O hladině cholesterolu s doc. Vráblíkem

Chat je uzavřený14.11.2014 11:00

Doc. MUDr. Michal Vráblík, Ph. D.

Vysoký cholesterol trápí mnoho Čechů. I když je jednou z nejčastějších příčin infarktu nebo mrtvice a na onemocnění srdce a cév umírá polovina české populace, jen polovina lidí nad 40 let zná svoji hladinu cholesterolu. Ta se přitom dá silně ovlivnit zdravou skladbou jídelníčku spočívající především v omezení nebo zanechání konzumace nasycených mastných kyselin. Ty se bohužel ale na českých talířích objevují velice často. Jaké potraviny to jsou? Jakou roli hraje dědičnost? Jaké jsou příznaky vysoké hladiny cholesterolu? Přečtěte si odpovědi doc. Michala Vráblíka.

Doc. MUDr. Michal Vráblík, Ph. D. je předsedou České společnosti pro aterosklerózu a lékařem na III. Interní klinice Všeobecmé fakultní nemocnice v Praze, kde se specializuje na kardiologii, poruchu metabolismu krevních lipidů a genetiku kardiovaskulárních onemocnění.

Chat

  • jp

    Jak se stanovila hodnota pro vysoký cholesterol? Je to konstantní hodnota pro všechny nebo se mění stářím, dobou, potřebou společnosti - jak a kdo ho stanovuje?

  • Host chatu

    Dobrý den, "normy" pro hladinu cholesterolu vycházejí z dlouhodobých rozsáhlých epidemiologických sledování, v nichž výzkumníci sledují mimo jiné hladiny krevního cholesterolu a výskyt cévních onemocnění. Tak bylo zjištěno, že osoby s cholesterolem vyšším mají více cévních příhod a z vypozorovaných závislostí byly určeny meze, které dnes používáme. Je ale pravdou, že hladiny doporučené hladiny cholesterolu se liší podle míry celkového vaskulárního rizika- tedy osoby např. po infarktu myokardu musí usilovat a nižší hodnoty cholesterolu než osoby zcela zdravé. Věk nemocného ale doporučené hodnoty cholesterolu neovlivňuje. S pozdravy, Michal Vrablík

  • Jana Konyová

    Dobrý den pane docente,chtěla bych znát Váš názor na léky,které se podávají ke snížení celkového cholesterolu. Je mi 63 let, v posledních dvou letech mi byl naměřen zvýšený cholesterol.Bylo to vždy okolo 5,6. Nyní mám jít na poslední kontrolní vyšetření a paní doktorka mi sdělila, že teď už nasadí léčbu.Moje životospráva je myslím neobvykle dobrá,nejím uzeniny,jakékoli polotovary,ani jídla v restauracích,masa jen netučná. Mám ráda a jím hodně zeleniny a ovoce, celozrnné pečivo.Co se týče pohybu, tak denně chodím,jednou až v dvakrát v týdnu 15 km, v létě jezdím na kole. Cítím se velice dobře, žádné léky neberu.Dočetla jsem se,že některým lidem může být zvýšený cholesterol prospěšný, neboť zvyšuje pružnost cév. Poraďte mi prosím tedy pane docente, jak postupovat. Myslím,že věk v celé záležitosti hraje velkou roli. Moc děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Dobrý den, jak píšete, Vašemu životnímu stylu se těžko dá něco vytknout a úplně správně soudíte, že v určení míry aktuálního rizika kardiovaskulární příhody má největší roli právě věk. Nicméně indikace léků k ovlivnění hladin cholesterolu je vždy založena na posouzení celkové míry rizika a vztažena k aktuální hodnotě cholesterolu. Doporučované hodnoty cholesterolu v krvi by neměly přesahovat 5,0mmol/l, ale hodně záleží také na poměrech jednotlivých typů částic, které cholesterol v krvi přenášejí- někdy se také v této souvislosti hovoří o hodném HDL-cholesterolu a špatném LDL-cholesterolu. Tedy záleží na zhodnocení více faktorů i posouzení celého spektra tuků v krvi pacienta než se rozhodneme pro indikaci farmakoterapie. Každou situaci samozřejmě musí posoudit ošetřující lékař, který má všechny dostupné informace. Na druhé straně určitě můžete svého lékaře požádat o vysvětlení důvodů pro indikaci léčiv a prodiskutovat možnosti dalšího zlepšení pomocí nefarmakologické léčby. Je pravda, že kromě výměny tuků obsahujících tzv. nasycené mastné kyseliny (všechny živočišné, ale také některé rostlinné tuky) za tuky s mastnými kyselinami nenasycenými a případě zvýšení spotřeby látek zvaných rostlinné steroly (omezují vstřebávání cholesterolu ze střeva), nepůsobí ostatní změny stravovacích návyků na cholesterolové hladiny významně. A pokud jde o příznivý vliv vyššího cholesterolu na pružnost cévní stěny- tak to zcela určitě není. Hezký den, Michal Vrablík

  • Dan Kostka

    Je vysoký cholesterol také důsledkem psychických problémů, poruch?

  • Host chatu

    Dobrý den, nelze předpokládat, že by se v důsledku psychického stresu cholesterol zvyšoval násobně. Je ale jisté, že změny chování a současně aktivace tělesných systému nervových a hormonálních, u nichž během stresové zátěže dochází, mění i metabolismus krevních tuků k horšímu. Tedy stresová zátěž zvýrazní existující poruchy metabolismu krevních tuků a navíc stres sám o sobě je silný rizikový faktor cévních příhod. S pozdravem, Michal Vrablík

  • SONAX

    Co nápoje - přispívají některé ke vysokému cholesterolu?

  • Host chatu

    Dobrý den, nápoje určitě ovlivňují hladiny krevních tuků - prakticky všechny, které mají nějaký kalorický obsah mohou zvýšit hladinu krevních triglyceridů (neutrálních tuků). Vyšší triglyceridy pak mění vlastnosti částic, které v krvi přenášejí cholesterol a ty se stávají agresivnějšími k cévní stěně. Současně se vzestupem triglyceridů klesá hladina HDL-cholesterolu, který je považován za faktor spojený se snížením cévního rizika. Zvláště nápoje slazené přírodními sladidly s vysokým obsahem ovocného cukru fruktózy byly opakovaně ukázány jako velmi negativní modulátory inzulínové citlivosti a s ní spojených změn tukového metabolismu. S pozdravem, Michal Vrablík

  • Dotaz

    Od kterého roku a jak často zjišťovat hladinu svého cholesterolu?

  • Host chatu

    Dobrý den, v ČR existuje velmi dobrý (ale málo využívaný) systém preventivních prohlídek. V rámci nich se v dětském věku doporučuje stanovení hladin krevních tuků u dětí v rodinách, kde se vyskytují dědičné poruchy metabolismu krevních tuků, v 5 letech věku. U dospělých je indikováno stanovení krevního tukového spektra v rámci preventivních prohlídek v 18 letech. Je-li vše v pořádku, provádí se další preventivní laboratorní vyšetření ve 30, 40, 50 a 60 letech věku. Od uvedených schémat jsou samozřejmě možné odchylky podle posouzení ošetřujícího lékaře. S pozdravy, Michal Vrablík

  • jenicek

    Články o tom, že škodlivost nasycených tuků je blábol poslední roky běžně vycházejí i v mainstreamových časopisech jako BMJ. Nedávno to bylo už i téma společenských magazínů (Time). Tak by mě zajímalo při pohledu na ten "tradiční" úvod o nasycených tucích zajímalo jakou odbornou literaturu čtete?

  • Host chatu

    Dobrý den, ano, máte úplnou pravdu, diskuse na téma, zdali není třeba měnit "staré pravdy" stále probíhá. Většina prací, které měly dokumentovat nesprávnost doporučení ke snížení konzumace nasycených mastných kyselin (SAFA) ke snížení rizika cévních komplikací aterosklerózy, byly zatíženy nějakou metodickou chybou. Intervenční studie poukazující na absenci poklesu kardiovaskulárního rizika při omezení spotřeby SAFA nebraly v úvahu druhou stranu mince- čím byly SAFA nahrazeny. Je určitě pravdou, že nahrazení SAFA v dietě sacharidy o stejném kalorickém obsahu nepřináší zdravotní benefit. Stejně tak práce z dřívější doby, které sledovaly nahrazení SAFA rostlinnými průmyslově upravenými tuky s vysokým obsahem tzv. transmastných kyselin (které metabolismus cholesterolu i cévní riziko skutečně zvyšují ještě více než SAFA)také zpochybňovaly platnost diskutovaného doporučení. Na druhé straně máme i dnes příklady, které ukazují jednoznačně, že náhrady tuků bohatých na nasycené mastné kyseliny tuky s obsahem tzv. mono a polynenasycených mastných kyselin, vedou ke snížení výskytu cévních příhod v populacích. Příklad máme i ve vývoji výskytu kardiovaskulárních příhod a úmrtnosti na ně v Česku- v 90. letech minulého kopíruje pokles spotřeby živočišných tuků ve prospěch tuků rostlinných přesně příznivý vývoj kardiovaskulární úmrtnosti, která klesla za posledních 30 let o 50%. A pokud jde o mnou čtenou literaturu - sleduji domácí i zahraniční literaturu k tématu a analýzy ve Vámi uvedeném BMJ čtu s velkým zájmem. S pozdravy, Michal Vrablík

  • Karel Zvědavý

    Dobrýho dne přeju, chtěl bych se zeptat na bližší vymezení, tzv. hodného a zlého cholesterolu. Pro mě osobně to má až téměř metafyzický nádech. Nedávno jsme se s jedním kolegou přeli o to, zda např. vejce obsahuje ten hodný, nebo ten zlý cholesterol a resume našeho sporu bylo několik vyražených zubů a přesně 37 stehů v různých částech obličeje, bez toho, abychom se oběma stranami akceptovatelného stanoviska dobrali. Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Dobrý den, moc děkuji za otázku. V rámci zjednodušení se totiž termíny hodný a zlý cholesterol hodně "uhnízdily" v terminologii a přitom jde o hodně nepřesné označení. Cholesterol je totiž chemicky pouze jediný a cholesterol nemůže být ani zlý ani hodný. Cholesterol se však pro transport v krevním řečišti musí vázat na bílkoviny a další tuky do tukových transportních systému zvaných lipoproteiny. A tyto částice mají skutečně různé chování ve smyslu tendence k poškozování resp. ochrany cévní stěny. Částice označené jako LDL nesou cholesterol, který má sklon vnikat do cévní stěny a ukládat se v ní- urychluje tedy nežádoucí proces cévního stárnutí- aterosklerózy. Na druhou stranu částice HDL nesou cholesterol přesně opačným směrem- slouží tedy jakémusi "očišťování" cévní stěny od přebytečného cholesterolu. Koncentrace LDL- a HDL-cholesterolu tedy odrážejí míru "zanášení" resp. "očišťování" cévních stěn a proto se někdy hovoří o špatném (LDL) a hodném (HDL) cholesterolu. Ale ve vejcích rozhodně nenajdete ani jednu z těchto forem - tam je cholesterol jako takový. Snad tedy další diskusi přežijete bez úrazu. S pozdravy, Michal Vrablík

  • Martin Macháček

    Dobrý den!
    Pane docente, jak je to s cholesterolem a dědičností? Já mohu dělat cokoliv a chol. mám stále vysoký. A četl jsem, že cholesterol za kardiovaskulární onemocnění nemůže, že viníkem je homocystein. Jaký máte na to názor?

  • Host chatu

    Dobrý den, máte úplnou pravdu, velká většina osob s vysokým cholesterolem má k této metabolické poruše dědičnou vlohu. Dokonce existují pacienti, kteří mají vrozené velmi výrazné zvýšení hladin cholesterolu (onemocnění se jmenuje familiární hypercholesterolemie, více na www.diagnozafh.cz) a to jsou typicky nemocní, kteří bez správné diagnostiky a léčby mají cévní komplikace už mezi 20-30 rokem věku. Většina osob si ale nese slabší genetickou vlohu pro zvýšení hladin cholesterolu, ale i u nich často režimovými opatřeními (změnou jídelníčku a správným pohybovým režimem) nedaří dosáhnout potřebného snížení - pak jsou na místě léky. Cholesterol je zcela nepochybně prokázaným původcem cévních změn - důkazy pro to máme z laboratorních, epidemiologických i intervenčních studií (v těch posledně jmenovaných bylo prokázáno, že snížení cholesterolu vede k poklesu výskytu cévních příhod a úmrtnosti na oběhová onemocnění). Homocystein je jistě metabolit, jehož zvýšení signalizuje vyšší cévní riziko. Jeho snížením však nedochází k žádnému ovlivnění výskytu cévních příhod, jinými slovy, homocystein nemá prokázanou příčinnou souvislost s rizikem cévních komplikací aterosklerózy, ale jeho role jako rizikového ukazatele tím není zpochybněna. S pozdravem, Michal Vrablí

  • Zdenek Janák

    Dobrý den, pane Docente. Mám poruchu metabolismu tuků a užívám Mertenil 10mg. Jsem diabetik s výbornou kompenzací - HbA1C 3,6% a mám ICHDK. Dostatečně se pohybuji - denně jezdím na kole minimálně hodinu, dodržuji dietu. Mám výborné výsledky LDL cholesterolu - 2 mmol/l. Hodnoty TaG jsou však kolem 5 a HDL méně než 0.6 mmol/l. Jak mám snížit hodnoty TaG a zvýšit HDL? Pohybem a dietou již nelze.
    Děkuji předem za odpověď.

  • Host chatu

    Dobrý den, souhlasím s Vámi a gratuluji, Vaše kompenzace diabetu je příkladná, ale, bohužel, Vaše onemocnění již provázejí cévní komplikace. proto je zcela správné, že jste léčen k velmi nízkým hladinám LDL-cholesterolu. Trvající vysoká hladina TG a snížení HDLc jistě zvyšují Vaše riziko cévních komplikací. Ve Vašem případě by pravděpodobně byla na místě kombinační léčba - kromě statinu by bylo vhodné zvážit přidání léčiv ovlivňujících hlavně TG/HDLc se skupiny fibrátů. Jejich indikace samozřejmě musí být postavena na zhodnocení dalších parametrů, ale jistě se poraďte se svým ošetřujícím lékařem. S pozdravem, Michal Vrablík

  • Tomáš

    Dobrý den
    P. docente, cholesterol mám trvale v "normě" (2006 - první měření při změně zaměstnání) , aktuálně HDL 1.51 a LDL 1.91

    Je nutné užívat léky? Mám indikaci ( říjen 2013) Atorvastatin 10mg 1.0.0 -

    - společně s gleperil 4mg 1.0.0 na TK (květen 2013)

    Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den, Vaše hladiny HDL a LDL-cholesterolu jsou skutečně "v normě", ale je důležité, zdali této normy dosahujete při léčbě atorvastatinem 10mg denně. V tom případě je to velmi dobrý efekt léčby, který ale při jejím vysazení do několika dnů zmizí. Léčbu vysokého cholesterolu léky je třeba užívat trvale, protože vysokou hladinu cholesterolu lze léčit, nikoli však "vyléčit". S pozdravem, Michal Vrablík

  • Tomáš

    Přikládám věk: Jsem 46.

  • Host chatu

    ...

  • Tomáš

    přikládám také délku přirození: 12 cm.

  • Host chatu

    ...

  • Anna

    Dobrý den, po resekci a RFA ledviny špatně snáším jakékoliv léky na cholesterol-ledvina velmi bolí. Předtím bez problémů a CHOL jsem měla, s pomocí léků, dlouhodobě v normě. Snažím se alespoň pít bylinné čaje na snížení hladiny CHOL, ale nestačí to. Nepiju,nekouřím,výrazné dietní chyby opravdu nedělám, přesto je hodnota stále kolem 7. Bohužel jsem omezena i Warfarinem,neb při jeho užívání nelze zkusit ani různé potravinové doplňky, které jsem ze zoufalství už chtěla pro snížení CHOL nasadit .Internista předepisuje stále nové a nové léky na CHOL.Vysvětluji si tím,že je v nich nějaká složka,která ledvinám nedělá dobře.Můžete mi,prosím nějak poradit? Děkuji mnohokrát.

  • Host chatu

    Dobrý den, některé léky užívané k léčbě zvýšení hladin cholesterolu se sice vylučují ledvinami, ale ani u snížení ledvinných funkcí nepůsobí svým uživatelům většinou Vámi popisované obtíže. Je jisté, že nemocní s ledvinnými onemocněními mají zvýšené riziko oběhových komplikací a proto je správná snaha o optimalizaci hladin Vašeho cholesterolu pomocí léků a je namístě vyzkoušení tolerance více přípravků. Na druhé straně omezení konzumace živočišných tuků s obsahem nasycených mastných kyselin ve prospěch tuků rostlinného původu s vyšším zastoupením mastných kyselin nenasycených je pro vás také bezpečnou cestou k (třeba mírnému) snížení hladiny cholesterolu. Jmenujete i doplňky stravy- bezpečné a vhodné ke snížení hladiny LDL-cholesterolu je zvýšení příjmu rostlinných ekvivalentů cholesterolu- tzv. fytosterolů, které brání vstřebávání cholesterolu ze střeva a jsou jako jediné doporučenými pomocnými prostředky ke snížení hladin cholesterolu podle doporučení odborných společností. Je možné využít některé potraviny s vyšším zastoupením těchto látek /v ČR jeden typ margarinu/ případně koncentrované volně prodejné přípravky ve formě tobolek dostupných v lékárnách. U těchto látek není popsaný problém při současném užívání s warfarinem. S pozdravem. Michal Vrablík

  • Zdeněk

    Ve své knize Zdravé tuky (2004) MUDr David Frej píše, že
    "Zvýšený cholesterol není hlavním rizikovým faktorem kornatění tepen (arterosklerózy), a tím ani srdce (ischemické choroby srdeční)."
    "Vysoké hodnoty cholesterolu v krvi nejsou hlavní příčinou srdečně-cévních onemocnění, spíše doprovodným jevem."

    MUDr Frej se přitom opírá o četné vědecké studie a lamentuje nad špatnou informovaností lékařů v této oblasti.
    Hmm..., co vy na to, pane docente?

  • Host chatu

    Dobrý den, těžko polemizovat s citovanou prací, kterou neznám, ale celosvětově přijímaný názor nejen vědeckou ale i medicínskou komunitou je přesně opačný. Tedy s citovaným vyjádřením dr. Freje nesouhlasím a nevím, které studie jsou jeho tvrzením oporou- je faktem, že existují desítky "studií", které by za takovou oporu mohly být považovány v případě, že by byly správně provedeny, což však nebyl ten případ. Je ale třeba říci, že příčinou aterosklerózy rozhodně není jenom zvýšená hladina cholesterolu - většinou je ateroskleróza podmíněna i dalšími rizikovými faktory (věk, pohlaví, kouření, vysoký krevní tlak, cukrovka a mnoho dalších). S pozdravy Michal Vrablík

  • Jonah

    Citace z rozhovoru MUDr. HNízdila: "Cholesterol je největší podvod v dějinách, jde o mediální masáž, o tom, co hrozného vás čeká, když si ho nenecháte zkontrolovat! Přitom ke mně přišla ne řada, ale zástupy lidi, kteří ho měli zvýšený, ale necítili žádné potíže, byli úplně zdraví a stonat začali až poté, co u nich byla tato „choroba“ zjištěna a začali pravidelně brát léky."
    Zajímal by mě váš názor.

  • Host chatu

    Dobrý den, dr. Hnízdil nezohledňuje výsledky výzkumů se stovkami tisíc osob, sledovaných v souhrnu desítky let, kde se jasně prokázalo, že aktivní snižování zvýšených hladin cholesterolu přináší prospěch v podobně snížení rizika cévních příhod i úmrtnosti. Má ale také pravdu- vysoká hladina cholesterolu nebolí, její nositel jí často nijak nepocituje až do okamžiku komplikace v podobě infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody. A léčiva užívaná ke snižování hladin cholesterolu mají nežádoucí účinku - vzácné, ale mají, ostatně jako všechny účinné lékové postupy. V případě správné indikace "léků na cholesterol" založené na zhodnocení nejen hladin krevních tuků, ale především celkového rizika oběhových komplikací aterosklerózy je přínos léků vždy větší, než jejich rizika. S pozdravy, Michal Vrablík

  • Jiřina

    Mám hladinu zlého cholesterolu nad 7, endokrinolog tvrdí, že léky brát nemusím, že mám hodné toho hodného. Nehrozí mi mrtvice? m´Mám jít na operaci a bojím se toho. Má pravdu?

  • Host chatu

    Dobrý den, v případě, že máte skutečně hladinu "zlého" cholesterolu (tedy LDL cholesterolu) nad 7,0mmol/l, máte velmi pravděpodobně onemocnění tzv. familiární hypercholesterolemií (více na www.diagnozafh.cz) a léky ke snížení LDL-cholesterolu musíte užívat bez ohledu na hladiny cholesterolu "hodného" (HDL-c). Je ale spíše méně pravděpodobné, že by Vám endokrinolog nedoporučil léčbu v případě, že by to tak skutečně bylo. Riziko cévní mozkové příhody se odvíjí nejen od hladin cholesterolu v krvi, ale také od přítomnosti dalších rizikových faktorů (především krevního tlaku). Své obavy určitě proberte s oš. lékařem, jistě odpoví na Vaše dotazy a rozptýlí obavy. S pozdravy, Michal Vrablík

  • Kateřina Malá

    Dobrý den. Můžete mi poradit, jak stravou udržovat či snižovat hladinu cholesterolu? Upřednostňuji přirozenou cestu, než léky. A do jaké míry věřit informacím na výrobcích, že pomáhají snižovat hladinu cholesterolu (např. Flora)?

  • Host chatu

    Dobrý den, existuje řada doporučení ke změnám stravování, které příznivé ovlivňují hladiny krevních tuků i cévní riziko. Z hlediska snižování cholesterolu se nejúčinnějšími jeví záměna tzv. nasycených mastných kyselin (z živočišných tuků) v potravě za nenasycené mastné kyseliny. Ty druhé jmenované jsou původu rostlinného, ale některé rostlinné tuky obsahují i vyšší zastoupení nasycených mastných kyselin (např. palmový olej nebo kakaové máslo). Z tohoto důvodu se doporučuje zvýšení konzumace vhodných tuků rostlinného původu - z olejů olivový a řepkový, kvalitní margariny. Dalším krokem může být zvýšení konzumace tzv. rostlinných sterolů- látek nahrazujících v rostlinném těle živočišný cholesterol, které snižují vstřebávání cholesterolu ze střeva. jejich doporučený denní příjem se pohybuje na úrovni 2 gramů, což je hodnota nedosažitelná přirozenými zdroji- proto se jako vhodná alternativa jeví potraviny jimi obohacené (v ČR právě Vámi zmíněný margarin Flora-Pro Activ) ev. doplňky stravy s obsahem těchto látek, které lze zakoupit v lékárnách. Nezbytnou součástí preventivních opatření je samozřejmě pohybová aktivita, nekuřáctví a mnoho dalších. S pozdravem, Michal Vrablík

  • Emil Lopata

    Dobrý den, jeden můj čínský spolužák mi tvrdil, že z hlediska cholesterolu je údajně nejlepší rybí a (jak tvrdí) hlavně psí maso, které si nemůže vynachválit. Můžete tuto spekulaci potvrdit, vyvrátit, či je to tak kontroverzní téma, že se raději odpovědi zcela vyhnete. Děkuji.

  • Host chatu

    Dobrý den, rybí maso má velmi výhodné složení tuků s vysokým obsahem tzv. omega-3 mastných kyselin. Je pravdou, že podle typu i způsobu chovu ryb se množství těchto látek v rybím mase velmi mění, ale obecně je rybí maso doporučováno jako nejvhodnější zdroj bílkovin při snaze o ovlivnění kardiovaskulárního rizika. A pokud jde o psi: soudím, že snížení úrovně stresu a zvýšení pohybové aktivity spojené s chováním psa pro radost má na kardiovaskulární systém zcela určitě lepší dopad než "nutriční" využití psích společníků běžné v některých asijských kulturách. s pozdravem, Michal Vrablík




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 09/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov