Prezident
Zeman: Jako občan si přeji vítězství ČSSD ve volbách

15.03.2013 12:51 Aktualizováno 15.03. 13:30

On-line

  • 09:56
    TÝDEN.CZ

    Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže ze sjezdu sociálních demokratů v Ostravě.

  • 09:57
    TÝDEN.CZ

    Do bývalého plynojemu, ve kterém si ČSSD v pátek zvolí nové vedení, se sjíždějí delegáti. Unikátní stavbu Vítkovických železáren si mnozí fotí. Panuje dobrá nálada. Hosté se mohou občerstvit limonádami, kávou nebo čajem.

  • 09:57
    ČSSD

    "V podstatě se dá říct, že neočekávám nic. Já si myslím, že to bude klidný, nudný sjezd. Čekám střet na dámské části vedení. Dojde k velké bitvě mezi Mařenkou Benešovou a Alenkou Gajdůškovou. Když se ženský do něčeho dají, tak lítají třísky. Také je možné, že nebude zvolena ani jedna," odhaduje poslanec Vítězslav Jandák.

    Do vedení se podle jeho názoru dostane plzeňský hejtman Milan Chovanec. "Je to nesmírně talentovaný, báječný mužský. Držím mu palce strašně moc," uvedl. Šance senátora Jiřího Dienstbiera udržet se mezi místopředsedy strany jsou podle jeho mínění padesátiprocentní.

  • 10:06
    Jiří Dienstbier

    Těsně před zahájením 37. sjezdu ČSSD se sešlo dosavadní stranické grémium, aby doladilo volební taktiku.

    Senátor Jiří Dienstbier dorazil na sjezd ČSSD v dobré náladě. "Věřím tomu, že místopředsednický post obhájím. Ale je tady šest set delegátů a stát se může cokoli," prohlásil. 

  • 10:07
    ČSSD

    Sjezd byl oficiálně zahájen, delegáti vestoje poslouchají českou státní hymnu, následuje evropská - Óda na radost. Obě v instrumentálním provedení.

  • 10:14
    ČSSD

    ČSSD představila nový volební program zvaný Nový začátek pro naši zemi. Slibuje mimo jiné zrušit rovnou daň i penzijní reformu a také o polovinu zvýšit miminální mzdu. 

    Strana uznává nutnost rozpočtové odpovědnosti a tříprocentího limitu pro deficit HDP, škrty ale nemají podlamovat hospodářský růst. K růstu má pomoci efektivnější čerpání evropských dotací, podpora exportu mimo EU. 

  • 10:19
    Bohuslav Sobotka

    Předseda strany Bohuslav Sobotka vyhlásil minutu ticha za 487 členů a členek, kteří v poslední době zemřeli. Jmenoval Jaroslava Pelikána, Bohumila Fišera, Petra Jalowiczora, Františka Strnada, Jaroslava Šabatu a Jiřího Havla.

  • 10:22
    ČSSD

    Bez potíží byl schválen jednací řád sjezdu, program i volební řád.

  • 10:38
    Bohuslav Sobotka

    Předseda Bohuslav Sobotka popřel obecnou frázi, že pravice vytváří hodnoty a levice je pak rozděluje. „Pravice vládne od roku 2006, to je sedm let. Je na čase se zeptat, kde jsou ony vytvořené hodnoty, kde jsou ty přebytky? Kde je hospodářský růst, který pravice slibovala?“

  • 10:38
    Bohuslav Sobotka

    "Pokud vyhrajeme příští volby, budeme přebírat vybydlenou zemi. Lidé zápasí s rozkladem státu. Nepovedené reformy a chamtivost přibližují pomalu, ale jistě republiku k rozkladu a chaosu. Lidé už se státem nepočítají jako s něčím, co by jim mohlo reálně pomoci," hřímá dál Sobotka.

  • 10:40
    Bohuslav Sobotka

    Sobotka připomněl kauzy jako nekvalitní potraviny v obchodních řetězcích, drahou solární elektřinu, metanolovou kauzu. "To všechno jsou známky rozpadu a rozkladu základních funkcí republiky."

  • 10:41
    Bohuslav Sobotka

    „Bez vítězství sociální demokracie na celostátní úrovni budou kraje odsouzeny k živoření,“ podotkl Sobotka směrem k jedenácti hejtmanům v dresu ČSSD.

    „Lidem se nežije lehce. Každý desátý člověk je ohrožen chudobou,“ připomněl.

  • 10:42
    Bohuslav Sobotka

    V prosazení levicového programu sociální demokracii podle Sobotky může pomoci i prezident Miloš Zeman. „Jsem rád, že máme poprvé od roku 1989 prezidenta, který se hlásí k levicovým hodnotám. Je zřejmé, že v řadě otázek budeme přirozenými programovými spojenci,“ prohlásil.

  • 10:48
    Bohuslav Sobotka

    Dále Sobotka vytýčil čtyři pilíře obnovy země: Nastartování ekonomiky, rekonstrukce státi, nápravu pravicových reforem a spravedlivé vládnutí včetně progresivního zdanění. „Naše země si zaslouží nový začátek. Jsem přesvědčen, že tím začátkem a nadějí je sociální demokracie.“

  • 10:49
    TÝDEN.CZ

    Delegáti sjezdu sedí jako v hledišti, aby nepletichařili. "Bude přetrhaná ta možnost sejít se někde v rohu a domlouvat se," sliboval pořed časem v LN místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Mýlil se. Redaktorky TÝDNE zastihly na chodbě k sálu v živé debatě Michala Haška, Marii Benešovou, Zdeňka Škromacha a Petra Hulínského. Přímo v hledišti se zase vytvořila skupinka kolem Bohuslava Sobotky - Lubomír Zaorálek, Milan Štěch, Martin Starec a Alena Gajdůšková.  

  • 10:49
    ČSSD

    „Pánové Nečas, Kalousek a Schwarzenberg už přece nesmí dostat žádnou další šanci. Nesmí dostat šanci za desítky miliard rozdané církvím, za zašantročené evropské dotace, za předražené IT zakázky,“ pokračuje v bojovném duchu statutární místopředseda Michal Hašek.

  • 10:54
    ČSSD

    „Na krajské úrovni ukazujeme lidem jiné vládnutí – vládnutí většinou bez skandálů. To je dnešní aktuální vizitka sociální demokracie," pokračuje Hašek z titulu brněnského hejtmana a předsedy asociace krajů.

  • 10:57
    ČSSD

    Místopředseda Hašek: “Myslím, že je dobře, že sociální demokracie ukázala široký koaliční potenciál na krajské úrovni a sestavila koalice jak levicové, tak středolevé. Koaličním partnerem ale nejsou a nebudou ODS a TOP 09, určitě ne s jejich současnou politikou.“

  • 11:09
    ČSSD

    Další místopředsedkyně Marie Benešová slibuje budovat „výbornou spolupráci s novým naším levicovým prezidentem. Jsem přesvědčena, že najdeme společnou řeč“. Také neopomněla připomenout, že v prezidentské volbě vsadila na správného kandidáta namísto na zástupce ČSSD Jiřího Dienstbiera.

  • 11:10
    ČSSD

    Moderátor Petr Vícha opakovaně žádá o ticho a „takový klid, jako jsme zvyklí v Senátu, a ne takový hluk jako v Poslanecké sněmovně“.

Foto: ČTK , Michal Doležal

Autor: ČTK



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Prezident České republiky Petr Pavel.

Nový prezident
Profesory odmítnuté Zemanem Pavel jmenuje, pokud školy nominaci potvrdí

Prezident Petr Pavel jmenuje profesory, které odmítl jmenovat jeho předchůdce Miloš Zeman, pokud dostane potvrzující stanovisko příslušných orgánů vysoké... více

Kancléř končícího prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář (na snímku z 23. února 2023 vpravo) k 9. březnu 2023 rezignoval. Nahradí ho Jana Vohralíková (vlevo), kterou si vybral nový prezident Petr Pavel.

Výměna funkcí
Mynář k dnešku rezignoval, prezidentskou kancelář povede Vohralíková

Kancléř bývalého prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář k dnešku (čtvrtek 9. 3. 2023) rezignoval. Uvedl, že rezignaci podal Zemanovi ve středu, a to s... více

Dosluhující prezident České republiky Miloš Zeman.

Politická kariéra
Zeman podle analytika zanechal výraznou stopu v politice, rozděloval společnost

Miloš Zeman zanechal výraznou stopu v politickém vývoji České republiky. Jeho odkaz je ale kontroverzní a jako politik rozděloval společnost. Ve středu to řekl... více

Nastupující prezident České republiky Petr Pavel.

Hlava státu
Pavel bude prezidentem odlišného formátu než jeho tři předchůdci, míní historici

Nastupující prezident Petr Pavel bude hlavou státu odlišného formátu než jeho tři novodobí předchůdci, jde o přirozenou výměnu generací, míní oslovení... více




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov