Odhlasovaný brexit
EU se kvůli Britům nerozpadne, myslí si Němci

24.06.2016 00:05

On-line

  • 00:00

    Britské referendum o setrvání země v Evropské unii ve 23.00 SELČ skončilo, nyní Spojené království, ale i ostatní evropské země s napětím očekávají na výsledky.

    Celkem 52 procent britských voličů hlasovalo pro setrvání země v Evropské unii, 48 procent jich bylo pro vystoupení z nynější osmadvacítky. Vyplývá to z průzkumu, který provedla agentura YouGov pro televizní stanici Sky News.

    YouGov se dotázala 5000 lidí, jak hlasovali. Z výzkumu jí vyšel rozdíl čtyř procentních bodů. Libra po oznámení výsledku výzkumu okamžitě posílila.

  • 00:01

    Šéf protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage předpokládá vítězství příznivců britského členství v Evropské unii. Prohlásil to v rozhovoru se stanicí Sky News. "Vypadá to, že Remain (setrvání v EU) převáží," řekl Farage, který patřil k nejhlasitějším stoupencům odchodu Londýna z evropského bloku.

  • 00:04

    Britská libra stoupla vůči dolaru na nové letošní maximum poté, co průzkumu agentury YouGov naznačil, že mírná většina Britů dnes hlasovala pro setrvání země v EU. K americké měně libra zpevnila o zhruba 0,75 procenta na nové šestiměsíční maximum 1,4996 USD a zpevňuje i k jiným předním měnám.

    Britská měna díky nadějím na udržení Británie v EU zpevňovala již dříve během dne.

  • 00:05

    Na 84 konzervativních poslanců. kteří podporovali odchod Británie z EU, zaslalo premiérovi Davidu Cameronovi dopis, v němž potvrzují, že má mandát a povinnost vést nadále Británii.

  • 00:06

    YouGov vyzpovídala po internetu téměř 4800 lidí, řekl televizní stanici Joe Twyman, který má v agentuře na starosti politické a sociální průzkumy v Evropě. "Je to ale velmi těsné a stále velmi brzo, abychom znali konečné výsledky. Podle údajů, které vidíme a které vycházejí z trendů, jež se objevily, a na základě historických precedentů si myslíme, že kampaň Remain (Zůstat v EU) má silnější pozici," dodal Twyman.

    Průzkum byl proveden u voličů, kteří byli již dříve agenturou vyzpovídáni na téma, jaké jsou jejich voličské záměry. Souhlasili přitom, že agentuře poté potvrdí, jestli tak skutečně hlasovali.

    Odborníci zároveň poukazují na to, že zveřejněný průzkum neodpovídá klasickým odhadům výsledků, které se provádějí například při parlamentních volbách formou rozsáhlého dotazování voličů při jejich odchodu z volebních místností. Průzkum tedy nemusí být příliš spolehlivý.

  • 00:20

    Světové ceny ropy dnes díky nadějím na setrvání Británie v Evropské unii stouply o dvě procenta. Severomořská ropa Brent v prodlouženém obchodování dále zdražila poté, co průzkum agentury YouGov naznačil, že Britové se v referendu rozhodli zůstat v osmadvacítce.

  • 00:20

    Průzkumy agentur YouGov a Ipsos MORI zveřejněné po skončení britského referenda naznačují, že Londýn Evropskou unii neopustí. V sondáži YouGov uvedlo 52 procent respondentů, že hlasovalo pro setrvání v evropském bloku. Společnost Ipsos MORI, která vychází z dnešního a středečního dotazování, uvedla, že pro pokračování unijního členství bylo 54 procent dotazovaných a 46 procent pro odchod.

  • 00:23

    Sčítání hlasů v jednom z londýnských okrsků.

  • 00:27

    Titulní stránka pátečního vydání britského bulvárního deníku The Sun.

  • 00:28
  • 00:28

    Premiér David Cameron poděkoval prostřednictvím twitteru všem, kdo hlasoval pro setrvání v EU, a všem, kteří vedli v tomto směru kampaň.

  • 00:39

    A další titulní stránka pátečního vydání jednoho z britských deníků. 

  • 00:50

    Obyvatelé Gibraltaru hlasovali pro setrvání Británie v Evropské unii. Pro jich bylo 96 procent, tedy 19 322 voličů; 823, tedy čtyři procenta, jich hlasovalo pro brexit. Gibraltar je prvním sečteným volebním střediskem z celkem 382.

    Gibraltar, který obývá asi 30 tisíc lidí, je zcela specifické území s ohledem na vztah k sousednímu Španělsku, takže ze zveřejněných údajů nelze vyvozovat žádný trend hlasování na britských ostrovech. BBC poznamenala, že výsledky na Gibraltaru nejsou žádným překvapením, protože se očekávalo, že místní obyvatelé setrvání v EU podpoří.

  • 00:59

    Šéf protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage neví, jak dopadlo čtvrteční britské referendum o budoucnosti členství v Evropské unii. Prohlásil to s odvoláním na Farage mluvčí kampaně Leave.eu (Odchod) Andy Wigmore, která bojovala za vystoupení Spojeného království z EU. Televize Sky News přitom citovala Farage, který připustil vítězství prounijního tábora.

    "Vypadá to, že Remain (setrvání v EU) převáží," citovala televize Sky News Farage. "To je pro mě novinka. Neuznal porážku, protože neví více než ostatní. Hlasovací místnosti teprve zavřely," řekl Wigmore. "Jeho (Farageova) přesná slova, která mi před asi deseti minutami řekl, byla: Nevím, odkud to je. Nevím nic víc než ostatní," prohlásil Wigmore.

  • 01:01

    "Volební místnosti jsou uzavřeny, demokracii bylo učiněno za dost. Čekáme na rozhodnutí lidu. Děkuji každému, kdo se zúčastnil, každému voliči," napsal na twitteru stranický rival premiéra Davida Camerona a někdejší starosta Londýna Boris Johnson, který bojoval za vystoupení z evropského bloku. Johnson je sice členem Cameronovy Konzervativní strany, ale na rozdíl od premiéra usiloval o vystoupení z EU.

  • 01:06

    Prvním, kdo vyhlásil výsledky referenda přímo na území Británie, byl Newcastle-upon-Tyne. Zúčastnilo se skoro 68 procent oprávněných voličů. Z nich byla mírná vetšina pro setrvání v Evropské unii: 65 404, zatímco pro odchod bylo 63 598 voličů. To je 51 % proti 49 %.

  • 01:07

    Podrobnější rozbor průzkumu Yougov: s věkem klesá v Británii podpora členství v EU, ale u mladých voličů do 24 let převyšuje 70 procent. Podpora unii přesahuje 50 procent u všech voličů s alespoň dokončeným středoškolským vzděláním. Přestože nadpoloviční většina lidí byla rozhodnuta již před zahájením kampaně, skoro deset procent se rozhodlo až v den hlasování. Nebyl žádný významný rozdíl mezi hlasováním žen a mužů.

  • 01:16

    Dalším nepříliš početně významným regionem, který vyhlásil výsledky referenda, byly skotské ostrovy Orkneje. Přívrženci unie tam zvítězili poměrem 63 ku 37 procentům.

  • 01:24

    První oblastí, kde zvítězili zastánci odchodu Británie z EU byl Sunderland. Pro odchod tam bylo 82 394 voličů, pro setrvání 51 930.

  • 01:25

    Průběžné výsledky britského referenda o budoucnosti členství v Evropské unii zatím těsně vedou s 50,5 procenta zastánci odchodu s evropského bloku. Vyplývá to z údajů po sečtení hlasů v pěti menších volebních obvodech z celkových 382.

Foto: ČTK/AP , Markus Schreiber

Autor: - red -, ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

ilustrační foto.

Zavřené benzinky
90 procent čerpacích stanic ve velkých britských městech nemá co tankovat

Až 90 procent čerpacích stanic ve velkých britských městech nemá palivo, napsala v pondělí agentura Reuters. Krizi v dodavatelských řetězcích, kterou způsobil... více

Ilustrační foto.

Brexit
Europoslanci zřejmě schválí obchodní dohodu Evropské unie s Británií

Definitivní potvrzení obchodní dohody Evropské unie s Británií mají dnes v rukou poslanci Evropského parlamentu. více

Ilustrační foto.

Vzájemná dohoda
Evropský průkaz platí v Británii dál, ale jen pro nezbytnou péči při krátkodobém pobytu

Díky dohodě mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií o obchodu a spolupráci mohou čeští cestovatelé dál v Británii využívat Evropský průkaz zdravotního... více

Ilustrační foto.

Pobyt v zahraničí
Brigádníci budou moci do Británie nejspíš jen s vízem, studenti snadněji

Definitivní ukončení svazku mezi Británií a Evropskou unií nebrání zájemcům zlepšovat si v ostrovní zemi svou angličtinu. více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov