Nízká účast
Obecní referenda voliči ignorovali, většinou budou neplatná

24.05.2014 21:36 Aktualizováno 24.05. 22:10

V sedmi obcích společně s evropskými volbami skončila také referenda o místních záležitostech.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • Helena Dvořáková (5 hlasů) 25.05.2014 08:26

    Tady je přesně vidět, že je u nás úplně nesmyslné prosazování...

  • Karel Vlk (4 hlasy) 25.05.2014 03:32

    To by přímá demokracie zaplakala nad výdělkem

  • Josef Lustig (3 hlasy) 25.05.2014 08:52

    Jenom ze, za to nemuzou ti ktere volite, za to mouhou ti co voli....

  • Henex (3 hlasy) 25.05.2014 09:59

    Jak si kdo ustele, tak si lehne...

  • nováková věra (2 hlasy) 25.05.2014 10:21

    Kdo chce větší důkaz o tom, že referenda jsou u nás hloupost. Nezájem...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

Rovnost hlasování?
Pro referendum musí být účast 35%, aby byl výsledek platný. Pro volby všeho druhu a tím i jejich platnost procentuální účast hodnotu určenou nemají. Je to demokratické ?

0 hlasů

Demokracie je, když dva vlci a jedno jehně hlasují, co bude k večeři.

1 hlas

Važme si práva nevolit, než nám i tohle právo na návrh prezidenta Zemana vezmou a budou nás nutit házet do uren lístky s nápisem „Všichni kandidáti jsou čuráci.‟
Práva nevolit využívají ti, kteří mají z volební místnost z ruky, nemají čas, mají jiné starosti, o smyslu voleb vůbec nepřemýšlejí...
Ti, kteří o smyslu voleb přemýšlejí, ti zase chápou, že je už před volbami dávno rozhodnuto (stejně jako kdysi). Rozdíl je jen ten, že nebudeme překračovat plán, ale utahovat opasky a nést následky reforem, abychom pak "zdůraznili naše pevné místo v euroatlantické vazbě či NATO". To bude stejné bez ohledu na předvolební sliby i na to, zda v parlamentu v Bruselu bude mít převahu frakce lidová nebo socialistická nebo jestli u nás sestaví vládu TOP, ODS nebo ČSSD s KSČM. Nakonec i to místní referendum nezmění nic na tom, že radnici dál bude ovládat místní mafie, tak jako celostátní politiku ovládá několik oligarchů a jejich rodin.

2 hlasy

Nerada, ale musím souhlasit.

1 hlas

A vo vo vo tom ta nízká účast je!
Hlavně že je venku hezký den, zpívají ptáci a že k obědu bude něco na talíři. Radujme se z obyčejných věcí, jako to dovede p.Šimurda - ten se dokáže radovat i z bílé polévky - nebo z nedělního kázání (to by kupříkladu pro mě bylo za trest). :-)

0 hlasů

Kdo chce větší důkaz o tom, že referenda jsou u nás hloupost. Nezájem lidí a v podstatě lehká manipulovatelnost s lidmi. Co si úřadové u nás usmyslí to si prosadí. Nejsme Švýcarsko kde se lidé angažují do věcí veřejných. Tady lidé jedou na chatu a jsou líní jít volit. Pak si stěžují. Kdo nevolí, nemá právo kritizovat. každý by si měl říci, co já jsem pro to udělal? Nic. Jsme jen stádečko které je třeba manipulovat. Jako v Rusku, na Ukrajině a v podobných destinacích.

2 hlasy

Nováku, Tebe už z toho Ruska úplně jeblo.

1 hlas

Jak si kdo ustele, tak si lehne...

3 hlasy

Obecní referenda vesměs neplatná - účast kolem 25% místo 35%.
Jsem zvedavá zda bude platné hlasování do EU když se někde objevilo u uren jen kolem 12% !
To opravdu stačí těm vyžírkům, že je "zvolí" pouze jejich kamarádi, příbuzní a soukmenovci? To se opravdu nebudou stydět za takové "ZASTUPOVÁNÍ" státu?
Mají to velice dobře zařízené. Místní referenda k problémům obcí musí mít účast alespoň 35% voličů a na "poslání" do EU bude stačit ...
Jsem zvědavá, čím to okecají.

1 hlas

Paní Fuksová, nechápu na koho si teď stěžujete? Vždyť je to jen o nás a třeba i o Vás. Byla jste volit? Odpověď si dosaďte sama. Podle pravdy. Pochybuji, že tu pravdu sem napíšete.

1 hlas

Pletete si buď volby s referendem, nebo referendum s volbami, na každé jsou jiná pravidla. Je vidět, že většina občanů je vcelku spokojená, stará se pouze o sebe a o své blízké, stav věcí veřejných je nezajímá, protože vcelku fungují. Vás "revolucionářů" je holt málo...

1 hlas

Kdo stanovil různá pravidla? Kdo stanovil, že na JEJICH volbu není pomalu žádná hranice? Vždyť i účast je jakési referendum voličů, nebo není? Nebo se opravdu už politici ani nestydí kam to dopracovali, že je lidé nejdou volit? "Revolucionářů" je u nás opravdu málo. Lidé si pomalu zvykají na to, že je politici označují za ovce. Sem tam si zabučí, ale když se mají kde pást, tak se nic neděje...

2 hlasy

Tady je přesně vidět, že je u nás úplně nesmyslné prosazování referend o každém rozhodnutí. Lidé nemají zájem ani o referenda na obecní úrovni, kde se jedná o záležitostech, do kterých vidí. Aby hlasovali o zájmech celostátních - to nemá smysl, o tom mají rozhodovat volení zástupci. Běžní občané by nedošli vůbec - anebo by reagovali na silnou populistickou manipulaci a to s demokracií taky nemá nic společného. Ať už jdou tedy populisté se všemi referendy a odvolatelností poslanců někam, tady se ukázalo, že je to jen prázdné heslo.

5 hlasů

Referendum je nadherna vec - je neco jineho, ze jsou lidi tak zklamani z politiky, ze uz neveri ani sami sobe (coz samo o sobe je "referendum"). A pritom je to ta nejprimejsi metoda jak rozhodout o vlastnim okoli. Pasivita a nechut obcana je tak jen umocnovana do bodu, kdy se dobrovolne stane ovci a beka na povel tlusteho vyzraneho politika.

http://youtu.be/TyndDoqUkvg

0 hlasů

volby na žranici do EU jsou platné a referendum neplatné ta demokracía je záludná sviňa.

0 hlasů

Jenom ze, za to nemuzou ti ktere volite, za to mouhou ti co voli. Kdyz je nekdo tak primitivni, ze nevidi dulezitost sveho konani, pak je vse marne.

3 hlasy

To by přímá demokracie zaplakala nad výdělkem

4 hlasy

Tschechien wird bald unregierbar.

0 hlasů

Proč nejdeš na německé diskuze idote. Tam by Tě totiž nejenom vypráskali jak všivého psa, ale hodně rychle by Tě označili za třetotřídního NÝMANDA.

1 hlas

Popremyslim o tom , soudruhu :)))

0 hlasů




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov