Petr Arenberger o rakovině kůže

Chat je uzavřený02.05.2011 12:30

Petr Arenberger.

Máte větší množství pih, světlou pleť nebo měl někdo z rodiny kožní nádor? Pak patříte mezi rizikové skupiny, které by si měly pravidelně nechávat kontrolovat mateřská znaménka a pihy. V pondělí a úterý (2. a 3. května) se na Václavském náměstí uskuteční akce Stan proti melanomu, kde budou lékaři vyšetřovat lidi zdarma. Přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger odpovídal on-line.

Chat

  • Petr

    Dobrý den, jak nebezpečné jsou na hlavě? Jak těžce/lehce se odstraňují? Zůstanou na hlavě jizvy a za jak dlouho zmizí? Díky

  • Petr Arenberger o rakovině kůže

    Jsou stejně nebezpečná jako kdekoliv jinde. Někdy jsou jizvy méně patrné než jinde, ale není to vždycky pravidlem.

  • Petr

    Dobrý den, jak nebezpečné jsou pihy/znamánka na hlavě? Jak těžce/lehce se odstraňují? Zůstanou na hlavě jizvy a za jak dlouho zmizí? Díky

  • Petr Arenberger o rakovině kůže

    Riziková i bezpečná znaménka jsou k nalezení kdekoliv na kůži. Odstraňují se obvykle stejně snadno jako jinde na těle. Někdy se rány na hlavě hojí lépe než například na trupu, ale stoprocentně se na to spolehnout nedá. Jizva je výsledný stav, v podstatě nikdy nezmizí, pouze je po nějaké době méně patrná nebo se dá i úplně přehlédnout.

  • Ivan

    Dobrý den, v r.2004 mi byl vyříznuto z horní části zad nekrvácející a nemokvalící ložisko (C435-zhoubný melanom trupu Clark III, Breslow 0,91mm)). Chodím na pravidelné roční kontroly s RTG plic, zatím je to snad dobrý na přední straně bérce mám jednu neměnící se tmavou pihu pr.cca 6mm, jinak po těle mám velké množství drobnějších světlých pih u kterých se, myslím různě mění barevné odstíny - nejsem schopný to pro to množství nějak objektivně sledovat. Nyní mi je 53let, jsou ty světlé pihy předzvěstí budoucích problémů, dá se říci zda na mém dožití bude mít rakovina kůže vliv a podíl, nebo ne?
    (od dětství jsem pihovatý - na jaře jsem býval vždy i v obličeji plný pih a v mládí v létě jsem se bohužel "opaloval" i do zcela rudých odstínů :-( )

  • Petr Arenberger o rakovině kůže

    Tloušťka Breslowa pod 1 mm, což je Váš případ, je považována za nejméně rizikovou. Je třeba, abyste chodil na pravidelné kontroly. Je velká pravděpodobnost, že melanom Vaši délku života nijak neovlivní.

  • Dušek

    Je nějaký krevní test, který dokáže upozornit na postižení kůže (těla) rakovinou?

  • Petr Arenberger o rakovině kůže

    Krevní test nám v počátečních stadiích, kdy je diagnostika nejdůležitější, nepomůže. Pokud už jsou nějaké nálezy v krvi pozitivní, obvykle už na úplné vyléčení bývá pozdě.

  • kája

    dobrý den, mám ošklivé velké a hodně vystouplé pihy na břiše. doktorka mi řekla, že tento druh pih je neškodný a že tudíž není důvod k jejich vyříznutí. mně to ale vadí. doporučil byste mi obrátit se na nějaké soukromé zařízení nebo to mám nechat být, protože to může být riskantní?

  • Petr Arenberger o rakovině kůže

    Riskantní výkon to není. Pokud se klinicky nebo dermatoskopicky prokáže, že znaménko je bezpečné, může se vyříznout nebo odstranit laserem. Šikovní jsou jak na klinikách, tak v soukromých zařízeních.

  • nina

    dobrý den, v dnešní době je moderní být opálený. co je nejbezpečnější: solárko, opalování na slunci nebo je lepší použít samoopalovací krém??

  • Petr Arenberger o rakovině kůže

    Určitě samoopalovací krém.

  • Erben

    Hezký den, pane doktore. co si myslíte o akci, která vrcholila v minulých měsících Děkujeme,odejděte.
    Díky za odpověď, Miroslav Erben, Nová Ves

  • Petr Arenberger o rakovině kůže

    Asi Vám k tomu víc neřeknu, než proběhlo v médiích. A mateřská znaménka máte vyšetřena? :-)

  • jana

    dobrý den. jsem blondýnka, mám světlou pleť a hodně pih. Můžete mi poradit, jaký bych měla požívat opalovací krém. děkuju

  • Petr Arenberger o rakovině kůže

    Obecně doporučujeme kvalitní krémy z lékáren, ve Vašem případě pokud vyrážíte někam k jižním mořím, pak faktor přes 30 a možná uvažovat i o velmi praktickém a účinně chránícím plážovém oblečení, více informací např. na www.plazoveobleceni.cz.

  • Pepe

    Dobrý den, patřím mezi ohrožené rakovinou kůže, když jsem se několikrát v dětství na slunci hodně spálil?

  • Petr Arenberger o rakovině kůže

    Ano, patříte do rizikové skupiny, doporučuji kontroly u kožního lékaře 1x ročně.

  • Anetka

    Dobrý den, co si myslíte o odstraňování mateřských znamének jen z estetických důvodů?

  • Petr Arenberger o rakovině kůže

    Pokud je mateřské znaménko bezpečné a zákrok se kosmeticky podaří, nemám proti jejich odstraňování námitek.

  • pacientka

    Dobrý den! nemám dotaz, ale chci vám poděkovat, že tuto akci pořádáte. Loni jsem se u vás ve stanu také byla nechat vyšetřit. škoda, že jsou tam takové fronty. ale když jsem volala do vinohradské nemocnice, řekli mi, že volno na kontrolu znamének mají až za 3 měsíce.

  • Petr Arenberger o rakovině kůže

    Letos to bude s těmi frontami, doufejme, trochu lepší. Rozšířili jsme několikanásobně naše aktivity. Kromě dneška a zítřka tady na Václaváku budeme ve středu vyšetřovat poslance v Poslanecke sněmovně, v pondělí a úterý 9. a 10.5. budeme kadý den od 10 do 18 hodv Terminálu 2 pražského letiště a v pátek 13.5. pro toho, kdo se nebojí třináctky, budeme v Shopping Centrum Avion v Ostravě. A to už jsme v předstihu vyšetřili cca 640 osob před měsícem na veletrhu Interbeauty Prague na pražském Výstavišti. A za Vaše poděkování moc děkujeme. Přijďte zase.

  • Kamil

    Dobry den,

    je mozne, ze na vznik rakoviny kuze ma vliv take strava a mira pohybu? Dekuji Vam za odpoved.

  • Petr Arenberger o rakovině kůže

    Strava ani pohyb na kožní rakovinu významný vliv nemá.

  • Jirka

    Dobrý den, jaký je podle Vás nejlepší způsob odstranění znamínek? Přítelkyni je odstranuji laserem a sem tam se ji objeví zpět, nebo je třeba to opravovat atp. Mě odstraňovali jedno, vyřízli ho a byl klid. Příjde mě tedy, že vyříznutí je "lepší" je to pravda? Děkuji za odpověď.

  • Petr Arenberger o rakovině kůže

    Vyříznutí je samozřejmě jistější, co se týče úplnosti odstranění. Na druhou stranu kosmetický efekt po vhodném typu laseru bývá lepší, i když s rizikem, že se případně zbylá část znaménka může pigmentačně aktivovat.

  • Pan Karel

    Dobrý den, máte rád huspeninu? Děkuji

  • Petr Arenberger o rakovině kůže

    Děláte mi chutě, "sulc" bych si dal hned, ale s mateřskými znaménky to má podobnost snad jen s kousky pepře v rosolu huspeniny.

  • Králík Pepík

    Vy děláte reklamu na www.plazoveobleceni.cz ?? To je děs

  • Petr Arenberger o rakovině kůže

    Pane Králíku, myslím, že tu reklamu děláte spíš Vy, když to takhle opakujete v chatu. Ale teď vážně. Je dobře, že to tu ještě jednou zmiňujeme - krémová i textilní fotoprotekce je základem moderního pobytu na slunci.

  • Poskočil

    Máte rád Jyrku? On se malokdy opaluje

  • Petr Arenberger o rakovině kůže

    Jirku neznám. Pokud se opaluje málokdy, dělá dobře. Pokud opalování vynechá úplně, je to ještě lepší.

  • man

    dobrý den, mám pihu, která se mi začala zvětšovat. je důvod být ostražitý?

  • Petr Arenberger o rakovině kůže

    Určitě se co nejdříve zastavte za dermtovenerologem, aˇVám pihu zkontroluje.

  • Petr

    Prosím, od kolika do kolika je to na tom Václaváku?
    Děkuji.

  • Petr Arenberger o rakovině kůže

    Nechci teď zase dělat reklamu Stanu proti melanomu, ale Vám to prozradím :-) - jsme tu dnes do 18 hodin a zítra 3.5. opět od 10 do 18 hod.

  • Puchejř

    Snědl jste někdy potemníka jako pan Kremlička?

  • Petr Arenberger o rakovině kůže

    Tak viditelně nikdy ne, ale když se člověk zakousne třeba do hezky vypečeného chleba, kdoví, co mu mezi zuby zakřupe.




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 47/2018 najdete >




Týden

Instinkt

Sedmička

Faktor S

Exkluziv

Interview

Sedmička křížovky

Sedmička křížovky XXL

Sedmička Naše životy

Týden Historie

TV Barrandov

Kino Barrandov

Barrandov Plus

Barrandov News


Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.