Jak si dobře uvařit a jak oslnit svým jídlem na večírku? Na otázky odpovídal šéfkuchař Ondřej Slanina

Chat je uzavřený13.08.2015 13:00

Šéfkuchař Ondřej Slanina.

Dobré domácí jídlo chutná každému a Češi na něj nedají dopustit. Jak zazářit na každé oslavě? Jak si připravit rychlou svačinu? Jak vaří sportovci? Který biatlonista má nejšikovnější ruce? Na tyto i další otázky o grilování a vaření  odpovídal šéfkuchař Ondřej Slanina.

Ondřej Slanina vystudoval školu hotelnictví a gastronomie hotelu International, od roku 2012 je majitelem a lektorem školy vaření Hungry town. Je spolumajitelem a executive chefem restaurace Chateu St. Havel v Praze od roku 2008. V poslední době "trénoval" v kuchyni přední české biatlonisty v nových videoreceptech s pomazánkami EasySandwich od Hamé. 

Chat

  • Martin Macháček

    Proc ten vas kolega soli a pepri z takove vysky? Je to potom lepsi? Nikde mne tohle neucili.

  • Host chatu

    Dobrý den, Martine, sůl se provzdušní a jídlo má pak lepší chuť, to samé platí u pepře.

  • Chekov

    Ahoj,za kolik peněz jsi kdy uvařil nejlevnější poživatelné) jídlo?

  • Host chatu

    Jídlo není o penězích, ale o výběru potravin. Na světě funguje celá řada skvělých pokrmů z kvalitních surovin, které jsou za pár korun. Například různé úpravy cizrny, asijské nudle, česká čočka a podobně. Dá se v pohodě vařit do desetikoruny i bez toha aniž by měl člověk obavy z otravy jako po jídle různých pseudopatlalů.

  • Radek

    Dobrý den. Mám rád jednohubky. Co mají správně obsahovat? Neznáte nějaký méně známý recept na jejich výrobu? Díky.

  • Host chatu

    jednohubky se dají připravit prakticky z čehokoliv a jídlo prostě musí být jen jednou do huby. Spoustu inspirace najdete na www.klucivakci.cz

  • Karel Zvědavý

    Máte rád ztřeštěné kombinace jako například tlačenku s Nutelou? S pozdravem K jako Karel

  • Host chatu

    K jako Karle, tyto kombinace rád nemám. Nejseme nejhubenější, ale těhotenstvím to není, takže chuťe mám normální :-)

  • Hogo Fogo

    Dobry den, co vy osobne mate rad?? Jake jidlo, jidla? Ridite se spis chutemi nebo nutricni hodnotou? Kdyz jsem zil v Sovetskem svazu, jedli jsme vsechno, co bylo po ruce.

  • Host chatu

    Já se řídím pocitem. Pokud mám z jídla dobrý pocit, tak si ho dám a neřeším, jestli má takové chuťě nebo takové nutriční hodnoty. Nejsem nijak vyhraněný v oblibě nějaké úzké skupiny pokrmů.

  • Rutu

    Jste stale takovy vtipalek nebo to jen hrajete, abyste zvysil sledovanost vaseho poradu?

  • Host chatu

    ne v životě jsem hlavně negativní a velmi nudnej. Vlastně nebýt pořadu, tak se nezasměju :-)

  • Ferenc

    Jake nejsilenejsi jidlo jste kdy jedl?

  • Host chatu

    šílená jídla nejim...

  • Zo-n

    Co si myslíte o úpravách receptů? Je časté, že u receptů na internetu je pod nimi řada reakcí typu: \"je to skvělé, ale místo X dávám Y, navíc přidám Z a vařím o půl hodiny déle\". V restauraci asi tolik kreativity kuchařům nedovolíte, není-liž pravda?

  • Host chatu

    Doma ať si vaří kdo chce co chce, ale v restauraci se vaří jasně podle přesného receptu. Ale prostor pro kreativitu je, jen jak se jednou napíše finální jídlo a všichni se na všem shodnou, tak už si nikdo nic měnit nemůže pokud si to nepřeje zákazník.

  • Marcel Heyduk

    Prosím o recept na omáčku na čínu..a kdy ji tam dát - pánev wok

  • Host chatu

    www.klucivakci.cz

  • tepp-5

    Občas recepty obsahují formulace jako "pečte dozlatova", "poduste doměkka" nebo "zprudka orestujte". Autoři si tím usnadní práci, ale kuchař-začátečník absolutně netuší, jak dlouho má pokrm péci, dusit či restovat. Existuje nějaký postup, jak potřebný čas poznat, nebo je lepší se poohlédnout po poctivě napsaném receptu s časovými údaji?

  • Host chatu

    vidíte, to mě nikdy nenapdlo, že jestli něco je zlaté, měkké a něco se restuje zprudka, je úplně jasné. Bohužel nevím jak jinak měkké a zlaté charakterizovat.

  • SK

    Děláte v přípravě jídla rozdíly mezi přesnídávkou a svačinou?

  • Host chatu

    je to podle mě to samé

  • SF

    Co říkáte na to, že jste nomen omen - Slanina a kuchař?

  • Host chatu

    je to super :-)

  • AA

    Co si myslíte o bezmasém stravování?

  • Host chatu

    Ať si každý jí co chce. Já nejsem vegetarián, ale na druho stranu mám pocit, že maso je vnímáno více duležité pro lidskou stravu než skutečně je. Myslím, že by lidé maso měli omezit a zaměřit se na kvalitní maso méně často.

  • Landik

    Vařil jste s českými biatlonisty. I když se jednalo jen o pomazánky, můžete říci, kdo z nich má na vaření talent a kdo by se mel držet raději pušky?

  • Host chatu

    No určitě mají oni větší talent na vaření než já na běhání s puškou :-) Nemůžu říct, kdo je lepší nebo kdo je horší....

  • Bára

    Dobrý den,
    zajímalo by mě, jaký část hovězího je podle Vás nejlepší na gril na vysoký steak?
    Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den, to je tak na dvě A4 textu :-) přijďte ke mně na kurz vaření a já vám to všechno rád vysvětlím.

  • Marcela R.

    Dobrý den, zaregistrovala jsem vás ve škole foodstylingu v projektu www.receptyschuti.cz. Zajímalo by mě, jak vy sám tento projekt hodnotíte a proč jste se rozhodl v něm zapojit.
    Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den Marcelo, dnes je horzná móda kritizovat jak všechny velké značky a firmy ve výrobě potravin všechno dělají blbě. Všichni jsou nejprve obezřetní, jdou do obchodu jak nakoupí všechno bio a kdejaké jiné druhy pseudo dokonalých potravin a nakonec odchází právě s jídle velkých firem. Myslím si, že ten pohled na velkovýrobce je úplně zcestný. Auto si také každý nenechává vyrobit na zakázku individuálně, ale jdem všichni k nějaké velké značce. a stejně jako u automobilek jsou značky lidové, luxusní a superluxusní, tak je to i s výrobci potravin. Stejně jako auto jsem si nejprve easysendwich projel, vyzkoušel a přečetl si výbavu(složení) Nechal jsem ho vyzkoušet i rodinu a přátele a pak se s Hamé teprve dohodl. A škola foodstylingu je taková škola řízení. Můžete pomazánku jen namazat na chleba, ale lze si pokrm zdokonalit, narśervírovat jinak a pak každý uvidí výsledek. Vždy na každém natáčení bylo cca 10 lidí a když ochutnali hotové pokrmy, tak nikoho ani nenapadlo, že by základ mohla tvořit pomazánka od velkého potravinářského výrobce. Takže finálně to hodnotim pozitivně :-)

  • Melda

    Dobrý den, podělil byste se o nějaký recept na rychlou večeři, ideálně i chutnou? Ale prosím nic ve stylu kozí sýr na lůžku z rukoly :)

  • Host chatu

    zkuste recept easysendwich s hermelínem a nahraďte ho kozím sýrem. Více na receptyschutí.cz

  • Petr

    Dobrý den Ondřeji,

    mám dotazů víc, tak snad neurazí :) budu rád za zodpovězení aspoň jednoho. Rád bych, kdybyste mi pomohl objasnit pár postupů při vaření, u kterých stále nevím, který je ten správný:

    Spaghetti carbonara: pouze žloutky, nebo také bílky (osobně to řeším tak, že dávám dva žloutky a jedno vejce celé, ale stále nevím, jak je to pro chuť a konzistenci omáčky nejlepší).

    Caesar salát: římský salát krájet nebo trhat (vždy jsem trhal, v poslední době ale často čtu, že římský a ledový salát jsou jediné saláty, které se mají krájet, moc tomu nerozumím).

    Hovězí steak: maso předem omývat nebo ne (většinou omývám a pak osuším, ale také registruji, že někteří kuchaři doporučují maso neomývat, aby neztratilo šťavnatost). To samé se solením (vždy jsem měl za to, že je nejlepší solit až na talíři, ale ve videoreceptech vídám i postupy, kdy kuchaři solí už před vložením masa na gril).

    Děkuji Vám za případné zodpovězední dotazů a přeji Vám hodně úspechů v podnikání i osobním životě.

    Zdraví Vás
    Petr

  • Host chatu

    tak rychle:-) 1/ carbonara pouze žloutek, ale je pravda, že vaše metoda ničemu neuškodí 2/ římský salát se společně s ledovím krájí. klasický listový se trhá, protože když se přeřízne, tak vlákna vypouští šťávu. Římák a leďák ne.

  • Olin

    Dobrý den Ondro. Píše se zde, že jste dělal recepty s biatlonisty na pomazánky. Asi jsou myšleny ty na www.receptyschuti.cz. Dost se mi to líbí. Která pomazánka vám nejvíce chutnala a komu z biatlonistů nejvíc fandíte? díky. Olin

  • Host chatu

    Vzhledem k tomu, že nemám vyhrazenou chuť a nic mi chuťově více méně nevadí, tak mi chutnají všechny. HOdně zajímavé jsou ty čistě bezmasé. Biatlonistům fandím všem stejně, je to můj asi nejoblíbenější zimní sport v televizi. Sám si na to netroufám :-)

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov