Největší absentér v Bruselu? Matka Češková to není

26.11.2009 09:25 Původní zpráva

Předvolební Andrea číhala na hlasy na lavičkách i billboardech.Před šesti měsíci slibovali, že právě oni budou zastupovat Česko v europarlamentu nejlépe. O kandidátce s masivní kampaní Andree Češkové se mluvilo nejvíc, někdejší spolupracovnici kontroverzního starosty Prahy 5 Milana Jančíka se podařilo dokonce utajit před voliči těhotenství. 

Na první jednání do Bruselu musel jet za v zastoupení za Češkovou právě Jančík, protože podnikatelka s právnickým titulem měla těsně před porodem. Kdo by však čekal, že po půl roce práce bude největším absentérem právě ona, pletl by se.

Ouzký versus Rouček

Češkovou podle statistik výrazně předstihl její kolega a předseda klubu ODS v europarlamentu Miroslav Ouzký. Lékař, který obhájil svůj post z minulého období i přesto, že nebyl na předních místech kandidátky, mačkal hlasovací zařízení pouze u 42 procent hlasování, které se zaznamenávalo. Statistiku Ouzký neměl nejlepší ani za minulých pět let. I když byl tři roky místopředsedou parlamentu, byl jedním ze tří českých poslanců, kteří chyběli u hlasovacích zařízení nejčastěji.

ČTĚTE TAKÉ: Eurodohoda ODS a ČSSD: za Füleho hned dva ministři
                        Jak trestat poslance-absentéry. Vlček se rozhodl

To novopečená matka Češková, která podle kolegů létá na jednání i s několikaměsíčním dítětem, má o něco lepší skóre - 62 procent. Mluvit s ní je však prakticky nemožné. Má vypnutý mobil, stejně tak její asistentka.

Přibližně stejně jako ona jsou u hlasovacích procedur trochu překvapivě dva lídři největších stran - Jiří Havel (ČSSD) a Jan Zahradil (ODS). U obou statistika ukazuje špatnou docházku. Byli u hlasování jen ze 65 procent.

Ze šestého místa do Bruselu. Lékař z Kadaně Ouzký uspěl.Naopak nejlépe si zatím vede sociální demokrat Libor Rouček. Těsně ho následují Zuzana Roithová (KDU-ČSL), Evžen Tošenovský (ODS) a také Robert Dušek (ČSSD). Ovšem ten působí v Bruselu zatím spíš jako zvedač rukou.

Zatímco „mluvka" Rouček byl čtvrtou nejčastější tváří, kterou mohlo plénum vidět u mikrofonu (30 vystoupení), a Roithová se dostala ke slovu devětkrát, Dušek nahání statistické body tím, že vytrvale hlasuje.

Stačí chybět den a jste absentér

"Pokud je statistika udělaná hlavně podle hlasování, určitě nemám dobrý výsledek. Stačí, aby vás poslali na delší pracovní cestu, a celou statistiku to zkreslí. Určitě jsem chyběl jeden den z rodinných důvodů a zrovna se hlasovalo," přiznává poslanec Jan Březina (KDU-ČSL).

ČTĚTE TAKÉ: Cestovka Praha - Brusel: úředníci sázejí na autostop 

A má pravdu, skončil uprostřed pelotonu -  čtrnáctý z 22 českých zástupců. Politik, který je v Bruselu druhé volební období, míní, že na opravdové hodnocení práce je šest měsíců krátká doba. Od voleb měl europarlament totiž jen tři velké schůze. Navíc statistika hlasování není úplně přesná, což přiznávají i autoři projektu KohoVolit.eu. „Elektronicky se zaznamenává pouze hlasování, u kterého o to dopředu poslanci požádají. Jinak se hlasuje aklamací, a to se neeviduje," říká Michal Škop.

K mikrofonu funkcionář nebo komunista

Miloslav Ransdorf - podle statistiky dnes v Bruselu nejaktivnější.Promluvit k parlamentu mají daleko větší šanci než ostatní ti, co mají nějakou eurofunkci, nebo čeští komunisté. „Jejich frakce je podstatně menší a dá jim tak větší prostor," upozorňuje Březina, který je členem největší, asi čtyřsethlavé frakce EPP-ED. 

Někdejší emigrant a redaktor Hlasu Ameriky Libor Rouček je častěji u mikrofonu i díky tomu, že je místopředsedou evropského parlamentu.

V žebříčku sdružení, které mapuje nejaktivnější europoslance, skutečně tři z prvních pěti míst obsadili zástupci KSČM. Pokud se navíc přičtou k účasti i další aktivity, vítězí zatím komunista Miloslav Ransdorf. Statistika z minulého období však ukazuje, že není tolik nutné mít až tak velkou funkci, aby se politik dostal k mikrofonu. Mezi Čechy v Bruselu a Štrasburku jsou a byli největšími řečníky totiž i v minulých pěti letech Rouček a Roithová. Rouček byl místopředsedou zahraničního výboru a lidovecká politička zase místopředsedkyní výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů. 

Foto: Jan Schejbal, ČTK

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • gHost (103 hlasů) 26.11.2009 09:57

    No prosím - další důvod zakázat komunisty, přece si ostatní, slušné...

  • hlava22 (77 hlasů) 26.11.2009 10:01

    S takovou pracovní morálkou by každý druhý stál za dveřmi se...

  • Hehe (62 hlasů) 26.11.2009 21:43

    Vidis, ja zase nemuzu ani cejtit ODS, ale ty tam chodi jak na pivo.

  • ava (52 hlasů) 27.11.2009 13:19

    Mě na týhle frašce nejvíc štve to jejich placený dojíždění. Nám obyč...

  • jj (51 hlasů) 29.11.2009 14:20

    Tahle Češková to je šikovná žena. Titul z Plzně, naprosto neznámá...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

Tahle Češková to je šikovná žena. Titul z Plzně, naprosto neznámá veřejnosti, stačilo, aby její gaunerský přítel za státní peníze nechal rozvěsit bilboardy s její tváří po Praze a byla tam, kde ji chtěl mít, u dobrého evropského koryta už mlaská. Jsme národ blbů, tak co chceme....Aspoň někdo má z toho užitek.

51 hlasů

to decko je celej jancick desnej ksicht -jak cela ODS

33 hlasů

Roithová je jedna z mála, kdo konkrétně něco dělá a nepolitikaří po chodbách

27 hlasů

Mě na týhle frašce nejvíc štve to jejich placený dojíždění. Nám obyč se tlačí do hlavy, abychom se za prací stěhovali, byť je to pro některé lidi skoro nemožné, ale joudové, kteří dostávají královské platy, plus prachy na nájem kanclu, či bytu v místě "práce", stejně létají jak hovada sem a tam, jen proto, že jsou hamtáci a chtějí sedět na více židlích, aby si nahrabali ještě víc, než obyčejní eurohujeři- kopnout je všechny do prdele bez ohledu na stranickou příslušnost!!

52 hlasů

S takovou pracovní morálkou by každý druhý stál za dveřmi se zápočtovým listem v ruce. Paní Češková - plzeňská studentka práv má velmi dobře placenou mateřskou-europoslanecký plat.Pokud se nemohou novináři dovolat paní Češková - ať zkusí tel. pana Jančíka.

77 hlasů

No prosím - další důvod zakázat komunisty, přece si ostatní, slušné demokratické strany, nenechají zbytečně kazit image...

103 hlasů

Zakazat stranu a karierni komunisty prijmout do vladnich funkci .. joo dalsi co si mysli, ze zrusenim jedne strany se zbavi problemu .. nebudte tak pri zemi, ja bych napr. zrusil vsechny strany!!

21 hlasů

mluvka neznamena automaticky kvalitni poslanec (-kyne). Zrovna Roucka a Roithovou vazne nemuzu ani citit. Desny duo, to uz snad vice Roucka ....

33 hlasů

a koho muzes cejtit? plzensky judry jancika a ceskovou nebo bojovnika s korupci, dalik-toskan-bratra topolanka???

50 hlasů

Vidis, ja zase nemuzu ani cejtit ODS, ale ty tam chodi jak na pivo.

62 hlasů




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 09/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov