegovaní komunisté mohli vše. Práva „vést“ – rozuměj neomezeně vládnout, si dokonce odhlasovali jako zákon: „Komunistická strana je vedoucí silou ve společnosti“. Tím zdůvodňovali svou absolutní, nekontrolovatelnou moc nad nestraníky. Ti byli druhořadými občany, jejichž hlavní povinností bylo bez řečí poslouchat komunisty. Ti, kteří dostali nálepku „třídní nepřítel“, byli bezprávnými psanci, kteří mohli být pronásledováni, jak se kterému komunistovi zlíbilo. Vím, o čem mluvím z vlastní zkušenosti. Na konci padesátých let a celá šedesátá léta jsem do této kategorie spadal. Podrobnosti jsou v mých pamětech „Jak jsem hledal Boha“.

Seznam těchto zločinů není naprosto úplný. Hned po puči začaly hromadné vyhazovy žáků ze škol včetně středních. Nebyli vyhazováni pouze vysokoškoláci, ale i středoškoláci, kteří byli nekomunisté. Dále vzdělání bylo odepřeno všem, kteří neměli spolehlivý původ. Postižených byly statisíce.

Ze zaměstnání bylo propuštěno a zařazeno k lopatě desetitisíce inženýrů a doktorů. Bránický most byl podle nich pojmenován příhodně „Mostem inteligence“.

Vedení státu i podniků se octlo v rukách nevzdělanců – zedníků, holičů, nádeníků, jejichž jedinou kvalifikací byla komunistická legitimace.

Komunisté z nás udělali gubernii SSSR, který nás bezohledně hospodářsky vykořisťoval. Za statisíce tun uranu jsme nedostali ani korunu. Ani dnes nám Rusko nezaplatilo, co nám dluží a již nikdy nezaplatí. Jde o stovky miliard korun.

Výsledkem hospodaření komunistů byl celostátní úpadek, měnová reforma v roce 1953. Kromě vybraných soudruhů, kteří postiženi nebyli, nás všechny komunisté ožebračili. Za jednu starou Kč jsme dostali 2 haléře nové měny. Byli okradeni všichni, co si spořili celý život na důchod včetně sirotků. Tyto peníze prostě zmizely. Komunisté je prohospodařili.

Důsledky na veřejný život byly děsivé včetně veřejného duchovního života. Zanikly všechny duchovně zaměřené spolky, časopisy a nebyla možná jakákoliv veřejná duchovní činnost včetně vydávání knih. Za činnosti tohoto druhu se chodilo do vězení, jako například za rozšiřování duchovních textů. Tak v době, kdy se buddhista či komunista Fr. Drtikol (?) radoval za vlády komunistů, okruh paní Heranové šel za rozšiřování duchovní literatury do vězení. Dnes o jejím hrdinství a statečnosti nikdo neví. Ušlechtilý Drtikol, který k jejímu osudu přispěl, se oslavuje: myslel to přece dobře. Otázka zní: „Pro koho?“ Pro ateisty a zločince? Osudy mé i mých přátel z té doby si každý může přečíst v pamětech. Příznivec Tomášovců, pan Dostál, je chce prověřovat pomocí estébáků…. Zřejmě se obává, že komunistům ubližují a on to musí napravovat. Proč nenapravuje zločiny komunistů? Proč se nevěnuje jejich obětem? Ví vůbec, jak s odpůrci komunisté nakládali? Poslechněme si vyprávění jednoho z mnoha tisíců postižených, vojáka naší armády Miroslava Káchy.

Trest končí smrtí

„V prosinci 1950 jsem měl dva dny vysazený okno, byl jsem jen ve spodním prádle a do cely mi padal sníh. Byl jsem znovu v Domečku u výslechů. Zatkli totiž další důstojníky z našeho případu. Říkal jsem si: Ať už to skončí, ať dostanu ten špagát, ale aspoň budu chvíli někde, kde bude trošku teplo, trošku jídla a nebudou mě tolik bít…Ve velmi špatném stavu mě vrátili v únoru do věznice v Opavě. Měl jsem TBC a trvalé zdravotní následky nesu dosud.

Seděl jsem v těch nejtěžších kriminálech. Pokus o útěk se rovnal sebevraždě. V trestním listu jsem měl napsáno: Trest končí smrtí. Za 11 let mě nedali ven na práci, byl jsem ve studené, kamenné a dobře hlídané věznici. Na lágrech to stálo asi taky za pendrek, byla tam tvrdá a nebezpečná práce, ale měli možná trochu volnost, viděli nebe… V Leopoldově nám na uvítanou řekli: Tuna zdochnětě! A pracovali na tom. Měl jsem 75 kilo. Po dvou měsících už jen 53.

V roce 1968 zavinili komunisté okupaci naší země sovětskou armádou. Spáchali tak zradu na celém národě, když jim zájmy jejich strany byly víc než zájmy národa. Jak tato internacionální pomoc vypadala? Takto!

Počet obětí invaze je vyšší, než se uvádělo

Srpen 1968

PRAHA – Počet obětí invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 mezi občany bývalého Československa je vyšší, než se dosud předpokládalo. Podle nejnovějších zjištění Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu si srpnová okupace vyžádala 90 mrtvých, což je o 18 více, než uváděla předlistopadová ministerstva vnitra a obrany v oficiálních zprávách pro předsednictvo vlády. Uvedla to včera dokumentaristka ÚDV Milada Kadlecová.

Tehdejší údaje hovořily o 72 mrtvých, 267 těžce a 442 lehce zraněných. Kadlecová však na základě studia historických pramenů zjistila, že usmrcených bylo 90, těžce zraněných 301 a lehce 526. Podle ní však ani tato čísla nebudou konečná.

0 hlasů

Koalice bude muset pribrat Usvit, popripade komunisty a vyhodit KDU. Pak bude cesta k vlade rovna jako mlat :)))... a Cesi budou u cile svych snu a prani. Ale jeste se musi zeptat Zemana, prechodnou vladu taky musi nekam uklidit, ceka se na prihodnou chvilku, az bude strizlivy :))))))

3 hlasy

..seď tiše, starej, a emigrantuj...a buď rád, že seš Čech..pro okolí seš pouze přivandrovalec (Einwanderer)..

7 hlasů

Duka se bude kroutit jako had.
Mně se líbí vyjádření Zdeňka Trošky - "Nenažraná církev. Sežrali by i hovno pod sebou !"

13 hlasů

Ano, to je kommunikace na ceske urovni.

0 hlasů

Pepčo, ale představ si, že tohle nevymyslel Toška.
V tomto případě pouze citoval to, co už dávno říkávala stará Kelišová. Mě zaujala spíše zaujalo Troškovo varování, které pronesl v závěru svého rozhovoru o církvi : " „Já se jenom modlím - obrazně řečeno - aby papeže Františka dřív nebo později církevní otcové neoddělali.“

2 hlasy

Zeptejte se ho jak faráři jednali s ním, když chtěl točit v kostele. Sprostě ho vyhodili.

5 hlasů

Á SVINKA PODIVÍN-LÍZAČ SEMELKY
Novodobé nevolnictví platilo pro obyvatele pohraničních okresů, bývalých Sudet. Vztahovalo se na ně nařízení, že jejich obyvatelé nesmějí být přijímáni do pracovních poměrů ve vnitrozemí. Jelikož musel být každý zaměstnán, občané produktivního věku se nemohli z pohraničí odstěhovat.

Obdobné bylo i postavení lidí z venkova, kteří byli družstevníky včetně jejich dětí. Nemohli, oni ani jejich děti, se odstěhovat jinam, pokud neměli souhlas vedení družstva. Proti jeho rozhodnutí odvolání neexistovalo. Když byl dotyčný „kulak“ nebo dítě z „kulacké“ rodiny, byl jeho osud na dlouhá léta zpečetěn. Nemohli ani studovat ani nalézt si lepší zaměstnání, pokud samozřejmě nebyli komunisty. Šlo-li o „prospěch rodné strany“, neplatila žádná omezení. Ta platila jen pro nestraníky a zvláště pro třídní nepřátelé.
Jak postupovalo znárodňování
Tyto represe postihly celkem 1629 farmářů. Protože museli odejít i s rodinami, celkem bylo postiženo odhadem asi pět tisíc lidí.
Komunisté, kteří prohlašovali, že budují beztřídní společnost, která každému zaručí naplnění jeho potřeb, ve skutečnosti tak vytvořili ryze třídní společnost. Privilegovaní komunisté mohli vše. Práva „vést“ – rozuměj neomezeně vládnout, si dokonce odhlasovali jako zákon: „Komunistická strana je vedoucí silou ve společnosti“. Tím zdůvodňovali svou absolutní, nekontrolovatelnou moc nad nestraníky. Ti byli druhořadými občany, jejichž hlavní povinností bylo bez řečí poslouchat komunisty. Ti, kteří dostali nálepku „třídní nepřítel“, byli bezprávnými psanci, kteří mohli být pronásledováni, jak se kterému komunistovi zlíbilo. Vím, o čem mluvím z vlastní zkušenosti. Na konci padesátých let a celá šedesátá léta jsem do této kategorie spadal. Podrobnosti jsou v mých pamětech „Jak jsem hledal Boha“.

Seznam těchto zločinů není naprosto úplný. Hned po puči začaly hromadné vyhazovy žáků ze škol včetně středních. Nebyli vyhazováni pouze vysokoškoláci, ale i středoškoláci, kteří byli nekomunisté. Dále vzdělání bylo odepřeno všem, kteří neměli spolehlivý původ. Postižených byly statisíce.

Ze zaměstnání bylo propuštěno a zařazeno k lopatě desetitisíce inženýrů a doktorů. Bránický most byl podle nich pojmenován příhodně „Mostem inteligence“.

Vedení státu i podniků se octlo v rukách nevzdělanců – zedníků, holičů, nádeníků, jejichž jedinou kvalifikací byla komunistická legitimace.

Komunisté z nás udělali gubernii SSSR, který nás bezohledně hospodářsky vykořisťoval. Za statisíce tun uranu jsme nedostali ani korunu. Ani dnes nám Rusko nezaplatilo, co nám dluží a již nikdy nezaplatí. Jde o stovky miliard korun.

Výsledkem hospodaření komunistů byl celostátní úpadek, měnová reforma v roce 1953. Kromě vybraných soudruhů, kteří postiženi nebyli, nás všechny komunisté ožebračili. Za jednu starou Kč jsme dostali 2 haléře nové měny. Byli okradeni všichni, co si spořili celý život na důchod včetně sirotků. Tyto peníze prostě zmizely. Komunisté je prohospodařili.

Důsledky na veřejný život byly děsivé včetně veřejného duchovního života. Zanikly všechny duchovně zaměřené spolky, časopisy a nebyla možná jakákoliv veřejná duchovní činnost včetně vydávání knih. Za činnosti tohoto druhu se chodilo do vězení, jako například za rozšiřování duchovních textů. Tak v době, kdy se buddhista či komunista Fr. Drtikol (?) radoval za vlády komunistů, okruh paní Heranové šel za rozšiřování duchovní literatury do vězení. Dnes o jejím hrdinství a statečnosti nikdo neví. Ušlechtilý Drtikol, který k jejímu osudu přispěl, se oslavuje: myslel to přece dobře. Otázka zní: „Pro koho?“ Pro ateisty a zločince? Osudy mé i mých přátel z té doby si každý může přečíst v pamětech. Příznivec Tomášovců, pan Dostál, je chce prověřovat pomocí estébáků…. Zřejmě se obává, že komunistům ubližují a on to musí napravovat. Proč nenapravuje zločiny komunistů? Proč se nevěnuje jejich obětem? Ví vůbec, jak s odpůrci komunisté nakládali? Poslechněme si vyprávění jednoho z mnoha tisíců postižených, vojáka naší armády Miroslava Káchy.

Trest končí smrtí

„V prosinci 1950 jsem měl dva dny vysazený okno, byl jsem jen ve spodním prádle a do cely mi padal sníh. Byl jsem znovu v Domečku u výslechů. Zatkli totiž další důstojníky z našeho případu. Říkal jsem si: Ať už to skončí, ať dostanu ten špagát, ale aspoň budu chvíli někde, kde bude trošku teplo, trošku jídla a nebudou mě tolik bít…Ve velmi špatném stavu mě vrátili v únoru do věznice v Opavě. Měl jsem TBC a trvalé zdravotní následky nesu dosud.

Seděl jsem v těch nejtěžších kriminálech. Pokus o útěk se rovnal sebevraždě. V trestním listu jsem měl napsáno: Trest končí smrtí. Za 11 let mě nedali ven na práci, byl jsem ve studené, kamenné a dobře hlídané věznici. Na lágrech to stálo asi taky za pendrek, byla tam tvrdá a nebezpečná práce, ale měli možná trochu volnost, viděli nebe… V Leopoldově nám na uvítanou řekli: Tuna zdochnětě! A pracovali na tom. Měl jsem 75 kilo. Po dvou měsících už jen 53.

V roce 1968 zavinili komunisté okupaci naší země sovětskou armádou. Spáchali tak zradu na celém národě, když jim zájmy jejich strany byly víc než zájmy národa. Jak tato internacionální pomoc vypadala? Takto!

Počet obětí invaze je vyšší, než se uvádělo

Srpen 1968

PRAHA – Počet obětí invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 mezi občany bývalého Československa je vyšší, než se dosud předpokládalo. Podle nejnovějších zjištění Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu si srpnová okupace vyžádala 90 mrtvých, což je o 18 více, než uváděla předlistopadová ministerstva vnitra a obrany v oficiálních zprávách pro předsednictvo vlády. Uvedla to včera dokumentaristka ÚDV Milada Kadlecová.

Tehdejší údaje hovořily o 72 mrtvých, 267 těžce a 442 lehce zraněných. Kadlecová však na základě studia historických pramenů zjistila, že usmrcených bylo 90, těžce zraněných 301 a lehce 526. Podle ní však ani tato čísla nebudou konečná.

0 hlasů

Farari byli povini ho tam pustit ? , .....ja myslel ze neco takoveho v roce 1989 skoncilo.

Oni ho tam meli pustit aby on mohl zesmesnovat cirkve ? ..... v ramci postkomunistickych intencich ? :)))

0 hlasů

..já bych v té doložce změnil výši inflace na výši valorizace důchodů...

0 hlasů

..........ja vzdycky vedel, ze s Cechy nezle uzavrit smlouvu :)))))

0 hlasů

... jen mnichovskou, a to nebyla smlouva, ale hned diktat :)))... to Cesi porozumeli ...

1 hlas

Cirkevni restituce jsou diktat ... revize zakonu je neslusna a nektere politicke strany se o tomto tematu odmitaji bavit a je to pro ne uzavrena zalezitost. Je jedno co reknete nebo napisete, zlodeji jiz dostali moznost podojit stat a tak kradou co to jde ...

4 hlasy

..nikdy, nikdo žádné církevní restituce neschválil..vyrovnání není restituce, které vyvozují právní nárok...

0 hlasů

Novodobé nevolnictví platilo pro obyvatele pohraničních okresů, bývalých Sudet. Vztahovalo se na ně nařízení, že jejich obyvatelé nesmějí být přijímáni do pracovních poměrů ve vnitrozemí. Jelikož musel být každý zaměstnán, občané produktivního věku se nemohli z pohraničí odstěhovat.

Obdobné bylo i postavení lidí z venkova, kteří byli družstevníky včetně jejich dětí. Nemohli, oni ani jejich děti, se odstěhovat jinam, pokud neměli souhlas vedení družstva. Proti jeho rozhodnutí odvolání neexistovalo. Když byl dotyčný „kulak“ nebo dítě z „kulacké“ rodiny, byl jeho osud na dlouhá léta zpečetěn. Nemohli ani studovat ani nalézt si lepší zaměstnání, pokud samozřejmě nebyli komunisty. Šlo-li o „prospěch rodné strany“, neplatila žádná omezení. Ta platila jen pro nestraníky a zvláště pro třídní nepřátelé.
Jak postupovalo znárodňování
Tyto represe postihly celkem 1629 farmářů. Protože museli odejít i s rodinami, celkem bylo postiženo odhadem asi pět tisíc lidí.
Komunisté, kteří prohlašovali, že budují beztřídní společnost, která každému zaručí naplnění jeho potřeb, ve skutečnosti tak vytvořili ryze třídní společnost. Privilegovaní komunisté mohli vše. Práva „vést“ – rozuměj neomezeně vládnout, si dokonce odhlasovali jako zákon: „Komunistická strana je vedoucí silou ve společnosti“. Tím zdůvodňovali svou absolutní, nekontrolovatelnou moc nad nestraníky. Ti byli druhořadými občany, jejichž hlavní povinností bylo bez řečí poslouchat komunisty. Ti, kteří dostali nálepku „třídní nepřítel“, byli bezprávnými psanci, kteří mohli být pronásledováni, jak se kterému komunistovi zlíbilo. Vím, o čem mluvím z vlastní zkušenosti. Na konci padesátých let a celá šedesátá léta jsem do této kategorie spadal. Podrobnosti jsou v mých pamětech „Jak jsem hledal Boha“.

Seznam těchto zločinů není naprosto úplný. Hned po puči začaly hromadné vyhazovy žáků ze škol včetně středních. Nebyli vyhazováni pouze vysokoškoláci, ale i středoškoláci, kteří byli nekomunisté. Dále vzdělání bylo odepřeno všem, kteří neměli spolehlivý původ. Postižených byly statisíce.

Ze zaměstnání bylo propuštěno a zařazeno k lopatě desetitisíce inženýrů a doktorů. Bránický most byl podle nich pojmenován příhodně „Mostem inteligence“.

Vedení státu i podniků se octlo v rukách nevzdělanců – zedníků, holičů, nádeníků, jejichž jedinou kvalifikací byla komunistická legitimace.

Komunisté z nás udělali gubernii SSSR, který nás bezohledně hospodářsky vykořisťoval. Za statisíce tun uranu jsme nedostali ani korunu. Ani dnes nám Rusko nezaplatilo, co nám dluží a již nikdy nezaplatí. Jde o stovky miliard korun.

Výsledkem hospodaření komunistů byl celostátní úpadek, měnová reforma v roce 1953. Kromě vybraných soudruhů, kteří postiženi nebyli, nás všechny komunisté ožebračili. Za jednu starou Kč jsme dostali 2 haléře nové měny. Byli okradeni všichni, co si spořili celý život na důchod včetně sirotků. Tyto peníze prostě zmizely. Komunisté je prohospodařili.

Důsledky na veřejný život byly děsivé včetně veřejného duchovního života. Zanikly všechny duchovně zaměřené spolky, časopisy a nebyla možná jakákoliv veřejná duchovní činnost včetně vydávání knih. Za činnosti tohoto druhu se chodilo do vězení, jako například za rozšiřování duchovních textů. Tak v době, kdy se buddhista či komunista Fr. Drtikol (?) radoval za vlády komunistů, okruh paní Heranové šel za rozšiřování duchovní literatury do vězení. Dnes o jejím hrdinství a statečnosti nikdo neví. Ušlechtilý Drtikol, který k jejímu osudu přispěl, se oslavuje: myslel to přece dobře. Otázka zní: „Pro koho?“ Pro ateisty a zločince? Osudy mé i mých přátel z té doby si každý může přečíst v pamětech. Příznivec Tomášovců, pan Dostál, je chce prověřovat pomocí estébáků…. Zřejmě se obává, že komunistům ubližují a on to musí napravovat. Proč nenapravuje zločiny komunistů? Proč se nevěnuje jejich obětem? Ví vůbec, jak s odpůrci komunisté nakládali? Poslechněme si vyprávění jednoho z mnoha tisíců postižených, vojáka naší armády Miroslava Káchy.

Trest končí smrtí

„V prosinci 1950 jsem měl dva dny vysazený okno, byl jsem jen ve spodním prádle a do cely mi padal sníh. Byl jsem znovu v Domečku u výslechů. Zatkli totiž další důstojníky z našeho případu. Říkal jsem si: Ať už to skončí, ať dostanu ten špagát, ale aspoň budu chvíli někde, kde bude trošku teplo, trošku jídla a nebudou mě tolik bít…Ve velmi špatném stavu mě vrátili v únoru do věznice v Opavě. Měl jsem TBC a trvalé zdravotní následky nesu dosud.

Seděl jsem v těch nejtěžších kriminálech. Pokus o útěk se rovnal sebevraždě. V trestním listu jsem měl napsáno: Trest končí smrtí. Za 11 let mě nedali ven na práci, byl jsem ve studené, kamenné a dobře hlídané věznici. Na lágrech to stálo asi taky za pendrek, byla tam tvrdá a nebezpečná práce, ale měli možná trochu volnost, viděli nebe… V Leopoldově nám na uvítanou řekli: Tuna zdochnětě! A pracovali na tom. Měl jsem 75 kilo. Po dvou měsících už jen 53.

V roce 1968 zavinili komunisté okupaci naší země sovětskou armádou. Spáchali tak zradu na celém národě, když jim zájmy jejich strany byly víc než zájmy národa. Jak tato internacionální pomoc vypadala? Takto!

Počet obětí invaze je vyšší, než se uvádělo

Srpen 1968

PRAHA – Počet obětí invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 mezi občany bývalého Československa je vyšší, než se dosud předpokládalo. Podle nejnovějších zjištění Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu si srpnová okupace vyžádala 90 mrtvých, což je o 18 více, než uváděla předlistopadová ministerstva vnitra a obrany v oficiálních zprávách pro předsednictvo vlády. Uvedla to včera dokumentaristka ÚDV Milada Kadlecová.

Tehdejší údaje hovořily o 72 mrtvých, 267 těžce a 442 lehce zraněných. Kadlecová však na základě studia historických pramenů zjistila, že usmrcených bylo 90, těžce zraněných 301 a lehce 526. Podle ní však ani tato čísla nebudou konečná.

0 hlasů

Debile.

6 hlasů

Voliči ČSSD! Sledujte pozorněji než - li doposud jaké věci je schopna udělat vaše tzv. demokratická levicová strana udělat pro to aby mohla s KDU do vlády! KSČM si stojí na svém a nikdy by neustoupila v zásadních otázkách!

12 hlasů




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov