Inaugurace prezidenta
Zeman zaskočil Lucii Bílou, pak složil slib a žádal Boha o odvahu

08.03.2013 07:45 Původní zpráva

On-line

  • 08:00
    TÝDEN.CZ

    Vážení čtenáři, vítejte u on-line reportáže z prezidentské inaugurace Miloše Zemana.

  • 08:25

    Na Hrad v pátek brzy ráno zamířily stovky Zemanových příznivců, ať už autobusy, které pro ně vypravila Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ), nebo po vlastní ose. Například ze Žďáru nad Sázavou vyjížděl první autobus už ve 4.30, o 15 minut později nabíral další účastníky v Novém Veselí, kde Zeman léta chalupaří.

  • 08:33
    Miloš Zeman.

    Zvolený prezident Miloš Zeman kolem osmé ráno odjel ze svého bytu v pražských Stodůlkách na Pražský hrad, kde složí prezidentskou přísahu. V doprovodu dvou policejních vozů se nejprve přesunul do své pražské kanceláře v Loretánské ulici, kde se převlékne. Manželka ani dcera Kateřina Zemana ze Stodůlek nedoprovázely. Kateřina Zemanová do Loretánské ulice dorazila chvíli před ním.

  • 08:40
    Miloš Zeman.

    Zeman podle plánu dorazí na Pražský hrad. Jeho příjezd bude spojen se symbolickým otevřením areálu, který se o půlnoci uzamkl za Václavem Klausem. Slavnostní slib složí nový prezident o hodinu později ve Vladislavském sále na společné schůzi obou parlamentních komor.

  • 08:46

    Devět desítek členů Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) a dalších sympatizantů z Vysočiny, kteří směřují na inauguraci nového prezidenta Miloše Zemana na Pražský hrad, si dnes muselo přivstat. První autobus vyjížděl ze Žďáru nad Sázavou už ve 4.30, o 15 minut později nabíral další účastníky v Novém Veselí, kde Zeman léta chalupaří. Druhý autobus vypravený z Vysočiny opustil jihlavské autobusové nádraží směrem na Prahu kolem 5.20.

  • 08:47
    Miloš Zeman.

    Miloš Zeman odjíždí na inauguraci.

  • 08:50

    Mezi prvními dorazili na inauguraci nastupujícího prezidenta Miloše Zemana jeho sympatizanti, z nich někteří ze Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ). Autobusy, s nimiž vyjížděli s ranním rozbřeskem z řady krajů republiky, zastavily v blízkosti Pražského hradu už po sedmé hodině ráno.

  • 08:51
    Miloš Zeman.

    Zhruba v 8.25 přijela do Loretánské ulice, kde má Zeman kancelář, jeho dcera Kateřina. Přivezla si na slavnostní ceremoniál šaty. Krátce poté dorazil v doprovodu policejní ochranky do své kanceláře i Zeman. Když ráno odjížděl ze svého bytu ze Stodůlek, novinářům řekl, že nervózní není. "Nikdy v životě jsem nebyl nervózní, někdy v životě jsem byl napjatý, a to jsem i dnes," řekl novinářům.

  • 08:52
    Policie.

    Kolem půl deváté byly na Hradčanském náměstí zhruba tři stovky lidí. Většina z nich měla na klopě odznáček a na krku šálu se Zemanovým portrétem, které jim rozdávají organizátoři zřejmě ze SPOZ. Také na třetím nádvoří se shromažďují stovky příznivců. Přítomna je i policie a antikonfliktní tým; páskami vyhrazují prostor pro veřejnost.

  • 09:00

    Vojáci posádkového velitelství připravují na Petříně děla, z nichž vypálí čestnou salvu poté, co Miloš Zeman složí prezidentský slib a odezní státní hymna.

  • 09:03
    Miloš Zeman.

    Miloš Zeman v doporovodu manželky Ivany a dcery Kateřiny prošel Bránou gigantů na Pražský hrad, za asistence hradního protokoláře Jindřicha Forejta.

  • 09:37
    Miloš Zeman.

    Zeman prošel špalírem vojáků v tmavém obleku, bílé košili a vázance s pruhovaný vzorem. Jeho manželka byla stroze celá v černém. Dcera Kateřina k černé zvolila žluté doplňky.

  • 09:41
    TÝDEN.CZ

    Mezi stovkami lidí na třetím nádvoří převažují Zemanovi příznivci, soudě podle šál.

  • 09:41
    TÝDEN.CZ

    Stejně tak už se skoro zaplnil Vladislavský sál, kde inaugurace proběhne. Mezi hosty je třeba i zpěvačka Lucie Bílá, ale zbylo na ni místo až v poslední řadě.

  • 09:45
    Miloš Zeman.
  • 09:47
    Miloš Zeman.

    Miloš Zeman na rozdíl od svých předchůdců přednese projev zpaměti. Podle někdejšího prezidentského mluvčího, Ladislava Špačka, je to "zbytečná exhibice", jak prohlásil v České televizi.

  • 09:51
    Karel Schwarzenberg.

    Další hosté: místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová, čestný předseda ČSSD Valtr Komárek, pražský primátor Bohuslav Svoboda. V sále je i poražený prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg a právě se zdraví s přítomnými.

  • 10:01

    Mezi hosty nechyběl ani odborový předák Jaroslav Zavadil či někdejší šéf slušovického družstva a nynější Zemanův poradce František Čuba. Z vládních politiků dorazili například místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek nebo předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera. "Je to elementární úcta," zdůvodnil svou účast na inauguraci Kubera. Podobně senátor Tomio Okamura, který chtěl o prezidentský post usilovat, nechápe zákonodárce, kteří na protest proti Zemanovi na složení slibu nepřijdou, protože "je dávno po boji".

  • 10:02
    Milan Štěch.

    Do Vladislavského sálu vkráčel předseda Senátu Milan Štěch, Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová a premiér Petr Nečas a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

  • 10:03
    Václav Klaus.

    V dalším "pelotonu" přicházejí manželé Klausovi, Kateřina a Ivana Zemanovy a Dagmar Havlová s kancléřem prezidenta Jiřím Weiglem.

Foto: Robert Sedmík, ČTK

Autor: - val -, - red -



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Moderátor pořadu Jaromír Soukup.

Hlava státu
Premiérový díl nového pořadu Prezident už nyní v našem YouTube archivu

Co byste měli slyšet od hlavy státu, ale neslyšíte? Jaký by měl být český prezident a jaké by měl mít názory? Dozvíte se v novém pořadu TV Barrandov s názvem... více

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Inaugurace prezidenta
S Bidenem začnou nové a pevnější vztahy, věří lídři Evropské unie

Nástup nového amerického prezidenta Joea Bidena je šancí oživit vztahy Evropské unie se Spojenými státy, které za poslední čtyři roky značně utrpěly. více

Nová tisková mluvčí budoucího prezidenta Jen Psakiová.

Personální obsazení
Biden se v rámci svého komunikačního týmu bude spoléhat výhradně na ženy

Nově zvolený americký prezident Joe Biden představil svůj komunikační tým, který tvoří pouze ženy. Ředitelkou komunikace Bílého domu se stane mluvčí Bidenova... více

Ilustrační foto.

Tabulka mezd
Pražský hrad zveřejnil platy vedoucích pracovníků

Kancelář prezidenta republiky (KPR) ve středu zveřejnila platy devíti vedoucích pracovníků od roku 2016. Podle tabulky měl například kancléř prezidenta... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov