Jak se při túrách s batohem na zádech kvalitně najíst bez zbytečné zátěže navíc? Odpovídal Radek Slabý

Chat je uzavřený04.02.2019 13:00

Radek Slabý.

Jak se při túrách kvalitně najíst a nenosit zbytečnou zátěž? Jak funguje samo ohřevný systém? Jaká jídla značka Adventure Menu nabízí? Vyberou si z nabídky i lidé s omezením ve stravování? Jak se jídla v přírodě připravují? Ptejte se Radka Slabého. Host odpovídá v pondělí 4. února od 13.00.

Radek Slabý je jedním ze dvou zakladatelů značky Adventure Menu. Ta již více než 8 let vyrábí 100% přírodní jídlo pro sportovní nadšence, kteří při svých výpravách s batohem na zádech potřebují kvalitní stravu s co nejnižší hmotností. Její sortiment se nyní rozšíří o naprosto převratnou novinku v podobě ultralehkého jídla, které bude sušené novou unikátní technologií. Díky ní si jídlo zachová přirozenou chuť domácího ručně vařeného pokrmu a jeho příprava bude nesmírně jednoduchá – jen se zalije studenou vodou a za 12 minut se díky speciálnímu systému ohřeje a zároveň rehydruje. Novinka je v tuto chvíli v předstihu k zakoupení na crowdfundingovém portálu Hithit.cz.

Chat

  • Milan

    Dobrý den, jakou používáte technologii na výrobu jídel? Máte v nabídce i něco pro vegany? Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den, pro současná jídla, která máme v nabídce používáme technologii sterilace. Pro sušená jídla, která budou v prodeji od léta 2019 používáme zcela novou technologii vakuového sušení. Tuto technologii jsme vyvíjeli přímo pro naše potřeby a výsledné jídlo má chuť i vzhled čerstvě uvařeného jídla a zachovává si všechny výživové hodnoty. Momentálně v "morkých" sterilovaných jídlech máme 2 jídla vhodná pro vegany. U sušených jídel zatím plánujeme 4 veganské recepty.

  • Zbyněk Volný

    Chápu dobře, že novinku stačí jen zalít studenou vodou a za 12 minut je jídlo teplé a připravené ke konzumaci, jak to funguje?

  • Host chatu

    V zásadě ano, ale pro tento způsob ohřevu budete potřebovat AdventureMenu Samoohřev, který se prodává zvlášť. Jedná se o sadu složenou ze samoohřevné kapsle, která reaguje s vodou a vytváří teplotu 100°C a tzv. Zipper-bagu, což je plastový sáček, který funguje jako trouba, ve které se jídlo ohřívá. Sešené jídlo tedy bude možné zalít studenou vodou, poté zipem uzavřít a vložit do tohoto samoohřevu. Za 12 minut se jídlo rehydruje a zároveň ohřeje na zhruba 50-60°C. Pro představu se můžete podívat zde na video návod: https://www.youtube.com/watch?v=yGf...

  • SOD

    Pro koho jídla značky Adventure Menu nejsou?

  • Host chatu

    To je strašně složitá otázka:) Myslím si, že každý z nás se někdy ocitl v situaci, kdy buďto neměl možnost, nebo čas si uvařit a v okolí nebyla restaurace nebo obchod. Proto si myslím, že obecně mít klidně i jen jako rezervu trvanlivé kvalitní jídlo je dobré. Konkrétně my v Adventure Menu si zakládáme na kvalitě surovin a na co nejbližší chuti, vůni a vlastnostech k domácímu jídlu. Proto možná naše jídla nejsou nejvhodnější pro ty, kterým je uplně jedno co jí a nevyžadují přírodní jídlo. S kvalitou je totiž spojená samozřejmě i vyšší cena za jídlo, než je třeba u klasické konzervy apod.

  • ANTI

    Jak funguje samo ohřevný systém?

  • Host chatu

    Samoohřevný systém funguje na principu chemické reakce mezi nehašeným vápnem a vodou. Systém se skládá ze dvou komponent 1) samoohřevná kapsle 2) Zipper-bag (velký sáček, který funguje jako trouba a ve kterém se samotný ohřev odehrává). Detailní postup můžete vidět například zde na videu: https://www.youtube.com/watch?v=yGf...

  • SK

    Nabízí Adventure Menu i pití?

  • Host chatu

    Pití v naší nabídce nenajdete. Soustředíme se vyloženě na jídlo, které bývá v přírodě daleko větší problém zajistit, než pití.

  • Ivan Lébl

    zdravím, v čem spočívá nová revoluční technologie? Jaká jídla budou na výběr, kolik mají gramů? dají se jíst rovnou z obalu?kde si mohu novinku objednat?

  • Host chatu

    Dobrý den, nová technologie spočívá v tom, že šetří 25-30% energie oproti běžně používané lyofilizaci (sušení vymražením). Povedlo se nám celý proces také zkrátit až o 4 hodiny. Výsledné jídlo má přitom stejnou strukturu jako jídlo lyofilizované, tudíž se velmi rychle zpět "zavodní". Jídla budou mít okolo 100g v suchém stavu a 400g po rehydrataci. V létě 2019 představíme celkem 12 druhů jídel a budou se skládat jak z klasických mezinárodních jídel (Chilli con carne, Kuře Korma,...), tak i z veganských jídel, polévek a sladkých jídel. Jídla bude samozřejmě možné jíst přimo z obalu a díky zipu bude možné si nechat část jídla na později. Momentálně můžete jídla objednat prostřednictvím crowdfundingové kampaně na Hithit.cz, čímž nám moc pomůžete dotáhnout celý projekt a investici do zdárného konce:) https://www.hithit.com/cs/project/5...

  • Andrea

    Dobrý den, zmiňujete, že se jedná o ultralehké jídlo, kolik jedno balení váží? Jak dlouhou trvanlivost toto jídlo má od doby výroby (jedná se o dlouhotrvající jídlo nebo je třeba rychlá spotřeba)? pokud bych toto jídlo připravovala po datu spotřeby, má to vliv kromě kvality pokrmu také na systém ohřevu?
    Mockrát děkuji za odpovědi.

  • Host chatu

    Dobrý den, jídlo bude vážit kolem 100g v suchém stavu, přičemž po rehydrataci bude porce 400g. Trvanlivost bude 5 let v teplotách do 30°C, takže více méně bez jakýchkoli skladovacích nároků. Tato trvanlivost bude minimální, tudíž i po této trvanlivosti bude mít jídlo veškeré kvality, jen to nebudeme schopni garantovat. Na ohřev nemá trvanlivost žádný vliv;)

  • Roman

    Dobrý den, pokud bych se vydal na tří denní túru s batohem, kolik vašich "balíčků" bych si na cestu musel zabalit? Pokud například sním jeden k obědu, vydržím až do večera? Nebo je nutné konzumovat často v průběhu dne? Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den, naše jídla jsou opravdu "klasická poctivá jídla", tudíž při plánování počtu porcí můžete vycházet z toho, jak často a hodně jste zvyklý obecně na cestách jíst. Každý člověk je jiný, takže to asi nelze přesně specifikovat. Já to mám například tak, že si rád dopřeju pořádnou snídani, potom během dne moc nejím, resp. radši jím formou svačin (sušené maso, trail mix, tyčinky) a jídlo jako takové si rád dám až večer. V tomto případě bych si vzal 3x snídani, 3x hlavní jídlo a pár balíčků Jerky (sušeného masa).

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 34/2019 najdete >




Týden

Instinkt

Sedmička

Exkluziv

Interview

Sedmička křížovky

Sedmička křížovky XXL

Sedmička Naše životy

Týden Historie

TV Barrandov

Kino Barrandov

Barrandov Krimi

Barrandov News


Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie. Více informací najdete ZDE.