OBRAZEM: Apoštolové v zákulisí

Autor: Robert Sedmík

01.05.2017 23:00

Jedna z nejznámějších památek Prahy, věž Staroměstské radnice, bude do příštího podzimu pod lešením. Oprav se dočkají například sochy apoštolů, orloj dostane nový pohon, věž radnice pak novou střechu a mříže proti sebevrahům.

Staroměstskou radnici na závěr druhé světové války poškodilo bombardování a rozsáhlý požár. Budova s unikátním orlojem a jedinečnou sochařskou výzdobou přesto přežila, poválečné opravy však nebyly ideální, hlavní bylo věž vůbec zachránit. "Chceme tento stav napravit a vrátit věž radnice do historicky věrného stavu," zdůvodnil radní pro kulturu Jan Wolf na jaře zahájenou rozsáhlou rekonstrukci. Práce jsou naplánovány ve třech etapách tak, aby památka nikdy nebyla pro návštěvníky zcela uzavřena. V první fázi od května do listopadu přijde na řadu střecha a ochoz, který v té době bude nepřístupný. V druhé etapě se od prosince do května zavře kaple a poslední na řadu přijde v lednu orloj. Od ledna do srpna proto bude zbytečné vyhlížet věrozvěsty. Budou s hodinovým strojem orloje v restaurátorské dílně. Střecha věže dostane novou břidlicovou krytinu, z ochozu zmizí železné zábradlí, místo něj tam kvůli sebevrahům budou svislé kovové mříže s rozestupem 15 centimetrů. Kameníci opraví exteriér kaple, orloje i celé věže. Na fasádu kaple se rovněž vrátí pískovcové originály soch českých světců. Nyní jsou na radnici jen jejich laminátové repliky. Kompletní opravy se dočká i orloj. Každých deset let se hodinový stroj rozebírá, čistí a provádí se běžná údržba, letos se však vyseká ze zdi jeho rám. Zmizí poválečný řetězový pohon, který nahradí tradiční vahadlový. Místo řetězů bude pod strojem dřevěný válec s konopnými lany, na nichž budou zavěšena závaží pohybující orlojem. "Ke kovanému historickému stroji byly řetězy jako pěst na oko," říká orlojník Petr Skála. Na první pohled bude asi nejviditelnější změnou opravený astroláb a nová kopie Mánesovy kalendářní desky, protože současná je už nečitelná. Erby dostanou původní barvy, na svá místa se vrátí sochy lidských ctností a hříchů. V ideálním případě bude vše hotové příští rok v září, plán je stihnout opravy do stého výročí vzniku Československa. Rekonstrukce bude stát bezmála 50 milionů korun.

Krov věže Staroměstské radnice. Přestože je poválečný, neboť v roce 1945 střechu zničilo bombardování, dřevěné prvky budou natřeny speciálním nátěrem a poškozené kusy dřeva vyměněny.

Krov věže Staroměstské radnice. Přestože je poválečný, neboť v roce 1945 střechu zničilo bombardování, dřevěné prvky budou natřeny speciálním nátěrem a poškozené kusy dřeva vyměněny.

Pro zvětšení klikněte do obrázku

Nejdiskutovanější názory

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov