Nejvhodnější je v horku střídat čistou vodu s minerálkou, pít slabý neslazený čaj nebo džus ředěný vodou. Potřeba je vypít dva až tři litry vody v menších dávkách, při fyzické aktivitě víc. Alkoholu a kofeinu by se lidé měli v teplém počasí vyhýbat, sladké a přechlazené nápoje pocit žízně zhoršují. Ve středu to před vlnou veder uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ).
Meteorologové na dnešek předpovídají teploty přes 31 stupňů Celsia, ve čtvrtek a pátek vystoupají přes 34 stupňů a v nížinách se mohou výjimečně dostat až k 37 stupňům Celsia.
"Horké počasí může způsobit zdravotní potíže komukoliv, ale především jsou ohroženi lidé nad 65 let věku, děti do čtyř let, těhotné, kojící či zvláště drobné ženy a dlouhodobě nemocní. Zajímejme se, zda jsou naši blízcí v pořádku," napsali zástupci SZÚ.
Na žízeň má vliv i to, co jíte
Potřeba tekutin závisí podle odborníků na tělesné hmotnosti, věku, pohlaví, složení a množství stravy, tělesné aktivitě a teplotě či vlhkosti vzduchu. Menší potřebu mohou mít podle brožury na webu SZÚ lidé se sedavým zaměstnáním, kteří konzumují hlavně vařená jídla z obilovin či zeleniny s nízkým obsahem soli, naopak víc bude potřebovat sportovec, člověk intenzivně fyzicky pracující nebo který jí hodně sladká či slaná jídla.
Děti a senioři nemají včasný pocit žízně, proto je třeba je k dostatečnému pití pobízet. "Dobrým indikátorem může být barva moči, která by měla být světle žlutá. Čím tmavší moč, tím větší je vaše dehydratace," uvedli.
Pocit žízně je zrádný. Objeví se až při dehydrataci
Žízeň se objevuje až při ztrátě tekutin na úrovni jednoho až dvou procent tělesné hmotnosti, tedy při počínající dehydrataci. Příznakem nedostatku tekutin je sucho v ústech, oschlé rty a jazyk, pálení žáhy, tendence k zácpě nebo škytavka při jídle. Vhodný není ani nadbytek tekutin, dochází tím k přetěžování ledvin a srdce.

Jako základ pitného režimu nejsou vhodné středně a silně mineralizované vody ani voda sycená oxidem uhličitým. U středně mineralizovaných vod by neměl příjem přesáhnout půl litru denně, silně mineralizovaných je vhodné pít méně. Při vyšším příjmu hrozí ledvinové, močové či žlučové kameny a zvýšení krevního tlaku. Perlivá voda může způsobit žaludeční a trávicí potíže a působí močopudně.
"Balená pitná voda nemá ve srovnání s vodovodní vodou prakticky žádné přednosti. Kvalita je srovnatelná a u balené pitné vody se nedozvíte nic o původu, úpravě ani složení, a navíc může být nevhodně skladována," doplnil SZÚ.