Jaké snídaňové trendy jsou u Čechů populární? A jak na ně výrobci reagují? Odpovídali Martin Jahoda a Eva Koberová v pátek 10.9. od 13.00

Chat je uzavřený10.09.2021 13:00

Martin Jahoda, generální ředitel české rodinné firmy Emco.

Během posledních let začali Češi více přemýšlet nad tím, z čeho se bude skládat jejich snídaně. Jedním z aktuálních trendů ve zdravém stravování je bezesporu omezování cukru, na který zareagovala česká firma Emco výrobky z kategorie Super, které neobsahují ani zrnko přidaného cukru. Které trendy ve zdravém stravování jsou u Čechů oblíbené? Jak rychle se dá v rodinné firmě reagovat na trendy? A jak dlouho trvá vývoj nového výrobku?  

Martin Jahoda, generální ředitel české rodinné firmy Emco, která vyrábí oblíbené cereální výrobky jako mysli, ovesné kaše či tyčinky. Otec 4 dětí, sportovec a spoluzakladatel všesportovního dětského programu Gymnathlon.

Chat

  • Monika

    Dobrý den, patřím mezi ty, kteří snídají převážně sladké a moc jsem si oblíbila Emco müsli bez přidaného cukru, obzvlášť to čokoládové. Plánujete ještě nějaké další příchutě?

  • Host chatu

    Dobrý den Moniko, jsme rádi, že vám SuperMysli bez přidaného cukru vyhovuje. Je to obecně velmi oblíbená řada a tak počítáme s tím, že jí budeme dále rozšiřovat. Martin J.

  • Pavlína L.

    Jaké jsou trendy ve slazení tyčinek, zdá se mi, že vybrat mezi těmi, co neobsahují spoustu cukru, je oparvdu těžké...

  • Host chatu

    Dobrý den Pavlíno, ano, máte pravdu, vybrat si je těžké. Nicméně každý výrobce má možnost volby. My jsme se rozhodli jít cestou úplného nebo částečného odslazování za pomoci vlákniny z kořene čekanky. I v cukrových variantách se snažíme držet toho, že u většiny výrobků nechceme používat glukózo-fruktózový sirup. Eva K.

  • Karolína

    Jsou müsli produkty vhodné během redukčních diet?

  • Host chatu

    Dobrý den Karolíno, na redukční dietu s cílem minimalizovat počet přijatých kalorií bych zvolil spíše sypané mysli nebo jen ovesné vločky dochucené dle libosti. Martin J.

  • Petra

    Jaké jsou vaše oblíbené snídaně?

  • Host chatu

    Dobrý den Petro,
    obecně jsem milovníkem snídaní všeho druhu, sladkých i slaných. Největší radost mi však udělají ovesné lívance (z našeho ovsa, samozřejmě!) s bílým jogurtem a se spoustou ovoce :) To se pak vstává. :) Eva

    Já snídám cereálie o všední dny a palačinky a vajíčka o víkendy. :) Martin

  • Karel

    Jaká sladila do vašich produktů používáte?

  • Host chatu

    Dobrý den Karle, do našich výrobků používáme jako sladidlo pouze vlákninu z čekanky, případně různé sirupy v případě tyčinek. Nepoužíváme žádná umělá sladidla, ani např. stévii, která není pro naše výrobky vhodná. Martin J.

  • Petr Novák

    Jaké jsou vaše oblíbení sporty?

  • Host chatu

    Eva: vytrvalostní běh (pro zajímavost: můj cíl na rok 2021 je uběhnout 1 000 Km :)

    Martin: také různé individuální vytrvalostní sporty typu běh, kolo, běžky. A také již 20 let florbal.

  • Lukáš B.

    Jsou produkty z řady Super jinak doslazované?

  • Host chatu

    Dobrý den Lukáši,
    produkty z řady Super nejsou nijak doslazované. Využíváme vlákniny z kořene čekanky, která má přirozeně sladkou chuť. Zbytek chuti ladíme už pouze přirozeně se vyskytujícími cukry z ostatních surovin, jako je např. ovoce. Myslíme si, že to jde chutně i bez cukrování :) Eva

  • Sylvie M.

    Jaké další trendy ve výživě pozorujete a kterým směrem se chcete vydat?

  • Host chatu

    Dobrý den Silvie, v našich kategorií (mysli, kaše, sušenky, tyčinky) je největším trendem redukce cukru, které se věnujeme v našich Super výrobcích. Dále stále více spotřebitelů preferuje čistě rostlinné výrobky bez např. mléka. Část spotřebitelů také vyhledává výrobky s vyšším podílem proteinu. Někteří lidé se také cíleně vyhýbají lepku. Martin J.

  • Martina

    Dobrý den,
    plánujete rozšířit Super sušenky o nové příchutě?

  • Host chatu

    Dobrý den Martino,
    podle Vaší reakce to vypadá, že Vám naše nové sušenky chutnají. Ještě čekáme na reakce trhu, která zatím vypadá velmi pozitivně. Tedy uvidíme, kam se vrtneme dál... :) Eva

  • SK

    Co si myslíte o lidech, kteří nikdy nesnídají?

  • Host chatu

    Dobrý na Slovensko :) Lidi, kteří nesnídají, máme stejně rádi jako lidi, kteří snídají :) Z osobní zkušenosti si ale myslím, že pro dobrou mentální i fyzickou pohodu během dopoledne je lepší snídat.. Martin J.

  • DENMARK

    Co si myslíte o vegetariánských a veganských snídaních?

  • Host chatu

    Dobrý den do Dánska,
    vnímáme, že trend rostlinné stravy je nyní aktuální a je nám i srdcově blízký. Naše výrobky jsou přirozeně vegetariánské, ale postupně se snažíme přemýšlet a vyvíjet výrobky veganské, tedy bez jakýkoliv živočišných surovin. Eva K.

  • Radek

    Dobrý den.
    Jakou snídani doporučíte 14ti letému klukovi, studentu gymnázia?

    Děkuji.

  • Host chatu

    Dobrý den Radku, nejsem nutriční poradce, ale z obecných pravidel bych se držel doporučení pestré snídaně s dostatkem bílkovin, vlákniny, tekutin. Z našeho portfolia můžu dát ruku do ohně za ovesné vločky. Tipl bych, že s ořechy, ovocem či vhodným mléčným výrobkem taky neuděláte chybu. Martin J.

  • GF

    Co když někdo spojí snídani s obědem, tedy tyto 2 věci dá do jedné?

  • Host chatu

    Dobrý den,
    myslíme si, proč ne...:) občasný brunch rozhodně nemůže uškodit a může to být super relaxační aktivita o víkend, která může být doplněna o poklábosení s přáteli. :) Eva

  • SOD

    Věnujete se jen snídaním nebo i přesnídávkách a svačinám?

  • Host chatu

    Dobrý den, ano, kromě snídaní se věnujeme i svačinkám. To jsou pro nás sušenky a tyčinky, kde také obvykle vycházíme z ovesných základů a podobně jako u snídaní postupně přicházíme i s variantami bez přidaného cukru. Martin J.

  • Jana

    Dobrý den.
    Moje děti mají nejraději na snīdani rohlík nebo veku se sýrem a čaj.
    Ráda bych jim to nějak změnila či zatraktivněla, ale nevím jak. Poradíte?
    Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Dobrý den Jano, ze svých zkušeností (4 děti) bych zkusil čokoládové příchutě různých typů cereálií. Hodně pomůže i atraktivní prezentace na taliří/v misce - např. dělat z ovoce různé tvary, dekorovat palačinky jako obličej, dotvořit ovesnou kaši apod.. Martin J.

  • Ondra

    Příliš nerozumím novým trendům. Mám pocit, že se jedná spíše o módní vlny, které zase rychle odezní. Co má podle vás obsahovat běžná snídaně?
    Myslím,že třeba člověka kolem šedesátky moc ovesná kaše nepotěší(pokud má vêtšinu chrupu).

  • Host chatu

    Dobrý den Ondro,
    každý rok vyhodnocujeme potravinářské trendy a určitě máte pravdu, že některé jsou spíše vlnového charakteru.
    Některé však zůstávají, to je například trend snižování cukru, soli, flexitariánství (člověk, co přechází volně mezi živočišnou a rostlinnou stravou)...My se snažíme do jisté míry reflektovat všechny nové věci, ale na ty dlouhodobé určitě klademe vyšší důraz.
    Každého potěší něco jiného (máme i starší zapálené konzumenty kaší :) ), někdo má rád sladké, někdo slané. Dle mého názoru by běžná snídaně měla být určitě pestrá, neopakující se a hlavně v poklidu! :) Eva

  • Eva

    Dobrý den.
    Které potraviny by člověk na snídani neměl jíst a které naopak by bylo dobré do správné snídaně zařadit?
    Díky za odpověď.

  • Host chatu

    Dobrý den Evo, zařadil bych ovoce, potraviny bohaté na vlákninu a bílkoviny, netučné mléčné výrobky, nesladké nápoje, celozrnné výrobky, ořechy, zeleninu.. To vše pestře a bez stresu :) Martin J.

  • Martina

    Čím se odlišuje řada Super od ostatního muesli? Všechny vaše výrobky už jsou vlastně označovány slovem Super, je tomu tak?

  • Host chatu

    Dobrý den Martino,
    Super výrobky jsou ty, které mají něco navíc - obsahují super potravinu, protein nebo jsou bez přidaného cukru.
    Zdaleka ne všechny výrobky máme pod označením Super. :) Eva

  • Marta z Ostravy

    Nechá se jíst zdravější vejce vařená, nebo je lepší míchaná?

  • Host chatu

    Dobrý den Marto, pokud připravujete míchaná vajíčka na tuku, tak jsou zdravější vejce vařená, kde není tuk přidáván. Zdravím do Ostravy. Martin J.

  • Honza

    Proč bych měl kupovat vyrobky z Emca? Je přece lepší jíst čerstvé jídlo než to upravované...

  • Host chatu

    Dobrý den Honzo, jídlo z čerstvých surovin je určitě fajn. Ne vždy je to ale nejpraktičtější varianta (např. během ranního spěchu) a třeba ovesné vločky (které jsou hlavním základem mysli) představují ovesné zrno, které se jen nahřeje a rozválcuje do podoby vločky. Jinak ale oběd uvařený z domácích čerstvých surovin je paráda :) Martin J.




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 09/2024 najdete >