Chat s odborníkem
Oční lékař Karel Sedláček

09.05.2013 18:20

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky přibývá každým rokem Čechů, které trápí oční vada. Brýle si denně nasazuje téměř každý druhý. Pro koho jsou vhodné kontaktní čočky? Jaké výhody a rizika má laserová operace? A jaké jsou první příznaky začínajících očních chorob? Na tyto a další otázky odpovídal lékař Karel Sedláček.

MUDr. Karel Sedláček pracoval od své promoce v roce 1978 na oční klinice Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Od roku 1990 je primářem očního oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze. Specializuje se na oční mikrochirurgii, operaci šedého a zeleného zákalu a plastické operace víček. Mimo jiné je členem Evropské společnosti kataraktové a refrakční chirurgie a Evropské glaukomové společnosti.

Chat

  • Augustine

    Jaky je Vas nazor na poskytnuti kontaktnich cocek detem do 16-ti let?

  • Oční lékař Karel Sedláček

    nedoporučuji celodenní nošení, jen na sport. Pravidelné kontroly jsou nutné, mohlo by dojít k poškození rohovek.

  • Jerzy

    Jak moc očím škodí celodenní sledování počítačové či televizní obrazovky?

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Oči sledování obrazovky nepoškodí, Pokud máte oční vadu, bylo by dobře používat správné brýle, jinak se oči brzy unaví, můžete mít bolesti hlavy a poruchy soustředění.

  • Jerzy

    Jak moc očím škodí celodenní sledování počítačové či televizní obrazovky?

  • Oční lékař Karel Sedláček

    viz výše

  • Bobeš

    DD.
    Jsem ročník 1944 a téměř rok mě trápí rozostřování vidění spolu se závrativostí.Lékaři se mnou "hrají" ping-pong,takže pobíhám mezi očním lékařem a neurologem.U obou negativní vyšetření,oční doporučil umělé slzy a neurolog s odkazem na vyšetření v říjnu 2012 ( CT mozku,krkavice a EEG) Neurotin. Stav je ale setrvalý. Poraďte co dál.
    Děkuji.

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Podle vaší otázky předpokládám, že máte nedostatek slz, a nějaký neurologický problém. Závratě si nebudou souviset s očima. Vzhledem k věku bych doporučil asi toho neurologa.

  • Jan

    Dobrý den. Lze operativně odstranit šilhavost? Levé oko mi "ujíždí" , nosím brýle a na každém oku mám 6 dioptrií. Vadu mám od školních let, postupem času je stále více viditelná. Straním se lidí a mám problém se dívat lidem do očí.

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Operace šilhání se provádí běžně. Výsledky jsou někdy jen dočasné. Pokud je jedno oko tupozraké, jedná se většinou jen o kosmetický zákrok. U dospělých operaci pojišťovny většinou nehradí.

  • Míša

    Dobrý den pane doktore.
    Moje oční lékařka mi před měsícem diagnostikovala počínající šedý zákal v levém oku.Za rok u ní nová kontrola.Beru kapky Op...e,oční slzy.Nosím multifokální brýle,dpt levé oko +2,75,pravé oko + 2,75.Byla by pro mne vhodná operace obou očí,abych nemusela brýle nosit?Jsem ročník 1944.Děkuji.

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Operace čiré čočky je možná, jedná se o refrakční zákrok nehrazený ze zdravotního pojištění, který ale může mít komplikace. Tuto operaci je potřeba si opravdu velmi rozvážit.

  • Jitka

    Dobrý den,
    syn (diagnoza keratokonus, 26 let) podstoupil imlantaci ringů (jedno oko) a operaci CXL (obě oči). Jaká je pravděpodobnost, že ho i po těchto operacích čeká v budoucnu transplantace rohovek ? Je transplantace rohovek těžká operace ? Děkuji za odpověď

  • Oční lékař Karel Sedláček

    CXL zpevní vazivo, implantáty odstraní deformaci centra rohovky. Riziko keratoplastiky je menší než dříve, Transplantace rohovky je těžká operace s nutností dlouhodobé péče, i když výsledky jsou v 90 % vynikající.

  • Ivana

    Dobrý den, je možné úspěšně operovat zelený zákal? Nebo je stálenejlepší a nejúspěšnější konzervativní léčba, kapkami. Jaký je vývoj prognoza vylečení glaukomu? Děkuji.

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Léčba kapkami je zlatý standard na celém světě, teprve když kapky nestačí, operujeme. Operace nese podstatně větší riziko komplikací, než kapky. Glaukom nelze vyléčit, lze postup jen zastavit.

  • Hudec

    Pane doktore, asi před rokem jsem začal vidět hůře do dálky, podle brýlí, které jsem si půjčil od kolegyně, to vypadá, že mám tak 1/2 až 3/4 dioptrie. Může se mi vada zhoršovat, pokud nezačnu nosit brýle, nebo vadu nošení brýlí neovlivňuje? Je mi 30 let. Děkuji za odpověď. Hudec

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Krátkozrakost se může projevit i ve 30 letech. Nechte si změřit zrak. asi byste neměl řídit bez brýlí.

  • Pavel

    Dobrý den. Mám 12-ti letého vnuka. Má -12,5 a -13 dipt., diptrie se mu při každé kontrole zvyšují(začínal ve čtyrech letech na 5 na obouch očích).Bojíme se aby během následující puberty nedošlo k podstatnému zhoršení. Dá se nějak zhoršování zastavit nebo zmírnit? Děkuji.

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Bohužel není jak krátkozrakost zastavit. Co můžete ovlivnit, je celkový stav organismu. Když dostane chřipku nebo jiné horečnaté onemocnění, nenechat dítě ve vysokých horečkách, které tělo opravdu oslabí.

  • František Kusý

    Chtěl bych se zeptat s jakou úspěšností je léčitelná diplopie.
    Děkuji za odpověď.

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Záleží nma příčině. Dvojité vidění je projev poruchy okohybných svalů, nebo jejich nervů. Důležitá je příčina a neurologická léčba. Oční operace může odstranit následky poruchy.

  • Zdeňka

    Dobry den, je mi 58 let a uz nekolk let mam stabilizovany zeleny zakal kazdy den si kapu lumigan .mam dotaz jestli se zeleny zakal da operovat . Ještě mam na čteni dvě dioptrie daji se laserem odstranit pri glaukomu dekuji za odpověd. Zdeňka

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Zelený zákal se dá operovat, ale kapky jsou bezpečnější. Dioptrie na čtení se laserem odstraňují hůře než krátkozrakost. Po operaci ale neuvidíte ostře do dálky. Doporučuji nosit brýle na čtení a kapat kapky.

  • Leny

    Dobrý den, 12 letý syn má krátkozrakost -3 diotrie. Četla jsem, že některé zahraniční studie doporučují používat minusové brýle pouze na pohled do dálky, nikoli na čtení a práci na počítači, případně používat pro práci na blízko plusové dioptrie. Má to údajně i zabraňovat zhoršování myopie. V ČR se však spíš setkávám s názorem, nosit minusové brýle stále. Jaký je Váš názor? Děkuji

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Do puberty se doporučují brýle nosit trvale, aby svaly v oku normálně pracovaly. Nebyl prokázán vliv na výsledné dioptrie.

  • Eva

    DOBRY DEN . MAM PROBLEM SUCHEHO OKA , UZ JSEM VYZKOUSELA RUZNE KAPICKY (VODOVE,GELOVE) A NYNI UZIVAM S PARAFINEM . PANI DOKTORKA MI UDELALA TEST A ZJISTILA ,ZE NEMAM SKORO ZADNE SLZY. MIMO JINE MI NABIDLA UCPANI KANALKU .

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Podle Vašeho dotazu si myslím, že implantát do slzného kanálku je vhodný.

  • ruzena urbanovska

    Pane doktore prosim Vas je mozne operovat tupozrakost. Moje dcera r.nar. 1988 ma tupozrakost na jednom oku a na tom druhom ma -8dioptrii (na dalku).
    A co se tyce mne: Je mi 53 rokov a popri kratkozrakosti -5dioptrii mam i zeleny zakal. Je mozne v tomhle pripade provest laparoskopicku upravu zraku?
    Moc uspesnich pacientu Vam preje Ruzena. Dekuji ;-)

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Operace tupozrakosti není možná. Asi v 6 letech dozrají zrakové dráhy a potom je možnost léčby tupzrakosti minimální. Pokud máte zelený zákal a krátkozrakost, operaci rohovek laserem nedoporučuji. Radši si vyberte elegantní brýle. Bude to bezpečnější, máte před sebou ještě dlouhý život.

  • SK

    Přibývá v ČR tupozrakosti?

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Určitě ne, péče o malé děti, které jsou ohrožené, je v ČR velmi dobrá.

  • DAYOFD

    Jak často je dobré si vyšetřit oční pozadí?

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Z Vašeho dotazu nevím, jestli máte nějaké celkové onemocnění (cukrovka, Hypertenze, neurologické nemoci) nebo oční onemocnění. Ani věk. Jestli jste zdravý proč se chcete nechat vyšetřovat?

  • Dotaz

    Sám nosíte brýle, jak vy řešíte své zdravotní oční problémy? Léčíte se sám, nebo kolegové Vás léčí?

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Mám výborného optika, který mi udělal dobré multifokální brýle, které mi umožňují všechny činnosti a jinak nemám problémy.

  • DM

    Co nádory očí?

  • Oční lékař Karel Sedláček

    I u očních nádorů se zlepšují možnosti léčby. Kožní nádory víček jsou běžné, chirurgické odstranění je nejlepším řešením, nitrooční nádory často vyžadují odstranění celého oka, ale pokud se zjistí včas, je možné je zničit v místě a oko zachránit.

  • KELHEN TEST G

    Jaké výhody a rizika má laserová operace dioptrií? A jaké jsou první příznaky začínajících očních chorob?

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Laserová operace krátkozrakosti do 6 dioptirí je dnes velmi bezpečná, moderní lasery jsou velmi přesné a šetrné. U vyšších dioptrií záleží např. na tlouštce rohovky. U dalekozrakosti výsledky nejsou tak dobré, a není vhodná u každého. Očních chorob je mnoho, příznaky se liší. Pokud je oko světloplaché, červené a bolí nebo slzí, navštivte odborníka.

  • Dotaz

    Máme dobré oční kliniky, oční lékaře a vědu, která řeší oční vady? Myslím v ČR samozřejmě...

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Máme. Péče v ČR je srovnatelná s ostatními evropskými zeměmi.

  • DM

    Stále pracuji s počítačem a žiji v bytě, kde je spíše šero, poškodí mi to zrak?

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Nepoškodí, dříve se unavíte.

  • DM

    Jaké jsou různé oční záněty? Objevuje se dnes často zánět spojivek?

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Záněty spojivek jsou velmi časté. Infekční virové se šíří stejně jako chřipka, bakteriální kontaktem, a lergických zánětů nyní na jaře přibývá každým rokem.

  • DM

    Co si myslíte o šerosleposti a problémech s rohovkou?

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Příčin šerosleposti je mnoho a doporučuji oční vyšetření. Rohovka se šeroslepostí nesouvisí.

  • Alena

    CO vztah užívání vitamínů a minerálů v souvislosti s očními chorobami? KDyž je jich tedy nedostatek.

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Na velkých studií bylo prokázáno, že podpůrné preparáty zpomalují průběh makulární degenerace. Jedná se především o starší pacienty, kteří mají horší prokrvení sítnice. Preparátů je na trhu hodně, liší se hlavně cenou. Měly by obsahovat stopové prvky (Zn, Se, ..) Lutein, Evitamin, případně nenasycené mastné kyseliny.

  • Dotaz

    Měl jsem známou a ta, když se jí pohlídlo do očí, tak mi případalo, že v panenkách jako něco běhá, jako když se tam něco hýbe, co je to za problém?

  • Oční lékař Karel Sedláček

    V zornici můžeme vidět pohyb zkalené čočky po úrazu, nebo zákaly ve sklivci a v dnešní době velmi často vidíme odlesk na umělé nitrooční čočce po operaci šedého zákalu.

  • dm

    Někdo má jinou barvu jednoho oka a jinou druhého, proč tomu tak je?

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Je to dáno geneticky, stává se to. Někdy je změna duhovky získaná po zánětech.

  • DM

    Je dostatek očařů v ČR? JE zájem mezi studenty medicíny o tento obor?

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Očních lékařů je na počet obyvatel dostatek. Zájem nových lékařů je velký.

  • Jana

    Dobrý den .Mám problem s pravým očním víčke, zavírá se mě při čtení a PC.Nebolí, neslzí,dioptrie zůstávají stejné. Na dálku nemám problem.Neurolog mě nechal udělat CT pravé části hlava-negativní.Na oční klinice v Praze mě vyšetřili a závěr strabismus a operace.Pak jsem dostala podklady pro operaci-následky operace dvojité vidění, infekce,darování krve a tkáně. Nemám základní příznaky strabismu-dvojité vidění a šilhání. Operaci jsem odřekla.Proč se tyto operace pokládají za kosmetické a stojí cca 20 tis. Kč ?Takže se budu muset smířit s tím,že do konce života budu číst jedním okem?. Děkuji.

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Otázka je velmi nejednoznačná. Doporučili vám operaci strabismu, ale vy říkáte, že nešilháte. Pokud šilhání vznikne v dětství, není dvojité vidění, hlava se naučí jedno oko vypnout. Pokud je šlhání jen malého stupně, nemusí být kosmeticky nápadné a přesto může způsobit dvojité vidění. U těchto pacientů často pomohou brýle s prizmaty.

  • Jiří John

    Dobrý den, může být dlouhodobě užívaný Androfin 5mg (finasteridum=4azasteroid) příčinou "lékové katarakty"?

    Děkuji za odpověď

    jirijohn@seznam.cz

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Kortikoidy mají kataraaktogenní účinek, záleží na celkové dávce a délce užívání.

  • Jirina

    Jaka jsou rizika laserove operace oci ve vyssim veku 60+ ?

  • Oční lékař Karel Sedláček

    Rizika jsou obdobná, ale přínos je menší než u mladých nemocných. Odstraněním dioptrií na dálku ztrácí krátkozraké oko schopnost vidět bez brýlí do blízka.

Foto: Archiv Karla Sedláčka

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Třikrát týdně na pět hodin do nemocnice? Jde to i doma (ilustrační foto).

Příběh pacienta
Selhaly mi ledviny. Pomohla mi Adéla, má domácí dialýza

Původní zpráva Do třiatřiceti let byl úplně zdravý sportovně založený muž. Po obyčejné chřipce mu však lékaři „zavěštili" z analýzy vzorku moči a následné biopsie: Do... více

V Česku je dostupná šetrnější a pohodlnější metoda korekce dioptrických vad.

Korekce zraku
Laserová operace očí? Za pár hodin můžete do práce

Původní zpráva Od září je v Česku konečně dostupná nová metoda korekce dioptrických vad. Je šetrnější a především pohodlnější, na rekonvalescenci totiž stačí pár hodin. více

Lidí, kteří se léčí z gamblerství, přibývá.

Závislost na hraní
Čechů, kteří se léčí z gamblerství, přibývá

Z chorobného hráčství se loni v českých ordinacích léčilo o dvacet procent víc lidí než před pěti lety. Mužů gamblerů je asi desetkrát víc než závislých žen, i... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 11/2022 najdete >




Týden

Sedmička

Exkluziv

Interview

Instinkt

VIP svět

Týden rozhovory

Týden speciál

Sedmička křížovky

Sedmička pro ženy

Sedmička Krimi

Sedmička Extra

TV Komplet

Sedmička Retro

TV Barrandov

Kino Barrandov

Barrandov Krimi