Shrnutí
Zeman slaví těsnou výhru, volební účast byla rekordní

27.01.2018 17:00

On-line

  • 07:00
    TÝDEN.CZ

    Dobrý den, vítáme vás u on-line reportáže mapující průběh finále prezidenstkých voleb. Volební místnosti se otevřou dnes v 8.00 a zavřou ve 14.00, kdy také začne sčítání hlasů. Češi v historicky druhé přímé volbě prezidenta vybírají ze dvou kandidátů: Miloše Zemana, který mandát obhajuje, a Jiřího Drahoše. Výsledky voleb by měly být známé v v sobotu vpodvečer.  

  • 07:39
  • 07:39

    Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš dnes odevzdal svůj hlas ve druhém kole prezidentských voleb bez účasti médií. Na twitteru uvedl, že ve středočeských Průhonicích hlasoval čtyři minuty před uzavřením volební místnosti. Kdy se premiér voleb zúčastní, nechtěla mluvčí vlády Barbora Peterová předem oznámit. Babiš se večer vrátil do Česka z Budapešti ze summitu zemí visegrádské skupiny.

  • 09:15
  • 09:17
  • 09:18
  • 09:23
  • 09:30

    O prezidentských volbách v Česku informuje také britský server BBC.
    Ve zprávě se uvádí, že volby odráží rozdíl mezi voliči s nižším příjmem a vzděláním žijícími spíše v menších městech a venkovských oblastech, kteří spíše tíhnou k Miloši Zemanovi a vzdělanějšími voliči z větších měst, kteří se přiklání více k Jiřímu Drahošovi.
    BBC uvádí, že funkce českého prezidenta je spíše ceremoniální, připomíná však některé jeho pravomoce, k nimž patří například jmenování předsedy vlády.

  • 10:00
    sčítání hlasů

    Aktuální kurzny sázkových kanceláří na vítězství jednotlivých kandidátů:

    Tipsport: Miloš Zeman 1.75, Jiří Drahoš 2.10

    Fortuna: Miloš Zeman 1.75, Jiří Drahoš 2.08

    Chance: Miloš Zeman 1.75, Jiří Drahoš 2.10

  • 10:06
  • 10:17
  • 10:26
    volební komise
  • 10:29
    sčítání hlasů

    Druhého kola českých prezidentských voleb si poměrně obsáhle všímají zahraniční média a tiskové agentury. Souboj současné hlavy státu Miloše Zemana s vědcem Jiřím Drahošem popisují vesměs jako duel mezi proruským a protiimigračním politickým veteránem a proevropským akademikem a politickým nováčkem.

    "Volby, v nichž proti sobě stojí dva radikálně odlišní kandidáti, polarizovaly českou společnost, zejména pokud jde o otázku imigrace a orientace zahraniční politiky země, jež je od roku 1999 členem NATO a od roku 2004 členem EU," napsala agentura AFP. Všímá si také větší volební účasti oproti prvnímu kolu před dvěma týdny.

  • 10:30
    sčítání hlasů

    Rovněž podle agentury Bloomberg se Česká republika rozhoduje, zda znovu poslat na Hrad "proruského prezidenta Miloše Zemana, nebo jej nahradit kariérním akademikem Jiřím Drahošem, jenž chce posílit vztahy země s jejími spojenci z EU a NATO". Zeman podle agentury využil nálad proti establishmentu, které loni v různých volbách napříč kontinentem posílily populistické politiky a otřásly evropskými liberálními a multikulturními hodnotami.

  • 10:31

    Deník Financial Times (FT) píše, že Zemanův nepřátelský postoj vůči imigraci se v České republice, která má přitom jen málo neunijních migrantů, dočkal velkého ohlasu. "Toto a jeho časté útoky na pražskou elitu pomohly tomuto politickému veteránovi získat legie příznivců v malých městech a na venkově," uvádí deník.

  • 10:32
    Starostové
  • 10:33
  • 10:34
    sčítání hlasů

    Pokračování českých voleb si všímají také v Rusku. "Večer bude ohlášen vítěz. Bude jím buď dosavadní prezident Miloš Zeman, anebo bývalý šéf české akademie věd Jiří Drahoš," uvedla rozhlasová stanice Echo Moskvy. Agentura RIA Novosti si píše, že účast voličů v první den druhého kola byla výrazně vyšší než během prvého kola voleb. Upozorňuje také, že podle posledních průzkumů byly šance obou uchazečů vyrovnané, a proto jak Zeman, tak Drahoš v pátek vyzvali voliče, aby šli hlasovat. Agentura dodala, že volby se odehrávají bez incidentů.

  • 10:35
    sčítání hlasů
  • 10:36
    sčítání hlasů

Foto: montáž TÝDEN.CZ

Autor: - red -, ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Premiér Andrej Babiš.

Mizerný výsledek
Neúspěch ANO? Babiš si stěžoval na volební systém

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš uvedl, že nejsilnější vládní hnutí dopadlo v senátních volbách "mizerně", nicméně nic jiného podle svých slov ani neočekával. víceDiskuse (7)

Šéf sociálních demokratů Jan Hamáček.

ČSSD
Hamáček komentuje neúspěch: Politická realita se změnila

Výsledky senátních voleb, ve kterých ČSSD ztratila 12 mandátů, potvrdily podle předsedy sociálních demokratů Jana Hamáčka, že politická realita se změnila a... víceDiskuse (5)

Předseda Senátu Milan Štěch.

Ohlasy na volby
ODS nabírá na síle, uvedl Štěch. Litoval slabé účasti voličů

Občanská demokratická strana po letech propadu nabírá na síle, což svědčí o tom, že její přítomnost v opozici vnímají voliči pozitivně. Ve svém vyjádření k... víceDiskuse (11)

Ilustrační foto.

Rozhovor
Videoklip může politika "zlidštit", soudí odborník

Rozhovor Necelých čtrnáct dní zbývá do komunálních voleb a politici z celého Česka se snaží zaujmout voliče, aby je podpořili a dali jim hlas. Internetem se tak šíří... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov