On-line chat
Odškodňování obětí trestných činů se zlepší, tvrdí Pospíšil

10.03.2011 12:30

Jak bude vypadat nový občanský zákoník? Co si ministr spravedlnosti myslí o sporu s bývalou nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou? A jak hodnotí své působení ve vládě? Ptejte se ministra Jiřího Pospíšila už nyní. Odpovídat bude on-line ve čtvrtek 10. března od 13 hodin. 

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v listopadu oslavil pětatřicáté narozeniny. Vystudoval právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni a titul JUDr. získal v roce 2002. Jako poslanec Parlamentu ČR vykonával v letech 2002-2006 funkci místopředsedy ústavně právního výboru. Od roku 2006 je ministrem spravedlnosti. Je svobodný a bezdětný.  

Chat

  • Naďa Skopcová

    Dobrý den, pane ministře. Moc prosím o zodpovězení mého dotazu. Chci se zeptat, zda se nezmění to, že by oběti, kterým soud přiřkne nějaké odškodné a pachatel ho neplatí, neodškodnil stát. Jde mi o to, že je mnoho případů, například vítkovští žháři, kteří mají natálce platit asi deset milionů korun, ale je jasné, že to rodina nikdy neuvidí. Protože pachatelé nic nemají, a i kdyby ve vězení pracovali, je částka směšná. Proč tedy soudy odškodné schvalují????

  • Jiří Pospíšil

    Předložil jsem do legislativního procesu novelu trestního řádu, která má zlepšit přiznávání odškodnění obětem trestných činů a nově zavést i odškodnění za nehmotnou újmu. Pokud pachatel nemá majetek, nemůže samozřejmě nic zaplatit. S těmito případy počítá zákon o pomoci obětem trestné činnosti, podle nějž odškodňuje oběti stát prostřednictvím ministerstva spravedlnosti.

  • laka

    dobrý den. Učíte na vysoké škole CEVRO institut, která "patří" panu I. Langerovi ?

  • Jiří Pospíšil

    Dobrý den, neučím.

  • Petr

    Něco mimo politiku, pane ministře. Lidé, kteří vás znají z rodné Plzně, říkají, že jste typ zvaný "mamánek". Je to pravda, cítíte se tak? Stala se vaší druhou mamkou ODS? Za mamánkovství se nemusíte stydět, takových chlapů je hodně, i když třeba v Itálii se v poslední době proti mamánkům docela bojuje.

  • Jiří Pospíšil

    Pokud je pravdou, že láska prochází žaludkem, pak je také pravdou, že jsem mamánek, protože nejlépe se vždycky najím u své maminky :-)

  • Velice rozzzlobený občan z ČR

    Imunita politiků v ČR je nehorázná, protože záleží pouze na benevolenci poslanců nebo senátorů, jestli svého kolegu vydají nebo nevydají k trestnímu stíhání. Pokud ho nevydají, je jeho stíhání navždy vyloučeno - viz Ústava ČR, Hlava druhá, Čl. 27, odst. 4.
    To je zcela V ROZPORU s demokracíí ! To je AMORÁLNÍ !

    Politici mají být pro občany co nejlepším osobním příkladem. Když vy, politici, máte v podstatě doživotní imunitu, není divu, že jsou mezi politiky mnozí, kteří tuto imunitu drze využívají a zneužívají !

    Pane ministře, Vám osobně současná imunita politiků v ČR vyhovuje?

    Doufám, že na tuto otázku řádně a pravidvě odpovíte a že ji nebudete alibisticky ignorovat.

  • Jiří Pospíšil

    Byl bych pro zúžení poslanecké imunity pouze na dobu výkonu funkce poslance.

  • pan Kasal

    Byl jsem ženatý a po 20 letech se má žena uchýlila k tomu ,že si nabrala spoustu úvěrů od bank a nebankovních společností aniž bych o tom věděl a zmizela neznámo kam.Na mne se nyní požadovalo pod hrozbou exekucí dluhy splatit a to podle současného zákona.Hledá jí policie i věřitelé.Já v součastnosti splácím co jde .Na živobytí mi moc neschází.Bude v dohledné době na toto reagovat zákon,myslím že nejsem jedinný ,který je takto postižen

  • Jiří Pospíšil

    Pokud žena podnikala, měl jste požádat soud o zúžení společného jmění manželů, nebo se s ní dohodnout formou notářského zápisu.

  • Jindřich P.

    Pane ministře, mám dvě otázky:
    1. Co je podle Vás spravedlnost?
    2. Souhlasíte s tím, aby dluh uhradil ten, kdo se zadlužil?

  • Jiří Pospíšil

    1) Je velmi obtížné na tuto otázku jednoduše odpovědět. Odpověď už se snažím najít řadu let. Z mého pohledu spravedlnost souvisí více s morálkou než se zákony. 2) Jednoznačně ano.

  • Podkomický

    Znáte webové stránky www.justicnimafie.cz ?

  • Jiří Pospíšil

    Neznám, podívám se, díky za tip :-)

  • Dalibor F.

    Dobrý den, zajímají mě Vaše odpovědi:
    - Které/ho spisovatele nebo spisovatelku/ky máte nejraději?
    - Který film Vás upřímně pobavil a rozesmál?
    - Jakou knihu jste měl rád v dětství?
    - Máte rád nějaký sport? Sportujete?
    - Kolik času týdně trávíte v přírodě?
    - Kde jste rád na dovolené?

  • Jiří Pospíšil

    1) Teď zrovna profesora Karla Eliáše (autora nového občanského zákoníku), toho čtu v poslední době nejčastěji :-) 2) Z filmů mám rád například Zámek v Čechách, paní Jirásková je v něm úžasná. Nicméně tento film je spíš k zamyšlení než pro pobavení. 3) Pohádky o mašinkách. 4) Ve sportu jsem zrovna moc velké zalíbení nenašel :-), ale v poslední době mě problémy se zády donutily posilovat. 5) Do přírody se přes týden moc nedostanu, ale se zvířaty trávím času docela dost :) 6) Všude, kde se dobře jí a pije.

  • J. Boranský

    Dobrý den, pane ministře, souhlasíte s existencí komunistické strany v ČR?

  • Jiří Pospíšil

    Z demokratického hlediska respektuji její existenci, jako politik o ní nemohu rozhodovat, to je na nezávislém soudu.

  • Petr Hlavatý

    Mám pro Vás tyto otázky:
    1. Jste pro přímou volbu prezidenta republiky, hejtmanů, primátorů a starostů?
    2. Ve skutečné demokracii existuje a je používán Zákon o obecném referendu.
    Kdy už konečně bude tento zákony přijat také v našem státě?

  • Jiří Pospíšil

    1) Jsem pro přímou volbu prezidenta. U hejtmanů, primátorů a starostů mi přijde stávající systém logičtější. 2) Zákon o obecném referendu je v gesci ministerstva vnitra, ptejte se kolegy Johna.

  • Koop

    Dobrý den
    Co si myslíte o současné situaci na Krajském státním zastupitelství v Ústí nad Labem, kde je vedoucím pan Křivanec a na základě rozhodnutí soudu se do funkce vrací i pan Jakovec. Jak budete tuto situaci řešit ? Budou zde dva vedoucí ? A co si myslíte o paní doktorce Bradáčové z tohoto krajského zastupitelství a prezidentce unie státních zástupců ? Počítáte s ní na na nějakou významnější funkci na vrchním státním zastupitelství nebo na nejvyšším státním zastupitelství. Myslím, že je jedna z mála, která dokáže naprosto přesně veřejně hovořit o problémech státního zastupitelství a trestního řízení a takoví lidé by měli mít možnost uplatnit své zkušenosti právě z vyšších míst. Děkuji za odpověď

  • Jiří Pospíšil

    "Dvojvládí" na ústeckém KSZ pokládám za nepřípustné. Ministerstvo spravedlnosti zahájí obnovu řízení, v důsledku které by mělo být zrušeno dřívější rozhodnutí o jmenování dr. Křivance, tím by měl přijít o funkci vedoucího SZ. Dr. Jakovec uspěl se svou správní žalobou u pražského městského soudu, toto rozhodnutí je třeba respektovat. Co se týče dr. Bradáčové a dalších možných personálních kroků v rámci soustavy SZ, jsou v rukou nejvyššího státního zástupce.

  • Tereza

    Dobrý den pane ministře,
    hodláte nějak změnit nespravedlnost, že z dobré vůle u sebe ubytujete zadluženého přibuzného, a nenecháte jej na ulici, a následně Vám exekutor kvůli němu vybere celý byt? Jistě víte, kolik nepřijemností a nervů naše poctivé občany toto stojí. Na prokázání vlastnictví věci nemá každý paragon i po propadlé záruce, a to ještě na jméno. To se s tím opravdu nedá něco dělat? Děkuji Vám za odpověď

  • Jiří Pospíšil

    Již se stalo. Novelou exekučního řádu č. 286/2009 Sb. byla zavedena možnost vyškrtnutí věci ze soupisu. Pokud je jasné, že jde o Vaše věci, je exekutor povinen je vyškrtnout a vrátit. Jinak odpovídá za způsobenou škodu.

  • Karel

    Dobrý den, pane ministře. Rád bych věděl, co Vy a Vaše strana chce udělat s problémem neoprávněných exekucí. Není přeci možné, aby soukromý exekutor vnikl do bytu osoby, která nic nedluží a to ještě za její nepřítomnosti. Takto postižený "nedlužník" se pak musí obrátit na soud vylučovací žalobou, kde musí prokázat, že exekutorem zabavené věci jsou jeho, a že se tudíž na ně exekuce nevztahuje a nebo to nedokáže a přijde o ně a to vše na své náklady. Kde je pak tzv. "ochrana a nedotknutelnost soukromého vlastnictví". Exekutor by měl nést následky (hlavně finanční a trestní) za špatně provedenou exekuci.

  • Jiří Pospíšil

    Tzv. mobiliární exekuce, při níž dochází k zabavení věcí dlužníka, je v právním řádu odjakživa. Pokud exekutor zabaví věc jiné osoby, jde o chybu, kterou má vyřešit vyškrtnutím věci ze soupisu a odpovídá za ni.

  • Mard

    Máte špatné spaní z faktu, že během vašeho minulého působení ve vládě došlo k tzv. "Čunkově" aféře, za níž už bylo postihnuto mnoho (i nevinných lidí), ale st. zástupce Poloczek a vy (kteří jste o případných machinacích vědět museli) vinu žádnou nenesete nebo z faktu, že Západočeská universita v Plzni neodebrala tituly podvodným absolventům (jak jste dříve sliboval)?

  • Jiří Pospíšil

    Myslím, že kdo sledoval kauzu pana Čunka pravidelně a pozorně, umí si udělat obrázek o tom, kdo byli její hlavní aktéři. Ohledně ZČÚ jsou Vaše tvrzení pouhou spekulací. Nejde o odebírání titulů, ale o zrušení diplomů, které protiprávně osvědčovaly ukončení studia. Ty jsem nemohl zrušit já, ale rektor ZČÚ, který je vydal. Pokud vím, v současné době rektor vydal už 5 rozhodnutí o zrušení diplomu a v tomto procesu se pokračuje.

  • Václav Král

    Co by jste udělal s takovým státním zástupcem, který zcela jasný, průkazný, t.j. doložitelný případ porušení zákona ve smyslu s neoprávněného nakládáním svěřeným majetkem , ve spolupráci s policií, nechá zamést pod koberec? a případ nechá založit ad acta.?

  • Jiří Pospíšil

    Pokud by na ministerstvo přišla podobná stížnost, předal bych ji na Nejvyšší státní zastupitelství, které má pravomoc takové případy řešit.

  • d

    Dobrý den, jak dlouhá bude legisvakance u nového ObčZ ? A odkdy má být vlastně účinný ?

  • Jiří Pospíšil

    Dobrý den, všechny zdravím a omlouvám se za krátké zpoždění. Pokusím se zodpovědět co nejvíce z položených dotazů. Občanský zákoník má být účinný od 1. 1. 2013, nicméně bude samozřejmě záležet na délce a průběhu legislativního procesu. Zatím tedy počítáme zhruba s roční legisvakancí. Příliš dlouhá legisvakance může znamenat "nikdy" :-)

  • Hana Nováková

    Dobrý den, pane ministře,
    vyjádřil jste se, že během jednoho týdne – počínaje dnem 1. 3. 2011 – Váš resort navrhne novelu zákona, která připustí souběh výkonu funkce jednatele/člena představenstva a zároveň vedoucího zaměstnance téže obchodní společnosti. Dovoluji se zeptat, zda se tak již stalo. V případě kladné odpovědi prosím dále o informaci, kde bych se s návrhem novely mohla seznámit, event. co je obsahem návrhu, v případě záporné odpovědi o sdělení, proč návrh vyhotoven nebyl a kdy bude vyhotoven. Děkuji za odpověď.

  • Jiří Pospíšil

    Návrh novely obchodního zákoníku se ukázal trochu komplikovanější, protože má konsekvence ve finančním, správním a ústavním právu. Připravujeme jej s nejlepšími experty a několika profesory, budu jej příští týden předkládat jako samostatnou novelu do připomínkového řízení.

Foto: Karel Šanda

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov