Těžko po grilování? Jak předejít nafouklému břichu i pálení žáhy

Zdraví
19. 8. 2025 14:30

Slunce, přátelé a lákavá vůně z grilu – co víc si přát? Grilování je oblíbený společenský rituál, při kterém si chceme dopřát a vypnout. Jenže často se po takové akci místo pohody dostaví nafouklé břicho, pocit těžkosti, křeče nebo pálení žáhy. Proč?

Grilované dobroty zatěžují trávení

Grilované maso je obvykle tučné, silně kořeněné a jíme ho v kombinaci s omáčkami, pečivem, alkoholem a sladkostmi. Navíc často jíme pozdě večer, ve stoje nebo na cestách mezi talíři a rychle. Takové podmínky jsou pro naše trávení výzvou. Tělo zpracovává potravu pomaleji, žaludek se překyselí, střeva protestují a nám je jednoduše těžko. 

Jak grilovat s lehkostí? 

Abychom si mohli grilování vychutnat bez následků, je dobré myslet na pár věcí předem: 

  • Jezte v klidu. Sedněte si, udělejte si čas, jídlo si opravdu užijte. Tělo lépe tráví, když není ve stresu. 
  • Oblékněte si pohodlné oblečení. Vyhněte se těsným džínům nebo pásku, který tlačí na břicho. I tím můžete předejít nepříjemnostem. 
  • Mějte po ruce vhodné pomocníky. Pokud občas míváte potíže s trávením, mějte vždy po ruce přípravky, které Vám uleví od potíží.  

Pomoc z přírody

Na potíže s trávením jako je nadýmání, bolesti a křeče břicha nebo pocit plnosti může pomoci karmi­nativum Gaspan. Obsahuje mátu peprnou a kmín, které se již po staletí používají k úlevě od zažívacích potíží. Pokud vás potíže s trávením trápí pravidelně, vezměte si jednu kapsli zhruba 30 minut před jídlem a ulevíte svému zažívání dřív, než se objeví problémy. Tobolka je odolná vůči agresivnímu prostředí žaludku, kterým prochází neporušená a rozpouští se až ve střevě a působí tak proti příznakům právě tam, kde se vyskytují. Po těžkém jídle, alkoholu nebo třeba sladkém může přijít pálení žáhy. V tom případě je dobré mít po ruce Reloxan. Kromě minerálních solí, které neutralizují nadměrnou žaludeční kyselinu obsahuje i extrakt z opuncie, která chrání a zklidňuje poškozenou sliznici žaludku a jícnu.

Grilování nemusí být strašákem pro naše trávení. Když se připravíme, zvolíme lehčí přílohy, jíme v klidu a případně sáhneme po pomoci z přírody, můžeme si slunečné dny užít bez trápení a s lehkostí. 

Autor: PR ČLÁNEKFoto: Shutterstock

Další čtení

ilustrační foto

Znáte Klausovo: „Oteplování nevidím“? Ve Španělsku zabíjelo dvakrát víc

Zdraví
2. 10. 2025
ilustrační foto

Nepodceňujte zápal plic. Ročně zabije až 3000 lidí. Jak ho poznat?

Zdraví
Aktualizováno: 2. 10. 2025 15:16
ilustrační foto

Na chřipku se umírá víc než na autonehody. Chránit se dá očkováním. PŘEHLED

Zdraví
Aktualizováno: 1. 10. 2025 17:29

Naše nejnovější vydání

TÝDENInstinktSedmičkaINTERVIEWTV BARRANDOVPŘEDPLATNÉ