Chat s odborníkem
Máte problémy s klouby? Ptejte se ortopeda Reného Mostera

05.06.2013 18:00

V posledních letech se do praxe dostávají nové postupy a léčby kloubní artrózy. Podle lékařů je to nová naděje pro pacienty, kteří dosud mohli pouze používat léky tlumící bolest či oddalující degenerativní proces, anebo podstoupit náhradu vlastního kloubu umělým. Jakým způsobem lze v současnosti artrózu léčit? Jak si vybrat správnou léčbu? A proč problémy s klouby postihují i mladé pacienty? Na tyto a další otázky odpovídal lékař René Moster.

Ortoped René Moster vystudoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Většinu svého profesního života, v letech 1975 – 2010, působil na I. Ortopedické klinice Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Celých 20 let přitom zastával pozici primáře této nemocnice a dva roky post zastupujícího přednosty. Pracoval také jako lékař vrcholových sportovců, mj. u hokejového oddílu HC Kometa Brno a jako šéflékař fotbalového oddílu FC BOBY Brno. Od roku 2010 vede nestátní zdravotnické zařízení Revmacentrum MUDr. Mostera, kde se specializuje zejména na neinvazivní léčbu pohybového aparátu pomocí kmenových buněk.

Chat

  • Miluška

    Dobrý den, sestře jste aplikoval kmenové buňky, ačkoli měla artrózu III. až IV. stupně. Léčba pochopitelně nezabrala. Cena této léčby byla okolo 30 tisíc. Pak jste ji po roce nabídl náhradu kloubu novou metodou - celkem 40 tisíc (20tisíc cena kloubu, 20 tisíc cena ubytování ve vaší soukromé nemocnici). Na operaci šetří. Otázka na vás: je etické nabízet seniorovi drahou a v jeho případ neúčinnou léčbu kmenovými buňkami?

  • Ortoped René Moster

    Ohradil by se proti Vaší dikci, že léčba artrózy u III.- IV. pochopitelně nezabrala. Léčba kmenovými buňkami je určena zejména pro vyšší stupně kloubního poškození, kdy pomocí kmenových buněk se vytváří nová vrstva chrupavky na poškozeném kloubním povrchu. Tím se prodlužuje životnost kloubu. Nicméně v medicíně nic nelze garantovat exaktně na 100%, lze jen předpokládat účinek nebo úspěšnost léčby. Na druhou otázku, co se týká nabídky umělé kloubní náhrady: Lze samozřejmě provést operaci umělou kloubní náhradou standardě bezplatně v rámci všeobecného zdravotního pojištění na kterémkoli spádovém ortopedickém pracovišti. Operace umělé kloubní náhrady a standardní pobyt na lůžku je hrazen z veřejného zdravotního pojištění a je zdarma. Pacientem hrazený nadstandard je ubytování a případné součásti umělé kloubní náhrady, eventuálně operace nadstandardní technikou operačního výkonu. Je jen na rozhodnutí pacienta, jak se bude léčit. V Revmacentru pacient dostane vždy komplexní informace a nabídku možnosti řešení. Zda zvolí standardní či nadstandardní řešení, je jen na jeho rozhodnutí.

  • DM

    Jakého znáte nejmladšího pacienta s problémy s klouby?

  • Ortoped René Moster

    Bohužel při některých zánětlivých onemocněních, zejména revmatických, jsou klouby poškozeny již v útlém věku. Dále záleží na geneticky dané kvalitě chrupavky a způsobu zátěže kloubu. Nicméně již od 20.-30. roku věku již postupně dochází k postupnému stárnutí a opotřebení kloubních chrupavek. Závisí to tedy na způsobu zátěže kloubu. Výjimka samozřejmě je poúrazové poškození kloubního povrchu.

  • DAYOFD

    Co některé sporty, jak dávají kloubům zabrat?

  • Ortoped René Moster

    Některé sporty opravdu „dávají kloubům zabrat“. Jsou to ty sporty, které přetěžují nosné klouby nebo klouby při sportu dělají nefyziologické (nadměrné) pohyby. Záleží na stupni sportovní zátěže. Přiměřená sportovní aktivita je jistě kloubům prospěšná, což nelze říci pro vrcholové sporty. Jistě doskoky, dopady, zátěž kloubů břemeny (činky) kloubům neprospívá.

  • Alena

    Jak výživa může ovlivnit problémy sklouby?

  • Ortoped René Moster

    Stravou lze těžko ovlivnit výživu kloubu. Chrupavka kloubu není, na rozdíl od jiných částí těla, vyživována krví, ale nitrokloubní tekutinou, synoviálním mokem – kloubním mazem. Stravou ale lze ovlivnit zátěž kloubu – obezita nebo tělesná nadváha kloubům vysloveně škodí

  • PM

    Jaké všechny nové postupy a léčby kloubní artrózy nyní jsou?

  • Ortoped René Moster

    Léčba kloubní artróza je jednak konzervativní – zachování stávající poškozené kloubní chrupavky – jsou to jednak celkově podávané léky ovlivňující kloubní artrózu (SYSADOA). Pozor – nezaměňovat s potravinovými doplňky dle reklamy v médiích. Dále je možnost nitrokloubní aplikace preparátů kyseliny hyaluronové buď jednorázově nebo v sériích, dle kvality preparátu, injekční léčby přímo do poškozeného kloubu. Nejefektivnější je léčba vedoucí k regeneraci nebo obnově kloubního povrchu. Regeneraci chrupavky podporují růstové faktory z krevních destiček v krevní plazmě (metoda PRP – Platelet Rich Plasma). Nejúčinnější je přímo obnova kloubních povrchů buněčnou terapií – léčba kmenovými buňkami Více o komplexní léčbě artrózy je v Diskuzním fóru Revmacentra/ Léčba kmenovými buňkami / Úloha a efekt biologické léčby kmenovými buňkami a aktivovanou krevní plazmou v léčbě kloubní artrózy : http://www.revmacentrum.cz/forum/vi...

  • Pavel Kolář

    Rád bych položil trochu obecnější otázku. Kvůli svým několika zraněním, dvěma těžšího rázu, jsem měl možnost poznat celou řadu ortopedů a mj. jsem strávil hodně času (let) rehabilitacemi. Čím to, že se názory ortopedů na povahu zranění, léčení, rehabilitaci a následky často dost liší? Takové rozdíly jsem nezaznamenal u žádné jiné lékařské specializace. Podobnou zkušenost mají i někteří mí známí, takže to asi není jen můj osobní dojem.

  • Ortoped René Moster

    Každý lékař má své metody a postupy. Někdo je zaměřen konzervativně, jiný radikálně. Vždy ale musí být stanovena diagnóza a dle toho způsob léčby. Často se setkávám s tím, že je doporučována rehabilitace, aniž je přesně stanovena diagnóza pacienta.

  • Hana Homolková

    Pane doktore,nemohu najít lékaře,kterého by skutečně zajímal můj zdravotní stav.Skutečně.Lékařům věřím.Zánětlivé onemocnění hlezen,a jiné,mnohé by bylo asi přesnější,chodím s 1,5 roku starou MR,absolvovala sem injece kolagenu,kdy jsem až do té příští velmi intenzivně chladila postiženou nohu,abych vůbec mohla alespoň doma chodit bez berlí.Aplikace Suplasynu,každá za velice slušné peníze,pravda,pomohla na nějaký čas.Nohy oteklé,levá víc.Chtěla bych najít lékaře,který se zamyslí,vysvětlí mi,co mohu já udělat,jak může pomoci on mně.Přečte si i starší záznamy jiných lékařů a pokusí se znovu mně postavit na nohy tak,abych se dokázala posttarat o sebe,svého muže,občas pohlídat vnoučata,prostě žít samostatně a pokud možno plnohodnotně.Zatím mi to nějak nejde,jsem po mnoha letech na tom čím dál hůř.Špatně se "nahazuje" člověk v 62 letech,ale já moc bych ráda.Děkuji Homolková

  • Ortoped René Moster

    Zánětlivé onemocnění hlezen je zřejmě u Vás dáno kloubním opotřebením – artrózou. Léčba , kterou uvádíte je vedena, dle mého mínění, správně, mj. i nitrokloubní aplikací kyseliny hyaluronové. Tato léčba je zdravotními pojišťovnami rezervována s částečnou úhradou jen pro léčbu artrózy kolenních kloubů. Při podání do jiných kloubů se ze zdravotního pojištění se tato léčba nehradí. Jinak si můžete zvolit odborného lékaře, který se Vám bude věnovat, dle své volby. Je svobodná volba lékaře.

  • Jana Ligocká

    Mám synovce. Je mu 34 let. Již asi zhruba 6 let trpí bolestmi kolene.
    V posledních 2 letech má obrovské bolesti, které nyní přešly i do kloubu v rukou. Navštívil specialistu v nemocnici v Třinci. Dostával léky a nyní poslední sdělení bylo, že pan doktor neví co mu je. Synovec si sám nechal udělat odběr krve pro vyšetření, zda nemá boreliózu.

  • Ortoped René Moster

    Při postižení několika kloubů zánětem je pole pro obor revmatologie. Když kolega neví, co s pacientem má dělat, nechť jej odešle na specializované pracoviště. Odborný lékař zvolí, které vyšetření ke zjištění příčiny se má udělat.

  • Petr Raba

    Dobrý den,
    jsem 5 týden po operaci Halux rigidus se silně artrózou zničeným koubem
    /breviační chevron osteotomie/, ani po pěti týdnech neustupuje otok v
    oblasti rány a nártu, je to normální průběh? Přispěje ke snížení otoku
    rehabilitace?
    Děkuji

  • Ortoped René Moster

    Po operaci trvá stabilizace kloubů přednoží až 3 měsíce nebo i déle. Trpělivost je plně na místě

  • Janina

    mám velké bolesti kloubů na šlapce nohou, někdy i prstů rukou, kloby jsou ztuhlé a nateklé a špatně se mi chodí nebo ovládají prsty, tzv. nešikovné ruce.Děkuji

  • Ortoped René Moster

    Vaše potíže jsou k vyšetření pro obor revmatologie. Objednejte se nejlépe k těmto odborným lékařům.

  • Milan

    Dobrý den, lze zastavit postupující opotřebení chrupavky v důsledku artrozy ?

  • Ortoped René Moster

    Odpověď je uvedena v předchozích dotazech. Jde o léčbu konzervativní k záchově chrupavky nebo léčba k její regeneraci.

  • Zdeňka

    Dobry den chtela jsem se zeptat mam artrozu 2-3 stupne posledni dva mesice ce me to zhoršilo bolli me prsty na rukou ze nemuzu v noci spat a rano je mam ztuhle i kotniky u nohou muzete me poradit nejakou lecbu? Lekar me predepsal biofenac ale vubec me to nepomaha. Dekuji

  • Ortoped René Moster

    Léčba na dálku zásadně vhodná není. Radu Vám tedy nedám. Je nutno přistoupit individuálně ke každému pacientovi a dle průběhu reakce na léčbu zvolit nejvhodnější léčebný postup.

  • Martina

    Jakou funkci maji kmenove buňky u artrozy a jaka je jejich uspesnost? Dekuji

  • Ortoped René Moster

    Kmenové buňka jsou jakýmisi univerzálními opraváři. Při kontaktu s poškozenou tkání se kmenové buňky mění v tu tkáň, která je poškozena . U pohybového aparátu – šlachy, svaly, vazy, chrupavky a kost. Transformace a růst nových tkání je ale postupné. Úspěšnost závisí na typu a stupni poškození. Úspěšnost je obecně udána od 80-90%. Více na našich webových stránkách.

  • Janina P.

    Dobrý den,
    mám zborcené příčné klenby nohou. Vložky už nepomáhají, bolesti při chůzi i stání. Jak to řešit dále? Je mi 62let.
    Děkuji předem za odpověď.
    J.

  • Ortoped René Moster

    Léčba je individuální konzervativní i chirurgická. Léčbu zvolí dle potíží pacienta odborný lékař ortopéd.

  • Marie Horáková

    Dobrý den!
    Kmenové buňky získáváte z krve nebo z tuku pacienta? Na základě čeho se rozhodujete, které použijete? Je léčba úspěšnější pokut se aplikují kmenové buňky z krve i tuku?
    Děkuji za odpověď.

  • Ortoped René Moster

    Kmenové buňky k léčbě pohybového aparátu lze získat jak z kostní dřeně, tak i z tukové tkáně. Je prokázáno, že tuková tkáň obsahuje několikanásobně (řádově) vyšší procento kmenových buněk než kostní dřeň, současně jsou v tukové tkání obsažené tzv. mesenchymální kmenové buňky (MSC – Mesenchymal Stem Cells) odpovědné za regeneraci pohybového ústrojí. Navíc je tuková tkáň snadno dostupná. Léčbu kmenovými buňkami z tukové tkáně lze dělat v místním znecitnění ambulantně bez nutnosti hospitalizace nebo pobytu na lůžku.

  • Simona

    Vážený pane doktore,umíte potlačit rozvinutý druhý stupeň Bechtěrevovi nemoci? Manželovi vyskakují žebra,kyčle.. denně musí hodiny cvičit. biologická léčba není pro něj vhodná. Dá se s touto nemocí bojovat a zlepšit kvalitu života? Děkuji Vám za odpověď

  • Ortoped René Moster

    Ankylozující spondylitída – AS - (Bechtěrevova nemoc) je trvalé systémové zánětlivé onemocnění celkového pohybového aparátu. Trvale lze zánětlivé projevy tlumit farmakologickou či biologickou léčbou a pohyb udržet soustavným tělesným cvičením a plaváním. Tedy držet onemocnění „pod kontrolou“. Vyléčení AS neexistuje.

  • Franta Otázkář

    Dobrýho vodpoledne přeju. Řiká se, že kloubaři jsou srdcaři. Co je na tom pravdy?

  • Ortoped René Moster

    Existuje klinická studie, která udává, že pacienti se systémovým zánětlivým onemocněním mají zvýšené kardiovaskulární riziko - tedy postižení oběhového systému.

  • hanka Z.

    Dobrý den,pane doktore,po úrazu na lyžích letos v březnu a následné artroskopii mi byla zjištěna subtotální ruptura předního křížového vazu.Plastika prý podle toho,jak bude koleno stabilní..Je mi 37 let.Máte stejný názor nebo byste doporučil plastiku?Chci rekreačně lyžovat,koleno je zatím stabilní,menisky a chrupavku jsem měla nepoškozenou.Jaký máte na toto názor?Děkuji moc za odpověď a přeji hezký zbytek dne..

  • Ortoped René Moster

    Nestabilitu kolenního kloubu lze řešit jednak konzervativně – stabilizací kloubu kvalitní ortézou (nejlépe čtyřbodová), nebo plastikou vazů. Důležité je udržet dobrý svalový korzet kolenního kloubu. Zda-li bude stav vyhovovat bez operace, či ne rozhodne čas. Ve věku do 40 let, pokud kloub není opotřeben artrózou, je do budoucího osudu kloubu vždy výhodnější stabilizace plastikou.

  • Petr Cech

    Dobry den,

    jiz nekolik let trpim bolestmi kloubu pri kazdem kroku, mam lehke otoky na horni strane kloubu na obou palcich u nohou. Je to priznak artrozy ?

    Dekuji za odpoved.

    Petr Cech

  • Ortoped René Moster

    Ano, s vysokou pravděpodobností se může jednat o opotřebení základního kloubu palce - ztuhlý palec, neboli - hallux rigidus. Léčba je operační.

  • Roman Petr

    Dobrý den,
    zajímá mne Váš názor na vhodnost užívání různých potravinových doplňků na klouby, které často vidíme v reklamách, jak je to s jejich účinností? Nejsou to jen vyhozené peníze?
    Děkuji.

  • Ortoped René Moster

    Rozdíl mezi potravinovým doplňkem a léčivem je ten, že u léčiva musí být prokázán vědeckými metodami a studiemi skutečný pozitivní účinek na ovlivnění choroby. Potravinové doplňky jen nesmí škodit zdraví. Jestli jsou účinná či ne – toť otázka. Jejich účinek tedy není objektivně prokázán. Dále na léčiva dle etického kodexu se nesmí dělat reklama. Tak lze snadno rozpoznat co léčivo je a co je potravinový doplněk. Navíc jsou léčiva k pozitivnímu ovlivnění průběhu kloubní artrózy v účinné formě vázána na předpis odborného lékaře oboru ortopedie nebo revmatologie.

  • Jiří Prokopec

    Dobrý den.Jsem již dva roky po TEP kyčle a stále mám bolesti jak kyčle tak hýžďových svalů.

  • Ortoped René Moster

    Bohužel, na to Vám odpoví pouze Váš operatér.

Foto: archiv

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Praskání kloubů.

Křupnutí
Praskání kloubů způsobuje tekutina v kloubu, zjistili vědci

Jde o záhadu, která vědce mátla více než sto let, ale nyní, jak se zdá, jí konečně přišli na kloub. více

Podle odborníků přibývá aktivních osmdesátníků.

Aktivní důchodci
V ordinacích ortopedů přibývá seniorů s úrazy ze sportu

V ordinacích ortopedů přibývá pacientů nad 60 let, kteří utrpěli úraz při sportu. Dřív tvořili většinu pacientů senioři, kteří měli potíže s klouby kvůli věku.... více

Artróza může postihnout i krční obratle.

Nemoc kloubů
Osteoartróza ohrožuje i mladé. Stačí špatný sport

Původní zpráva I když se lidé často domnívají, že osteoartróza (revma) je problémem hlavně starých lidí, toto onemocnění kostí může postihnout i mladé. Nemoc může způsobit... více

Revmatoidní artritida postihuje lidi všeho věku.

Paralyzující onemocnění
Biologická léčba dokáže zastavit revmatoidní artritidu

Původní zpráva Na 12. října připadá Světový den artritidy. Toto chronické onemocnění postihuje přibližně jedno procento populace bez ohledu na věk a značně snižuje kvalitu... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov