Jaké tuky jsou kvalitní a čeho se vyvarovat? Ptejte se prof. Jany Dostálové

Chat je uzavřený12.09.2014 10:30

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Které tuky jsou dostupné na českém trhu? Dají se koupit kvalitní tuky a jak je poznáme? Rozumíte ztužování tuků a víte, co obsahují margaríny? Jaké jsou nejčastější mýty v této oblasti? Co by nemělo obsahovat máslo a jak správně smažit? Na tyto a další otázky odpovídala prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. 12. září od 10.30 hodin.

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., se profesně věnuje chemii a analýze potravin, soustřeďuje se zejména na problematiku tuků a luštěnin. Věnuje se také potravinářskému zbožíznalství, zejména významu jednotlivých druhů potravin ve výživě, a výživovým doporučením. Během své profesní kariéry publikovala téměř čtyři sta vědeckých a odborných článků a je autorkou nebo spoluautorkou více než čtyřiceti monografií a skript. Za svoji odbornou práci získala několik ocenění, mimo jiné je například držitelkou Medaile Vítězslava Veselého, kterou uděluje Česká společnost chemická. Profesorka Dostálová se aktivně zapojuje do osvětových kampaní nabádajících k vyvážené stravě a k zodpovědnému výběru potravin a vystupuje v médiích. Je místopředsedkyní Společnosti pro výživu, předsedkyní Odborné skupiny pro potravinářskou a agrikulturní chemii České společnosti chemické, členkou Fóra zdravé výživy a odbornou garantkou inciativy a systému označování potravin Vím, co jím.

Chat

  • Lucie Bartošová

    Zajímám se o zdraví, ale někdy si opravdu nevím rady... Z jedné strany slyším, že margarín je zdravý, z druhé úplný opak - že je plný éček a nezdravých trans tuků. Řekněte jako odborník na tuky, kde je tedy pravda? Mám jíst máslo nebo margarín?

  • Host chatu

    Nejlepší je tuky střídat. Protože přijímáme hodně mléčného tuku, který nemá z hlediska výživy příliš optimální složení, prostřednictvím mléčných výrobků, je lépe používat jako pomazánku na pečivo rostlinné roztíratelné tuky (margaríny). Škodlivé trans mastné kyseliny margaríny, až ne nepatrné výjimky , obsahují pouze v nepatrných množstvích. Éčka, která se případně používají nejsou škodlivá.

  • Karel S.

    Jak se vyrábí margarín? Je to ztužený tuk?

    Díky

  • Host chatu

    Margarín se vyrábí z tzv. násady (směs rostlinných olejů a tuků, vody a dalších složek, např. přírodního barviva, vitaminů, neškodných emulgátorů, u výrobků s vysokým obsahem vody se přidávají konzervanty) apod. mechanickými postupy podobnými jako u másla). Margaríny musí obsahovat tuhou složku- používají se tuhé podíly rostlinných tuků nebo tuky ztužené způsobem při kterém nevznikají trans mastné kyseliny.

  • Dominika

    Proc u nás neni zákonem prosazený zákaz používání palmového a kokosového oleje. V západních zemích (tusim Norsko, Nizozemí, Rakousko, Švédsko... ) se nesmějí prodávat oplatky, keksy, pečivo, čokoláda .... s tímto tukem protoze to nicí cévy a srdce?
    Poslední dobou kdyz čtu složení výrobku tak tyto tuky jsou v každé sladkosti! A to i v českých výrobcích. Pritom koláče se ted lepí na zuby asi diky těmto tukům a zhoršila se i chuťové vlastnosti.
    Meli sme skvěle zakony na potraviny a všechno se zrušilo jen proto ze to bylo vydané za socialismu !! A dnes? Salámy nemaji maso ale kůže a rozemlété kosti, parky nemaji strivka,ale umělou hmotu která ani nejde stoupnout z parku, makový koláč nema mak.....
    Navrhněte prosím s lekarí a vědci zpřísnění zakona. At se omezí nezdravé tuky ktere globální výrobci začali používat, aby meli ješte větší zisky než doteď! Pomůžete prosadit změnu? A jak to škodí zdraví? Proc o tom vice nepíší lekarí?
    Kde to proboha skončí?

  • Host chatu

    Dnes musí výrobci respektovat legislativu, která je harmonizovaná s legislativou EU a podlé té není možné tyto tuky zakázat. Spotřebitel tyto výrobky však nemusí kupovat. Na trhu se dají najít výrobky, které tyto tuky neobsahují, nebo jen v malém množství. I masné výrobky se dají koupit kvalitní. Kvalitní výrobky jsou přirozené dražší. Doporučila bych konzumovat méně kvalitních výrobků než velká množství levných nekvalitních výrobků.Spotřebitel si pochutná, prospěje svému zdraví a finančně to vyjde skoro nastejno. Pokud budou lidé nekvalitní výrobky kupovat, výrobci je budou vyrábět.

  • Jan

    Co znamená jógurtech modifikovány škrob? Jedna se o geneticky upravenou přísadou? Je to škodlivé zdraví? Jak poznám ze výrobek obsahuje geneticky upravené přísady např. ze soje?

    Je pravda ze Ukrajinu donutila MMF banka podepsat závazek k půjček, ze bude pěstovat geneticky upravené obiloviny?
    Nedávno vyšel článek ze tyto rostliny mohou způsobit zkázu v pěstování potravin a mozna bude hrozit i zánik života. Jaky je vas nazor? Mate nezávisle informace od nezavyslich vědců?
    Děkuji.

  • Host chatu

    Modifikovaný škrob je škrob, který je upraven tak, aby vyhovoval požadavkům, zejména na hustotu výrobku. Nejedná se o škrob z geneticky modifikovaných surovin. Pokud je GM surovina při výrobě použita, musí to být vyznačeno na obalu. Povolené GM suroviny nejsou, podle současných vědeckých názorů, nebezpečné. Zdraví nebezpečné suroviny nejsou povoleny používat pro výrobu potravin a krmiv. Vaše další dotazy patří do oblasti jiné než je věda o výživě a potravinách.

  • Dotaz

    Které tuky jsou zdravější - rostlinné či živočišné?

  • Host chatu

    Na tuto otázku není jednoznačná odpověď. Některé rostlinné tuky (např. tuky z tropických palem) se nepovažují za zdravé tuky, ostatní se doporučují. Z živočišných tuků se za nejzdravější považují tuky z ryb. Tuky rostlinné a živočišné by se měly konzumovat ve váhovém poměru 2:1. Rostlinných více, protože obsahují zdraví prospěšné esenciální (nezbytné) mastné kyseliny. Žádný tuk ale není prospěšný v příliš velkém množství (optimální je 70 g za den, včetně tuků přítomných v potravinách, ale tuto hodnotu téměř 2x překračujeme

  • WINTER

    Jsou nutné tuky pro lidský organismus?

  • Host chatu

    Tuky jsou pro lidský organizmus nezbytné, protože obsahují některé složky (nezbytné mastné kyseliny, v tuku rozpustné vitaminy, rostlinné steroly a další látky ochranné), které si náš organizmus nedovede vytvořit, ale příliš velký příjem tuků škodí z různých důvodů. Příjem by neměl být vyšší pro průměrného obyvatele než 70 g/den, ale neměl by klesnout pod cca 45 g/den.

  • Dan Kostka

    Je chyba, že nemáme ministerstvo výživy?

  • Host chatu

    Podle mého názoru samostatné ministerstvo výživy být nemusí. Jeho funkci supluje Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo zemědělství.

  • Jiří Novotný

    Už vícekrát jsem slyšel, že máslo i sádlo
    je zdravé, každopádně zdravějšín, než oleje a ztužené tuky. Co je na tom pravdy?

  • Host chatu

    Potraviny nelze zjednodušeně dělit na zdravé a nezdravé - zdravá a nezdravá jsou množství jednotlivých potravin, která konzumujeme. Většina olejů a rostlinných tuků obsahuje více nezbytných mastných kyselin a dalších složek než většina tuků živočišných. Rostlinné tuky neobsahují cholesterol. Co se týče potravin, nejen tuků, lze se setkat s řadou informací, které nejsou v souladu se současnou vědou o výživě, někdy jsou to informace až nesmyslné.

  • Romén S

    Je pravda ,že máslo je ve skutečnosti zdravější ,než příkladně Rama ?Já již minimálně dvacet let na doporučení lékařů jen tyto tuky ,tedy Ramu ,Perlu a podobně a přitom neustále s něčím marodím a ti známí ,kteří jedí máslo a sádlo jsou v pohodě a bez zdravotních problémů ,jak to tedy ve skutečnosti je ?Ale rád bych slyšel odpověď objektivní ,neovlivněnou příkladně výrobci .Děkuji a přeji hezký zbytek léta.Romén

  • Host chatu

    Část odpověď na svoji otázku naleznete v předchozích odpovědích. Na lidské zdraví má vliv řada faktorů a výživa je pouze jedním z nich, i když faktorem významným. Řada nemocí nesouvisí s výživou a někteří lidé, kteří se chovají proti všem pravidlům správného životního stylu jsou dlouhodobě zdraví, ale takových lidí je jen malé procento.

  • Honza

    Prosím popište starou technologii ztužování se vznikem TFA a novou se silně redukovaným množstvím TFA .

    Jak nově vypěstované druhy řepky změnily potravinářské použití řepkového oleje.

    Děkuje H

  • Host chatu

    V chatu není časový prostor pro podrobný výklad. TFA vznikaly při ztužování tuků vodíkem (hydrogenaci). Dnes se používají buď tuhé podíly olejů a tuků nebo se ztužuje tzv. transesterifikací (přeesterifikací), při které TFA nevznikají. Vyšlechtěné nové odrůdy řepky prakticky neobsahují kyselinu erukovou, která pro výživu nebyla vhodná. Dnes výlučně používaný nízkoerukový řepkový olej je velice kvalitní olej, z běžných olejů je pro výživu i přípravu olejů nejvhodnější.

  • Pavel S.

    Dobrý den, z vlastních zkušeností za posledních 25 let vím, že stejné potraviny (např. margaríny, sušenky, čokolády, párky atd.) se dělají v Německu a Rakousku odděleně pro vlastní trh a odděleně pro "nové země" (postsocialistické). Dalším faktem je, že tyto společnosti se již ani nenamáhají to vyrábět pro nás v Německu, ale rovnou v Polsku.

    Můj dotaz zní: je skutečně i objektivně vzato pravda v odlišnostech složení a chutí stejných potravin pro Východ a Západ?
    Lze dovážet přímo potraviny např. z Rakouska a Německa bez problémů s ČOI (cena je skutečně stehná, možná i nižší)?

    Děkuji

  • Host chatu

    To, že některé výrobky mají složení odlišné, je pravda. Výrobci přizpůsobují receptury chuťovým zvyklostem obyvatel příslušné země. Pro podrobnou odpověď se obraťte na Ministerstvo zemědělství nebo na státní kontrolní orgány.

  • Inna

    Co je pravdy na tom, ze rostlynne tuky obsahuji latky ktere se nerospousti v krvi a tim ji skodi

  • Host chatu

    Tuto informaci jsem nikdy neslyšela ani o ní nečetla.

  • František

    Dobrý den paní profesorko,
    tento týden jsem slyšel v rozhlase, jak je palmový olej škodlivý díky vysokému obsahu nasycených tuků, zatímco živočišné tuky jako máslo a sádlo jsou v pořádku. Pokud si ze školy ještě vzpomínám, tak palmový olej je na tom podobně jako sádlo. Sádlo navíc obsahuje cholesterol. Máslo je po výživové stránce horší než palmový olej. Prosím o Váš názor.
    František

  • Host chatu

    Palmový olej se obsahem nasycených mastných kyselin blíží tuku mléčnému, sádlo je na tom o něco lépe (velmi ale záleží na krmivu). Všechny živočišné tuky obsahují cholesterol, který se v současné době již nepovažuje za tak škodlivý jako dříve. Z hlediska výživy nejsou všechny tři tuky, které zmiňujete optimální, ale samozřejmě záleží na množství, ve kterém se konzumují. Bohužel i v rozhlase (a je to smutné) někdy slyšíme informace, které nejsou z odborného hlediska v pořádku

  • Tonda Huska

    Jak je možné ,že naši dědové a babičky požívali hlavně vepřové sádlo ,škvarky a živočišné máslo a přitom se dožívali vysokého věku? \není to těmi náhraškami typu Ramy ,nebo těmi neslavně proslulými éčky ,které nám udrží jogurt jedlý třeba tři měsíce ,zatímco tehdy byl jogurt po čtyřech ,pěti dnech zkažený ,protože byl pravý ?

  • Host chatu

    S délkou dožití našich dědečků a babiček nemáte pravdu. Délka života se v posledních letec výrazně prodloužila - podívejte se na web do statistik. Éčka jsou velice často považována za velké zlo, ale ve většině případů jsou informace nepodložené a nepravdivé.

  • Leninka K

    Nemají umělé tuky a dnešní strava největší vinu na tom ,že je velký nárůst rakoviny střeva ,zatímco to lékaři svádí na pacienta ?Neměli by lidé zodpovědní za tento zločinný přístup ke konzumentům ,tedy českým lidem nést zodpovědnost před soudy?Proč to Vy lékaři vůbec připouštíte a neplníte svou povinnost ,kdo jiný by měl na tyto lumpárny upozorňovat a snažit se je napravovat ?Musíte přece proti chorobám bojovat i přímo ,nejenom slovy ,nemyslíte?

  • Host chatu

    Na tuto otázku by Vám měl odpovědět lékař - já jsem potravinář zabývající se výživou.

  • jenicek

    Skoro před rokem (25.11.2013) jsem tu psal, že šíříte bláboly o nasycených tucích tucích. Tehdy to bylo téma odborných časopisů, dnes se o tom píše už i ve společenských magazínech (Time - http://time.com/2863227/ending-the-... ) a novinách (The Guardian - http://www.theguardian.com/lifeands... ). Tak by mě zajímalo, jestli došlo v české "vědě" k nějakému vývoji, případně za kolik desetiletí k němu dojde?

  • Host chatu

    Vážený pane. Na takto agresivní dotaz nebudu odpovídat. S nasycenými mastnými kyselinami ale pravdu nemáte - podívejte se do seriózní literatury a výživových doporučení různých států

  • Laďa

    Jak se díváte na kampaň "nasycené škodí" není to jen placený projekt UNILEVERU a jemu podobných ?

  • Host chatu

    Pokud vím, na tomto projektu se podílejí lékařské společnosti. A podle současných znalostí nadměrný příjem nasycených mastných kyselin škodí

  • Marie

    Mám problém se srdcem a ztučnělými játry a tlakem a cholesterolem. Jím máslo, pomazánková másla, sýry, na vaření olej, na saláty olivový. Co dělám špatně a čeho se vyvarovat ?

  • Host chatu

    To je dotaz pro lékaře.

Foto: archiv




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 09/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov