Schůzka hlav
Zeman: V4 je ohledně migrace moudřejší než zbytek EU

14.10.2016 19:37

Společně zmůžeme více, zdůraznil polský prezident Andrzej Duda na úvod dvoudenní schůzky prezidentů zemí visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Polska, Slovenska a Maďarska, a apeloval, aby se toto motto prosadilo v rámci Evropské unie. Český prezident Miloš Zeman podle svého mluvčího poznamenal, že zejména u migrační krize se V4 ukázala moudřejší než zbytek EU.

Zpět na článek

Nejdiskutovanější názory

  • Honza Hloupý (1 hlas) 14.10.2016 21:51

    "prezident Andrej Kiska naopak upozornil na nynější špatný obraz...

Vložte nový příspěvek

Pro přidání vlastního názoru musíte být přihlášen.

Přihlášení | Registrace

Diskuzní příspěvky

Že v EU není mnoho členů samo o sobě federativních, to se jistě ví. Že Spolková Republika Německo je jedným z těch členů které federativní (a kde jednotlivé země/státy mají i možnost jednat sami za sebe mezinárodně), to se jistě také ví. A termín "Königsteiner Schlüssel" jistě také není neznámý.

Omluvte mi malé odbočení za účelem abych nejdříve podotknul, že si nemyslím, že by Německo bylo jako ideál federace. A to stranou té věci ohledně Prusům ukradené státnosti tehdejší tzv. wýmarskou federativní vládou, a dále i více než to mezitím co ostatní země své stále mají, znázorním na dvojím.
Jednak, že něco jako městský stát zní velmi archaicky. To jest že například antické Athény se má za městský stát, ale docela fakt je, že pole před městem nepatřilo technicky vzato státu jinému. Což právěže rozdíl oprotí například Berlínu kde i kdyby se uznalo sloučení s územím Braniborska unitárně pod jeden státní čepec tak zemědělská půda prý docela špatná. Ale i kdyby dost pro 6 miliónů obyvatel, jak se věci mají tak "vláda" Berlínu težko má co kecat vládě v Postupimi do toho, a nějaké co kdyby něco soud nebo spolková vláda, jakože co když například plošné mýto uvalené Braniborskem, to je argumentativně takové jako docela nejasné, natož když to všeljakými dohodami atd. je jak bludiště nabubřelé byrokracie, která se možná ani nijak nehne když se vedou soudní spory o kdejakou tečku v tisíce a tisíce listech papíru.
A i nebýt toho, že "městská země", tak volební systém jak je co vím nebrání nikomu i migrovat mezi zeměmi které členy spolku za účelem sice ne vyloženě manipulace ale přece jen ne tak úplně ve smyslu toho jak se mělo, že by volby probíhaly. To jest jak byly v září například volby v Berlínu, tak se sice muselo být hlášen v Berlínu od 18. června 2016, ale až na jednu zem to technicky vzato znamenalo, že stejný rok nebo rok před tím ta samá osoba mohla volit do dvou zemských sněmů.

Však zpátky k tématu ohledně "kvót" a podobně. V Německu to je právě tak, že ten Königsteiner Schlüssel (který z nějakého důvodu nemá na wiki žádnou jinou jazykovou mutaci než tu německou) je docela podstatný ve vícero ohledech, a právěže obzvláště podstatný aby spolková vláda respektive federativní státní útvar Německo vůbec nějak mohlo legitimně vystupovat. Tudíž když Německo jako stát má nějaký mezinárodní závazek, jako například vyplývající z mezinárodního azylového práva, tak jako tím klíčem se to jako rozdělí na jednotlivé členy. Nápodobně by se řešilo i další věci. Například když by se zaktivizovala branná povinnost, mám za to, že (by) se dohlížilo na to, že od každého člena je odvod.
Což pro mnohé zřejmě ne nové, byť pro některé možná ano a vlastně poněkud vysvětlující proč "němci" jsou zdánlivě docela EU prominentní neboť s (údajně) osvědčeným způsobem jak vůbec taková federace může vypadat (a historicky sahající zpět k té Svaté říše římské), ale stranou rozboru takového či oného klíče, o co v první řadě zdánlivě jde je ohledně celé té věci jak státně se EU chce mít. To jest, že pokud se chce například mít armádu EU, tak bez státní autority tomu velící to argumentativně moc nejde (což jistě hlubší téma jako například ohledně věci, že střídající se velitelé každých několik let mezitím co důstojnící zůstávají sedět, to každý nový velitel je nový velitel v prostředí které sice ne nutně juntovské ale obzvláště při docela neexistenci vojenského kodexu společenského rozsahu to je celé takové poněkud šedé, ale akorát příklad toho, že nějaká struktura která nemá jak svázané nohy ocelovými řetězi docela zapotřebí pokud se tedy míní mít jako federativní EU která za sebe vystupuje v mnohém na geopolitické scéně a to i s tím co z toho vyplývá, jakože ne akorát jak sekretářka panstva).

A to ne, že bych jako potomek mj. Prusů celkově byl nadšený federativní strukturou která navazuje na to kdy byla Prusku v post-monarchistické době vražená kudla do zad (a že nějak ticho po pěšině co se toho týká... například můj email s dotazem který jsem poslal německým politickým stranám, parlamentním komorám, spolkové vládě i prezidentskému úřadu zůstal i po týdnech nezodpovězený). Ale stranou rozborů bodů od například co že je státnost po například systémově-strukturální záležitosti demokratického státu mající dělbu moci na legislativu, exekutivu a jurisdiktivu, a stranou mého chápání, že to jistě není jentak předat například parlamentu EU aby tedy udělali například jednotné dopravní předpisy pro celou EU a dohlíželi na to aby stavby byly takové a při tom zemské vlády "jenom" pobíhající jak se píská, když se míní mít nějaký řád například ohledně Schengen prostoru kde by se žádnému členu zřejmě nelíbilo například pokud mezi dvěma členy kteří si mezi sebou bilaterálně posílají jaderný odpad, tak to nějaký řád chce. A když se v tomto případu kvóty řešené klíčem nelíbí a zároveň se tedy nemá lepší návrh byť se neleká představou "stát EU", mně osobně to přijde jako docela plané řeči v rámci věcí kde se nemá butlery jako momentální poskoky na cokoliv.

0 hlasů

"prezident Andrej Kiska naopak upozornil na nynější špatný obraz skupiny v Evropě" - to ale není vůbec špatné vysvědčení, ba právě naopak.

1 hlas




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov