Problémy prodejců zmrzlin podle zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce přetrvávají. Podíl nevyhovujících vzorků kopečkových i točených zmrzlin se dlouhodobě pohybuje okolo 50 procent, letos to bylo dosud 46 procent, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze považovat nedodržení hygieny výroby, nedostatečné vyčištění zařízení a nedodržení výrobního postupu. Roli může hrát i nedostatečné proškolení personálu.
Kontroly dělali inspektoři zejména v cukrárnách a dalších provozech společného stravování a zaměřují se na dodržování bezpečnostních a jakostních parametrů včetně kontrol zařízení na jejich přípravu. Laboratorně hodnotili 146 zmrzlin, hygienické limity jich nesplnilo 67. "Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií," řekl Kopřiva. Ty mohou typicky způsobit zažívací potíže.
Prodejci vrací neprodanou zmrzlinu druhý den do stroje
Jednou z příčin problémů u točených zmrzlin je podle Kopřivy nežádoucí praxe, kdy prodejci zmrzlinu na konci dne nezlikvidují, ale druhý den ji vrací do stroje, čímž se mohou bakterie ze stroje dostat do zmrzlinové směsi a zpět.
Stejně špatně dopadla i kontrola ledů do nápojů. Z 53 hodnocených vzorků jich nevyhovělo 30, tedy 57 procent. "Ze sledovaných parametrů byl potvrzen výskyt různých druhů bakterií. Za hlavní příčinu lze označit podcenění hygienické praxe při výrobě ledu a pravidelné dezinfekce výrobníků ledu," řekl Kopřiva. Stejně jako u zmrzliny je tento problém dlouhodobý a nelepší se.
Prodejci kašlou na předpisy
Podle Kopřivy je z dlouhodobých výsledků zřejmé, že významná část prodejců stále podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji. Stejně tak nevěnuje řádnou péči údržbě a pravidelné dezinfekci výrobních zařízení. Kvůli tomu je ohrožené zdraví spotřebitelů.
Zároveň však Kopřiva upozorňuje, že výsledky nelze vztáhnout plošně na celý trh. "Inspekce vybírá vzorky k odběru dle analýzy rizika a častěji prověřuje ty provozovny, kde očekává problém. Kontrolujeme však pravidelně i bezproblémové provozovatele, třebaže s nižší frekvencí," uvedl Kopřiva.
Tam, kde inspektoři odebrali nevyhovující vzorky, zakázali užívat zařízení, nebo zakázali výrobu ledu, nařídili sanitaci a následné provedení mikrobiologického rozboru akreditovanou laboratoří. Až po opětovné kontrole s kladným výsledkem lze zmrzlinu či led znovu vyrábět a prodávat. S hříšníky také inspekce zahájila či zahájí správní řízení o uložení pokuty.