Jak poznat dobré pivo? Kde se můžeme v oblasti piva vzdělávat? A proč pivo není jen o vysedávání v hospodě? Odpovídal Petr Hána v pondělí 5. 12. 2022 od 12.00

Chat je uzavřený05.12.2022 12:00

Spoluzakladatel Sládkovy akademie Petr Hána.

Náš národní nápoj, který si s radostí vychutnává řada z nás. Řeč je o pivu. To však v obchodech i restauracích najdeme v různé kvalitě. Jak poznat dobré pivo a kdy jej můžete hospodskému vrátit? A kde se můžeme v oblasti piva vzdělávat a získávat nejnovější informace? A proč pivo není jen o vysedávání v hospodě se stále plným půllitrem? Odpovídal spoluzakladatel Sládkovy akademie Petr Hána v pondělí 5. 12. 2022 od 12.00.

Petr Hána pracoval na různých pozicích v gastronomii a jeho vášní se stalo pivo. Brzy pochopil, že piva se u nás sice vypije hodně, ale úroveň znalostí je nízká. Spoluzaložil Sládkovu akademii, aby pivním nadšencům i znalcům pomáhal stát se pivními sommeliery. Akademie nabízí kurzy na nejrůznější témata za účelem osvěty ohledně piva a kultury s ním spojené. Účastníci si na kurzech mohou i vlastní pivo uvařit nebo proniknout do světa pivního sommeliérství.

Chat

  • SK

    Mělo by podle Vás být na každém pivu (plechovka, láhev) to, že může být nebezpečné z důvodu toho, že jde o alkoholický nápoj?

  • Host chatu

    Jednoznačně. ČR patří mezi země s mimořádně vysokým počtem alkoholiků, tváříme se, že problém neexistuje. Třeba v Praze (a v jiných českých městech to bude podobné) jezdí celé tramvaje obalené reklamou na alkohol. To je myslím hodně za hranou. Jako v mnoha jiných věcech jsme za vyspělým světem pozadu.

  • DENMARK

    Existují opravdu piva bez alkoholu? - v nealkoholických pivech vždy bylo trochu alkoholu...

  • Host chatu

    Určitá fyziologická hladina alkoholu v těle může být normální, aniž bychom alkohol požili, proto se na výsledky do 0,2 promile pohlíží jako na negativní. Nealkoholická piva jsou legislativně omezena do 0,5 promile. To tělo při pití prakticky okamžitě odbourá. Možná ale v nějakém nealko pivu nejdete i skutečnou nulu. Žádná česká značka mě teď nenapadá.

  • ANTI

    Co říkáte na toto? "Český národní nápoj je pivo, česká národní slabost je další pivo."

  • Host chatu

    Zajímavá metafora. Pořád jsme v počtu vypitých piv na hlavu první na světě. Osobně mě těší, že nejsme první v tvrdém alkoholu. Hlubší interpretaci bych raději přenechal sociologům či kulturním antropologům. Na našich kurzech učíme spíš pít na kvalitu, na vychutnání než na množství.

  • DENMARK

    Nemyslíte si, že bez piva by bylo na světě lépe?

  • Host chatu

    To lze říct o mnoha věcech. V podstatě každá věc má světlou i stinnou stránku.

  • František

    Dobrý den, některé pivovary vedle známé značky piva vyrábějí pivo taky pro privátní značky obchodních řetězců. Jedná se o to stejné pivo jen s jinou nálepkou? Nebo je složení odlišné, tudíž je i jeho cena nižší? Díky, František z Třebíče

  • Host chatu

    V zásadě jsou možné obě varianty. Jde ovšem o výrobní tajemství, které je ošetřeno smlouvou mezi pivovarem a obchodním řetězcem, a tudíž se většinou můžeme jen dohadovat. Můžete si obě piva postavit vedle sebe a degustovat.

  • Marta z Ostravy

    Proc se nedoporucuje chlemcat pivo a vino dohromady?

  • Host chatu

    Toto doporučení je diskutabilní. "Nemíchat" je základní rada. Každý však reaguje na různé alkoholické nápoje odlišným způsobem a stejně tak na jejich kombinace. Obecně platí, že pokud se k alkoholickým nápojům přijímá i dostatek vody, negativní dopady na stav konzumenta jsou mnohem mírnější, protože nežádoucí látky jsou ve větším množství vyplaveny z těla v nezměněné podobě.

  • Radek

    Jak by dopadl souboj kvality a chuti mezi černým a světlým pivem?

  • Host chatu

    Tohle je příliš obecně položené otázka, je to čistě o preferencích. Černá piva se vyrábějí stejně jako piva světlá. Používají se však tmavší (karamelové) slady, to znamená, že se slady sušily při vyšší teplotě a tím pádem do piva přechází jiné spektrum senzoricky aktivních látek. V černých pivem můžete vnímat karamelové, čokoládové či nakouřené tóny. Dřív byla všechna piva tmavá – lidé neuměli tak dokonale hlídat teplotu při sušení jako dnes.

  • Ondra

    Myslím si, že pivo bez alkoholu není pivo. Co vy na to?
    Díky za váš názor.

  • Host chatu

    Tady jde o princip výroby, v obou případech požíváte stejný postup i suroviny, jen se zbavíte / vyvarujete vzniku alkoholu. Co dělá pivo pivem? Postup a suroviny? Nebo obsah alkoholu?

  • Jana

    Dobrý den.
    Jak se liší alkoholické pivo od nealkoholického- tedy mimo alkohol?
    Díky.

  • Host chatu

    Je to stejný proces až na ten alkohol. Buď zabráníte, aby alkohol při kvašení vznikl (speciální typ kvasinek, které neprodukují ethanol), nebo pak musíte nějakým šetrným (a ekonomickým) způsobem alkohol z piva dostat.

  • Ondras

    Existují srovnávací degustace piva, tak jako u vína? A pokud ano, jsou přístupné široké veřejnosti?

  • Host chatu

    Řadu degustací děláme přímo u nás na kurzech, ostatně na degustacích jsou kurzy založeny. Na každém z kurzů degustujeme něco jiného. Čistě srovnávací degustace jsou trochu zavádějící. Když koupíte stejné pivo v různých krámech, bude mít pravděpodobně mírně odlišný senzorický profil. Pivo je křehký nápoj a na jeho vlastnostech se podepisuje řad faktorů, zejména světlo, teplota a pohyb (transport). U menších pivovarů se také bude lišit várka od várky.

  • Michal

    V čem je hlavní rozdíl mezi pivem vařeným doma (třeba u vás na kurzu) a tím od velkých pivovarů?

  • Host chatu

    Pivo je v našem vnímání hodně spojeno s průmyslovou výrobou a lidé koukají na doma uvařené pivo trochu nedůvěřivě, s despektem, jako by šlo o druhořadý produkt. Je to ale přesně naopak. V domácích podmínkách dáte produktu čas, lásku a skvělé suroviny. To je základ každé dobré gastronomie. V domácích podmínkách je těžší uvařit dobrý ležák (potřebujete více vybavení). Uvaříte ale vynikající svrchně kvašená piva, ejly.

  • Andrea

    Proč je vzdělávání v oblasti piva důležité a jak se daří dělat osvětu u nás? :) Díky za odpověď

  • Host chatu

    Velké pivovary vlastně osvětu nepotřebují, spíš by jim škodila. Pivo v zelené láhvi dobře vypadá, ale jinak je velmi náchylné na světlené vady – v zelené láhvi se rychle rozvíjí letinková pachuť, která se projevu zápachem skunka či pavilonu opic. A teď se zamyslete, kolik značek je v zeleném skle. A takhle bychom mohli pokračovat dál a dál. Protože o pivu jako spotřebitelé víme velmi málo, nic neřešíme. Poučený milovník piva, má vážný problém vybrat si pivo v supermarketu.

  • Marek

    Jsou podle vás lepší piva od menších a neznámých pivovarů nebo piva velkých jmen? A případně proč? Díky!

  • Host chatu

    To je opět velmi obecně položený dotaz. Malý pivovar může vyrobit naprosto skvělou várku a hned na to má pivo plno vad. U větších pivovarů máte jistotu, že dostáváte pivo ve zhruba stále stejné kvalitě (lepší kontrola kvality, mísení různých várek apod). Velké pivovary jedou na maximální efektivitu a často využívají metodu HGB. Velmi zjednodušeně: vaříte na vyšší koncentraci a pak zředíte, a pak dáváta další chemii, aby to se chovalo jako pivo.

  • Milan

    Proč je zrovna pivo tak populární u nás a v čem je tajemství jeho výroby, že chutná jinak než v zahraničí?

  • Host chatu

    Na tohle zjednodušení bych byl opatrný. Všude ve světe jsou skvělá piva. U nás mám dobrou historii a tradici ležáků - do značné míry jsme si ji zakonzervovali komunistickou érou. Až později k nám přišly všechny pivovarské novinky (HGB) ekonomizující výrobu, ale už jsou u nás taky.

  • Kateřina

    Jak je to s pěnou na pivu? V zahraničí se moc neuznává a u nás neexistuje, aby nebyla. Jaké jsou její výhody a jaký vliv na pivo má přítomnost/absence pěny?

  • Host chatu

    K ležáku, ke spodně kvašeným pivům plzeňského typu, patří pěna. Ke svrchně kvašeným pivům nikoli (velmi zjednodušeně). Je to hodně o pocitu, estetice, zvyku a tradici. Pěnu také dělají/nedělají výčepní kohouty. Význam pěny dnes oslabuje, už se ani na soutěžích nehodnotí.

  • Dan

    Když člověk absolvuje váš kurz, tak už si bude schopen doma uvařit pivo sám? A případně jaký typ piva? Díky

  • Host chatu

    Ano, po našem kurzu si zvládnete uvařit pivo doma. Je dobré začít svrchně kvašenými pivy (ejly), jsou technologicky výrazně jednodušší. Když získáte jistotu a bude vás to bavit, můžete zkusit ležáky.

  • Alena

    Dobrý den,

    Kdy a kde pořádáte pivní kurzy? Je možno takový kurz darovat prostřednictvím dárkového poukazu? Je možno objednat kurz objednat pro více lidí, jako tzv formu teambuildingu pro firmy?

    Děkuji

  • Host chatu

    Kurzy pořádáme v Praze a trvají vždy celý den. Probíráme teorii a degustujeme různé vzorky (různé vlastnosti piva). Ohledně teambuildingu se na nás prosím obraťte osobně.

  • Bad guy

    Jaké české pivo z velkých pivovarů je nejlepší?

  • Host chatu

    Co je nejlepší? Jak byste to definoval? Každému chutná něco jiného. A proto je tolik druhů piv a pivních stylů.

  • Tomáš

    Proč některé pivovary z jiných zemí používají u piva označení Pilsner, když Pilsner je vlastně Plzeňský, tedy český?

  • Host chatu

    Jde o definici pivního stylu - "pivo plzeňského typu", tedy spodně kvašený světlý ležák.




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 05/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov