Diplomacie
Setkání s Trumpem? Jsme prý ruští agenti, nebylo by to ono, řekl Zeman

10.02.2019 19:44

Český prezident Miloš Zeman s odvoláním na velvyslance USA v ČR Stephena Kinga uvedl, že schůzka s jeho americkým protějškem Donaldem Trumpem je nepravděpodobná. Zdůvodnil to tím, že je stejně jako Trump označován za ruského agenta a že některé jeho postoje nejsou v souladu se současnou americkou politikou.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • František Mach (5 hlasů) 10.02.2019 23:06

    Musím se Zemanem souhlasit, ano je pravda že Rusko je v podstatě náš...

  • František Kytnar (5 hlasů) 10.02.2019 20:43

    Nemáme žádnou ropu, tak nejsme pro amíky zajímaví.

  • Jan Vacek (5 hlasů) 10.02.2019 20:16

    Je zcela zřejmé, že část establishmentu USA se snaží zabránit...

  • Jeroným Pražský jr (2 hlasy) 11.02.2019 15:21

    No tak teď jste mne překvapil v pozitivním slova smyslu. S chladnou...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

Musím se Zemanem souhlasit, ano je pravda že Rusko je v podstatě náš soused skoro a že jsme do určité míry navzájem závislí, ale soused co mě ponižuje, co mi vyhrožuje a chová se ke mně zle, je špatný soused a bohužel je třeba se tomu postavit a nenechat sebou manipulovat. Zeman do určité míry ví dobře že je potřeba dialog i z nepřítelem, ale pokud nás on nechce vyslyšet je třeba se s tím vyrovnat a žít svůj život a tak je třeba do vzájemných vztahů dodat vzájemnou rovnost, tak třeba jen tím, že budeme se chovat tak abychom byli na to vyváženě a ne jako podřízená země a tak počty velvyslanců či pracovníků ambasád bych srovnal, tak abychom je měli stejné. . Tak jak to vyžadovali Rusové v případě s velkou Británií, tak proč totéž nechtějí toto udělat i s námi ? Dále, pokud na nás míří jejich jaderné zbraně, udělal bych totéž, požádal spojence o to, aby z našeho území mířili jaderné zbraně na Rusko. Ono je pak jedno až to vypukne Rusko na náís stejně jaderné zbraně použije a je jim jedno zda je tu máme nebo ne. Proč jinak by nám jadernými zbraněmi vyhrožovali a tvrdili že je mají namířené na naše města. Každý ví co takové zbraně dokážou a pak bude jedno zda jsme je neměli. Bohužel Rusům nevěřím, všechny dohody a smlouvy porušují a nedodržují, prostě je obcházejí. Trump dělá dobře že vypověděl dohodu , kterou Rusko už dávno porušuje, je to k ničemu. Krym a Ukrajina bez jaderných zbraní byla taky smlouva s Ruskem a co to udělalo, prostě jí porušilo, ano cítí se být silné a tak prostě smlouva je jen krátkodobý prostředek k získání času. Zeman má pravdu jsme zatím pořád malou Ruskou gubernií a jistě ví že za to mohou politici a on sám taky.

5 hlasů

No tak teď jste mne překvapil v pozitivním slova smyslu. S chladnou hlavou napsaný příspěvek, máte ode mne hlas.

2 hlasy

Ten argument chápu, ale to porovnání je poněkud jak mezi pomerančem a hruškou. Jakože zrovna p. Trump je aktivně vyšetřován ohledně "spiknutí", při kterém bych jako Trumpův právník sice argumentoval, že nejen Trumpovi příbuzní naletěli na špek když se ze strany některých Rusů nalákalo na nějaké schůzky (možná motivované snahou podkopat autoritu tenkrát případného prezidenta USA), a když Trumpova volební kampaň brala plnými hrstmi i milionové dotace od ruských oligarchů - ale docela rozdíl oproti nějakým výrokům poslanců Sněmovny se rozčilující nad tím zda p. Zemana napadla paraléla mezi Krymem a Sudety když údajně plácnul něco o tom, že "hotová věc" (a že se přece jíž není ve středověku kdy se nejednou vyložilo věci akorát tak jak se někomu hodilo do krámu, bez valného ohledu na to aby se mělo i mezinárodně aspoň rámcově řád - neboli dvojí standart přece docela v rozporu s konceptem právního státu, ne?).

A ohledně toho výroku p. Zemana, to by p. Zeman však možná argumentoval, že mu šlo o to v rámci politické diskuze představit pohled například Putina, a že od té doby vlastně stále čeká na důsledný protiargument místo nějakého: "my jsme dav ovcí hromadně zastupující jak přichází nařízení tentokrát z Bruselu/Štrasburku". Však i pokud je p. Zeman za sebe skalopevně přesvědčen, že se Krym jasněže mohl odpojit od Ukrajiny (zřejmě na základě domněnky některých, že Krym samostatný stát), tak stále docela rozdíl oproti nějakému, že by se údajně tajně domlouval s Rusy aby ovlivnili veřejné mínění v ČR v jeho prospěch, a podobně.

0 hlasů

Tak či tak, když jsem zmínil ten Krym, já si myslím, že by stále bylo skvělé kdyby se mělo například diskuzní besedu (kde moderátor spíše pasivní, jakože poněkud jak rozhodčí při fotbale), kde by se to téma probíralo místo aby se odbočilo do série nějakých výpadů.

Viz například pobaltské státy, kde se nemalá část obyvatel má za Rusy. A i pokud je někdo tedy skalopevně přesvědčen o tom, že Krym byl samostatným státem, tak by určitě bylo fajn kdyby k tomu na rovinu řekl zda by nápodobný postup v případu pobaltského státu jasněže naprosto neschválil neboť to nemá za stejné okolnosti. Natož téma ohledně vyhlášení údajných "ruských republik" na východě Ukrajiny, alespoň ohledně čehož by jistě bylo fajn kdyby se na rovinou řeklo, že uznání téhož se nedočká ani od osoby skalopevně přesvědčen o tom, že Krym byl samostatným státem.

Nebo pokud někdo má názor, že Krym byl předán bezprávně do ruk Ukrajiny (jakože nejde tak o samostatný stát, ale o otázku území), tak mě osobně by sice zajímalo zda má předání území dnes na mapách označované za "Kaliningradská oblast" také za bezprávní, ale na prvním místě by se i při takovém výkladu dalo vyjasnit zda takový tedy má jasno, že zbytek Ukrajiny je jasněže Ukrajiny?

Čímž nemíním naznačovat jako bych chtěl kohokoliv tlačit k tomu, aby takto vyložený argument musel mít. Ale pokud je tedy někdo opravdu přesvědčený o tom, že "Krym je hotová věc", tak si myslím, že by bylo slušné vyjasnit zda si to myslí i o východní Ukrajině, aby tamějším "velitelům" došlo, že žádné světlo na konci tunelu i pokud vydrží shazovaním dalších kluků pod vlak.

0 hlasů

Nemáme žádnou ropu, tak nejsme pro amíky zajímaví.

5 hlasů

Je zcela zřejmé, že část establishmentu USA se snaží zabránit prezientovi D. Trumpovi racionalizovat zahraníční vztahy, zejména s Ruskem, a to možná i za cenu politických procesů. Nadřazenost a studená válka asi lépe odpovídají jejich zájmům. To logicky mohou doprovázet politické, či spíše sektářsko byrokratické zásahy a fabulace do obchodních vztahů. Tento vývoj by byl velmi závažný a bylo by chybou, kdyby se mu střední i menší země vazalsky podřizovaly. Naopak, měly by jít příkladem v mezinárodní mírové spolupráci.

5 hlasů




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov