Otázky a odpovědi
S lékařem Jaroslavem Čuperou o homeopatii

23.01.2013 14:11

Alternativní léčbu vyhledává stále více chronicky nemocných pacientů. Podle evropské statistiky lidé nejčastěji sáhnou po bylinkách a homeopatii. Proč některým lidem pomáhá? Jakou roli v léčebném procesu hraje víra v uzdravení? A jaké je složení homeopatických pilulek? Na tyto a další otázky odpovídal lékař Jaroslav Čupera ve středu 23. ledna od 12 hodin.

MUDr. Jaroslav Čupera absolvoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Získal atestaci II. stupně v oboru Anestezie a resuscitace a atestaci v oboru Intenzivní medicína, zabývá se i léčbou bolesti. V současné době pracuje na ARO Nemocnice Ivančice. Homeopatii se věnuje od roku 1995, od roku 2003 v soukromé homeopatické praxi. Od roku 2003 o homeopatii přednáší a je lektorem mezinárodní školy homeopatie CEDH. Je členem Homeopatické lékařské asociace a České lékařské homeopatické společnosti.

Chat

  • Petr

    Dobrý den, proč se homeopatie úspěšně osvědčila jenom u lidí a ne u zvířat, tak jako se testují ostatní preparáty? Díky

  • S lékařem Jaroslavem Čuperou o homeopatii

    Dobrý den. Sice nejsem veterinář a nemám tak široké povědomí o veterinárnách studiích, nicméně studií s homeopatickými léky a jejich pozitivními účinky je velká řada. Experimenty s homeopatickými preparáty se provádějí jednak v rámci potvrzení jejich účinku na molekulární úrovni, tak i na úrovni klinických studií srovnatelných s lidskými. Klinické studie probíhaly i v ČR na skotu, pozitivní efekty jsou i ve studiích na populacích, psů, koček, ovcí a například i slepic. Moskevský státní cirkus léčí svoje zvířata především homeopaticky. Například.

  • Miroslav Jahoda

    Dobrý den, od kdy myslíte, že "západní" medicína uzná tu "východní" a začlení ji oficiálně do léčebného programu našich zdravotnických zařízení. Viděl jsem už nějaké náznaky, že některé nemocnice užívají například akupunkturu, ale pouze na soukromou žádost a platbu od pacienta.

    Myslíte, že tu hraje roli i snaha výrobců chemické medicíny bránit se konkurenci?

  • S lékařem Jaroslavem Čuperou o homeopatii

    Dobrý den. Kdy se tak stane je otázkou. Máte prvadu, že náznaky tu jsou, zájem o alternativní medicínu roste a i nemocnice se mu musí přizpůsobit. POkud vím v řadě nemocnic v Rakousku či Německu jsou k dispozici konzultanté - homeopati - lékaři. K tomu zda je zde konkurenční boj se nebudu vyjadřovat, ale domyslet si to každý může sám....

  • Katerina

    Dobry den pane doktore Cupero,
    Byla bych Vam vdecna za radu - dle me cinske doktorky mam spatna jatra, coz by i vysvetlovalo, proc mam potrebu hodne spat, a jsem celkove dosti unavena, presto ze piji 3l vody, nekourim, nepiji, kazdy den jim spenat, ma strava je prevazne veganska ci pesketarianska. Zacala jsem chodit na akupunkturu. Mel byste pro mne nejake doporuceni prosim?
    Dekuji Vam,
    Katerina

  • S lékařem Jaroslavem Čuperou o homeopatii

    Dobrý den. Porucha na úrovni jater se může samozřejmě projevit únavou a nespavostí, nicméně na to abych Vám poradil nějaký homeopatický lék je to příliš málo informací. Pokud Vaše lékařka praktikuje čínskou medicínu, jistě její recept zahrnuje detailnější rady ohledně stravy než jen jíst špenát. Léčba čínskou medicínou zahrnuje krom diety i bylinky, cvičení, masáže a akupunkturu či akupresuru, což je třeba provádět v součinnosti.

  • skeptik

    Čím si vysvětlujete, že neexistuje seriózní vědecká studie předkládající robustní data dokazující účinnost homeopatie? Naopak existuje spousta meta-analýz v prestižních časopisech jasně ukazující, že homeopatie prostě nefunguje.

  • S lékařem Jaroslavem Čuperou o homeopatii

    O účinnosti homeopatie je mnoho velmi seriozních studií. Jen se nepublikují v široce dostupných časopisech, ale ve vědeckých časopisech. Homeopatická ředění se chovají jinak ve srovnání s vodou, což dokazuje ve svých pracech prof. Louis Rey s pomocí termoluminiscence. Pomocí termodynamiky to dokázali Ellia a Niccolli, a mnoho, mnoho dalších. Experimenty na buněčné úrovni zastupuje například Bellonova studie s degranulací bazofilů - opakovaně s pozitivním efektem a na několika univerzitních pracovištích. Atd atd. Metaanalýzy homeopatických studií srovnávají homeo studie s nějakým souborem "klasických" studií, ale nutno si uvědomit, že je to srovnávání jablek s hruškama. Myslím, že vědecké důkazy PRO homeopatii jsou jasně hmatatelné!

  • GK

    Je to pravda, ze podle evropské statistiky lidé nejčastěji sáhnou po bylinkách a homeopatii?

  • S lékařem Jaroslavem Čuperou o homeopatii

    Přesné statistiky kolik lidí raději volí bylinky či homeopatii neznám, nicméně obě metody patří k celosvětově nejrozšířenějším metodám alternativní medicíny. Jistě roste i procento lidí, kteří chtějí těmito metodami řešit nejen běžné nemoci.

  • GG

    Jakou roli v léčebném procesu hraje víra v uzdravení? A jaké je složení homeopatických pilulek?

  • S lékařem Jaroslavem Čuperou o homeopatii

    Víra v uzdravení hraje roli v každé léčbě, vždy do toho vstupuje osobnost lékaře jako takového a je jedno zda předepisuje aspirin a nebo homeopatika. Placebo efekt se dá měřit, v klasické medicíně se uvádí až 40% a to i v léčbě onemocnění jako jsou žaludeční vředy, což je jednoznačně organická patologie. A účinek homeo léku se nedá odsoudit na placebo efekt. Novorozenci se žloutenkou ho nenamluvíte, stejně jako pacientovi v bezvědomí na ARO. Profesor Michael Frass v AKH ve Vídni parktikuje s úspěchem homeopatii na jednotce intenzivní péče u pacientů v nejtěžších stavech. Publikoval například v Chest. Co se týče složení homeopatických pilulek ( není to jediná léková forma u homeopatik ) - směs sacharozy a laktozy, která je naimpregnovaná roztokem homeopaticky naředěné substance.

  • UDO

    Proč jste si vybral právě homeopatii?

  • S lékařem Jaroslavem Čuperou o homeopatii

    Od puberty jsem se zajímal o čínskou medicínu, ale pak mě vlastní úspěšné vyléčení s homeopatikem přivedlo k jejímu studiu.

  • DAYD

    Může pomoci homeopatie psychiatrickým problémům?

  • S lékařem Jaroslavem Čuperou o homeopatii

    Ano, léčit homeopatií lze i psychiatrické pacienty, nicméně záleží na diagnoze. U těžkých psychopatologií, jako sjou těžké poruchy osobnosti, schizofrenie a podobně je třeba velmi erudovaného homeopata - psychiatra a velké opatrnosti. Léčba různých lehkých úzkostí a neuroz je velmi vděčnou pro použití homeopatie.

  • DAYD

    Komu dáte hlas v II. kole prezidentské volby tento týden?

  • S lékařem Jaroslavem Čuperou o homeopatii

    To je moje soukromá věc a diskuze se týká homeopatie.

  • Josef Konečný

    Dobrý den, četl jste knihu "Alternativní medicína" ( http://www.sysifos.cz/files/Alterna... ) od profesora Heřta? Jaký na ni máte názor? Předpokládám, že každý odborník čte i kritiku na svou práci, aby se mohl zdokonalit.
    Pokud víte, že homeopatie funguje, mohl byste to vědecky (do toho se řadí i prostá statistika) prokázat? Pokud ne, jak je možné, že tomu věříte?
    Mimochodem pokud to jste schopen prokázat, požádáte Jamese Randiho o milion dolarů, jenž už dvacet let nabízí prvnímu homeopatovi, který účinnost homeopatik prokáže?
    Není homeopatie na vzestupu jen díky krizi moderny - tzv postmoderně?
    Léčíte homeopatiky stejně jako Mgr. Čehovský i stromy?
    Vzhledem k překročení avogadrovy konstanty u Vašich účinných látek ve vyšších koncentracích, tzn. není možné aby tam byla molekula účinné látky, věříte v paměť vody? Či jak to vysvětlujete?

    Předem děkuji, že se otázek nezaleknete a za odpověď.

  • S lékařem Jaroslavem Čuperou o homeopatii

    Dobrý den. Vaše otázky jsou hodně filozofické a zasloužily by si pohovor někde nad šálkem čaje. Knihu prof. Heřta jsem četl, ale nesouhlasím s jeho postoji. J8 vědecký důkaz homeopatie nemohu předložit, na to jsou jiní, mnohem povolanější jež já jen cituji. A homeopatii nepotřebuju věřit, vím a u svých pacientů se o tom opakovaně přesvědčuji, že opravdu funguje. K panu Randimu - je to kouzelník a těm já do řemesla nefušuju, a proč se nehlásím o ten milion jsem uvedl výše. Co se týče léčby stromů - agrohomeopatie je na vzestupu, placebo efekt zde neexistuje, důkazy jsou jasné. V Mexiku má homeopatickou školu pro farmáře pan Radko Tichavský, český emigrant. Vyškolil tisíce farmářů k používání homeopatie, mají mléko bez antibiotik a hormonů, vysoké výnosy na pšenici a kukuřici bez chemie....To je podle mě důkaz místo slibů....

  • Martina

    Vážný pane doktore,
    děkuji Vám, že jste jeden z těch, kteří se zabývají právě homeopatií. Léčím s ní sebe, svou rodinu a svého psa, někdy s odbornou pomocí svého homeopata, některé běžné věci sama.
    Nedejte se otrávit skeptiky typu pana Heřta:), my jsme rádi, že homeopatii a všechny lékaře homeopaty máme. Bez zázračných kuliček bych byla nejspíš už v invalidním důchodu. Takhle žiji naprosto skvělý život ve zdraví, štěstí a lásce.

  • S lékařem Jaroslavem Čuperou o homeopatii

    Děkuji za podporu :-)

  • Olina

    Dobry den pan doktor, rada by som sa opytala, co mozem dat rocnemu synovi na detox, ma mierne zvacsenu lymf. uzlinu na krku (nasledok po ockovani BCG). Mal uz aj 2x laryngitidu a znizenu imunitu. U dcer mame vynikajuce skusenosti s homeopatiou, cela rodina sa len tymto liecime, ale rady vzdy prijame velmi radi. Dcera ma chronicke stale sa vracajuce zelene sopliky. Dakujeme a fandime homeopatii.

  • S lékařem Jaroslavem Čuperou o homeopatii

    U syna se zvětšenou uzlinou snad po tom BCG je třeba detailní vyšetření homeopatem a léčbu terénní či konstuituční. Stejně tak i dcerky.

  • Jacaranda

    Dobrý deň pán doktor. Chcem Vám vyjadriť absolútnu podporu vo Vašej práci homeopata a taktiež poďakovať za šírenie dobrého mena homeopatie. Bola to práve homeopatia, ktorá mi zachránila dieťatko pred operáciou pri diagnóze reflux, vyliečila pľúcnu chlamýdiu, pomohla nášmu psovi a v neposlednom rade mi zachránila ruže od vošiek. Keby fungovala spoločnosť tak ako funguje homeopatia, žili by sme v raji. Aj bez "serióznych štúdií" nedám na homeopatiu a kvalitných homeopatov dopustiť. Všetko dobré a ešte raz vďaka

  • S lékařem Jaroslavem Čuperou o homeopatii

    Děkuji za podporu :-)

  • Ivana

    Chtěla bych poradit nějaký osvědčený recept při začínajícím škrábání v krku.Žádné pastilky nepomáhájí a pokud to nezastavím, tak se to rozjede a pak je z toho angína jak vyšitá.
    Děkuji

    PS:Je nějaký lék jako prevence chřipkového onemocnění pro lidi pracující ve velkém kolektivu lidí.??

  • S lékařem Jaroslavem Čuperou o homeopatii

    Dobrý den, na začínající škrábání v krku se mi osvědčuje kombinace Apis 9CH a Belladonna 9CH, zpočátku střídat po hodině po 5 kuličkách a s ústupem potíží prodlužovat intervaly. Jako prevence chřipek je jednozančně na prvním místě Oscillo 1xtýdně 1 tuba, v případě nějakého "exponovaného" období, klidně 1 tuba denně. Na Oscillo jsou vědeckédůkazy na nejvyšším stupni důkazu dle Evidence Based medicine...

  • Katka

    Dobrý den, na co všechno se dá použít homeopatie? Vím, že někomu pomáhá třeba na různé nachlazení, rýmy. Děkuji.

  • S lékařem Jaroslavem Čuperou o homeopatii

    Dobrý den. Použiji citát dr. Clemense Dietricha ze Švýcarska - hodně lidí dokáže homeopatie vyláčit, ještě více lidem pak dokáže ulevit v jejcih strádání. Léčba rýmy a infektů homeopatiky je běžná praxe, léčit lze pacienty s astmatem, alergiemi, ekzémy, ale i s psychickými problémy ( nicméně zde je to otázka velmi erudovaného homeopata! ), ale zmírnit problémy lze i u onkologickcýh pacientů - v několika studiích je jasný efekt homeopatie oproti "klasické" léčbě u pacientů s potížemi po chemoterapii ( nevolnosti a zvracení ) či u ozařovaných ( tzv radiační dermatitida - dost špatně ovlivnitelná krom homeopatie )

  • Dáša

    Dobrý den, může homeopatie pomoct i se stresem? Poslední dobou je toho na mě moc, špatně spím.

  • S lékařem Jaroslavem Čuperou o homeopatii

    Dobrý den, na manažerské přetížení a stres se špatným spaním a přemítáním o pracovních problémech je lékem č.1 Nux vomica 15CH, 2xdenně 5 kuliček. Pokud se do týdne nebudete cítit lépe, je na místě vyšetření u homeopata, který vybere lék přímo podle komplexu Vašich potíží.

  • Veronika

    Hezký den, mám asi citlivou pokožku a v létě, i když se moc neopaluju, tak se z prvního sluníčka osypu. Je to pro mě nepříjemné. Děkuji.

  • S lékařem Jaroslavem Čuperou o homeopatii

    Lékem na tyto potíže je Natrum muriaticum 15CH, 5 kuliček jednou denně - pacientům co to mívají u moře radím začítm to užívat týden před odjezdem a oak po celou doby pobytu.

  • Sofie

    Dobrý den,
    chtěla bych poradit ohledně vlasů, mám asi 2 roky dlouhé vlasy,ale
    začínají padat a jue jich méně. Prosím o radu.
    Děkuji /20 roků/

  • S lékařem Jaroslavem Čuperou o homeopatii

    Dobrý den. To je potřeba řešit s homeopatem a vyšetřit na kožním. Je třeba vybrat cílený homeopatický lék, protože vlasy Vám mohou padat například v souvislosti s nějakou psychickou zátěží, ale i v rámci určitého metabolického oslabení.

  • Andrea

    Ráda bych se zeptala, jak zatočit s migrénou. Jaká homeopatika použít při prvních náznacích, než bolest hlavy přejde v úpornou migrénu, kdy nesnesu světlo, hluk a rychlejší pohyb hlavy?
    Jinak homeo používáme doma všichni, na angíny a virózy nám zabírá výborně. Chřipková prevence se také osvědčila. Takže jsem ráda, že homeopatie a dobrý homeopat existuje :-)
    Děkuji za odpověď

  • S lékařem Jaroslavem Čuperou o homeopatii

    Dobrý den. Léčba migrény by měla být v první řadě individuální a po důkladném homeopatickém vyšetření. POkud je to pravá migréna, u některých pacientů mi funguje kombinace Agaricus 15CH a Belladonna 30CH při prvních náznacích. Ale jak jsem napsal, lepší je řešit tento problém na celostní úrovni.

  • Simona

    Dobrý den. Trpím často na šílené křeče v nohách, i když beru magnesium a vit. B6. Mám bezlepkovou dietu a alergii na laktózu. Jsem také stále unavená. Může to spolu souviset? Dá se homeopaticky křečím předejít?
    Děkuji za odpověď.

  • S lékařem Jaroslavem Čuperou o homeopatii

    Dobrý den, ano ty potíže spolu mohou souviset. Můžete mít narušené vstřebávní hořčíku na střevní sliznici a z toho pramenící řadu potíží. Čistě na úlevu od křečí je lék Cuprum 9CH užívaný podle častosti záchvatů, nicméně opět by bylo lépe vše probrat u homeopata a podat konstituční homeopatický lék.

Foto: Archiv Jaroslava Čupery




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov