Neštovice a další
Chat s odborníkem: ptejte se na dětské infekční choroby

30.09.2013 10:40

Plané neštovice patří v současnosti mezi nejčastější infekční onemocnění rozšířené na celém světě. Virus planých neštovic se snadno šíří vzduchem kapénkovou infekcí. Na těle infikovaného člověka se pak objeví malé flíčky, které se postupně mění v puchýřky a rozšiřují se po celém těle, často se přidá i teplota. Právě děti od dvou let patří mezi nejrizikovější skupiny, přicházejí totiž do kolektivu, kde je nákaza nejpravděpodobnější a šíření nemoci nejrychlejší. Jak je to s očkováním? Která rizika onemocnění přináší? Na vše, co vás zajímá o neštovicích, se ptejte MUDr. Pavelky, který bude odpovídat 30. září od půl čtvrté.

MUDr. Jan Pavelka složil atestaci z infekčního lékařství a pracuje sedm let na Klinice dětských infekčních nemocí Fakultní nemocnice Brno na lůžkových odděleních i na ambulanci. Na klinice se poskytuje mimo jiné komplexní péče pacientům ve věku od narození až do 19 let, které trápí rotaviry, pneumokoky, plané neštovice a další infekční onemocnění.

Chat

  • Meky

    Dobrý den, přijde vám dobré nechat se očkova proti neštovicím nebo je lepší si je prodělat??

  • Host chatu

    Dobrý den. Doporučoval bych očkovat dospívající jedince, kteří doposud neštovice neprodělali, neboť u dospělých je průběh závažnější, než u dětí. Rozhodně bych doporučoval očkovat dívky, které přicházejí do fertilního věku a neštovice zatím neměly - neštovice v těhotenství jsou nebezpečné pro plod. Poslední skupinou, které bych očkování určitě doporučil, jsou sourozenci nebo příbuzní onkologicky nemocných nebo jinak imunosuprimovaných jedinců (kteří neštovice neprodělali) - aby jim je nepřinesli domů a nenakazili je. U ostatních dětí je očkování volitelné, chrání před onemocněním s cca 95% pravděpodobností.

  • Marek

    Je pravda ze nekteri rodice naschval vystauji deti nemocnym nestovicemi,aby je planovane dostaly a odtrpely si je?

  • Host chatu

    Dobrý den. Ano, setkal jsem se s takovými rodiči. Obecně platí, že mladší pacienti mají lehčí průběh, než starší, proto na tomto postupu v zásadě není nic špatného.

  • XX

    Hezky den, můžou mít neštvice nějaké vážné komplikace? V čem je jejich nebezpečí

  • Host chatu

    Dobrý den. Ano, mohou. Nejčastěji je to superinfekce - neštovičky se infikují bakteriemi a zhnisají. Pokud se takový stav neřeší, může se rozvinout flegmóna či absces - tyto komplikace již vyžadují komplikovanou, někdy dlouhou léčbu a mohou skončit i fatálně. Občas vídáme varicelovou cerebelitidu - zánět mozečku, je to nepříjemné, pacient musí být hospitalizován, ale v drtivé většině případů dochází k plné úzdravě. Závažná je herpetická encefalitida - zánět mozku. Není příliš častá. Virus neštovic může způsobit zápal plic - zejména u starších jedinců. U dětí je vzácný.

  • KELHEN TEST G

    Kolik procent českých dětí v současnosti postihnou plané neštovice?

  • Host chatu

    Dobrý den. Neštovice patří mezi nemoci, které dříve nebo později postihnou každého. Drtivá většina lidí si je prodělá v dětství.

  • Zbyněk G.

    Je očkování nebezpečné, pane doktore? a není spíš zbytečné? Jaroslav

  • Host chatu

    Dobrý den. Každé očkování je zatíženo malou pravděpodobností něžádoucí reakce. Závažné nežádoucí reakce jsou velmi vzácné - podstatně vzácnější, než závažné následky nemoci, proti které se očkuje - v tomto případě neštovic.

  • Maminka

    dobry den jsou nejak rozskrabane nestovice mazat? jakou masticku doporucujete? moje dite si je rozskrabalo a nechci, aby melo jizvicky. dekuji

  • Host chatu

    Dobrý den. Lokální léčba nezanícených neštovic má malý význam. Doporučujeme aplikovat suchý pudr, který morfy vysuší a sníží riziko infikování. Dále je vhodné dítě udržovat v čistotě - pravidelně sprchovat a starat se o jeho nehty - nakrátko ostříhané a čisté, aby si neštovice samo neinfikovalo. Zákaz umývání, který se sem tam někde doporučuje, není vhodný a odborná literatura se s ním neztotožňuje. Pokud neštovice svědí, je vhodné celkově podat léky proti svědění (antihistaminika).

  • Golem

    Od čeho pochází název neštovic, co neštovice znamenají - to slovo?

  • Host chatu

    Dobrý den. Pochází ze staročeského slova "nežitovicě", což znamená puchýřek nebo skvrna. Jak vzniklo slovo nežitovicě ani staročeský slovník neuvádí.

  • Golem

    Jaké jsou následky neštovic? Je nějaká forma neštovic smrtelná?

  • Host chatu

    Dobrý den. V naprosté většině případů k žádným následkům nedochází. Závažné formy jsou vzácné a výjimečně můžou končit smrtí. Vyšší pravděpodobnost závažného či smrtelného průběhu je u těhotných žen, starších pacientů, novorozenců, kteří se nakazili těsně před porodem a nebo krátce po porodu a u pacientů s poruchou imunity. Mezi závažné formy patří například zápal plic a zánět mozku. Tyto formy mohou končit smrtí, zánět mozku trvalým postižením.

  • Aden

    CO byste řekl k černým neštovicím?

  • Host chatu

    Dobrý den. Černé neštovice = pravé neštovice = variola. Jedná se o úplně jiné onemocnění, než jsou plané neštovice, způsobuje ho jiný virus. Toto onemocnění bylo vymýceno očkováním a na světě se nevyskytuje. Před érou očkování představovalo nejzávažnější infekční onemocnění vůbec - zahubilo až 30% nakažených. Odhaduje se, že v Evropě 8-20% veškerých úmrtí člověka bylo způsobeno pravými neštovicemi.

  • WINTER

    Měl jste sám neštovice? A pokud ano, hodí se taková zkušenost lékaři?

  • Host chatu

    Dobrý den. Měl - jako malé dítě. Pamatuji si, že jsem měl na rukách pudr, to je asi všechno.

  • Marika

    Kde všude na těle se mohou neštovice objevit???

  • Host chatu

    Dobrý den. Kdekoli na pokožce (i ve vlasech) a na sliznicích. Postižení sliznic bývá obvykle méně bohaté, než postižení kůže.

  • XX

    jsou neštovice infekční onemocnění? nebo virové?

  • Host chatu

    Dobrý den. Oboje je správně. Je to virové infekční onemocnění, způsobuje ho virus varicella-zoster.

  • Lada B.

    Dobry den, pane doktore, slysela jsem,ze je spojitost mezi nstovicemi a pasovym oparem.jaka?

  • Host chatu

    Dobrý den. Obě nemoci způsobuje tentýž virus. První infekce v životě probíhá jako neštovice. Od té chvíle si virus všichni nosíme doživotně v těle. Někdy se může stát, že se rektivuje a nebo jsme nakaženi od někoho, kdo má zrovna neštovice a onemocníme pásovým oparem. Zatímco neštovice prodělá každý, pásový opar jen malá část z nás.

  • Melissa

    Kolik dětí ročně dostane neštovice? Děkuji

  • Host chatu

    Dobrý den. Dle Státního zdravotního ústavu je to mezi 35 000 - 52 000 případy za rok. Nelze vyloučit, že některá onemocnění tomuto ústavu nejsou nahlášena a tudíž jich může být o něco více.

  • Šimon La.

    Je to moje zdání nebo fakt enjvic deti onemocni timhle hlavne v zime?

  • Host chatu

    Dobrý den. V teplejší polovině roku ošetříme na naší ambulanci o cca 5% pacientů s neštovicemi méně, než v chladnější polovině roku.

  • Simona

    Hezký den, jak se tato nemoc léčí, když na ni nejdou dát antibiotika?

  • Host chatu

    Dobrý den. Většinou není potřeba žádné specifické léčby a onemocnění odeznívá samo. V komplikovanějších případech můžeme podat antivirotika - obdobu antibiotik, ale proti virům.

  • Hana

    Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala, co si myslíte o záměrném vystavování dětí infekci pl. neštovic. (Rodiče si chodí schválně hrát s dětmi k nemocným dětem, aby si neštovice co nejdříve odbyly.) Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Dobrý den. Obecně platí, že mladší pacienti mají lehčí průběh, než starší, proto na tomto postupu v zásadě není nic špatného.

  • David

    Jaký doporučujete postup léčby? I mezi lékaři jsou prakticky zcela opačné přístupy v tom, zda nakaženou pokožku máčet vodou, hypermanganem, či naopak používat tekutý pudr...

  • Host chatu

    Dobrý den. Doporučujeme aplikovat suchý pudr, který morfy vysuší a sníží riziko infikování. Dále je vhodné dítě udržovat v čistotě - pravidelně sprchovat a starat se o jeho nehty - nakrátko ostříhané a čisté, aby si neštovice samo neinfikovalo. Zákaz umývání, který se sem tam někde doporučuje, není vhodný a odborná literatura se s ním neztotožňuje. Pokožku vysloveně "máčet" - např. v napuštěné vaně - nedoporučuji. Tekutý pudr na našem pracovišti nedoporučujeme - vytváří na neštovicíh krusty, pod nimiž občas dochází k hnisání.

Foto: archiv

Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Odolnost koronaviru
Telefony a bankovky jsou i po 28 dnech infekční, zjistili vědci

Koronavirus uchycený na bankovkách, displejích telefonů nebo nerezové oceli může zůstat infekční až 28 dní. Podle australských vědců tak koronavirus může na... více

Čeští vědci urychlili proces léčebné schopnosti bakteriofágů.

Diagnostická metoda
Čeští vědci přišli na to, jak zrychlit potlačení infekce, která odolává antibiotikům

Vědci nalezli nový způsob, jak laserovými paprsky za několik minut analyzovat schopnost bakteriofágů potlačit infekci, která odolává antibiotikům. Na metodě... více

Ilustrační foto.

Nový Zéland
Existenci nejtěžšího papouška světa ohrožuje plísňová infekce

Původní zpráva Nejtěžší papoušek světa kakapo soví z Nového Zélandu čelí existenční hrozbě v podobě plísňové infekce zvané aspergilóza. Na ni nedávno uhynulo sedm jedinců už... více

Ilustrační foto.

Studie
Vdechování cukru? "Sladké" řešení plicní infekce

Původní zpráva Vědci z anglické Univerzity v Manchesteru zjistili, že vdechování cukru může stimulovat náš plicní imunitní systém, který pak bude efektivněji bojovat proti... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov