O plastice prsou a jejich modelaci po kojení s MUDr. Měšťákem

Chat je uzavřený31.07.2013 14:00

MUDr. Ondřej Měšťák.

Těhotenství a následné kojení dokáže v řadě případů nepříznivě ovlivnit vzhled ženského poprsí. To zpravidla doznává změn tvaru, velikosti i pevnosti. Nejedna žena proto zvažuje, jak svým ňadrům vrátit atraktivní vzhled. Jaké možnosti poskytuje v tomto směru plastická chirurgie a jak bezpečně podstoupit zvětšení nebo modelaci poprsí?

MUDr. Ondřej Měšťák v roce 2006 promoval na 3. LF UK v Praze, kde později získal atestaci z oboru plastické chirurgie. V současné době působí jako plastický chirurg na klinice Esthé a Klinice plastické chirurgie Nemocnice Na Bulovce a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, kde provedl poprvé v naší republice rekonstrukci prsu po ablaci s užitím přenosu tukové tkáně obohacené o kmenové buňky. Na odborném poli je žákem doc. MUDr. Jana Měšťáka. Absolvoval řadu zahraničních stáží, například v Bostonu u dr. Bohdana Pomahače.

Chat

  • koliba

    dobrý den, pane doktore, jsem muž a moje partnerka chce, abych měl prsa. Je lepší brát hormony, nebo si nechat udělat silikony? Děkuji za váš čas. Jiří Koliba

  • MUDr. Ondřej Měšťák

    Dobrý den. Požadavek Vaší partnerky je spíše neobvyklý. Chirurgické zvětšení prsů u mužů se provádí prakticky výlučně v rámci léčby transexualismu. V první fázi se bere hormonální léčba a minimálně po roce je možné ev. provést zvětšení prsů silikonovými implantáty. Existují i implantáty pro zvětšení mužských prsních svalů, ale ty nedoporučuji.

  • Somar

    Jsem chlap, ale mam trochu prsa. Da se to odstranit? Jestli ano, jaka jsou rizika??

  • MUDr. Ondřej Měšťák

    Zvětšené prsy u mužů se označují termínem gynekomastie. Při tomto nálezu je dobré nejdříve provést vyšetření endokrinologem. Pokud není indikována konzervativní terapie, pak je možná operace. Možností operace je jednak liposukce nebo otevřené odstranění prsní žlázy z řezu pod dvorcem. Rizika jsou prakticky pouze ta, co vyplývají z anestezie.

  • helena

    Dobrý den, jak probíhá modelace? Prebytečná kůže se odstraní,nebo zaroluje dovnitř? A v kterých místech jsou jizvy? díky

  • MUDr. Ondřej Měšťák

    Dobrý den, velikost jizev po modelaci prsů je závislá na zvolené technice, která musí odpovídat závažnosti poklesu prsů. Většinou je jizva kolem dvorce, od dvorce do podprsní rýhy a v podprsní rýze. Přebytečná kůže kolem dvorce a v dolní části prsů se odstraní, dvorec a celý prs se vysunou směrem nahoru.

  • DAYOFD

    Děláte plastiku prsů i mužům?

  • MUDr. Ondřej Měšťák

    Pokud jde o kosmetickou chirurgii, tak operace u mužů jsou mnohem méně časté než u žen. Nejčastějším zákrokem je plastika víček.

  • Dotaz

    Za svoji kariéru jste spíše zmenšoval či zvětšoval poprsí u žen?

  • MUDr. Ondřej Měšťák

    Je to celkem vyrovnané.

  • Golem

    Proč jste si vybral zrovna plastickou chirurgii?

  • MUDr. Ondřej Měšťák

    Už od malička jsem se ochomýtal v práci mého otce – na plastické chirurgii vinohradské nemocnice. Když došlo na lámání chleba, nebylo co řešit :)

  • DM

    Co plastická chirurgie nemůže, co už neumí?

  • MUDr. Ondřej Měšťák

    Plastická chirurgie prošla velkým rozvojem za posledních sto let, stejně jako jiné oblasti medicíny. Můžeme operovat tak male struktury jako jsou cévy a nervy na ruce, přenášet vlastní tuk na jiná místa a máme spoustu druhů implantátů. Nedokážeme ale operovat bez jizev, nemůžeme navrátit tvar a strukturu po závažných poraněních, např. na obličeji. Je ještě velký prostor, kam se můžeme dále posunout.

  • Jitka Slavíková, Duchcov

    Pane doktore,
    v roce 2011, v mých 61 letech, jste mi odstranil nadbytek kůže v podbřišku. I takový druh operace ženě zvedne sebevědomí. Vaše práce byla perfektní a přístup k pacientkám je příkladný. Ještě jednou děkuji.
    Přeji Vám mnoho úspěchů ve Vaší náročné práci a také v soukromí.
    S úctou Slavíková

  • MUDr. Ondřej Měšťák

    Jsem moc rád, že jste spokojená :)

  • Naďa Válková

    Dobrý den, jaké bylo setkání s panem Pomahačem? Naučil Vás hodně? A jak byste srovnal českou plastickou chirurgií s tou americkou? Děkuji

  • MUDr. Ondřej Měšťák

    Přístup dr. Pomahače je určitě velmi inspirující. Ve spojených státech jsou o něco větší možnosti medicíny, zejména kvůli dostatku finančních prostředků. To umožňuje provádět o něco lepší lékařskou péči, vice zaměřenou na potřeby pacienta. Nicméně rozdíly nejsou závratné a česká medicína, včetně plastické chirurgie uspěje i při mezinárodním srovnání. Obrovskou výhodou české medicíny je dostupnost pro všechny.

  • Janča

    Mohla bych, az budu mit casem dite, kojit i po plastice prsou? Nebo spis po uprave bradavek (zmenseni). A kolik by takovy zakrok stal penez? Moc dekuji, pane doktore.

  • MUDr. Ondřej Měšťák

    Kojit se může po všech kosmetických zákrocích prsů, riziko poruchy kojení je při správně zvolené technice minimální. Nevím, jaká operace by byla pro Vás vhodná. Při indikaci operace je vždy nutné vyšetření plastickým chirurgem.

  • petra

    dobrý den, mám dotaz, který se týká ne prsou, ale liposukce. Hodně klinik nabízí elektrolipolýzu místo liposukce. Doporučujete to?

  • MUDr. Ondřej Měšťák

    V ČR se zažil termín neinvazivní liposukce, což je hloupost. Pokud se odsává tuk, vždy jde o invazivní zákrok. Nemám s elektrolýzou zkušenosti, ale dle studií neinvazivní odstranění tukové tkáně efektivní není.

  • Igor

    Dobrý den, pane doktore, sdělení výše mě velmi znepokojilo. Rád bych vás požádal o odkazy na české studie (neboť jak se v porodnictví, gynekologii a pediatrii ukazuje, zahraniční studie jsou pro české ženy irelevantní, viz např. studie o domácích porodech) ohledně vlivu atraktivity poprsí partnerky na mužskou erekci, speciálně pak odkaz na nějakou ryze českou statistiku připravenou stejným nejlepším způsobem jako nejlepší statistika novorozenecké úmrtnosti (tedy eliminací demokratických činitelů lékařem především ve výběru na počátku celé záležitosti). Jsem rád, že česká věda je nejlepší a má své cesty, jak to všem dokázat, a rád se o tom přesvědčím i u tohoto velmi důležitého tématu.

  • MUDr. Ondřej Měšťák

    Dobrý den, ryze česká studie vlivu atraktivity poprsí partnerky na mužskou erekci bohužel není k dispozici. Metodika této studie by byla velmi obtížná. V této věci hraje dohromady spousta činitelů… :)

  • Miroslava V.

    Jdou po porodu nějak odstranit strie pomocí plastické chirurgie?

  • MUDr. Ondřej Měšťák

    Strie dle mých zkušeností zcela odstranit nejdou, ale jdou alespoň zmírnit určitými minimálně invazivními zákroky – např. dermarollerem.

  • Ladys

    Dobry den za jak dlouho po porodu doporucujete provadet prvni upravy?

  • MUDr. Ondřej Měšťák

    Dobrý den, doporučujeme s kosmetickou operací prsů počkat rok od ukončení kojení. Mechanickým drážděním prsní žlázy se může začít produkovat mléko, které není sterilní a může komplikovat hojení.

  • XX

    Hrozí při potápění nebo létání v letadle prasknutí umělých prsou, pane doktore?

  • MUDr. Ondřej Měšťák

    Určitě ne. Prasknutí silikonových implantátů hrozí pouze při mechanickém traumatu. V případě nejlepších značek je na prasknutí doživotní záruka na pokrytí výměny implantátu a operace.

  • Jan K.

    Dobry den, v cem zpociva mastopexe?

  • MUDr. Ondřej Měšťák

    Dobrý den, modelaci prsů jsem popsal výše. Jedná se o odstranění kůže kolem dvorce a ve spodní části prsu a vysunutí dvorce a prsu do nové pozice.

  • Milena Fráňová

    Zajímalo by mě, jestli je většina zákroků u vás spíše kvůli kráse než ze zdravotních důvodů. Jsou momenty, kdy vám přijde plastika zbytečná a snažíte se to své pacientce nebo pacientovi rozmluvit? Děkuju

  • MUDr. Ondřej Měšťák

    Rekonstrukční a kosmetické zákroky provádím obě asi z poloviny. Při vyšetření pacienta s kosmetickou vadou je důležité zjistit, jak moc mu daná vada ovlivňuje kvalitu života a jestli tyto problémy převáží rizika spojená s operací. Pokud je poměr přínos/riziko nepříznivý, operaci nedoporučím.

  • Marky

    Kolik taková plastika prsou stojí? Uvažovala jsem nad úpravou...děkuji, pane doktore.

  • MUDr. Ondřej Měšťák

    Dobrý den, operace prsů stojí 30- 40 tisíc, v případě zvětšení jsou ještě nutné implantáty, které stojí kolem 30 tisíc. Co se týká kvality implantátů, vybíral bych ty lepší. Zárukou je certifikace FDA, která je ještě přísnější než evropská CE mark. Implantáty PIP měli CE mark, ale na FDA nedosáhly...

  • Anonym

    Je pan doktor Mestak Vas otec? Jake to je s nim pracovat?

  • MUDr. Ondřej Měšťák

    Ano, jedná se o mého otce. Je pro mě velkým vzorem a inspirací. V současné době je pro mě asi nejdůležitější, že mi pomůže kdykoli potřebuji slyšet druhý názor.

  • táňa

    Dobrý den, před časem byla v médiích zpráva o vadných PIP implantátech. Nechaly si je vyměnit všechny češky? A jsou opravdu tak škodlivé?

  • MUDr. Ondřej Měšťák

    Dobrý den, všechny Češky si PIP implantáty vyměnit nenechaly, nicméně většina je již má vyjmuté. Co se týká škodlivosti, stále probíhají studie obsahu látek, které obsahovaly. Jasné je, že praskaly mnohem více než implantáty jiných značek. Co se týká škodlivosti gelu v nich obsaženém (nebyl určený pro zdravotnický prostředek), nejsme si ještě zcela jistí.

  • kateřina

    jsem nespokojená se svými prsy. Je mi 27 let a ještě nemám děti. doporučil byste mi plastiku nebo je pak problém s kojením? Když bych si dejme tomu za tři roky dítě pořídila

  • MUDr. Ondřej Měšťák

    Jak jsem již psal, problémy s kojením jsou po plastice prsů vzácné. Jde o to, jestli chcete zvětšení, nebo modelaci prsů. Po zvětšení k výrazné změně tvaru po těhotenství dojít nemusí. Modelace je ale vždy pouze relativně dočasný zákrok a těhotenství může vrátit stav téměř stejný jako před operací. Modelaci bych tedy provedl, až když nebudete plánovat v brzké době další těhotenství.

  • Marketa

    Dobrý den pane doktore,

    existuje nějaké neinvazivní zpevnění prsou po ukončení laktace? V budoucnu plánujeme další dítě, takže je podle mě chirurgický zákrok zbytečný.
    Děkuji za odpoveď,
    Markéta

  • MUDr. Ondřej Měšťák

    Dobrý den, neinvazivní zpevnění prsů je jedním ze svatých grálů kosmetické chirurgie prsů. Zkoušela se spousta metod, ale žádná není dostatečně bezpečná nebo účinná. V současné době je bohužel jedinou možností zpevnění prsů modelace nebo augmentace.

  • Lenka

    Dobrý den pane doktore, již několik let si chci nechat zvětšit prsa, která po těhotenství splaskla a změnila tvar. Když ale přišla kauza s implantáty PIP, dostala jsem strach. Existuje prosím nějaké řešení? Jsou dnešní implantáty opravdu spolehlivě kontrolované a bezpečné? Jsou nějaké rozdíly? Jaké byste mi doporučil?

  • MUDr. Ondřej Měšťák

    Dobrý den, jak jsem již psal výše, existují dvě hlavní certifikace – evropská CE mark a americká FDA, která je nejpřísnější. FDA má jenom malý zlomek implantátů, co je u nás k dispozici (např. Mentor). Zde je nejvyšší jistota, že budou implantáty bez problémů.

Foto: archiv

Autor: - red -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 47/2018 najdete >




Týden

Instinkt

Sedmička

Faktor S

Exkluziv

Interview

Sedmička křížovky

Sedmička křížovky XXL

Sedmička Naše životy

Týden Historie

TV Barrandov

Kino Barrandov

Barrandov Plus

Barrandov News


Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.