Druhé kolo
Senátní volby skončily. Triumf ODS, vládní strany propadly

13.10.2018 14:34 Aktualizováno 13.10. 20:26

On-line

  • 07:41

    Hlasovat se bude dnes od 8.00 do 14.00. Hlasovací lístky se jmény finalistů lidé dostanou ve volebních místnostech. Výsledky by podle zkušeností z předchozích senátních voleb mohly být známy do tří hodin po sobotním uzavření volebních místností.

  • 07:50

    Volební účast byla v pátek 12 %. Finále senátních voleb se tak týká zhruba 2,55 milionu voličů. Minulý pátek a sobotu přišlo senátory vybírat 42 procent. Účast ovlivnily souběžně pořádané obecní volby, v senátním finále bývá zájem voličů nižší. Nejvyšší účast ve druhém kole senátních voleb byla zatím v roce 2002, kdy přišlo hlasovat 32,55 procenta voličů. Nejnižší byla před dvěma lety, kdy finále rozhodlo jen 15,38 procenta voličů.

  • 14:00

    Místnosti byly uzavřeny. ODS jako vítěz prvního kola voleb měla šanci získat 11 zákonodárců, ANO deset. Po pěti želízkách v ohni měly ČSSD a hnutí STAN, po třech Piráti a hnutí Senátor 21. Čtyřmi finalisty disponovali lidovci, dvěma TOP 09. KSČM se mohla spoléhat na jedinou kandidátku.

  • 14:38
  • 14:39
  • 14:41

    První výsledky letošního senátního finále byly známy dnes ve 14:15. Na volebním webu se objevily hned ze tří okrsků - v Hronově na Náchodsku, v Železném Brodu na Jablonecku a v Jesenci na Prostějovsku.

    Před dvěma lety byly první výsledky druhého kole senátních voleb známy o pět minut dřív. Na webu se objevily ve 14:10.

  • 14:42

    I když se lidé dozvědí volební výsledky v sobotu ještě zřejmě před setměním, oficiální podobu získají až po pondělním projednání Státní volební komisí. Stane se to pravděpodobně v úterý šestnáctého října jejich vyhlášením ve Sbírce zákonů.

  • 15:09

    Novým senátorem za Prahu 12 se stal někdejší diplomat a bývalý prezidentský kandidát Pavel Fischer, který se o místo v horní komoře ucházel jako nezávislý kandidát. V dnešním druhém kole senátních voleb porazil bývalou ředitelku České inspekce životního prostředí Evu Tylovou (za Piráty). O křeslo v horní parlamentní komoře se v obvodu ucházelo celkem osm kandidátů.

  • 15:09

    Rokycansko: Senátorem se stal starosta Vejprnic Pavel Karpíšek (ODS). Ve druhém kole senátních voleb porazil dosavadní členku horní komory Miladu Emmerovou (ČSSD), která tedy mandát neobhájila. O křeslo v horní parlamentní komoře se v obvodu ucházelo celkem osm kandidátů.

  • 15:11

    Chrudimsko: Senátorem se za tamní okresek stal Jan Tecl (ODS). V dnešním druhém kole senátních voleb porazil exministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). O post senátora se v tomto obvodu letos ucházelo 14 kandidátů. Tecl získal v prvním kole 15,44 procenta hlasů, Herman 15,13 procenta. Volební účast v prvním kole byla 46,93 procenta.

  • 15:13

    Senátorem za Zlínsko zůstane uherskobrodský starosta Patrik Kunčar (KDU-ČSL). Ve finále dnes po čtyřech letech znovu porazil bývalého zlínského hejtmana Lukáše (za Soukromníky). Kunčar vyhrál už před týdnem první kolo voleb, získal 33,39 procenta hlasů. druhý Lukáš dostal 27,21 procenta voličů.

  • 15:14

    Novým senátorem za Sokolov se stal geodet a bývalý krajský zastupitel Miroslav Balatka (STAN). Ve druhém kole senátních voleb dnes porazil místostarostku Sokolova Renatu Oulehlovou (ANO).

    O křeslo v horní parlamentní komoře se v obvodu ucházelo devět kandidátů. V prvním kole dalo Balatkovi hlas 28,74 procenta voličů. Oulehlová získala 25,72 procenta. Účast činila před týdnem 30,85 procenta.

  • 15:15

    Senátorkou za Třebíčsko se stala starostka Koněšína Hana Žáková (STAN). Ve finále dnes porazila notáře Miroslava Michálka (ANO). Vyhrála nad ním už před týdnem v prvním kole, stejně jako nad dalšími sedmi kandidáty.

  • 15:15

    Senátorské křeslo za volební obvod Teplice obhájil opět dosavadní senátor a teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS). V dnešním druhém kole senátních voleb porazil ředitele teplického gymnázia Zdeňka Bergmana (Senátor 21). V prvním kole se o post senátora v tomto obvodu ucházelo devět kandidátů.

  • 15:16

    Senátorem za Náchodsko se stal bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS). V dnešním druhém kole senátní volby porazil předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. V prvním kole získal Bělobrádek 26,62 procenta hlasů, Červíček dostal 26,49 procenta. Volební účast v prvním kole byla 46,58 procenta. O křeslo v Senátu se v tomto obvodu letos ucházelo šest kandidátů.

  • 15:17

    Senátorem za Chomutov se stal ředitel zoologické zahrady ve Dvoře Králové Přemysl Rabas (Senátor 21). Ve druhém kole senátních voleb porazil dnes lékařku Martinu Chodackou (ANO). O křeslo v horní parlamentní komoře se v obvodu ucházelo celkem devět kandidátů.

  • 15:18

    Senátorem za Domažlicko se stal místostarosta Kdyně a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Vladislav Vilímec (ODS). Porazil v dnešním druhém kole senátních voleb dosavadního senátora Jana Látku (ČSSD), který tedy mandát neobhájil. O křeslo v horní parlamentní komoře se v obvodu ucházelo celkem osm kandidátů.

  • 15:19

    Novou senátorkou za Prostějovsko byla zvolena bývalá poslankyně Jitka Chalánková (dříve TOP 09). Ve finále dnes porazila dosavadní senátorku ČSSD Boženu Sekaninovou.

  • 15:22

    Bohumínský starosta Petr Vícha (ČSSD) byl opět zvolen členem horní komory parlamentu. Předseda klubu sociálnědemokratických senátorů dnes ve finále znovu porazil někdejší poslankyni a bývalou havířovskou primátorku Miladu Halíkovou (KSČM).

  • 15:24

    Senátorské křeslo za Jablonec obhájil dosavadní senátor Jaroslav Zeman (ODS). V dnešním druhém kole senátní volby porazil právničku Michaelu Tejmlovou (Senátor 21). V tomto obvodu letos usilovalo o senátorský post sedm kandidátů. Zeman získal v prvním kole 34,31 procenta, Tejmlová 22,21 procenta hlasů. V prvním kole přišlo k volbám 44,38 procenta voličů.

Foto: ČTK , Taneček David

Autor: ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Sociální podpora
Senát má v plánu navýšit daňové zvýhodnění na druhé a další děti

Senát možná zvýší daňové zvýhodnění na druhé a další děti. Senátní výbory tak doporučily upravit novelu o sociální podpoře, která má zvýšit přídavky na děti od... více

Ilustrační foto.

Silniční zákon
Senát asi odmítne návrh na objíždění cyklistů v předepsané vzdálenosti

Senát asi odmítne poslanecký návrh, aby do budoucna museli řidiči vozidel objíždět cyklisty v předepsané vzdálenosti. více

Ilustrační foto.

Úřad práce
Příjemci sociálních dávek nebudou muset dokládat své příjmy

Příjemci některých sociálních dávek nebudou muset úřadům práce dokládat za první čtvrtletí své příjmy nebo náklady na bydlení. více

Ilustrační foto.

Izolačka
Senát chce prodloužit výplatu příspěvku v karanténě na dva týdny

Senát chce, aby lidé v nařízené karanténě dostávali příspěvek k náhradě mzdy až po dobu dvou týdnů místo vládou navrhovaných deseti dnů. více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 05/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov