Těžko po grilování? Jak předejít nafouklému břichu i pálení žáhy

Zdraví
19. 8. 2025 14:30

Slunce, přátelé a lákavá vůně z grilu – co víc si přát? Grilování je oblíbený společenský rituál, při kterém si chceme dopřát a vypnout. Jenže často se po takové akci místo pohody dostaví nafouklé břicho, pocit těžkosti, křeče nebo pálení žáhy. Proč?

Grilované dobroty zatěžují trávení

Grilované maso je obvykle tučné, silně kořeněné a jíme ho v kombinaci s omáčkami, pečivem, alkoholem a sladkostmi. Navíc často jíme pozdě večer, ve stoje nebo na cestách mezi talíři a rychle. Takové podmínky jsou pro naše trávení výzvou. Tělo zpracovává potravu pomaleji, žaludek se překyselí, střeva protestují a nám je jednoduše těžko. 

Jak grilovat s lehkostí? 

Abychom si mohli grilování vychutnat bez následků, je dobré myslet na pár věcí předem: 

  • Jezte v klidu. Sedněte si, udělejte si čas, jídlo si opravdu užijte. Tělo lépe tráví, když není ve stresu. 
  • Oblékněte si pohodlné oblečení. Vyhněte se těsným džínům nebo pásku, který tlačí na břicho. I tím můžete předejít nepříjemnostem. 
  • Mějte po ruce vhodné pomocníky. Pokud občas míváte potíže s trávením, mějte vždy po ruce přípravky, které Vám uleví od potíží.  

Pomoc z přírody

Na potíže s trávením jako je nadýmání, bolesti a křeče břicha nebo pocit plnosti může pomoci karmi­nativum Gaspan. Obsahuje mátu peprnou a kmín, které se již po staletí používají k úlevě od zažívacích potíží. Pokud vás potíže s trávením trápí pravidelně, vezměte si jednu kapsli zhruba 30 minut před jídlem a ulevíte svému zažívání dřív, než se objeví problémy. Tobolka je odolná vůči agresivnímu prostředí žaludku, kterým prochází neporušená a rozpouští se až ve střevě a působí tak proti příznakům právě tam, kde se vyskytují. Po těžkém jídle, alkoholu nebo třeba sladkém může přijít pálení žáhy. V tom případě je dobré mít po ruce Reloxan. Kromě minerálních solí, které neutralizují nadměrnou žaludeční kyselinu obsahuje i extrakt z opuncie, která chrání a zklidňuje poškozenou sliznici žaludku a jícnu.

Grilování nemusí být strašákem pro naše trávení. Když se připravíme, zvolíme lehčí přílohy, jíme v klidu a případně sáhneme po pomoci z přírody, můžeme si slunečné dny užít bez trápení a s lehkostí. 

Autor: PR ČLÁNEKFoto: Shutterstock

Další čtení

Kvalita "kohoutkové" vody je v Česku jedna z nejlepších v Evropě. Je to ryze pitná voda - ilustrační foto

Pražané jsou rozumní. 91 procent jich pije kohoutkovou vodu, většina denně

Zdraví
15. 8. 2025
ilustrační foto

Recept na vedro? Pijte jen vodu a střídejte s minerálkou. Kafe a alkohol ne

Zdraví
13. 8. 2025
ilustrační foto

Žloutenka je letos hit, pozor na ni. Lékaři zachytili rekordní čísla

Zdraví
Aktualizováno: 11. 8. 2025 13:46

Naše nejnovější vydání

TÝDENInstinktSedmičkaINTERVIEWTV BARRANDOVPŘEDPLATNÉ