Zatmění Měsíce

Autor: ČTK/AP , Profimedia

10.12.2011 16:45

Obyvatelé Česka mohli v sobotu vpodvečer pozorovat druhou část úplného zatmění Měsíce. Přestože šlo o úplné zatmění, viděli ho jen jako částečné. Když totiž věrný souputník Země vycházel, zároveň vystupoval ze zemského stínu. Částečné zatmění skončilo v 17.18. Ještě asi dvacet minut poté se však Měsíc jevil z horního pravého okraje mírně tmavší. 

Zatmění vzniká, když se Měsíc v úplňku ocitne v zemském stínu. Je-li Měsíc v úplňku zčásti ponořen v zemském stínu, je zatmění částečné. Měsíční dráha je vůči rovině dráhy Země skloněna přibližně o pět stupňů, proto k zatmění nedochází při každém úplňku. V jednom roce může dojít maximálně ke třem měsíčním zatměním různého druhu. Úplné zatmění nastává průměrně jednou za jeden a čtvrt roku a je pozorovatelné jen z té polokoule, kde je v době úkazu noc. V Česku je možné pozorovat čtyři až šest úplných zatmění Měsíce za jedno desetiletí.

Ani při úplném zatmění Měsíc z oblohy zcela nezmizí. Do zemského stínu totiž proniká slabé sluneční záření lomené přes zemskou atmosféru. Měsíc proto mívá načervenalý nebo naoranžovělý nádech.

Méně výrazné částečné zatmění Měsíce bude možné pozorovat 25. dubna 2013. Měsíc se při něm do zemského stínu schová pouze dvěma procenty svého průměru.

Nastalo úplné zatmění Měsíce.

Nastalo úplné zatmění Měsíce.

Pro zvětšení klikněte do obrázku

Nejdiskutovanější názory

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov