Po volbách
Tejc: ČSSD požene politické "přeběhlíky" k soudu

18.07.2013 19:39 Původní zpráva

Až k soudu by se mohli dostat ti poslanci, kteří v průběhu výkonu svého mandátu zradí program politické strany, za kterou byli do parlamentu zvoleni voliči. Počítá s tím návrh zákona z dílny sociálních demokratů, který vláda Petra Nečase (ODS) už loni odmítla. Sociální demokraté předlohu opráší v příštím volebním období, řekl on-line deníku TÝDEN.CZ předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • Přemysl Kadlec (13 hlasů) 18.07.2013 21:09

    Tady jde o přeběhlíky. Tejc není blbec, spíše jde o to, že jen blbec...

  • Jarda Horník (11 hlasů) 18.07.2013 20:33

    Ale Šimurdo, zas až tak hloupej nejsi. To, co tady tvrdíš se jedná o...

  • Karel Dvořák (10 hlasů) 18.07.2013 21:30

    Mluvíte mi z duše. Bohužel mě za to mažou.

  • Jarda Horník (9 hlasů) 18.07.2013 20:14

    S tím bych souhlasil za situace, že každý z těch 200 poslanců bude...

  • o k (8 hlasů) 18.07.2013 19:44

    Potřebujeme více policistů, státních zástupců, soudců a soudů a v...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

V tomto je lepší většinový volební systém, kdy jsou politici voleni každý sám za sebe. Samozřejmě s příslušností k určité straně, ale kandiduje za sebe.
Koaliční vládnutí nikdy přeběhlictví nezabrání..

0 hlasů

Z Wiki - Termínem politický přeběhlík se v České republice často pejorativně označuje poslanec dolní sněmovny Parlamentu ČR, který byl zvolen na kandidátní listině jedné strany, ale po volbách hlasuje v rozporu se svou stranou nebo přímo vstoupil do jiné. V roce 2009 dokonce tímto způsobem vznikla politická strana TOP 09, když někteří členové KDU-ČSL vystoupili ze své strany a spolu s několika dalšími "přeběhlíky" z ODS založili vlastní politické uskupení.[zdroj?]
Ústava ČR tuto praxi nijak neřeší, mandát od voličů dostává ve volbách poslanec, nikoliv strana, za kterou byl zvolen. Částí veřejnosti je však tato praxe považována za neetickou, protože tito lidé mění poměr sil stran ve sněmovně daný demokratickými volbami.
Během tzv. první republiky mandát fakticky nepatřil poslanci, ale politické straně, kterou dotyčný pouze zastupoval, tato praxe však byla v rozporu s ústavou.[1]Poslance mohl zbavit mandátu volební soud volený sněmovnou, pokud svoji stranu opustili z důvodů „nízkých a nečestných“.
Ústavní soud existoval už za první republiky, konkrétně od roku 1921 na základě zákona č. 162/1920 Sb. z. a n. Institut individuální ústavní stížnosti nicméně zaveden nebyl a návrhy k ústavnímu soudu mohli podávat jen Nejvyšší soud, Nejvyšší správní soud, Volební soud, Poslanecká sněmovna a Sněm Podkarpatské Rusi.

0 hlasů

sportovní sázení, spolehlivé info

www.cames.iprostor.cz

0 hlasů

vážení a milí, příští volby vyhraje u nás bohužel levice, neli rovnou KSČM, kdo chce začít vzteky ryčet jak spařené prase, měl by se zeptat PROČ, trojkoaliční spolek zlodějů a hochštaplerů na mě působí už delší dobou jako pátá kolona KSČM, která za této situace nemusí dělat nic, jen se založenýma rukama sbírat preference, neboť tato sebranka jakoby chtěla celý stát zdevastovat, zničit , zplundrovat, rozkrást do mrtě, pak ho spánem bohem nechat KSČM a zmizet na bahamy, otrávení občané nakonec bu´d zvolí podivné neznámé partaje typu VV, které naslibují hory doly, nebo se vrhnou do náruče nějakým extremistům, plná vina padá na hlavu současné politické reprezentace a nejvyššího soudu, který v ČR oficiálně posvětil a glorifikoval politickou korupci

1 hlas

Vite jaky je momentalne rozdil mezi levici a tkz. pravici v CR..
Levice ma levicovy program a dela levicovou politiku
Pravice ma pravicovy program a dela levicovou politiku

0 hlasů

Tak po vyjadreni NS je to asi celkem zbytecne...

0 hlasů

Vláda bez mandátu zahájila čistky. Resorty natruc opustíme, říká ODS, aneb vláda se silným ,,mandátem,, od slušných lidí proti minulé zkorumpované vládě a na základě ústavních pravomocí presidenta republiky Ing. Miloše Zemana začíná čistit pomyslný Augiášův chlév.

P. S.
Dle WIKIPEDIE:
Vyčistit Augiášův chlév je ustálené slovní spojení, které vešlo do slovníku jako rčení, přirovnání. Vyjadřuje výzvu k likvidaci úděsného a nezvladatelného nepořádku, k nutnosti zametení, čistky a vyhazování tam, kde je něco v nepořádku, zejm. ve společnosti nebo hospodaření.
Původ rčení[editovat] Král Eurystheus uložil bájnému silákovi Héráklovi jako pokání za jeho předešlé zlé činy vykonat dvanáct obtížných úkolů, které mu vymýšlel. S velkou chutí také Hérakla urážel a ponižoval. Pátým úkolem v řadě bylo vyčištění chlévů krále Augiáše, který měl ohromná stáda dobytka; bohové navíc zařídili, že stáda byla plodná a odolná vůči všem nemocem. A když třicet let nikdo nekydal hnůj a puch zamořoval celý Peloponéský poloostrov, měl zasáhnout Hérákles. Ten obhlédl situaci a za slib odměny - desetiny stád - slíbil, že bude večer vše čisté a uklizené. Pak prorazil na dvou místech zdi a změnil tok dvou blízkých řek Alfeios a Péneios, jejichž proud se pak prohnal chlévy a stájemi. Úkol byl večer hotov. Bohatý, ale lakomý Augiáš se začal vytáčet a dohadovat - tvrdil, že úkol byl zadaný Eurystheem a potom ještě zapíral, že by desetinu stád slíbil. Zasedl soud a Héráklés a Augiášův syn Fýleus byli vyhnáni ze země. Eurystheus navíc úkol neuznal za splněný, protože prý si Augiáš Hérakla na práci najal. Vše mělo dohru po letech - Héraklés zničil Augiášovo království, krále zabil a na jeho místo dosadil jeho syna.

3 hlasy

Zakázat politické strany jako zločinecké spolčení,neboť o tom snad již nikdo nepochybuje,že jejich existence je založená jen na kradení ...

4 hlasy

Pane Tejci , na půdě parlamentu mohou poslanci přebíhat kam chtějí , neboť mají imunitu !

3 hlasy

Začne s Benešovou ???

Nejzkorumpovanější jsou čeští stádovití voliči: za guláš, mávátka a jalový slib čehokoli prodají svůj hlas komukoli. Šarlatánský systém, založený na zhruba rovnoměrném zisku „standardně klauzemanovsky“ získaných hlasů pro falešné, umělé, neautentické a následnické partaje vedoucí síly KSČ, nutno nahradit občanskoprávním adresným a zpětnovazebním systémem, z občany permanentně individuálně prověřovaných nejlepších zastupitelů - bez ohledu na jejich partajní příslušnost. Národní mužstvo se také sestavuje z nejlepších hráčů – nikoli „většinově“ z nejvlivnějších klubů a jejich bafuňářů, zajištěných finančně na čtyři roky. Každé jiné řešení je „falešný a prázdný“ šarlatánský trik.
„Nepartajnická politika“ (podobná nezávislé advokacii), na bázi občanského zákoníku založená, má reálnou a logicky zdůvodněnou šanci, a to univerzálně.Všechno už tady jednou bylo – jenom zodpovědný občanskoprávní, adresný a průběžný volební systém na bankovně účetním principu dosud nikoli.Nepomůže nic jiného, než úplná obousměrná personální ručitelská adresnost a zpětnovazebnost volebního systému na voliče, včetně možnosti levného a voličsky osobně zodpovědného referenda i přímé volby kohokoli :„Státy se prostě udržují těmi principy, na kterých vznikly“ (korupčník TGM).
Existuje stručný a logický, na partajích nezávislý projekt adresné spoluvlastnické demokracie (nikoli však falešné, diletantské a klamavé tzv. „přímé demokracie“): v článku „Právní stát" na google:
http://www.inuru.com/index.php/spolecnost/organizace-spolenosti/324-pravni-stat-volby

2 hlasy

...svobodné myšlení bylo ostatně vždycky protivníkem (sociální) "demogracie"...

4 hlasy

Typický přeběhlík je strana LIDEM. VV už nechtěly zvedat DPH a také nesouhlasily s podobou církevních restitucí, tak se rozhodly odejít do opozice, korytáři Peak, Jankovský, ml. Dobeš se nechtěli vzdát svých funkcí , tak si založili LIDEM-stranu koryt a funkcí, zradili svou stranu i své voliče. Všichni členové VV zůstali ve VV a LIDEM mají za zrádce.

4 hlasy

Jak chtějí definovat přeběhlíka?

5 hlasů

Socan zaplacený ODS takzvanou pozitivní stimulací.

1 hlas

A což když dotyčný přeběhlík nebude souhlasit se zavedením cenzury který odhlasuje i Soc.dem na návrh KSČM po příštích parlamentních volbách?Taky budete pro jeho souzení a odsouzení?Ale to sem nepatří,takový člověk by byl jistě popraven.S tím mají soudruzi zkušeností habaděj.

5 hlasů

běda těm, kdo budou mít vlastní názor..kdo nejd s námi, jde proti nám...

6 hlasů

Ale Šimurdo, zas až tak hloupej nejsi. To, co tady tvrdíš se jedná o rozdílný názor během konkrétního jednotlivého hlasování. To je samozřejmě možné. A to jim nikdo nebere, ani o tom článek není. Přeběhlictví je něco jiného. Například to, jestli jde do sněmovny jako levičák nebo pravičák by snad mohl vědět každej blbec.

11 hlasů

Jenže přeběhlíky se pro stranu stali, když zvedli ruce jinak, než měli nařízeno z vedení své strany. Což asi vy těžko pochopíte, svým tykáním zřejmě patříte mezi rudé soudruhy, a tam se jiný názor nepřipouští.

5 hlasů

a oni jednou zvedli ruku proti narizeni? nebo zacali hlasovat skoro ve vsech vecech s jinou stranou...
Me se to hlasovani vsichni zvedame ruce dle predsedy taky nelibi, ale byt zvolen levicakama a pak hlasovat s ODS (schvalne nepisu pravicakama do toho maji daleko) je proste spatne... ale to by si meli predevsim uvedomit volici a dat svoji nespokojenost najevo u voleb... Vubec to co by meli resit volici posledni dobou resi soudy..

3 hlasy

Cpete lidem do hlavy, že přeběhlíci byli pouze ve směru ČSSD - ODS. Bohužel v naší politické bramboračce se přebíhalo i opačným směrem.To jen pro úplnost. Když budu poslancem a moje strana bude mít nesmyslná přání při volbách v parlamentu, budu se zodpovídat svým voličům za svoji volbu, nikoliv předsedovi partaje. Až tohle bude u nás pochopeno, skončí partajničení a korytáři ve vedení všech stran budou na suchu. Bohužel toto se asi v blízké budoucnosti nepodaří.

1 hlas

A když se naopak odchylí strana od svého programu?

4 hlasy

Odchýlení od programu? To tu v posledních sedmi letech zažíváme pořád, ne? Topolánek - kdyby lidi věděli... tak by nás nikdy nevolili.... Nečasovy síťovky, církevní restituce, atd., známe to všichni a je zbytečně o tom mluvit dokola.
Pro ně to má jednu výhodu - čím více se odchylují, tím větší množství takového zvláštního lepu produkují (zadní částí), takže pak ty jejich sesle a všechno, co se jim líbí, od nich nelze odtrhnout. Drží a drží a není šance se jich zbavit, dokud mají co "odchylovat" a "odklánět" :-))).

2 hlasy

Jo na Topolanka asi nikdy nezapomenu... to co on predvedl bylo neco neskutecneho (tenkrat jsem je i volil, meli dobry proram) a pak zacali delat uplne ale uplny opak.. a nechapu ze je nekdo pak volil jeste podruhe... Neco podobneho teda predvedla i nynejsi vlada... zvysovani dani opravdu neni pravicovy program.. a co se tyce uspor statu nepredvedli taky nic

2 hlasy

Ano, taky jsem je volila, a to hlavně proto, že odmítali Lisabonskou smlouvu. A pak názor změnili, čímž u mě skončili jako volitelní.
Ale jinak, když čtu, jak kdekdo kritizuje, že strany něco slibují a pak jinak, no.... při koaličním vládnutí to nikdy lepší nebude ! Koalice je pak hlavně o jediném, každá ze stran chce být dominantní a tudíž si dělají podrazy, jsou tam koaliční vydírání, nedohody... To, bohužel, bude vždycky. Právě proto jsem pro většinový systém !

0 hlasů

A nebo co když si změní program na sjezdu (konresu apod)?

0 hlasů

..to se u levice nenosí...to není možné...

2 hlasy

Tak to je klasický začátek omezování ze strany levassorů (levejch) , nejdříve uvnitř starny a potom to mydlit kolem dokola...jako za Gottvalda...vždycky tomu tak bylo a bude...

6 hlasů

Na druhé straně, při povinnosti hlasovat tak, jak se rozhodne strana (něco jako vázaný mandát), nepotřebujeme PS a už vůbec ne 200 poslanců. Můžeme volit mezi několika názory, několika "předsedů" a nejen ušetříme spoustu peněz, ale i spoustu problémů. Tejc je blbec a vy taky.

5 hlasů

Tady jde o přeběhlíky. Tejc není blbec, spíše jde o to, že jen blbec Tejce nechápe, resp. ani ho nechce pochopit.

13 hlasů

Když budu, podle Tejce, nehlasovat tak, jak se strana usnesla, jsem přeběhlík a patřím před soud. Jste opravdu tak tupý, že to nechápete?

1 hlas

Mluvíte mi z duše. Bohužel mě za to mažou.

10 hlasů

Musíte se holt naučit psát tak "slušně", jako miláček redakce, bývalý Kroupa, nyní Jana Procházková. Jeho níže zkopírované "příspěvky" v diskusi po článkem o Nikole Nagyové adminovi vůbec, ale vůbec nevadí. Snad proto, že jsou namířené proti zde evidentně "nepohodlným" přispěvatelkám:


Jana Procházková17.07.2013 21:57
JedineTyden
Ty svině, i ta nad tebou, jděte do prdele.

Jana Procházková 17.07.2013 22:07
JedineTyden
Další kráva (nebo morální čistota?) - 22:03 - se ozvala.

3 hlasy

Jako by nestačilo kolik je mezi politiky zlodějů a mocichtivých darebáků. Teď se už nechali slyšet i ti vypatlanci a magoři.

Je toho na mě nějak moc. Králící mají myxomatózu, babče se mimo republiku líbí o 14 dnů déle a já musím koupit dva tucty spodního prádla, protože frajeři neperou. Syn je v rodišti předků, houby nerostou a na stole mám osm pozvánek na srpnové akce v Polsku. Všechny jsou fajn, stihnu jen dvě. V autě mi někdo rozsvítil vzkaz, že si mám nechat vyměnit olej. Je toho na mě nějak moc... Asi zavolám doktorovi a dáme kelicha.

1 hlas

Chuďatko, ha ha ha, ten svět je fakt tak zlý :)))))

0 hlasů

Každý poslanec je podle zákona nebo podle ústavy vázán po složení poslaneckého slibu k tomu aby se rozhodoval samostatně, podle vlastního vědomí a svědomí. O nějaké loajalitě není v zákoně řeč. Totiž tím se vláda 200 hlav srazí na vládu šéfů jednotlivých partají a TO JE ŠPATNĚ.

7 hlasů

S tím bych souhlasil za situace, že každý z těch 200 poslanců bude kandidovat sám za sebe. Jenže máme systém politických stran. Pak to vypadá u většiny lidí následovně :
- přečtu si volební program stran a podle toho se rozhodnu ( nebo už jsem rozhodnutý ) pro konkrétní stranu
- do urny vhodím lístek této strany
- za pár dní po volbách se mnou vybraný poslanec klepne do čela a uvědomí si, že z levicového zaměření se stal přes noc Kalouskovec, jen na to přišel právě teď

- můj hlas je v tom okamžiku v pr..li, protože jsem zvolil někoho, kdo napomůže, aby mě Kalousek oškubal ještě víc než dosud.


Takhle to má být? To je ta pravá kreativní demokracie ?

9 hlasů

Potřebujeme více policistů, státních zástupců, soudců a soudů a v neposlední řadě, začít urychleně budovat nová vězeňská zařízení.

8 hlasů

Jasněéééé, vždyť máme ten dluh jen malilinký - 1,7 bil.... tak co bysme se nerozšoupli ? :)))))

0 hlasů




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov