Češi objevili recepty babiček. Kvasí si zelí doma, jeho výroba klesá

Domácí
7. 8. 2025 11:33
Aktualizováno: 7. 8. 2025 12:00
Češi si stále více kvasí zelí doma
Češi si stále více kvasí zelí doma

V posledních letech v Česku výrazně klesá produkce kysaného zelí. Zatímco v roce 2019 tuzemští producenti vyrobili 12 724 tun kysaného zelí, tak v roce 2023 to bylo už jen 8718 tun. Jsou to oficiální údaje ministerstva zemědělství a Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM).

Odborníci pokles produkce kysaného zelí přisuzují změnám v jídelníčku Čechů i rostoucímu podílu samozásobení touto tradiční pochutinou. Negativní vliv na tuzemskou produkci má i dovoz kysaného zelí ze zahraničí.

V Česku vyrábí kysané zelí asi dvacet firem

Tajemnice ZUČM Zuzana Přibylová řekla, že loňská data o výrobě kysaného zelí zatím nejsou k dispozici. "Dle našeho odhadu ale bude objem produkce opět spíše nižší. Navíc plochy, kde se pěstovalo zelí pro zpracování, patřily v loňském září mezi ty nejvíce zasažené povodněmi a přemokřením půd. Hlávkového zelí určeného pro zpracování proto bylo sklizeno významně méně," uvedla Přibylová.

V Česku jsou podle Přibylové evidovány zhruba dvě desítky profesionálních výrobců kysaného zelí a jejich počet je poměrně stabilní. Mezi největší výrobce patří například společnosti ZP Otice, Zelárna Lobkowicz či AGRO Brno-Tuřany. Produkci dodávají obchodním řetězcům. Menší výrobci kysané zelí prodávají zejména v prodejnách s ovocem a zeleninou. V posledních letech ukončilo či omezilo výrobu kysaného zelí jen několik producentů.

Poptávka po zelí z obchodu klesá, lidé si ho vyrábějí doma

Přibylová upozornila, že klesá poptávka spotřebitelů po kysaném zelí a zároveň zažívá renesanci jeho výroba v domácnostech. Tuzemští pěstitelé a výrobci navíc čelí sílící zahraniční konkurenci. "Vzhledem k nastavení podpor a podmínek pro pěstitele i výrobce je pro tuzemské producenty stále větší konkurencí zelí dovážené z Polska či Slovenska, kde právě díky podpoře státu umí zelí vyrobit levněji," dodala.

ZUČM vyhlašuje každoročně soutěž o nejlepší kysané zelí od profesionálních výrobců, letos bude 17. ročník. Soutěž je součástí výstavy Zahrada Čech. Vzorky zelí hodnotí návštěvníci výstavy, kteří tak určí vítěze.

"Jelikož se mění i trendy ve výrobě kysaného zelí, zavedli jsme v soutěži dvě kategorie. Jedna je pro zelí kysané klasické a druhá pro zelí kysané gurmánské, které je již při výrobě ochuceno. Soutěž Zelí roku považujeme za důležitý nástroj při osvětě a propagaci této tradičně vyráběné, zdravé a lokální potraviny," dodala.

Produkce kysaného zelí v tunách

Rok2019202120222023
Produkce12.72413.08010.63510.1348718

Zdroj: MZe, Zelinářská unie Čech a Moravy

Autor: ČTK, David GarkischFoto: Depositphotos

Další čtení

Vzácná rakouská čtyřkoruna na žilkovaném papíru.

Spor o vzácnou známku je u soudu. Koupil ji sběratel nebo ukradl?

Domácí
7. 8. 2025

Policisté kvůli motolské kauze zasahovali na několika místech, detaily neřekli

Domácí
6. 8. 2025

Univerzita Palackého dokončuje novou budovu s unikátním stínicím systémem

Domácí
6. 8. 2025

Naše nejnovější vydání

TÝDENInstinktSedmičkaINTERVIEWTV BARRANDOVPŘEDPLATNÉ