Ptejte se
Fyzioterapeutka Roubínková: Na bolesti zad pomáhá plavání

Mgr. Anna Roubínková.

Chat s osobností

08.09.2011 12:34

Jak se zbavit bolesti zad a kloubů z dlouhého sezení v práci, případně bolestí pohybového aparátu během aktivního sportování nebo po něm? Tyto stavy umí bez léků řešit moderní fyzioterapie. Dokáže také pomoci při ortopedických problémech, zajistit rehabilitaci po neurologických onemocněních (cévní mozková příhoda apod.) i vylepšit celkový vzhled díky správnému držení těla. Fyzioterapeutka Anna Roubínková odpovídala on-line.

Fyzioterapeutka Mgr. Anna Roubínková v současné době pracuje v centru Rehabilitace a prevence FYZIO Aktiv (www.fyzioaktiv.cz). Za dobu své odborné praxe se věnovala jak lůžkovým, tak ambulantním pacientům a profesionálním sportovcům. V rehabilitačním centru se zaměřuje na efektivní odstraňování bolesti a jejich prevenci, na práci s neurologickými pacienty a sportovní funkční diagnostiku.

Chat

  • Antonín

    Jsem řidič z povolání a mám jako většina z nás problémy s bederní páteří. Dá se tomu nějak předcházet nebo to už je prostě daň za naši práci?

  • Fyzioterapeutka Anna Roubínková

    Dobrý den Antoníne, dlouhodobé sezení v autě určitě naši páteři nijak neprospívá, ale vzniku bolesti se dá zajisté předejít. Bylo by tedy vhodné zvolit nějaké kompenzační řešení: jednak kompenzační cvičení, se kterým by vám měl pomoci fyzioterapeut, dále dělat si častější přestávky během jízdy a zařadit např. ta kompenzační cvičení, dále by též bylo vhodné zkontrolovat způsob vašeho držení těla ať už v autě nebo v běžném životě.

  • Jaaaruna

    Dělala jsem až do strašího dorostu vrcholově sport. Měla jsem i pár úrazů a dnes (22 let) mě bolí a přeskakují kolena. Co s tím?

  • Fyzioterapeutka Anna Roubínková

    Dobrý den, vzhledem k vašemu dlouhodobému sportovnímu zatížení se dá předpokládat, že vaše kolenní klouby jsou přetěžované. Příčin vašich obtíží může být mnoho, jako například nedostatečná rehabilitace po úrazech kolenních kloubů atd. To může zbůsobit nesprávné postavení kolenních kloubů či celé dolní končetiny, dále jejich nestabilitu a tím neadekvátní zatížení vašich kolen. Bylo by vhodné navštívit fyzioterapeuta, který zdiagnostikuje přesnou příčinu vašeho problému a tudíž stanoví správnou terapii.

  • milanek

    Je rekreační běh zdravý? neničí spíš klouby?

  • Fyzioterapeutka Anna Roubínková

    Dobrý den Milanku, pokud máte vhodnou obuv, neběháte po asfaltu a rekreační běh pro vás neznamená 40 km 2x v týdnu, dá se říci, že je vhodný. Je potřeba neopomínat protahovací cvičení před i po běhu.

  • cacabuss

    Umí fyzioterapie udělat něco i s plchýma nohama:?

  • Fyzioterapeutka Anna Roubínková

    Dobrý den pane Cacabuss, ano zajisté fyzioterapie umí pracovat s problematikou plochonoží.

  • Milan Hošek

    Dobrý den,

    jakou rehabilitaci byste prosím doporučila při diagnóze syndrom manžety rotátoru? Jsem aktivní sportovec, ale z činnosti mě vyřadila právě velká bolest ramene. Nyní, cca po měsíci, bolest odeznívá, nicméně rameno je stále bolestivé zejména při pohybu v krajních polohách (nejvíce při rozpažení a vzpažení). Kdy byste doporučila plnou zátěž a návrat k silovému tréninku?

    Probíhající rehabilitace se mi nejeví jako přínosná, zdá se mi, že na rehabilitaci vlastně zkouší všechny cviky, které tak "nějak" procvičují ramenní kloub.

    Děkuji předem za odpověď a pěkný den.

    Milan Hošek

  • Fyzioterapeutka Anna Roubínková

    Dobrý den pane Hošek, pro cílené zodpovězení vašeho dotazu bych potřebovala vědět, jakým způsobem vaše obtíže byly řešeny, zdali operativně, nebo konzervativně. V případě operace plnou zátěž určí lékař. Co se konkrétní rehabilitace týče, nejsem schopna odpovědět, aniž bych vaše rameno viděla. Obecně je potřeba optimalizovat hybnost v rameni a hlavně způsob, jakým je pohyb proveden. Dále je samozřejmostí, aby Váš fyzioterapeut nenechal bez povšimnutí ani vaši krční či hrudní páteř. Tyto části nelze funkčně od sebe oddělit. Pokud se skutečně jedná o syndrom manžety rotátorů, je to problém, který vzniká opakovaným přetěžováním horní končetiny, tedy delší dobu. Co se plné zátěže týče, je potřeba, aby rameno již nebylo bolestivé a je potřeba dbát na to, aby byl pohyb při plné zátěži správně proveden.

  • Jack Sparrow

    Dobrý den,

    provádíte též rehabilitaci periferní parézy nervus facialis?


    Děkuji za odpověď.
    Přeji Vám krásný den.

    Jack Sparrow


  • Fyzioterapeutka Anna Roubínková

    Dobrý den pane Sparrow, ano provádíme též rehabilitaci po periferní paréze n. facialis.

  • Tomáš

    Dobrý den,chodím pravidelně do posilovny a někdy mám po cvičení nepříjemné svalové bolesti, způsobené pravděpodobně nesprávně zvolenou zátěží,nebo cvikem. Je možné si v rámci fyioterapie nechat zpracovat i osobní diagnostiku s doporučením způsobu cvičení,aby např.posilování bylo efektivnější a bez rizika nadměrného zatěžování?Děkuji.

  • Fyzioterapeutka Anna Roubínková

    Dobrý den Tomáši, ano vaše obtíže budou s největší pravděpodobností způsobeny nesprávně zvoleným tréninkem. Můžeme Vám poradit, na co se v posilovně ve vašem případě soustředit a čeho se naopak vyvarovat, jakým způsobem správně svaly protahovat a jak si nadávkovat vaši zátěž.

  • Bára

    Na jaké potíže je fyzioterapie vlastně vhodná? Asi k Vám nejvíc chodí lidé s bolestí zad, po úrazech, po mrtvici ... jsou nějaké jiné choroby, u kterých by měl člověk zkusit najít pomoc ve fyzioterapii?

  • Fyzioterapeutka Anna Roubínková

    Dobrý den Báro, fyzioterapie se zabývá obecně pohybovým aparátem člověka. Pracujeme s lidmi po úrazech či operacích, při bolestech zad, neurologické diagnózy, nebo pouze prevence proti vadnému držení těla. Jedná se o širokou škálu působnosti.

  • Andrea

    Je mi 30 a nedávno mi byla diagnostikována Bechtěrevova choroba. Zatím jsem bez bolesti, jen v noci nemůžu spát na zádech. Co muzu pro sebe udělat, abych nemoc nepostupovala rychle. Děkuju

  • Fyzioterapeutka Anna Roubínková

    Dobrý den Andreo, ve vašem případě by bylo vhodné pravidelně cvičit. Je obtížné vám po internetu radit konkrétní cviky, které by Vám ulevily, popřípadě kompenzovaly začínající chorobu. Obecně se ale dá řící, že se jedná o cviky mobilizační, které udrží vaši pátěř ( převážně hrudní) co nejvíce pohyblivou, dále je potřeba protahovat zkracující se svaly, protože ty by pak v budoucnu také mohly ovlivnit vaši kloubní pohyblivost. No a v neposlední řadě by bylo vhodné cvičit dechová cvičení, která jednak posílí svaly takzvaně stabilizační, ale i optimálně ovlivňují pohyblivost právě vašeho hrudníku. Obecně tedy bych být vámi zašla k nějakému fyzioterapeutovi, který by Vám takovýto cvičební plán pomohl sestavit. Poté si již můžete cvičit sama. Kdybyste měla zájem, můžete nás navštívit na adrese Táboritská 23, tel: 222712534, bližší info najdete na: www.fyzioaktiv.cz

  • Filip

    Je mi 40 let a delší dobu mi v koleně při chůzi, sehnutí apod. slyšitelně praskne. V koleně mám pocit neurčité bolesti, tlaku. Mám se snažit spíš o intenzivnější pohyb, cvičení (příliš ho nemám), nebo spíš koleno co nejméně namáhat?
    Děkuji.

  • Fyzioterapeutka Anna Roubínková

    Dobrý den Filipe, záleží na příčině vašich obtíží. Nedoporučuji jít přes bolest, vaše koleno vám samo určí zátěž, která je pro vás únosná. Nicméně by bylo vhodné zjistit příčinu vašich obtíží. Bude-li vás koleno bolet delší dobu, začnete ji podvědomě odlehčovat, čímž naložíte větší zátěž noze druhé a zároveň tuto dysbalanci přenášíte dál na vaše tělo. V tuto chvíli bych tedy nohu nepřetěžovala, ale nechala bych se prohlédnout lékařem či fyzioterapeutem, který určí příčinu obtíží a zároveň ji i odstraní.

  • Lucie

    Dobry den,

    mam poblem jiz od puberty. Jsou to kulata zada a propadly hrudnik. Cela moje postava je tim zdeformovana a nevypada zansky. Je mi 28 let. Jde s tim neco udelat?

    Dekuji a hezky den

  • Fyzioterapeutka Anna Roubínková

    Dobrý den Lucie, zajisté se dá pracovat s takovýmto držením těla. Existují určité fyzioterapeutické metody, které umí kompenzovat kulatá záda. Určitě to bude vyžadovat aktivní přístup z vaší strany ve formě každodenního cvičení. Bylo by vhodné fyzioterapeuta přímo navštívit.

  • Marcela T.

    Dobrý den,
    z dlouhého sezení u počítače, ale také často jen ze stresu mívám potíže s bolestí šíje a někdy i křečemi. Začala jsem cvičit jógu a pomáhá mi se uvolnit, ale ráda bych se zeptala, zda to dlouhodobě stačí, nebo by bylo dobré ji doplnit ještě masážemi či dalším cvičením.
    Děkuji za odpověď.

  • Fyzioterapeutka Anna Roubínková

    Dobrý den Marcelo, pokud Vám jóga pomáha odstranit Vaše obtíže, nestresovala bych se s dalším cvičením. Pokud Vaše obtíže přetrvávají, dá se říci, že jóga nebude nejvhodnější cvičení pro vás, a bylo by vhodné ji doplnit například nějakým stabilizačním cvičením.

  • Karel Jech

    Maminka 65 let je po mozkové mrtvici a má prakticky nehybnou jednu polovinu těla. Je nějaká pravděpodobnost, že se to zlepší?

  • Fyzioterapeutka Anna Roubínková

    Dobrý den pane Jech, samozřejmě záleží na přesném klinickém nálezu vaší maminky. Obecně se dá ale říci, že největší obnova hybnosti se projeví během prvního půl roku po mrtvici. V této době je vhodná intenzivní rehabilitace. Je to ale vysoce individuální záležitost, jsou pacienti, kdy se hybnost markantně zlepšila i po třech letech od příhody. Určitě bych proto doporučila pokračovat v rehabilitaci.

  • Michal

    Určitě lidem doporučujete plavání.

    Umíte plavat? Jak moc dobře? Kolik uděláte bazénů? Jakým stylem nejčastěji plavete? Jakou nejčastěji plavete rychlostí?

    Umíte plavat pod vodou bez zacpaného nosu a s otevřenýma očima ? Kolik metrů pod vodou uplavete ?

  • Fyzioterapeutka Anna Roubínková

    Dobrý den Michale, ano plavání lidem doporučuji, ale ve skutečnosti mě moc nezajímá, zdali plavou pod vodou s otevřenýma očima. Děkuji za všechny otázky, přeji hezký den a těším se zase někdy u Vašich otázek. Roubínková

Foto: FYZIO Aktiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov