Na sociální síti Facebook bylo až dosud možné nastavit, aby profil uživatele nemohl nikdo vyhledat. Tato funkce je ale nyní zrušena. Prý ji využívalo málo lidí. Čerstvou změnu v nastavení soukromí oznámil Facebook v tichosti.
Několik let měli uživatelé Facebooku možnost skrýt svůj profil před vyhledáváním. Profil byl v takovém případě sice pořád normálně přístupný a viditelný přátelům, ale pokud ho někdo hledal podle uživatelova jména, tak se ve výsledcích prohlížeče vůbec neobjevil.
Nyní se již uživatelé na sociální síti skrývat nemohou, každého lze podle jména jednoduše vyhledat a zobrazí se i jeho profilová fotka.
Podle kritiků je to jen další krok Facebooku k omezování soukromí uživatelů. Odborníci změnu nicméně očekávali. Již před několika měsíci si totiž nově registrovaní uživatelé možnost ukrýt profil nemohli nastavit.
Facebook nečekaný krok odůvodňuje tím, že na sociální síti by měl mít každý možnost nalézt téměř cokoliv a kritikám o omezování soukromí se brání především tvrzením, že funkci stejně využívalo jen malé procento lidí. Jedná se však o "malé procento" z téměř 1,2 miliardy aktivních uživatelů největší sociální sítě světa.










