Jaký je nejlepší med dostupný v Česku? Odpovídal medový sommeliér Milan Špaček

Chat je uzavřený10.04.2019 13:30

Milan Špaček.

Degustace medu jako degustace vína. Kolik existuje druhů medu? Jaký nejzajímavější druh lze ochutnat? Jaký je nejlepší med dostupný v Česku? Jsou Češi medový národ? Ptejte se medového sommeliéra Milana Špačka. Host odpovídá ve středu 10. dubna od 13.30.

Společnost Medokomerc je rodinná firma, která se od 90. let věnuje výkupu a prodeji baleného medu. Od prvopočátku se jednalo o rodinný podnik, ve kterém se dodnes zachovalo složení zaměstnanců z řad rodinných příslušníků a balením medu se bez přerušení zabývají více, jak 25 let. Společnost začínala s ručním balením a její současný odbyt narostl na několik tisíc tun medu ročně. Z malé společnosti s působností pouze v ČR se tak stala společnost s působností po celé Evropě od Portugalska až po Ukrajinu. Ing. Milan Špaček je medovým sommeliérem a odborníkem na medovou tématiku. Zajímá se o medy jak české, tak světové a přináší osvětu, která laické veřejnosti zodpoví nejrůznější otázky na téma míchání medu, krystalizace, výživových hodnot a mnoho dalších.

Chat

  • Martina

    Dobry den, jsou mezi medy i rozdily ve zdravotnich ucincich? Existuje nejaky, ktery je pro telo nejzdravejsi?

  • Host chatu

    Dobrý den, květové medy obsahují především jednoduché cukry, jsou vhodné zejména pro malé děti a aktivní osoby na posílení imunity a rychlý přísun energie, oproti tomu lesní medy jsou pro vyšší obsah minerálů vhodné především pro starší osoby.

  • Hana

    Dobrý den,
    jak probíhá degustace medu? je to podobné jako u vína?

  • Host chatu

    Dobrý den, postupně je podobný jako při degustaci vína, nejdříve se zhodnotí vzhled, tzn. barva, konzistence. Poté se posoudí vůně medu a následně dojde k ochutnávce, kde se posuzuje již samotná chuť. Na jednu degustaci je třeba přibližně 5g medu, mezi jednotlivými vzorky se konzumuje chléb a popíjí neslazený bylinný čaj.

  • Mirek

    Jaký je podle váš nejlepší med?

  • Host chatu

    Dobrý den, v ČR určitě český smrkový, který máme taktéž v nabídce 😊. Z dovozových mám nejraději čilský vysokohorský květový med, který je taktéž součástí našich výrobků.

  • Jolana

    Lze si na degustaci medu zajít?

  • Host chatu

    Dobrý den, v současné době nemáme vhodné prostory pro degustace medu, do budoucna budeme tuto možnost zvažovat.

  • Sára

    Dobrý den, mám doma už hrozně dlouho sklenici medu. Už to budou roky. Teď jsem nemocná a ráda bych si dala čaj s medem. Bojím se ale trochu, že bude med zkažený. Jak dlouho tak vydrží? A jak poznám, že už není dobrý?

  • Host chatu

    Dobrý den, minimální trvanlivost je 3 roky, při dobrém skladování vydrží déle, důležitá je především nízká teplota skladování (v lednici vydrží i 5 let) a prostředí bez přímých slunečních paprsků (ničí enzymy). Ideální je chladnička. Pokud med ve sklenici vyloženě nekvasí (pěna na medu), nebude závadný.

  • Jana

    Podle čeho poznám v obchodě kvalitní med?

  • Host chatu

    Dobrý den, to bohužel nepoznáte, kvalita medu se pozná v zahraničních laboratořích na základě speciálních analýz, které my u všech výrobků provádíme.

  • Petr

    Někde jsem slyšel, že se medy míchají. Různé druhy nebo i český med s nějakým zahraničním. K čemu to je dobré? Neporuší se tak kvalita medu?

  • Host chatu

    Dobrý den, většinou skutečně dochází ke smíchání jednotlivých druhů medu a to z jednoduchého důvodu. České medy rychle krystalizují a tím se stávají téměř neprodejné, neboť tuzemští zákazníci mylně považují krystalizaci za závadu a v obchodech vyhledávají pouze medy tekuté. Je tedy žádoucí najít ideální poměr vyvážené chuti, barvy, konzistence, doby krystalizace atd. a k tomu skvěle poslouží právě dovozové medy, které tento med výrazně obohatí. Dovozové medy jsou podrobeny přísným laboratorním testům a kontrolám ze strany Státní veterinární správy. Na kvalitu medu nemá smíchání žádný vliv.

  • mára

    Dobrý den, když jsem byl malý, hodně jsem jedl tzv. pastovaný med. Jak se vyrábí?

  • Host chatu

    Dobrý den, pastování je mechanické rozdrcení velkých krystalů medu na jemnou pastu, takový med nebyl nikdy tepelně zahřátý a je tedy v raw kvalitě. Máme na výrobu pastovaného medu speciální zařízení, kde med drtíme, poté jemně roztíráme a nakonec protlačujeme přes stíraný filtr.

  • Pavlína

    Je kvalitnější a zdravější tekutý med či cukernatý?

  • Host chatu

    Dobrý den, krystalizace medu nemá vliv na jeho kvalitu. Krystalizace pouze sníží chuťový zážitek, proto se med míchá nebo pastuje.

  • Fanda

    Jaký med je podle vás nejvhodnější pro děti?

  • Host chatu

    Pro děti je nejvhodnější med květový, je ze všech medů nejrychleji stravitelný, takže je rychlým zdrojem pohotové energie a nejméně zatěžuje zažívací trakt. Ideální varianta pro děti je květový med pastovaný, který je jemný a chuťově výborný. Pastovaný med obsahuje úplně stejné množství pro lidský organismus prospěšných látek, jako každý jiný med, navíc se díky své krémové konzistenci snadněji roztírá a nestéká, tudíž si ho na krajíc chleba zvládne namazat i poměrně malé dítě.

  • Kristýna

    Dají se u nás v Česku sehnat kvalitní zahraniční medy? Asi musí chutnat úplně jinak než ty naše. Je to tak?

  • Host chatu

    Dobrý den, v našich výrobcích zahraniční medy používáme, nakupujeme je přímo od včelařů v daných zemích. Jednodruhové zahraniční medy v současné době nenabízíme. Chuť je velmi různorodá, často velmi odlišná od chuti českých medů.

  • Valerie

    Pěkný den, můžete nějak laicky vysvětlit, proč med krystalizuje? Můj děda byl včelař a vždy říkal, že zkrystalizovaný med je stejně dobrý jako ten tekutý. Ale znám hodně lidí, co v krystalizaci vidí něco špatného. Tak teď nevím, na kterou stranu se vlastně přiklonit.

  • Host chatu

    Dobrý den, krystalizace medu nemá vliv na kvalitu medu. Krystalizace pouze sníží chuťový zážitek, proto se med míchá nebo pastuje. Med obsahuje určitý poměr glukózy a fruktózy, pokud převládá glukóza tak med krystalizuje rychleji, neboť glukóza krystalizuje velmi rychle. Chcete-li mít med tekutý, ponořte ho do teplé vody (max. 45°C), vyšší teploty mohou ničit cenné složky.

  • šopík

    určitě si pamatujete kauzu a antibiotiky v medu. proč se do medu přidávaly?

  • Host chatu

    Dobrý den, včela je hospodářské zvíře, které se v případě potřeby léčí stejně jako jiná hospodářská zvířata. Antibiotika se tedy do medu nepřidávala, ale pocházela právě z nevhodného léčení včel v době snůšky, což je zakázáno. Veškeré nakupované medy i výrobní šarže na přítomnost antibiotik kontrolujeme, neboť je u nás pro české i dovozové medy nulová tolerance.

  • sylva

    zdravím, jak se testuje kvalita medu? Jsou k tomu potřeba nějaké speciální pracoviště? Nebo se dá kvalitní med poznat i při degustaci?

  • Host chatu

    Dobrý den, kvalitní med se pozná ve specializované zahraniční laboratoři, cena takové analýzy je cca 1.000 EUR. Při degustaci lze poznat pouze senzorické vlastnosti medu.

  • dan

    dají se druhy medu přiřadit k jejich strávníkům? myslím to tak, že třeba jaký je nejlepší med pro seniory, nebo pro děti nebo pro lidi po třicítce....dá se to takto dělit?

  • Host chatu

    Dobrý den, květové medy obsahují především jednoduché cukry, jsou vhodné zejména pro malé děti a aktivní osoby na posílení imunity a rychlý přísun energie, oproti tomu lesní medy jsou pro vyšší obsah minerálů vhodné především pro starší osoby. Při nachlazení je nejvhodnější med lipový, obsahuje vyšší obsah silic, v menší míře obsahuje i mentol.

  • pata

    je lepsi med od vcelare nebo z obchodu?

  • Host chatu

    Dobrý den, při nákupu medu od včelaře je důležitá důvěra, medy v obchodech jsou pod veterinárním dozorem a kontrolují se ve specializovaných laboratořích.

  • simon

    Jaký druh medu máte nejradši? který byste doporučil někomu, kdo se v medech nevyzná?

  • Host chatu

    Dobrý den, v ČR určitě český smrkový, který máme taktéž v nabídce 😊. Z dovozových mám nejraději čilský vysokohorský květový med, který je taktéž součástí našich výrobků.

  • lada

    Když jsem alergický na pyl, můžu jíst med? Přiznám se, že jsem to nikdy nezkoušel právě ze strachu, že budu mít reakci.

  • Host chatu

    Dobrý den, pyl je pro člověka nestravitelnou složkou medu, takže obsah pylu v medu nemá vliv na tento typ alergie.

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov