Téma TÝDNE
Čechoslováci možná mohli zastavit válečná jatka i holocaust

19.03.2018 05:45 Původní zpráva

V březnu před osmdesáti lety vrcholil Hitlerův tlak na Československo. Vůdce tvrdil, že přijede osvobodit české Němce, na což tuzemští politici do září 1938 odpověděli dvěma mobilizacemi, do přímé války s Hitlerem však nešli a podřídili se mnichovské dohodě. Co by se stalo, kdyby Čechoslováci bojovali s Němci?

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • Danuše Kramolišová (6 hlasů) 19.03.2018 07:07

    To zaručeně, Francie a Anglie nás hodili přes palubu dávno a malá...

  • tyden tyden (5 hlasů) 19.03.2018 06:10

    Schvalne jsem cekal, s cim prijde motyl, nebo jestli zase pocka az na...

  • Jeroným Pražský b. (3 hlasy) 19.03.2018 09:50

    No a dnes, po osmdesáti letech, už nám Německo zase vyhrožuje. Že prý...

  • Koja Drahová (3 hlasy) 19.03.2018 11:00

    Českí historici sa dosť zameriavajú iba na problém "Čechoslovákov" s...

  • Dluhoslav Henex (3 hlasy) 19.03.2018 11:54

    Globální zlo přichází z Německa. Dříve za Hitlera, dnes za Makrely.

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

Československá armáda byla mnohem slabší než německá. Letectvo měla zastaralé. Pohraniční opevnění ani nebylo hotové. V ČSR se sice vyráběly kvalitní zbraně, ale ne vždy je měla naše armáda v dostatečném množství (často šly na export).

Válčit s Německem by bývalo znamenalo přijmout osud Polska a východu SSSR. Hitler byl na to vyvražďování už celý natěšený (nový životní prostor). Chtěl válku a když Beneš přijal nehorázné podmínky mnichovské zrady, udělalo mu to čáru přes rozpočet a byl naštvaný.

Bylo to jednoznačně správné rozhodnutí. Pokud autory válečnických úvah mrzí, že jsou na světě, ať se jdou utopit. Druhé správné rozhodnutí udělal Beneš ohledně odsunu problémových a nepřizpůsobivých sudetských Němců. Za to by se mu i dnes měly stavět pomníky.

Odporovat Němcům je třeba nyní. Protože válka momentálně nehrozí ale budoucí důsledky požadavků vnucování muslimů by pro nás byly zničující.

0 hlasů

Hrdinové - Vlastenci - Bojovníci - Stratégové - Všeznalci a co takhle raději dát si špenát, ten zeleňoučký špenát ? :-)

0 hlasů

Zastavit to mohli a ne možná, GB, Francie USA pokud by trvaly na dodržování Versailleskáé mírové smlouvy a když tohle nesplnili, tak nepodepsáním zrádcovské Mnichovské smlouvy. Díky nim jsme zažili nacistickou a kmoušovskou totalitu.

1 hlas

Globální zlo přichází z Německa. Dříve za Hitlera, dnes za Makrely.

3 hlasy

Známe jen výsledek demobilizace.Nikdo neví,jak by to dopadlo,kdybychom se postavili Hitlerovi.Evropa už nás odepsala,kdo by se k nám přidal?Spíš by nás nechali vyhladit.V mírových dobách má každý plnou hu.bu keců,když jde do tuhýho,veškerá práva ostatních zemí jdou stranou.Evropa byla zajedno s názorem,že máme naše území podstoupit Němcům,a nikoho nezajímalo,že nám to území bylo ukradeno.Nikoho nezajímalo,co si počnou Češi,kteří ze dne na den přišli o domovy.o všechno.

0 hlasů

Kdo měl v místě domovské právo k 28.10.1918, nikam odcházet nemusel! Bylo mu nabídnuto německé občanství. Kdo odejít musel byli z Prahy dosazení státní zaměstnanci.

0 hlasů

Ano, narukovat do wehrmachtu a pekne i toho heilovat.
ALe rudemu vemenu glaserovi by se to moc libilo :-))))

1 hlas

Ano.Ale chtěl byste zůstat?

0 hlasů

Jeden z článků Mnichovské dohody nařizoval vyhlásit ve vybraných obcích referendum o připojení k Německu a nevím o žádné obci, kde by to obyvatelé zamítli. V Jindřichovicích pod Smrkem byli z 1050 obyvatel proti připojení k Německu pouze čtyři a to bylo zastoupení národnosti půl na půl.

0 hlasů

Takze referendum na Krymu je platny?
Ja ja zapomel, ze se tam malo heilovalo a nackove si nepotrasli rukama v Mnichove :-))))

1 hlas

Pokud je platný referendum na Krymu, tak musí být legitimní i Mnichovská dohoda. Navíc s jejím přijetím vláda ČSR souhlasila.

0 hlasů

Českí historici sa dosť zameriavajú iba na problém "Čechoslovákov" s Nemeckom. Problém s Maďarskom bol už nie československý, iba slovenský problém, že?

Zabúda sa na to, že Hitler chcel rozdeliť Slovensko medzi Maďarsko a Poľsko. Zabúda sa na Viedenskú arbitráž. Zabúda sa Československo by sa muselo brániť nie len proti Nemecku, ale aj proti Maďarsku a Poľsku.

A nakoniec by sme aj tak boli vyhlásení za rozpútateľov vojny, ako to už bolo spomenuté.

3 hlasy

Presne. Madar uz cihal na hranicich a psonek se celej trepal na Tesinsko :-)))))

2 hlasy

Překvapuje mě, že v tomto Soukupově médiu má ještě někdo potřebu něco publikovat.

0 hlasů

Překvapuje mne, že sem tedy vůbec lezeš.

1 hlas

Tak ti co publikují v našich tzv. veřnoprávních médiích nebo v Bakalových plátcích, tak mají místo žaludku igeliťák. Protože "normální" člověk by to tam nedal.

2 hlasy

Rozhodně bylo převzetí státu německými fašisty mírnější, než o deset let později českými komunisty. V mírovém období Protektorátu tu neprobíhaly žádné čistky,konfiskace majetku, politické procesy, či vynucená vyznání. Z tech několika set zatčených byla po několika dnech většina propuštěna, ostatní odesláni do koncentráku se statusem prominentního vězně. Židé mohli volně vycestovat(pokud dostali někde vízum). Už z tohoto pohledu je myslím jasné, že komunismus byl větším zlem než nacismus!

0 hlasů

Nebýt Mnichova a prohrané války nebylo by Února 1948, kdyby vyhrál Hitler pokud by jsme přežili potom jsme mohli dnes bydlet za Urale. Všechny naše nynější problémy padají na hlavu Němců

0 hlasů

Však také po válce Československo s německou menšinou zacházelo humánně a sám odsun byl proveden lidsky a ohleduplně. Přívětivému protektorátnímu místodržícímu K:H:Frankovi se dostalo té cti být hlavním účinkujícím při poslední veřejné popravě v Československu.

0 hlasů

Podle těch neonacistických slintů zřejmě patříš mezi ty co si pravou paží chráníš oči před sluncem. Těch 360 000 občanů protektorátu předčasně zemřelo sešlostí věkem, opečováváno dědou Kaslové. Ano židé mohli volně cestovat v dobytčáku do některého z "rekreačních" vyhlazovacích nacistických táborů. Ty jsi kus nacist. xindla.

1 hlas

Jestli umíš číst soudruhu, tak jistě víš že píšu o období do začátku války, tzn. do 31.8.1939. Co se dělo za války je jiná věc! To platí poněkud jiná pravidla.

0 hlasů

A ještě něco,norimberské rasové zákony začaly být uplaňovány na území protektorátu již v roce 1939! Principy kategorizace Židů a „míšenců“ podle norimberských zákonů byly pak přejímány i v dalších zemích, které byly Německem okupovány, či německými satelity. V „Protektorátu Čechy a Morava“ byly tyto principy poprvé použity v Nařízení říšského protektora o židovském majetku z 21. června 1939. Tak že si toho cestování Žid moc neužil.

1 hlas

Nemohly snad tzv."Wintonovy děti" vycestovat? Tam nebyl problém ze strany Německa! A kolik nepřátel režimu jste nechali soudruzi vy, na jaře 1948 takto volně vycestovat?

0 hlasů

Největším problémem vycestování z Protektorátu, či Německa bylo udělení víza cílové země. Po "křišťálové noci" v Německu, se Britové rozhodli tato víza udělovat. Němci by se rádi zbavili takto všech svých Židů, ale nebyla vůle od jiných zemí k přijetí.

0 hlasů

Ano některé židovské děti vycestovaly ( na rozdíl od svých rodičů). Zejména ty, kterým sehnali příbuzní kauci 50 liber. Poslední vlak s 250 dětmi však takové štěstí neměl. 1.září 1939 ho náck. nepustili. Většina těchto dětí skončila v lágru.

0 hlasů

Tento příspěvek byl v rozporu s pravidly diskuze a byl administrátorem odstraněn.

Židé byli z veřejného života vyloučeni již za Druhé republiky! Např. Hugo Haase nevyhodili z Národního divadla Němci, ale Češi.

0 hlasů

Nacist.cotote tak si to ještě po sobě jednou přečti. Převzetí státu "fašisty"!! A nepleť si ty historiku fašisty s nácky. Když už tady chceš dávat nějaká moudra! A nebyl jsem s tebou "soudruhu" v žádné partaji.

0 hlasů

Jak někteří poukazují, tenkrát určitě nebylo zaručené, že by se Francie a UK dokonce nepřidali na straně Německa. A to obzvláště jak Francie a UK měli na celém světě kolonie o kterých se měli za právoplatné majitelé a pány (a viz například, že v Jížní Africe apartheid dekády po druhé světové válce), a od toho "mezinárodní pojetí" v kterém se i dnes například domorodým v Kanadě konfiskuje zbylé území když nějaká korporace panstva tam chce těžit nerosty, a dokonce i například prezident ČR tleská ohledně okupace Tibetu Čínou byť by asi dokola brečel kdyby najednou Německo v Česku jak Čína v Tibetu.

Na druhou stranu by ale například Sovietsko ani USA nutně nesouhlasili se zněním Mníchovské dohody (kdyby se jích někdo ptal). A i prohra by argumentativně bývala znamenala ztěžení Hitlerovy cesty do velké války když by ozbrojeným konfliktem došlo ke značnému zničení infrastruktury (na rozdíl od toho jak Hitler přišel k hromadě továren a zbraní, a po válce byl v Moskvě zřejmě zájem zamezit tomu aby se něco takového opakovalo).

Stranou toho, jedná z absurdit v tom celém bylo, že jak se Hitler před Mníchovskou dohodou rozčiloval, že nefér, že se těch "Sudetů" po konci první světové války prý nikdo neptal zda chtějí být československými občany (a ne rakousko-uherskými), tak jíž v roce 1934 nacisté zrušili mj. Pruské občanství, kde se nacisté neptali jestli souhlas Prusů s takovým krokem.

0 hlasů

Budoucí prezident JFK si zvolil téma mnichovské dohody jako svoji diplomovou práci. Hitlerovo Německo velice obdivoval!

1 hlas

Je tedy zajímavé, že náš "spojenec", SSSR, uznal mezi prvními Slovenský štát a velvyslance ČSR v Moskvě Fierlingera, vyhostil. Rusáci, žádné dohody nedodržují. Pokud hovořili na podzim 1938 o nějaké pomoci, šlo jim především o invazi do střední Evropy a její bolševizaci.

0 hlasů

Pokud bychom vydrželi bránit se déle než týden, tak by se Anglie s Francií přidaly k Německu, aby ztrestaly vzpurnou zemičku a my bychom byli označeni za viníky války.

1 hlas

Já si to myslím taky.Hitler by nás stejně srovnal,a ještě jsme měli na triku rozpoutání válečného konfliktu.A když tak o tom přemýšlím,kdoví,jestli se s tím nepočítalo.Přece nemohli mít jen jednu strategii.Rozhodně by nám ale nikdo nepomohl proti Hitlerovi.Proto se přece podepisovala Mnichovská dohoda.

0 hlasů

Ano, velmoci mají jiný úhel pohledu. Byla by to od nás tenkrát frajeřina, ale hrdě bychom se tím přihlásili k osudu např. Srbů a možná by nás jako potenciální potížisty v r. 92 během dělení republiky taky preventivně humanitárně bombardovali. Důvod už by se vyrobil.

0 hlasů

Je to smutné,že.Měli jsme na výběr dvě možnosti,obě špatné.Jak by dopadla volba druhá,nevíme.Ta první v nás ale ponechala jistou porobu,které jsme se ani nemohli zbavit,protože jsme se hned stali součástí Sovětského svazu.Hodně nás to pokřivilo.

0 hlasů

No a dnes, po osmdesáti letech, už nám Německo zase vyhrožuje. Že prý pokud nepřijmeme jeho muslimy, budeme potrestáni. Germáne, táhni do brusele.

3 hlasy

To zaručeně, Francie a Anglie nás hodili přes palubu dávno a malá země jim měla zachránit krky...Celou dobu ty slavné mocnosti věděly, co se děje...

6 hlasů

Slejne jako si ty slavne mocnosti dneska vypestovaly ISIL a al-kajdu, tak si tenkrat hyckaly Hitlera dofajic, ze jim pomuze s Rusakem.
Ze stejneho duvodu Nemcour prevalcoval psonka tak rychle. Vsechno mel pripraveny na hranicich s Rusakem. Ve vnitrozemi byly jenom sklady a na hranicich s Nemeckem nic :-)))))
Tazke clanek by mel znit "tupost a zabednenost mocnosti zavinila valku a holokaust"
Ale to se rudemu vemenou motylovi do kramu nehodi :-))))))

2 hlasy

Schvalne jsem cekal, s cim prijde motyl, nebo jestli zase pocka az na znasilnovani Rudou armadou :-)))
Nezklamal. Za Mnichov si muzeme sami. Meli jsme bojovat a treba vsichni pochcipat :-)))))
Nemcu nebylo 3x tolik, bratri psonkove vubec nemeli nekolik divizi cihajicich u Tesinska a Madari se vubec netrepali na Slovensko - Horni Uhry s armadou rovnez nastosovanou na hranicich :-))))))
Psonek navic odmitl povolit presun Rude armady pres jejich uzemi - meli prece spojeneckou smlouvu s Hitlerem a spolecne velke plany nan napadnuti Rusaka.
No a v neposledni rade, pokud by se CSR branila, tak by novi Hitlerovo spojenci Anglie a Francie museli Nemcourum prijit pomoct.
Pak tu uz zvyva jenom par drobnosti, jako absence opevneni na jibu zeme a na Rakouske hranici, tam by Nemcouri prosli suchou nohou...
Ale tohle vsechno se do bolsevickych vlav nema sanci vejit. Oni tak je jen tak tak veslo, ze Putin je muz s brasnou :-)))))))

5 hlasů

Armada nam vzdycky byla akorat k prdu, a to jak ve 38, tak 68, tak 89 . Rozpustit, cerna dira na finance.

1 hlas

oprava: Ono se tam jen tak tak veslo

0 hlasů




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 09/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov