Jak se vyrábí české brambůrky? Odpovídali Libor a Petr Hobžovi

Chat je uzavřený14.09.2018 13:00

Libor a Petr Hobžovi.

Máte rádi slané bramborové lupínky? Je těžké vyrobit skutečně dobrý brambůrek? Jak udržet tradiční způsob výroby při měnících se trendech a rostoucích cenách surovin? Liší se nějak české chutě od těch zahraničních? A jaké to je obstát na konkurenčním trhu? Odpovídali bratři Libor a Petr Hobžovi.

Libor a Petr Hobžovi úspěšně vedou rodinný podnik Petr Hobža Snack a.s., vyrábějící Strážnické a Moravské brambůrky. Brambůrky začínali smažit jejich rodiče před revolucí doma v kuchyni a nyní s nimi podnik slaví úspěchy i v zámoří. Rodinná firma ze Strážnice je na trhu již 30 let.

Chat

  • Ondřej K

    Firmu vaši rodiče budovali od píky, nebo spíše pánve. Byli jste s bratrem u toho. Jak se staví fabrika na zelené louce? Díky, moc vám fandím.

  • Host chatu

    Děkujeme za podporu. Byl to pro nás takový křest ohněm, do té doby jsme neměli zkušenost s výstavbou výrobního areálu a nákupem technologií v takovém měřítku. Není to jen o stavbě samotné a instalaci technologií, ale je to i o získání investičních prostředků a jednání s bankovními domy. Bylo to velmi náročné a posunulo nás to velmi dopředu. V současné době jsme před dostavbou našeho areálu o další halu a zvýšení kapacity o 200%. Docela se na to těšíme 😊

  • Hanka

    Dobry den, meni se v soucasne dobe technologie vyroby? Pouzivate palmovy olej, respektive jaky olej pouzivate na smazeni?

  • Host chatu

    Ne, palmový olej nepoužíváme, ani jsme ho nikdy nepoužívali. Používáme jen 100% nízkoerukový řepkový olej, který nám vyhovuje jak senzoricky, tak technologicky. Např. slunečnicový olej by se dal sice určitě lépe uchopit marketingově, ale na tepelné úpravy je vhodnější olej řepkový.

  • SK

    Vyrábí Váš rodinný podnik brambůrky ze zahraničních či domácích surovin?

  • Host chatu

    Snažíme se co nejvíce využívat českých dodavatelů. Ne vždy se nám to ale daří, protože využíváme jen specifických odrůd. Potom musíme sáhnout do zahraničí, například Německa, Francie nebo Maďarska.

  • ANTI

    Jaký je podle Vás v současnosti v ČR výběr a kvalita brambůrek?

  • Host chatu

    Myslím, že škála je opravdu široká a kvalita se pomalu zlepšuje. Samozřejmě existují lepší i horší produkty, je třeba vybírat.

  • SK

    Kolik vyrábíte druhé brambůrek? A máte nějaké vlastní prodejny?

  • Host chatu

    V současné době máme 5 příchutí - solené, česnekové, slaninové, dále pepřové a nejnověji hořčicové. Vlastní prodejnu máme nyní pouze ve Strážnici ve výrobně. Jinak ale naše brambůrky seženete pohodlně v obchodních řetězcích.

  • DENMARK

    Produkujete i veganské brambůrky?

  • Host chatu

    Ano. Téměř všechny příchutě jsou veganské :-) Konkrétněji se jedná o příchutě: sůl, pepř, hořčice a česnek.

  • DIS

    Jíte vy oba brambůrky?

  • Host chatu

    Ano, jíme. Dokonce každý den při výrobě ochutnáváme. Za kvalitou si stojíme, tak to ani jinak nejde.

  • SK

    LH - Jaký je rozdíl - jde mi teď o pojmy - mezi lupínky, brambůrky, chipsy?

  • Host chatu

    Každý z pojmů popisuje v podstatě trochu odlišný produkt. Lupínky označují spíše fyzickou podstatu, vzhled - tenký plátek. Chipsy a brambůrky se od sebe liší způsobem výroby. I proto používáme náš slogan "Nejsme chipsy, jsme brambůrky, brambůrky z Moravy..."

  • SK

    LH - úspěšně vedete rodinný podnik, co to konkrétně znamená?

  • Host chatu

    Znamená to pro nás moc. Firmu zakládali naši rodiče a tak na nás s bratrem po mezigeneračním přesunu padla velká zodpovědnost. Je to někdy náročné, ale máme moc velkou radost, že se nám daří a momentálně rosteme.

  • ANTI

    LH - Měly by být podle Vás brambůrky v lepších restauracích jako dezert nebo předkrm?

  • Host chatu

    V zahraničí je běžnou praxí, že se k pivu automaticky podává miska s brambůrky. Podle mého osobního názoru by to nebylo špatné :-)

  • GF

    PH - Co si myslíte o konkurenci - Pombars, Lays, Bohemia?

  • Host chatu

    Jedná se o evropské potažmo světové leadery. Myslím, že mají ve svém portfoliu kvalitní produkty.

  • DIS

    PH - Stoupá stále spotřeba brambůrek v ČR podle Vás?

  • Host chatu

    Podle dostupných dat roste. Meziroční nárůst této kategorie činil 5 %.

  • SK

    PH - Vyrábíte i něco jiného než slané bramborové lupínky?

  • Host chatu

    V současné době nevyrábíme. Zatím si ale necháme pro sebe, co se chystá :-) Překvapení jsou nejlepší.

  • DIS

    Jaké byly brambůrky v socialistické ČSSR podle Vás?

  • Host chatu

    Před revolucí u nás působili 2 slovenští a 1 český výrobce. Technologie výroby se ale u nás v Čechách od té doby poněkud vyvinula.

  • Jirka

    Jaký je rozdíl mezi chipsy a brambůrkami? Obojí je z brambor ne?

  • Host chatu

    Obojí je sice z brambor, ale rozdíl je v přípravě lupínků před samotným smažením. Běžné chipsy jsou před smažením blanšírovány, což znamená propláchnuty v cca. 70°C horké vodě. To vede k vypláchnutí cukrů a škrobu z lupínků společně s typickou bramborovou chutí. Následně pak chipsy chutnají podle toho, co na ně nasypete a logicky musíte ochucovat více. My lupínky proplachujeme pouze ve studené vodě od povrchového škrobu, vodu z nich následně odstředíme a pak lupínky smažíme. Díky odstředění vody z lupínků před smažení šetříme i olej. Naše brambůrky chutnají bramborově i bez aplikace jakékoli příchutě, což pro nás ale znamená, že musíme vybírat pouze jen ty nejvhodnější odrůdy. Je to sice vlastně složitější, ale stojí nám to za to.

  • Helena

    Jak je kontrolována kvalita brambor které zpracováváte.

  • Host chatu

    Při každém naskladnění provádíme smažící test, kdy kontrolujeme jestli jsou brambory pro výrobu vhodné. Pokud nesplňují nějakou z kvalit, kamion nekompromisně odmítneme. To se stane tak 3-krát za rok.

  • Klára

    Dobrý den, pomohlo Vám, že jste byli na trhu po revoluci první, kdo brambůrky vyráběl? Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Nejprve Vás trochu opravím. :-) Určitě jsme nebyli první ani jediní. Bylo tady více drobných výrobců. Ne každý ale měl tu píli a štěstí vydržet u toho. Naši rodiče měli obojí, a proto díky nim můžeme v naší rodinné tradici s bratrem pokračovat.

  • Olga

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaké jsou teď trendy v příchutí bramburků. Děkuji

  • Host chatu

    Trendy jsou různé. Asi každý výrobce by potvrdil, že solené jsou vlajkovou lodí v ČR. My se snažíme, aby naše příchutě byly vždy velice intenzivní a měly říz, jako například naše pikantní novinka s příchutí hořčice.

  • Katka

    Hezký den, zajímalo by mě, jak je těžké se prosadit a udržet v konkurenci nadnárodních značek?

    Díky za odpověď.

  • Host chatu

    Hezký den i Vám. Je to náročné, ale není to nemožné. Je nezbytné zákazníkovi nabídnout něco jiného. Kdybychom jen kopírovali jak chuťově nebo designem obalů původní velké hráče (dnes už k nim patříme 😊), byla by to cesta k záhubě. Naší velkou výhodou je i plochý management a rychlost rozhodování. Nemáme složité schvalovací procesy a většinu věcí dokážeme s bratrem rozhodnout okamžitě.

  • A.

    Dobrý den, zajímalo by mě, jak určujete dobu trvanlivosti. Tedy, jakým způsobem a co přitom zkoumáte (např. křupavost, změna chuti příchutě...). Je možné, že třeba brambůrky, které mají blízko ke konci doby trvanlivosti budou mít rozdílnou chuť než ty, které jsou "staré" např. dva týdny?

    Také bych se chtěla zeptat, jestli pořádáte návštěvy výrobny pro veřejnost?

    Děkuji moc za odpovědi.

  • Host chatu

    Dobrý den, s postupem času se samozřejmě senzorika u potravin mění. Tak je tomu i u brambůrků. My ale záměrně určujeme kratší dobu minimální trvanlivosti a raději častěji vyrábíme a dodáváme. Určitě se k nám můžete přijet podívat. Jen prosím předem zavolejte nebo napište (kontakty najdete na našich webových stránkách). Přivítáme každého, kdo se k nám chce přijet podívat a třeba zjistit, jak chutnají brambůrky takříkajíc přímo z pásu.

  • Mirka

    Četla jsem ze oproti jiným značkám nepoužíváte blansirovani. Když je pak takový rozdíl v chuti. Proč ostatní blansirovani používají???

  • Host chatu

    Lze říci, že je to jednodušší. Blanšírováním získáte lupínek, který je v podstatě uniformní - vždy stejný. Nezáleží tolik na tom, jakou odrůdu brambor použijete, protože z ní blanšírováním chuť v podstatě vypláchnete (zjednodušeně řečeno). Poté ale také musíte vynaložit větší úsilí, aby měl produkt nějakou chuť (tzn. použít více ochucovadel).

  • Lenka

    Když vedete rodinný podnik... mate už také manželky a děti? Vychovávate už nástupce? 🙂

  • Host chatu

    Ano máme a vychováváme :-)

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov