Útok na Sýrii
Rakety na Damašek? Rusko mluví o fatálních následcích

14.04.2018 06:10 Aktualizováno 14.04. 19:20

On-line

  • 03:06

    Americký prezident Donald Trump nařídil v pátek vojenský úder proti Sýrii v reakci na chemický útok před týdnem, který přičítají USA syrskému režimu. Útok právě probíhá, oznámil Trump v přímém televizním přenosu.

  • 03:15

    Ke Spojeným státům připojily také Francie a Británie. Všechny tři země bojují proti barbarství, upozornil prezident s odkazem na chemický útok s desítkami mrtvých před týdnem, který Západ přičítá syrskému vládnoucímu režimu.

  • 05:37

    Syrské státní sdělovací prostředky dnes označily trojstranný vojenský útok USA, Francie a Británie za agresi a také za flagrantní porušení mezinárodního práva. Podle nich je ale zásah odsouzen k neúspěchu a také nezachrání teroristy působící v Sýrii. Nejmenovaný činitel syrského režim sdělil podle agentury Reuters, že úřady nyní vyhodnocují škody.

  • 05:50

    Západní státy podle syrského režimu odpálily na Sýrii asi 30 raket, z nichž zhruba třetinu protivzdušná obrana sestřelila. Vojenská sídla, která byla dnes zasažena, byla včas evakuována před několika dny po ruském varování. Sýrii se prý podařilo vojenský úder "absorbovat". Jiný syrský zdroj řekl, že pokud šlo o jednorázový útok, pak bude mít jen omezené dopady.

  • 06:15
  • 06:40

    Miroslav Kalousek: Vrazi a zločinci proti lidskosti rozumí jen síle. I když je každé bombardování hrozná věc, souhlasím s tím, že naši spojenci v tomto případě vojenskou sílu použili.

  • 06:55
  • 07:22
  • 07:37
  • 07:50

    Generální tajemník OSN António Guterres dnes vyzval členské státy organizace, aby se po raketovém útoku USA, Francie a Británie proti Sýrii chovaly zdrženlivě a upustily od kroků, které by nyní mohly situaci dále vyhrotit. Ve svém prohlášení však rovněž uvedl, že užití chemických zbraní je nepřípustné.

  • 07:56

    Ruská protivzdušná obrana se nijak nepodílela na zastavení amerického raketového útoku proti Sýrii, uvedlo ruské ministerstvo obrany. "Žádná z řízených střel vypálených Spojenými státy a jejich spojenci nevstoupila do zóny ruské letecké obrany v okolí Tartúsu a Hmímímu," stojí v prohlášení ruské armády.

  • 07:58

    Írán odsoudil útok Západu proti Sýrii, varoval před následky. "Spojené státy a jejich spojenci bez jakéhokoli důkazu a dokonce i před vyjádřením názoru Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) provedly tuto vojenskou akci proti Sýrii a jsou odpovědné za regionální důsledky této dobrodružné akce," reagoval podle agentury AFP mluvčí íránského ministerstva zahraničí.

  • 07:59
  • 08:14

    Rusko předem dostalo zprávu o raketovém útoku Spojených států, Británie a Francie na Sýrii. Řekla to dnes na tiskové konferenci francouzská ministryně obrany Florence Parlyová. Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian uvedl, že operace je legitimní, přiměřená a omezená.

    "Nehledáme konfrontaci a odmítáme logiku eskalace, proto jsme spolu s našimi spojenci zajistili, aby Rusové dostali varování předem," sdělila Parlyová.

  • 08:17

    Česká diplomacie vnímá noční útok USA, Británie a Francie v Sýrii jako jasný vzkaz těm, kdo by chtěli pokračovat v chemických útocích. Rada bezpečnosti OSN podle ní nedokázala situaci v Sýrii účinně řešit. Česko společně s dalšími státy Evropské unie vyzývá všechny aktéry syrského konfliktu ke zmírnění bojů a k obnovení mírových jednání, uvedlo ministerstvo zahraničí v tiskovém prohlášení.

  • 08:24

    Vojenské řešení situace by podle Hradu mělo být až poslední možností. Na twitteru to uvedl mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáček po nočním útoku USA, Británie a Francie na Sýrii. Zároveň slovně napadl novináře, neziskové organizace a kritiky prezidenta Zemana, že podporují válku.

  • 08:38
  • 08:39
  • 09:07

    Libanonské šíitské hnutí Hizballáh ocenilo syrskou protivzdušnou obranu za to, jak se postavila proti "třístranné agresi". Válka USA proti Sýrii, lidem v regionu a "hnutím odporu" nedosáhne svých cílů, prohlásil Hizballáh ve své televizi Al-Manar.

  • 09:25

    Také Komunisté se vyjádřili k útoku. "Jednoznačně odsuzuji útok USA, Británie a Francie v Sýrii," uvedl předseda komunistů Filip, který je také místopředsedou Sněmovny. "Vojenské ataky nikdy nepřispěly k řešení, naopak přiostřují napětí, a právě tento útok může mít katastrofický dopad," doplnil.

Foto: ČTK/AP/Hassan Ammar

Autor: ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Chrám Hagia Sofia.

Hagia Sofia
V Sýrii plánují postavit zmenšenou repliku istanbulského chrámu Boží moudrosti

Na severozápadě Sýrie v provincii Hamá se místní chystají s ruskou finanční pomocí postavit repliku istanbulského chrámu Boží moudrosti (Hagia Sofia). více

Ilustrační foto.

Zahraniční politika
Sýrie pořádá třetí volby do parlamentu za války

Syřané v neděli zvolí poslance příštího parlamentu. Budou to už třetí volby pořádané za války, která trvá od roku 2011, připravila o život na 380 tisíc lidí,... víceDiskuse (13)

Ilustrační foto.

Svědectví OSN
V syrských táborech, zadržujících rodiny extremistů, umírají stovky žen a dětí

Ve dvou táborech na severovýchodě Sýrie, kde je ve špatných podmínkách zadržováno zhruba 70 tisíc zejména žen a dětí spojených s teroristickou organizací... více

Vůdce libanonského šíitského Hizballáhu Hasan Nasralláh.

Sankce
USA chtějí vyhladovět Sýrii a Libanon, tvrdí vůdce Hizballáhu

Účelem nových sankcí, které proti Sýrii zavádějí Spojené státy a mají platit od středy, je vyhladovět Sýrii a sousední Libanon. více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov