Chat s odborníkem
Jak léčit nemocné srdce? Ptejte se kardiologa Petra Janského

19.04.2013 13:00

Kardiovaskulární choroby patří mezi nejčastější zdravotní problémy. Fibrilace síní dokonce postihuje každého čtvrtého dospělého člověka staršího 40 let. Nemoc ho nejen ohrožuje na životě, ale také dlouhodobě snižuje jeho kvalitu. Co tuto srdeční arytmii způsobuje? Jaké léčby existují? A může člověk vznik srdečních arytmií ovlivnit? Na tyto a další otázky bude odpovídál kardiolog Petr Janský.

MUDr. Petr Janský působí jako kardiolog v Kardiocentru pro dospělé ve Fakultní nemocnici v Motole v Praze. Specializuje se na akutní srdeční onemocnění a výzkum nových léků pro kardiologii. Věnuje se i publikační činnosti a je předsedou pracovní skupiny Kardiovaskulární farmakoterapie České kardiologické společnosti. 

Chat

  • MATUŠKA

    Pane doktore, jen jsem vám chtěl vyjádřit úctu a poděkování, mám na léčbu u vás v Motole na kardiologii a následně pak i na Homolce moc dobré vzpomínky, vynikající týmy lékařů i ostatního personálu. Můžu mluvit skutečně o záchraně svého života (od dětství fallotova tetralogie, operovaná roku 1961 ještě prof. Procházkou v H. Králové). Lékaři z Motola a Homolky (poradny pro vrozené vady pak v dospělosti, zejména doc. Popelová, Černý, Gebauer ...) mi pomohli v časech dalšího zlobení srdce vzhledem ke stáří. Mám jen takový dotaz - kolik tak ročně odoperujete u vás vrozených srdečních vad děti a kolik z toho jsou právě nemoci tzv. modrých dětí - tj. ta fallotova tetralogie? Je to už dnes běžnější operace, než tehdy v počátcích, a jakou roli hraje vaše dětské kardiocentrum v péči o tyto děti? Děkuji a hezký den všem!

  • Kardiolog Petr Janský

    Ročně se ve FN v Motole odoperuje asi 400 dětí s vrozenou srdeční vadou. Pacientů s Fallotovou tetralogií je operováno ročně několik desítek, asi 10 pacientů ročně je pro Fallotovu tetralogii operováno v dospělém věku. Pacienti jsou po operaci samozřejmě sledováni v dětském kardiocentru a po dosažení dospělosti pak v kardiocentru pro dospělé.

  • Ladislava

    Dobrý den, prosím o radu. Manžela trápí již více než 15 let srdeční aritmie - fibrilace síní. Pokaždé je zjištěna nízká hladina draslíku. Je mu dodáván tabletami 3x denně. Nebylo by moudřejší pátrat po tom, kudy draslík z těla uniká, když jeho nedostatek způsobuje aritmie a vysoký tlak, na který bere již 4 různé léky? Neexistuje jiná léčba, než srážet tlak léky na tlak a nepátrat po příčině? Děkuji za Váš názor.

  • Kardiolog Petr Janský

    Nízká hladina draslíku nepatří mezi typické faktory, které zvyšují krevní tlak, takže léčba léky, které snižují hodnotu krevního tlaku bude asi nutná. Nízká hladina draslíku sice může přispívat k vyšší tendenci ke vzniku poruch srdečního rytmu (srdečních arytmií), ale u fibrilace síní, kterou trpí váš manžel asi také bude jiná příčina – například právě vysoký krevní tlak.

  • Evča

    Pane doktore, co je příčinou vzniku srdečních arytmií? Jde tomu nějakým způsobem předcházet?

  • Kardiolog Petr Janský

    Příčin srdečních arytmií je mnoho. V zásadě platí, že k nim může vést takřka každé srdeční onemocnění. Proto nejlepší prevencí arytmií je snaha zabránit vzniku kardiovaskulárních nemocí obecně – zdravý životní styl, nekouřit, racionální složení stravy s omezením živočišných tuků, dostatečná tělesná aktivita, nepít v nadměrném množství alkohol, léčba vysokého krevního tlaku a cukrovky, pokud tyto rizikové faktory již zjištěny.

  • Peetr

    podle čeho se pozná, že člověk trpí fibrilací síní? jaké vyšetření je nutné absolvovat? díky Peetr

  • Kardiolog Petr Janský

    Fibrilaci síní je velmi snadno diagnostikovat provedením obyčejného vyšetření EKG. Podezření na fibrilami síní však již vzniká, pokud jsou přítomny některé typické příznaky – nejčastěji pocit nepravidelné činnosti srdce. Některé další příznaky, jako např. snížená fyzická výkonnost a únava, jsou již méně typické a mohou být samozřejmě přítomny i u mnoha jiných zdravotních problémů. Nekdy nemusí být přítomny takřka žádné obtíže.

  • Josef K.

    Dobrý den.
    Asi před 8 lety jsem měl cca 10 dnů trvající arytmii. Byl jsem odeslán na internu a zde mi během čekání na lékaře sám od sebe znovu naskočil pravidelný rytmus. Po několika letech mi ale byla zjištěna nedomykavost aortální chlopně (střední závažnosti). Může zde být souvislost? Jaká je prognóza u tohoto onemocnění? Mohu vývoj nemoci sám nějak ovlivnit?
    Děkuji.

  • Kardiolog Petr Janský

    Souvislost mezi srdeční chlopenní vadou a arytmií být může. Nedomykavost aortální chlopně se může s postupujícím časem zhoršovat. Rychlost zhoršování vady je však velmi individuální. Proto je nutné pravidelné sledování u specialisty – kardiologa, který včas rozhodne o případné potřebě srdeční operace, dříve než dojde k závažnému poškození srdečního svalu.

  • Sandy

    Pane doktore, v poslední době se mluví o vedlejších účincích dlouhodobého užívání léků na ředění krve. Jaká je Vaše zkušenost a je možné, že se v budoucnu bude používat jiná léčba?

  • Kardiolog Petr Janský

    Hlavním nežádoucím účinkem léků na snížení krevní srážlivosti (lidově „ředění krve“) je zvýšené riziko různých typů krvácení. Vzdy je tedy nutno zvažovat možný přínos této léčby (tj. zabránění vzniku krevních sraženin) proti riziku krvácivých komplikací. Léky snižující krevní srážlivost jsou v současné době nenahraditelné a ještě dlouho zůstanou základem léčby mnoha srdečních a cévních onemocnění.

  • T. L.

    proč se v souvislosti se srdeční arytmií hovoří o infarktu? nejsou to dvě odlišné věci?

  • Kardiolog Petr Janský

    Srdeční infarkt a srdeční arytmie jsou dvě odlišné věci. Je ale pravdou, že zejména časná fáze srdečního infarktu je spojena s velkým rizikem vzniku srdečních arytmií, které mohou být velmi závažné a mohou vést až k zástavě činnosti srdce.

  • Petra Nováčková

    Dobrý den, jak se dnes léčí fibrilace síní? A očekáváte nějakou novinku v této oblasti v nejbližších letech? Děkuji.

  • Kardiolog Petr Janský

    Fibrilace síní se léčí podáváním léků, které mohou obnovit nebo pomáhají udržet správný srdeční rytmus nebo které snižují rychlost srdečního tepu – tzv. antiarytmika. Dále se používají léky na snižení srážlivosti krve, které brání vzniku krevních sraženin uvnitř srdce, a tím snižují riziko vzniku mozkové mrtvice. Nekdy se provádí tzv. elektrická kardioverze, kdy je správny srdeční rytmus obnoven pomocí elektrického výboje. Nejnovější metodou, která se velmi dynamicky rozvíjí, je tzv. radiofrekvenční ablace, při které je katetrizačním přístupem izolováno ložisko, ze kterého fibrilace síní vzniká. Tímto zákrokem je možno na dlouhou dobu obnovit normální srdeční rytmus.

  • Eliška

    může člověk s nemocným srdcem pít kávu a sportovat?

  • Kardiolog Petr Janský

    Záleží na tíži srdečního onemocnění a jeho typu. Je to velmi individuální. Při řadě lehčích srdečních onemocnění je možno kávu pít v podstatě bez omezení. Také fyzická či rekreační sportovní aktivita je často možná. O vhodnosti sportování je však nutno se poradit s ošetřujícím lékařem.

  • Mathius

    Testují se nové léky v kardiologii i v Česku? A co je podle vás největší naděje pro kardiologické pacienty?

  • Kardiolog Petr Janský

    Nové kardiologické léky se u nás testují již řadu let. Do budoucna by asi největší nadějí pro pacienty s nemocným srdcem bylo zavedení léčby pomocí kmenových buněk, které by mohly pomoci regenerovat poškozený srdeční sval. K tomu je však zatím bohužel ještě daleko.

  • Karel

    Osobně jsem pane doktore léčen na arytmii lékem Cordarone.Beru 5 dní v týdnu.Potíž je v tom,že letní měsíce trávím mimo slunce a v lepším případě mi naskáče vyrážka.Existují postupy léčby i jinak než léky a proč se k takové léčbě nedostane obyčejný člověk.

  • Kardiolog Petr Janský

    Tento lék je možno nahradit některými jinými léky. Je třeba se poradit s ošetřujícím lékařem. Je také možno uvažovat o tzv. katetrizační radiofrekvenční ablaci, což je metoda, která se bouřlivě rozvíjí a je u nás již dostupná na několika pracovištích.

  • Vladimír MATES

    Pane doktore, co způsobuje nepravidelně se opakující stavy, kdy se mi motá hlava a jakoby vůbec necítím tep a bušení srdce a je to nějak jako stažené v krku, takový tlak a hlavně blbě se při tom dýchá. Pak je po nějakém čase (klidně až do 3 - 5 minut) jeden takový silnější znatelný tlukot srdce, rozjede se to lépe a už se to není tak hrozné a lépe se i dýchá. Často mi pomáhá sklonění hlavy dolů k pasu nebo studený obklad. Je to náznak nějaké choroby srdce?

  • Kardiolog Petr Janský

    Vaše obtíže mohou být způsobeny poruchou srdečního rytmu. Mozných pricin je mnoho. Muze být přítomna i vrozená dispozice. Je třeba se obrátit na odborného lékaře – kardiologa, který zajistí potřebná vyšetření a případnou léčbu.

  • Adam M.

    Dobrý den pane doktore. Je mi 35 let a léčím se s arteriální hypertenzí 15 roků, t.č. sedmi kombinace. V poslední době byla zjištěna paroxysmální FiS s rychlou komorou odpovědí. Mám lehčí prolaps mitrální chlopně a dilatovanou LK. Byla mi doporučena renální denervace a poté eventuelně katetrizační ablace. Zatím váhám, nevím pořádně do čeho jdu. Je nějaká šance, že arytmie sama zmizí? Souvisí nějak s hypertenzí? Pokud zákroky nepodstoupím, co se může stát?
    Děkuji. Adam Mašek

  • Kardiolog Petr Janský

    Souvislost mezi hypertenzí a fibrilací síní existuje. Hypertenze je nejčastějším rizikovým faktorem pro vznik fibrilace síní. Oba vámi zmíněné zákroky vám mohou výrazně pomoci. Arytmie může po úspěšné ablaci vymizet. Po renální denervaci může poklesnou potřeba užívat tak velké množství léků.

  • Jarmila

    Dobrý den, trpím fibrilaci síní, poslední aritmie trvala 12 hodin, léčím se, beru Betaloc, rytmonorm, je mi 78 let, jak je pro mne nebezpečná úprava, která se provádí tříslem o které jsem slyšela. Děkuji

  • Kardiolog Petr Janský

    Léčba katetrizačním přístupem přes tříslo, tzv. radiofrekvenční ablace je metoda poměrně bezpečná a dnes již rutinně prováděná. O její vhodnosti ve vašem případě musí rozhodnout odborník – arytmolog.

  • DAYD

    Mám zřejmě arytmii, ale stává se to pouze v noci před spaním, proč zrovna v tuto dobu?

  • Kardiolog Petr Janský

    Arytmie se mohou vyskytovat v různou denní dobu, často i před usnutím nebo v noci, jako ve vašem případě. Souvisí to s řadou individuálních faktorů ve vašem životním stylu i s vrozenými dispozicemi.

  • DM

    Jak lze ze strany pacienta ovlivnit srdeční arytmii - k horšímu a k lepšímu?

  • Kardiolog Petr Janský

    Pacient může výskyt srdečních arytmií do jisté míry snížit dodržováním správné životosprávy, dodržováním doporučení ošetřujícího lékaře, pravidelným užíváním předepsaných léků. Stejně tak je možno arytmii zhoršit, pokud se chováme opačným způsobem.

  • Dotaz

    Jak kvalitní jsou podle Vás léky - Sandonorm, Betaxa a Lokren?

  • Kardiolog Petr Janský

    Uvedené léky patří do skupiny tvz. betablokátorů, léků, které snižují rychlost srdečního tepu a snižují krevní tlak. Jedná se o osvědčené a kvalitní léky, které je však třeba používat pouze v případech, kdy jsou vhodné. To musí posoudit ošetřující lékař.

  • Dotaz

    Může úspěšně odoperovaná koarktace aorty způsobovat arytmii?

  • Kardiolog Petr Janský

    U pacientů po operaci pro koarktaci aorty se arytmie mohou vyskytovat. Souvisí to nejspíše s poškozením srdečního svalu, které vzniklo díky přítomnosti koarktace ještě před operací.

  • Vladimír

    Jak poznám, že mám srdeční arytmii?

  • Kardiolog Petr Janský

    Arytmie mohou mít mnoho příznaků, nejčastěji a nejtypičtěji pocit nepravidelné nebo zrychlené srdeční činnosti. Srdeční tep však může být také naopak zpomalen na příliš nízké hodnoty. Řada příznaků při arytmiích je pomerně nespecifická (tj. může být přítomna i při jiných onemocněních). Může se vyskytnou únava, snížená tělesná výkonnost, zadýchávání, motání hlavy i poruchy vědomí.

  • Ivan kutil

    Onemocnění: nestabilní angina pectoris, hypertenze - věk 66. Léky: concor cor 5 mg, piramil 5 mg, zorem 2,5 mg, godasal, sortis 20 mg.
    Tk cca 130/75, cholesterol a váha v normě. Bývalý sportovec - běh na lyžích. Zima lyže do 20 km/den, léto manuální práce, ale vždy denně kolo, ne po silnici jenom po lesních cestách, cca 25 km/ den nebo chůze cca 8 km/ den. Dále jenom zkratkovitě: bolesti u srdce naprosto ustaly, pravidelně již rok piji čaj z květu a listu hlohu obecného. Otázka: Váš názor na léčebné účinky hlohu. Děkuji Kutil.

  • Kardiolog Petr Janský

    Léčebné účinky hlohu jsou z hlediska srdečních onemocnění zanedbatelné.

  • Olca

    Dobrý den,pane doktore,maminka,68 let, má ischemickou chorobu srdeční,měla menší infarkt,před dvěmi lety.Nyní se cítí dobře.Je silně obézní a má diabetes.Může s takovou diagnozou letět letadlem cca 2,5 hodinový let ?Děkuji předem za odpověď.

  • Kardiolog Petr Janský

    Pokud nejsou přítomny ještě další zdravotní problémy, může letět zcela bez obav.

  • jenicek

    Za kolik desetiletí si myslíte, že z lékařství zmizí dávno vyvrácené resp. nikdy nedokázané stále populární nesmysly o soli zvyšující tlak, škodlivosti nasycených tuků nebo o škodlivosti (dietárního) cholesterolu?

  • Kardiolog Petr Janský

    Souvislost mezi nadměrným příjmem chloridu sodného ve stravě a vysokým krevním tlakem a souvislost mezi vysokou hladinou určitého typu cholesterolu v krvi a rizikem rozvoje aterosklerózy je nepochybná.

  • Antonín

    Dobrý den,
    je dušnost hlavním projevem onemocnění srdce? Stává se mi, že se snadno zadýchám, v noci mne někdy probouzí "pískání", nobo "bublání" v plicích. Byl jsem na vyšetření na plicním, ale tam shledali vše v pořádku. Chodím i na kontroly se s srdcem a vše je až na malé změny v pořádku (užívám 1x denně Simepar, tlak mívám 135až145/80až84). Pravdou je, že léta nesportuji, v poslední době jsem se zpravil asi o deset kilo, většinou sedím u PC a pracuji.
    Děkuji za odpověď.

  • Kardiolog Petr Janský

    Dušnost je jedním z nejčastějších projevů srdečních onemocnění, ale zdaleka ne jediným. Může být způsobena řadou jiných faktorů, třeba právě tělesnou nadváhou.

  • Tereza

    Dobrý den, jaká jsou nejčastěšjí srdeční onemocnění, které nás mohou postihnout? dá se onemocněním srdce nějak předcházet?

  • Kardiolog Petr Janský

    Nejčastějším onemocněním srdce je ischemická choroba srdeční, jejíž nejobávanější komplikaci je infarkt myokardu. Onemocněním srdce se dá velmi účinně předcházet zdravou životosprávou - nekouřit, dodržovat správné složení stravy, pravidelně cvičit, udržovat si normální tělesnou váhu, nepít alkohol ve větším množství.

  • Honza D.

    Dobrý den pane doktore, souvisí nějak kouření se srdečními onemocněními a fibrilací síní? Jsem silná kuřák a lékař mne varoval před rizikem srdečních onemocnění, mne ale přijde, že to spolu nesouvisí.

  • Kardiolog Petr Janský

    Souvislost mezi výskytem onemocnění srdce a kouřením je bohužel prokázána zcela nesporně.

  • Kamila

    Dobrý den, pane doktore, jaká je léčba fibrilace síní. Hrozí nějaká závažná rizika pokud je léčba zanedbávána. Mému manželovi lékař diagnostikoval fibrilaci síní, on ae nemoc bere na lehkou váhu a neléčí se. Děkuji za odpověď.

  • Kardiolog Petr Janský

    Nejzávažnějším rizikem při fibrilaci síní je mozková mrtvice. Toto riziko je výrazně sníženo, pokud pacient užívá léky na snížení krevní srážlivost. Pokud je lékař předepíše, je velmi důležité, aby byly užívány správným způsobem, bez svévolného přerušování.

Foto: Archiv Petra Janského




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 06/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov